ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 20 Νοε 2021 18:10
*ΓΟΥΜΕΝΟΠΟΥΛΟΣ, Γκουτζέλας, Ευθυμίου, οι τρεις καμπαλέρος στο ίδιο το μέρος. Μέρα αλλά και νύχτα, κατά τα φαινόμενα, στο μετερίζι της ΝΟΔΕ, της γαλάζιας Νομαρχιακής. Ο καθένας τους ξέρει σε κείνα τα μέρη, σε όλη την μπάμπα τους έχουνε στάμπα, που έλεγε κι ο Τώνης Μαρούδας.  Ζ. *ΓΟΥΜΕΝΟΠΟΥΛΟΣ, Γκουτζέλας, Ευθυμίου, οι τρεις καμπαλέρος στο ίδιο το μέρος. Μέρα αλλά και νύχτα, κατά τα φαινόμενα, στο μετερίζι της ΝΟΔΕ, της γαλάζιας Νομαρχιακής. Ο καθένας τους ξέρει σε κείνα τα μέρη, σε όλη την μπάμπα τους έχουνε στάμπα, που έλεγε κι ο Τώνης Μαρούδας. Ζ.

Κορονόπληκτοι


*ΟΛΑ ανάκατα απ’ τους κορονόπληκτους Λαρισαίους.
- Από Δευτέρα όσοι έχουν προγραμματίσει δίαιτα θα πρέπει Κυριακή βράδυ να έχουν κάνει τουλάχιστον μία αναμνηστική με πιτόγυρο.
***
*- ΦΕΤΟΣ δεν θα έρθει το πνεύμα των Χριστουγέννων. Είναι ανεμβολίαστο.
***
*- ΚΑΝΤΕ την τρίτη δόση για να μπορέσετε να διασκεδάσετε με Ρέμο, με Πάολα, με Οικονομόπουλο και Κιάμο. Αν αρνηθείτε μπορεί και να δείτε live τον Καζαντζίδη, τον Διονυσίου, τον Ζαμπέτα και τον Μητροπάνο.
Ζ.

Προετοιμασμένοι
*ΣΚΑΡΤΕΣ σαράντα μέρες πριν, οι Λαρισαίοι προετοιμάζονται για τις Γιορτές. Να τις αντιμετωπίσουν.
- Λέω φέτος να βάλω στη βασιλόπιτα κατευθείαν αγγούρι, δεν έχει νόημα το κέρμα για γούρι.
***
*- ΜΩΡΟ μου τι θα μου πάρεις στις Γιορτές;
- Την πίεση.
***
*- ΦΕΤΟΣ λέω να στολίσουμε κυπαρίσσι. Ν’ αρχίσουμε σιγά-σιγά να συνηθίζουμε και στο περιβάλλον.
Ζ.

Βρήκαν ρυθμό
*ΚΑΤΙ άρχισε να κινείται και στη Λάρισα με όσους δίσταζαν να εμβολιαστούν. Για όσους το σκέφτονταν, αυτούς που δίσταζαν, που είναι και οι πολλοί, με τους αρνητές δεν τίθεται ζήτημα, αλλά αυτοί είναι λιγοστοί.
Λοιπόν, τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν ότι προχθές στη Λάρισα έκαναν την τρίτη δόση, την αναμνηστική, 1.028 άτομα. Μ’ αυτούς δεν τίθεται ζήτημα είναι οι στάνταρ πελάτες των εμβολιαστικών κέντρων.
***
*ΝΑ όμως που την ίδια μέρα, άλλοι 514 Λαρισαίοι εμβολιάστηκαν για πρώτη φορά, δεν είναι και λίγοι, ακριβώς τα μισά εμβόλια για πρώτη δόση. Καλώς τους κι ας άργησαν λιγάκι.
Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι προ εικοσαημέρου ήταν πολύ λιγότεροι οι πρωτοεμβολιαζόμενοι, μόλις 110 εμβόλια β’ δόσης έγιναν την ίδια μέρα, από ανθρώπους που λογικά είχαν κάνει την α’ πριν τρεις εβδομάδες. Τώρα πενταπλασιάστηκαν, ίσως ο φόβος από τον καλπάζοντα ιό, ίσως τα περιοριστικά μέτρα, μπορεί και να πείστηκαν απ’ το μπίρι-μπίρι. (Όπως και να ’χει, για καλό είναι. Αν και η Λάρισα πάει πιο αργά από την υπόλοιπη Θεσσαλία, αυτό θέλει μια προσοχή).
Ζ.

