Ψιθυριστά και ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 14 Νοε 2021 18:10
*ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ ναι, απόμαχοι ποτέ. Μιλάμε, πετάνε όπως παλιά, οι αεροπόροι. *ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ ναι, απόμαχοι ποτέ. Μιλάμε, πετάνε όπως παλιά, οι αεροπόροι.

Μεγάλη βόλτα


*ΟΥΤΩΣ εχόντων των πραγμάτων, προέκυψε χθες το απόγευμα η συζητησούλα:
-Σάββατο σήμερα, θα βγεις;
-Ναι, βέβαια.
-Πού θα πας;
-Για τσιγάρα.
Ζ.

Πολύ σχολαστικά
*ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ με στυλ, της τρέχουσας κατάστασης, από νεαρούς Λαρισαίους.
- Οδηγούμαστε στον γκρεμό. Πολύ σχολαστικά.
***
*- ΠΑΩ στη μάνα μου για φαΐ και μπαίνοντας της δείχνω το πιστοποιητικό για πλάκα. Και ταυτότητα θέλω να δω, μου κάνει.
***
*- ΤΡΕΧΟΥΝ στα νοσοκομεία οι ανεμβολίαστοι όταν κολλήσουν, για να τους σώσει η επιστήμη που έβγαλε τα εμβόλια και να μην τρέχουν στα νοσοκομεία.
Ζ.

Ήδη έτοιμοι
*ΣΤΟ προ-Εορταστικό κλίμα οι νεαροί Λαρισαίοι.
- Πάτε και στολίζετε αρχές Νοέμβρη. Είδα δέντρο με κόκκινες μπάλες και πήδηξα τη μάντρα. Τα πέρασα για ρόδια.
***
*- ΦΕΤΟΣ στόλισα κι εγώ το αυτοκίνητο, από νωρίς. Όλα τα λαμπάκια αναμμένα. Βενζίνη, μπαταρία, θερμοκρασία...
***
*- ΕΝΟΨΕΙ εορτών προσφέρομαι για δωρεάν δοκιμές σε μελομακάρονα και κουραμπιέδες.
Ζ.

Κανονικό Δέντρο
*ΔΙΑΚΡΙΝΕΙ και στη Λάρισα υποκρισία και υπερβολή, στην υπόθεση του Χριστουγεννιάτικου δέντρου, καθώς ούτε δέντρο είναι, αλλά μια καμουφλαρισμένη σιδεριά και μάλιστα ύψους άνω των δέκα μέτρων, ενώ θα αρκούσε και κάτω των πέντε. Ο Λαρισαίος συστήνει και σε άλλους δημάρχους, μια απλή ιδέα: να ανοίξουν μια γούρνα στην πλατεία τους και να φυτέψουν κάποιο ελατοειδές, προχωρημένο ηλικιακά, το οποίο με τη σχετική διαμόρφωση μπορεί σε κάνα δυο χρόνια να είναι ένα κανονικό Χριστουγεννιάτικο δέντρο. (Διότι δεν λέει η διασκευή “Ω σιδεριά... Ω σιδεριά... Μ’ αρέσεις πως μ’ αρέσεις...”).
Ζ.