Ποιο Δώρο...
*ΠΡΟΕΡΓΑΣΙΕΣ ανήσυχων Λαρισαίων για τις Γιορτές.
- Τι να πω κι εγώ που ο εργοδότης μου είναι αρνητής της έγκαιρης καταβολής του μισθού μου.
***
*- ΑΦΕΝΤΙΚΟ, πότε θα πάρουμε Δώρο τα Χριστούγεννα;
- Έλα βρε Χρηστάρα, μεγάλος άντρας και πιστεύεις ακόμη στον Άι Βασίλη...
***
*- ΜΠΑΜΠΑ, τι θα μου πάρεις τα Χριστούγεννα;
- Τα λεφτά απ’ τα κάλαντα.
Ζ.

Ομιλούντες αριθμοί
*ΠΟΛΛΑ παραμένουν τα εντοπισμένα περιστατικά στη Λάρισα, η οποία τουλάχιστον δείχνει να συμμαζεύτηκε λιγάκι, συγκριτικά. Την έχει ξεπεράσει ο Βόλος, τα Τρίκαλα κοντά της κι η Καρδίτσα όχι μακριά. Ανά πάσα στιγμή όμως μπορεί άνετα να εκτιναχθεί πάλι, το έχει ξανακάνει άλλωστε. Σφίξιμο, εγκράτεια, προσοχή. Και εμβόλιο...
***
*ΚΙ όμως, από τα επίσημα στοιχεία φαίνεται ότι διασωληνωμένοι ήταν χθες και 100 πλήρως εμβολιασμένοι, το 17% του συνόλου βέβαια, αλλά δεν είναι και λίγοι. Το εμβόλιο δεν παρέχει απόλυτη ασφάλεια, πόσο μάλλον όταν υπάρχει τόσο μεγάλη διασπορά του ιού. Η διαφορά που προκύπτει όμως εξαιτίας του εμβολίου είναι προφανής. Κανονικά, από τους ανεμβολίαστους, που αποτελούν περίπου το 40% του πληθυσμού, θα έπρεπε να υπάρχουν άλλοι 70-80 διασωληνωμένοι. Κι άρα στις ΜΕΘ θα βρίσκονταν 175 άνθρωποι, αριθμός διαχειρίσιμος απ’ το ΕΣΥ κι όχι 575 που είχαν φτάσει χθες.
Ζ.

Τα καραβάνια
*ΟΙ «ανδρουλάκιανς» της Λάρισας εκτιμούσαν, απ’ το πρωί χθες, ότι στη βραδινή συγκέντρωση με τον Ν. Ανδρουλάκη θα είχε περισσότερο κόσμο απ’ όσον μαζεύτηκε για τον Γ. Παπανδρέου, προ ημερών. Φυσικά και αυτοί περίμεναν ενισχύσεις και από την υπόλοιπη Θεσσαλία. Όπως έγινε άλλωστε και με τον ΓΑΠ.
***
*ΤΟ εφαρμοζόμενο σύστημα προβλέπει να προηγούνται ομιλίες των υποψήφιων προέδρων και στις άλλες θεσσαλικές πόλεις ολημερίς και η τελευταία το βράδυ να γίνεται στη Λάρισα, όπου φτάνουν και τα καραβάνια που συγκροτούνται μετά τις συγκεντρώσεις ανά την περιφέρεια.
***
*ΕΤΣΙ οι περισσότεροι υποστηρικτές τούς ακούνε δύο φορές, τα εμπεδώνουν καλύτερα.
Όλη τη μέρα οργώνουν τη Θεσσαλία οι υποψήφιοι του ΚΙΝΑΛ και το βραδάκι σπέρνουν στη Λάρισα τον λόγο τους. Ευελπιστώντας να καρπίσει στις 5 Δεκεμβρίου, ώστε να θερίσουν στις 12, στον β’ γύρο.
Ζ.
Αραχτοί
*ΟΙ Λαρισαίοι φοιτητές ανέλυαν την κατάσταση.
- Δεν είναι ότι έχουμε ψυχολογικά, λεφτά δεν έχουμε.
***
*- ΣΗΚΩ να πάμε να περπατήσουμε καμιά ωρίτσα, μου λέει. Σε ποιον, σε μένα... Που εδώ και μία ώρα κατουριέμαι και βαριέμαι να σηκωθώ.
***
*- ΝΑΙ κι εγώ, το δηλώνω. Αρνητής σιδερώματος.
Ζ.

Καλή ιδέα
*ΗΤΑΝ ισχυρό ατού για την περιοχή, στα χέρια του Νίκου Ανδρουλάκη η δημόσια υποστήριξη που ανακοίνωσαν 21 γραμματείς, κατά καιρούς, των Νομαρχιακών Επιτροπών και της Περιφερειακής της Θεσσαλίας, του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ μετέπειτα. Συγκεκριμένα ονόματα, με την υπογραφή τους, ανθρώπων που κατά κανόνα πρόσφεραν στο κόμμα. Δεν ανακοινώθηκε, αλλά μαθεύτηκε πως η ιδέα και η υλοποίησή της ήταν του Βαγγέλη Γιαννούλα, του τελευταίου γραμματέα ΠΑΣΟΚ στη Λάρισα. Κι από τα λίγα νέας ηλικίας στελέχη του χώρου.
Ζ.

Υδατικά
*ΜΕ ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή ημερίδα της ΠΕΔ για το υδάτινο πρόβλημα της Θεσσαλίας, με κεντρικό ομιλητή τον υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα. Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι Θεσσαλοί επενδύουν στον Τρικαλινό πολιτικό για να προωθήσει εκείνα τα έργα που θα ανακουφίσουν τον υδροφόρο ορίζοντα του κάμπου, με κυρίαρχο βέβαια, αυτό του Αχελώου. Ευχή όλων ο υπουργός Περιβάλλοντος να μην περιοριστεί σε διαπιστώσεις και υποσχέσεις, αλλά να προχωρήσει άμεσα σε έργα.
Σημαντική επίσης αναμένεται να είναι η παρέμβαση των μελών της Επιτροπής Διαχείρισης Υδάτινου προβλήματος της Θεσσαλίας (ΕΔΥΘΕ), τα οποία δίνουν τον δικό τους αγώνα, αφιερώνοντας χρόνο από τον λίγο που διαθέτουν, για να προβληθεί η διάσταση του προβλήματος. Κι επειδή ο χρόνος δεν είναι σύμμαχός μας, αυτό που κρατάμε από την πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στο ΓΕΩΤΕΕ είναι το τελεσίγραφο που έστειλαν στην Κυβέρνηση, ώστε να ξεκαθαρίσει άμεσα τα σχέδιά της. Αν θέλει τη μεταφορά νερού από τον Αχελώο να ολοκληρώσει τα συνοδά έργα, αν όχι, να τα κατεδαφίσει.
Κι ενώ το μέτωπο των γεωτεχνικών έχει διευρυνθεί και από άλλους φορείς, π.χ. Οικονομικό-Εμποροβιοτεχνικό Επιμελητήριο, εν τούτοις -άγνωστο γιατί- απουσιάζει από αυτήν την προσπάθεια το ΤΕΕ. Επίσης, κάποιοι αυτοδιοικητικοί στηρίζουν ένθερμα και στην πράξη την προσπάθεια της ΕΔΥΘΕ, άλλοι πάλι περιορίζονται στα λόγια και σε ανέξοδες ανακοινώσεις. Όπως και να ’χει, η στάση όλων θα καταγραφεί και όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου θα λογοδοτήσουν.
Γ.Ρ.