Χωρίς παρέα
*ΦΥΣΙΚΑ και πάντα υπάρχουν λύσεις. Καλή διάθεση και λιγάκι έμπνευση χρειάζεται. Λαρισαίος, χωρίς μόνιμη σχέση, βρέθηκε θετικός και έχει πήξει από τις πρώτες μέρες περνώντας την καραντίνα μόνος του. Του ήρθε ιδέα σπουδαία, εκεί κλεισμένος που είναι: Θα ανεβάσω Αγγελία: Ζητείται θετική να βγάλουμε την καραντίνα μαζί. (Σωστόοος...).
***
*- ΧΤΥΠΑΕΙ το τηλέφωνο από άγνωστο αριθμό, «Έλα Κώστα εντάξει το ράπιντ βγήκε αρνητικό» μου λέει, «λάθος κάνεις φίλε» του λέω, «τι, βγήκε θετικό, όχι ρε» μου λέει.
***
*Ο άλλος βρήκε ατάκα για να πλησιάσει κοπέλα.
- Σου πληρώνω το τεστ, πάμε για καφέ;
Ζ.
Λανθάνοντας
*ΣΤΟ ΚΚΕ τέτοια λάθη δεν κάνουν. Και γράμματα πάντα ήξεραν και προσεκτικοί σε όλα είναι. Αιφνιδιάζεται λοιπόν κάποιος όταν διαβάζει, σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς υπουργούς ο Γ. Λαμπρούλης, «Με βάσει των ανωτέρω η Επιτροπή όφειλε...». Εεε, έξω οι βάσεις. Και τα βιαστικά copy-paste επίσης. Τι να φταίει ο βουλευτής, άλλοι τα γράφουν αυτά που υπογράφει. (Όχι, δεν είναι τόσο σοβαρό ώστε να καταγραφεί στη λίστα Λαθολογίας του κόμματος).
***
*- ΝΑΙ, αλλά δεν τα γράφετε όλα, θα έλεγε κάποιος διαβάζοντας το υπερκείμενο σχόλιο.
Ενθυμούμενος πρόσφατη ανακοίνωση, επικεφαλή, αφού έτσι το έγραφε στο παρελθόν, πίστευε ότι κλίνεται ο/η επικεφαλής, ανακοίνωση την οποία είδε ο αναγνώστης, όχι στην “Ε” όπου είχε διορθωθεί φυσικά, και στην οποία προέτρεπε τον αντίπαλο να επιλέγει «τον δρόμο της συνεργασίας και όχι να «πυρπολίζει» με χαρακτηρισμούς...». (Ναι, όμως άλλο απόφοιτος Πολυτεχνείου, εκ των γαλάζιων, κι άλλο ένα οργανωμένο κόμμα).
Ζ.

Διαρροή φαγητού
*ΣΤΗ δικιά τους λογική τα φαγανά παιδιά της Λάρισας.
- Δεν γίνεται να πεινάω συνέχεια, ρε σεις. Από κάπου πρέπει να χάνω φαΐ.
***
*- ΜΙΑ χαρά πιστεύω είναι η μπάρα δημητριακών για πρωινό, σε κρατάει μέχρι να παρκάρεις έξω απ’ τον φούρνο.
***
*-ΜΑ ρε συ, 4 γύροι σε 12 λεπτά;
-Εντάξει, δεν είναι και άσχημο για στίβο...
-Για πιτόγυρα λέω...
Ζ.

Πάλι το κάπνισμα
*ΠΑΤΑΓΩΔΗΣ αποτυχία με το εμβολιαστικό πρόγραμμα, δεν μπορεί να φταίει μονάχα ο κόσμος που αρνείται, γιατί άραγε σε άλλες χώρες δέχτηκαν σχεδόν όλοι; Είναι αλλιώτικοι άνθρωποι; Ή απλώς έγινε διαφορετική διαχείριση της κοινωνίας...
***
*ΕΠΙΠΛΕΟΝ, ο Λαρισαίος προειδοποιούσε ότι δεν χρειάζεται να πανηγυρίζουν οι κυβερνητικοί, ούτε και για την επιτυχία με την εφαρμογή του Αντικαπνιστικού. Είναι νωρίς να το θεωρεί δεδομένο ο Κυρ. Μητσοτάκης. Και παρουσίαζε δημοσίευμα της εφημερίδας από τον χειμώνα του 1946, τρία τέταρτα του αιώνα πριν: Τα έργα τα οποία προβάλλονται στους κινηματογράφους της πόλεώς μας ομολογουμένως είναι από τα πλέον καλύτερα. Τώρα δε που κατορθώθη με την αυστηρή επιτήρηση των αρχών να απαγορευθή το κάπνισμα εντός της αιθούσης, μπορεί κανείς να παρακολουθήση άνετα τας προβαλλομένας ταινίας. (Άγνωστο όμως για πόσο ίσχυσε η απαγόρευση).
Ζ.

Αύξηση κομίστρων
*ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ Οικιακή Οικονομία, δίδασκε και διδασκόταν ο Λαρισαίος στο Οικογενειακό Εργαστήρι.
Λέει στην κόρη του να πάει στον φούρνο να πάρει ψωμί και της δίνει 2 ευρώ.
-Δώσε ένα ακόμα.
-Φτάνουν και περισσεύουν για ένα ψωμί.
-Ανέβηκαν τα μεταφορικά, μου λέει.
Ζ.

Προτεραιότητα
*ΘΥΜΑΤΑΙ λέει ο εξηντάχρονος Γ. Μ., ο οποίος έχει οργώσει την Ελλάδα οδηγώντας για δουλειές, θυμάται τη συμβουλή που είχε δώσει προ εικοσαετίας περίπου στον τότε 17χρονο γιο του, όταν εκείνος οδηγούσε δοκιμαστικά και ρωτούσε για τις προτεραιότητες, σε διάφορους κόμβους και καταστάσεις που συναντούσαν στον δρόμο.
«Πάντα, παντού, και σε όλες, μα όλες τις περιπτώσεις, προτεραιότητα έχει ο ηλίθιος».
- Έχω γλιτώσει πολλά από αυτό, είναι ο τωρινός απολογισμός του.
Ζ.

Τοῦ ἄμβυκος
*ΚΑΙΡΟΣ που είναι, “Στό καζάνι” ο Χ. Π.
Παφλασμὸς ἐρυθρῶν κυμάτων,
κοχλασμὸς ζέοντος ἱεροῦ πολτού,
μοναδικὴ τοῦ ἄμβυκος ὁδὸς διαφυγῆς.

Ἐντὸς τῆς αὐλωτὴς ὁδοῦ,
ἀτμοὶ θωπεύουν τάς παρειὰς
ὑγροῦ μειδιῶντος χαλκοῦ.

Ἀλληλοασπασμοὶ ἕπονται ψύξεως,
ἕως, τοῦ γελαστοῦ θεοῦ,
ἀπόσταγμα, ἱδρὼς καὶ δάκρυ ῥεύσουν.
Ῥοὴ ἀνακουφίσεως, εὐοῖεὐάν!
Νύξεις ἐγχόρδων, ᾄσματα, εὐωχία,
βίου χαρᾶς ἐνιαύσιος παράτασις. (Θα τον εγγράψουν επίτιμο Τυρναβίτη, με κάτι τέτοια, τον Σερραίο).
Ζ.

Ξεκάθαρα
*«Η υποψηφιότητα του Γ. Παπανδρέου για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ προκαλεί, εκ των πραγμάτων, αναδιάταξη όχι μόνο των πολιτικών δυνάμεων του χώρου της κεντροαριστεράς, αλλά συνολικά του πολιτικού σκηνικού προκαλώντας ανησυχίες εκατέρωθεν. Η αντίδραση συγκεκριμένων ΜΜΕ τα λέει όλα». Ξεκάθαρη η τοποθέτηση του Κώστα Μπαργιώτα, χθες, υπέρ ΓΑΠ.
***
*Ο Λαρισαίος γιατρός και πρώην βουλευτής ΚΙΝΑΛ, εξηγείται χωρίς περιστροφές: «Για όλους εμάς που πιστέψαμε και πιστεύουμε στον μεταρρυθμιστικό ρόλο της σοσιαλδημοκρατίας, στον καταλυτικό ρόλο της Προοδευτικής παράταξης και του ΠΑΣΟΚ στον εκσυγχρονισμό της χώρας, η πολιτική ατζέντα που βάζει ο Παπανδρέου ανοίγει τη συζήτηση για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν στην παιδεία, την υγεία, τη δικαιοσύνη. Ανοίγει τη συζήτηση για την πράσινη ανάπτυξη, την ψηφιακή μετάβαση. Παπανδρέου, λοιπόν, για να επιστρέψει η δημόσια συζήτηση από το life-style στην ουσία. Για να κινηθεί επιτέλους το τέλμα τής χωρίς όραμα διαχείρισης της χώρας από ένα χρεοκοπημένου από χρόνια πολιτικού συστήματος». (Εκκρεμεί η τοποθέτηση άλλων πρασίνων τοπικών παραγόντων πρώτης γραμμής).
Ζ.

Χαλί ιπτάμενο
*ΣΚΕΨΕΙΣ και πράξεις στην ομήγυρη των νεαρών Λαρισαίων.
- Όλα χαλάνε σήμερα. Άνθρωποι, κοινωνία, σχέσεις, φραπεδιέρα. Ειδικά με τη φραπεδιέρα τρελάθηκα.
***
*- ΒΛΕΠΩ τον απέναντι να τινάζει το χαλί εδώ και κάνα δεκάλεπτο. Έτσι μου ’ρχεται να πάω να τον ρωτήσω “δεν παίρνει μπρος φιλαράκι;”.
***
*- ΣΤΕΚΟΜΑΙ πάνω στη ζυγαριά και της λέω ανέκδοτα να ελαφρύνει κάπως η κατάσταση.
Ζ.