Dεν NτιπAσε
*Ο ένας ήταν κάπως ειδικός, βιολόγος ήταν, μικροβιολόγος... Ενώ ο άλλος σπεσιαλίστας του ίντερνετ, όχι πληροφορικάριος, διάβαζε ωστόσο πολύ το παιδί, κάτι καθηγήτριες του Χάρβαρντ, κάποιους Νομπελίστες επικαλούνταν.
- Εσύ δηλαδή δεν φοβάσαι για το τι θα κάνει αυτό το RNA του εμβολίου στο DNA σου;
- Καθόλου.
- Γιατί;
- Το m-RNA δεν θα μπει ποτέ στον πυρήνα των κυττάρων μου που είναι το DNA μου. Θα μείνει στο κυτταρόπλασμα, θα εισέλθει στα ριβοσώματα, θα δώσει οδηγίες για να συντεθεί η πρωτεΐνη ακίδα του ιού, θα αποσυντεθεί τάχιστα και στη συνέχεια η πρωτεϊνική ακίδα, που από μόνη της δεν μπορεί να δώσει νόσο, θα μεταφερθεί έξω από τα κύτταρά μου, θα αναγνωριστεί από τα κυκλοφορούντα κύτταρα του ανοσοποιητικού μου συστήματος ως «ξένη» και τότε θα αναπτύξουν άμυνα που θα με προστατέψει από τον πραγματικό ιό.
-Τι λες; Δεν κατάλαβα... (Κι αφού δεν καταλαβαίνει, εμβόλιο δεν κάνει. Να πάρει πρώτα το διδακτορικό).
Ζ.

Εφτά ομιλητές
*ΑΚΡΙΒΩΣ τρεις μήνες πριν από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αρχίζουν να βαρούν τα όργανα, από τη Λάρισα. Όχι εκείνα τα νταούλια, υπό τον ήχο των οποίων θα χόρευαν οι αγορές κατά το δοξασμένο παρελθόν. Είναι τα τύμπανα της εσωστρέφειας που ηχούν, καλώντας τις εσωκομματικές ομάδες να συνταχθούν κάτω απ’ τις σημαίες τους.
***
*ΚΙ έτσι την ερχόμενη Παρασκευή (ανακοινώθηκε ότι) φθάνουν στη Λάρισα όχι ένας και δυο ή τρεις, αλλά εφτά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ολόκληρη η Προεδρική Φρουρά. Να μιλήσουν σε εκδήλωση, πρωτοφανές εφτά ομιλητές του ιδίου κόμματος, της ίδιας πτέρυγας μάλιστα.
Το πραγματικά νέο στοιχείο όμως είναι ότι την εκδήλωση δεν την οργάνωνε η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δεν είχε ιδέα, αλλά κάποια επιτροπή προοδευτικών πολιτών. (Μπράβο ανοίγματα ο χώρος του ΣΥΡΙΖΑ, αυτοοργάνωση, τι καλύτερο...).
***
*ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ από τους εφτά ομιλητές βουλευτές είχαν έρθει ξανά στη Λάρισα, ο Χρ. Σπίρτζης, ο Ν. Παππάς σίγουρα, ίσως κι ο Γ. Τσίπρας, σε επισκέψεις διακριτικές χωρίς επαφή με τη Νομαρχιακή του κόμματος, είδαν τους δικούς τους. Και τώρα, μικρό χωριό η Λάρισα, οι πέντε της Οργανωτικής Επιτροπής αναγνωρίζονται ως φίλοι και συνεργάτες άλλων στελεχών που μένουν παραπίσω, στο παρασκήνιο και οι οποίοι βρίσκονται από καιρό στα μαχαίρια με τη Ν.Ε. (Ο Γ. Σφήκας π.χ. που για λίγο δεν είχε καταφέρει να εκλεγεί γραμματέας, Αθανασιάδης - Αγραφιώτης κ.λπ.)
***
*«ΕΦΤΑ. Σε παίρνει αριστερά, μην το ζορίζεις», που έγραφε κι ο Καββαδίας στο τραγούδι του Θάνου Μικρούτσικου. Εν προκειμένω ο προσανατολισμός δεν είναι βέβαιος, είναι και τα αριστερόμετρα που δουλεύουν στο φουλ εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Στη Νομαρχιακή ενοχλήθηκαν πολύ με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Ο δε γραμματέας της Β. Ζωγράφος στοιχημάτιζε ότι η εκδήλωση «θα αναβληθεί για κάποιον λόγο». (Δεν πέρασαν κάποιες ώρες με τον Βασίλη να δικαιώνεται αργά το βράδυ με την ανακοίνωση της αναβολής).
Ζ.

Ιστορίες τρέλας
*ΙΣΤΟΡΙΕΣ καθημερινής τρέλας, ζουν υπάλληλοι σε εμπορικά καταστήματα, τράπεζες... και όπου αλλού απαιτείται η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολισμού ή νόσησης ή τεστ ανίχνευσης κορονοϊού, για την είσοδο των πολιτών.
Πελάτες εισβάλλουν σε καταστήματα και κάνουν τους κουφούς, όταν τους ζητά ο/η υπάλληλος, να τους δείξει το «υγειονομικό εισιτήριο» εισόδου τους.
Άλλοι απαιτούν την είσοδό τους με το έτσι θέλω και είναι έτοιμοι για καβγά.
Άλλοι πάλι, κάνουν τους ανήξερους και δημιουργούν πρόβλημα, άλλοι αγριοκοιτάζουν τους υπαλλήλους στα καταστήματα και τους δυσκολεύουν τη δουλειά, λέγοντας «εγώ έχω εμβολιαστεί και έχω όλα τα απαραίτητα χαρτιά. Θες να στα δείξω; Τα θες τώρα;».
Υπάρχει και μια άλλη μερίδα, ανεμβολίαστων πολιτών, που βρήκε τρόπο να κάνει τις αγορές του στα εμπορικά καταστήματα χωρίς να μπαίνει μέσα σε αυτά. Πώς; Φωνάζει τους πωλητές/τις πωλήτριες στην πόρτα του καταστήματος, τους ρωτά για παράδειγμα την τιμή για ένα ρούχο, ή ένα αντικείμενο, και αν το θέλουν, ζητούν να το αγοράσουν έξω από την πόρτα!
Λ.Κ.

Σουβλάκια και rapid
*VIRAL έχει γίνει η ανάρτηση σουβλατζίδικου στη Νέα Ιωνία του Βόλου, όπου με παραγγελίες άνω των 20 ευρώ κάνει δώρο ένα δωρεάν rapid τεστ σε φαρμακείο του Βόλου. Μαζί με την παραγγελία ο πελάτης παραλαμβάνει την απόδειξη, με την οποία μπορεί να επισκεφθεί το φαρμακείο και να επωφεληθεί της προσφοράς. Αναμενόμενο ήταν αφού πλέον μάσκες και rapid τεστ είναι το πιο συχνό έξοδο ενός νοικοκυριού. Πάντως είμαστε ευρηματικοί, είναι γεγονός.
Ν.Π.

Συνέδριο ΝΔ
*ΠΥΡΕΤΩΔΕΙΣ οι προετοιμασίες της Νέας Δημοκρατίας για το 14ο Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα (3-5 Δεκεμβρίου). Το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον εστιάζεται στην εκλογή Γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής (ΠΕ) και κυρίως αν θα παραμείνει στη θέση του ο Γιώργος Στεργίου ή θα τον διαδεχθεί ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης. Σε τοπικό επίπεδο, οι ζυμώσεις αφορούν στους υποψήφιους για την Π.Ε., ενώ στο απερχόμενο σχήμα, η ΝΔ Λάρισας εκπροσωπούνταν από την τριάδα Γερογιώκας-Νινίκας-Τσιλιάκος. Το σίγουρο