Οπότε κόλλησε
*ΝΑ είσαι δάσκαλος σε συνοικιακό σχολείο και να θεωρείσαι και καλός δάσκαλος, να είσαι και ψάλτης στην εκκλησία της ενορίας, άνθρωπος με κύρος και προσφορά. Και για κάποιον λόγο, τον γνωστό δηλαδή, να μην πιστεύεις στον κορονοϊό, ταγμένος εναντίον των εμβολίων φυσικά, αλλά και κατά της μάσκας. Δικαίωμά σου; Αναμφιβόλως...
Μόνο που αν κολλήσεις αλλάζουν τα γράμματα. Και κολλάς με τον χαμό που δημιούργησε η επέλαση της πανδημίας στη Λάρισα. Που ελαφρά να το περάσεις δηλαδή, να μην κινδυνέψεις, όμως μετά οι υπόλοιποι τριγύρω θα σου φορτώσουν ευθύνες που γέμισε η γειτονιά θετικούς. Παιδιά απ’ το σχολείο, παππούδες που τους το έφεραν στο σπίτι ή το πήραν στην εκκλησία, αδέλφια, γονείς και γείτονες... Που φυσικά και δεν τους κόλλησες όλους εσύ, μπορεί και κανέναν δηλαδή να μην κόλλησες, αλλά να που οι απόψεις και η στάση σου βοήθησαν στην περαιτέρω διάδοση κι αυτό δεν είναι διόλου ασήμαντο. (Δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις, νόμο του κράτους, αλλά και νόμο της επίσημης εκκλησίας).
Ζ.

Απαιτούνται λύσεις
*ΟI επισημάνσεις από Λαρισαίο, γνωστά θέματα, αλλά όσο τα τσιγκλάει κάποιος, τόσο περισσότερες οι πιθανότητες να προκύψουν λύσεις.
Πρόβλημα λέει σοβαρό ο δρόμος Λάρισας-Φαρσάλων, όλο καθιζήσεις και στενός, ο χειρότερος δρόμος της Θεσσαλίας. Κάποτε πρέπει επιτέλους να εκσυγχρονιστεί. Το ίδιο κι ο δρόμος Λάρισας-Κοζάνης, ιδίως από το Σαραντάπορο και πάνω, που άμα σου “κάτσει” νταλίκα, που θα σου “κάτσει” δηλαδή, τότε την “έκατσες”, κόλλησες.
***
*ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ στα σπίτια τους οι καλιακούδες, στα δέντρα του κέντρου της Λάρισας. Μαζί με τις βροχούλες, οι κουτσουλιές αναδύουν το δικό τους άρωμα. Μερικές φορές θέλει αναπνευστήρα για να διασχίσεις την Κεντρική πλατεία. Κανένας αντιδήμαρχος, κανενός δημάρχου δεν τα κατάφερε στην αναμέτρηση με τους φτερωτούς καταληψίες.
Ζ.

Με τα μαχαίρια
*ΤΟΝ σταματάει το μπλόκο της Τροχαίας αργά το βράδυ. Πολύ αυστηρός ο αξιωματικός. Καθώς τον υποβάλλουν σε αλκοτέστ, βλέπει στο κάθισμα του συνοδηγού μια τσάντα απ’ όπου εξέχουν κάτι κοκάλινες λαβές. Ζητάει να δει το περιεχόμενο, μια συλλογή από μεγάλα μαχαίρια.
- Ξέρετε, είμαι ζογκλέρ σε τσίρκο, τώρα γυρνάω απ’ τη δουλειά. Το νούμερό μου είναι με τα μαχαίρια.
- Μμμ... Να σε πιστέψω; Και δεν μας κάνεις και μίνι επίδειξη για να σιγουρευτώ;
***
*ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ ο άλλος κι αρχίζει εκεί στην άκρη του δρόμου να πετά με επιδεξιότητα μαχαίρια στον αέρα και να τα πιάνει. Λίγο πιο πίσω, μέσα σε ένα άλλο αυτοκίνητο που περιμένει για έλεγχο, ο οδηγός χλωμιάζει.
- Κοίτα δικέ μου, λέει στον συνοδηγό. Το έχουν δυσκολέψει πολύ το αλκοτέστ πια.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass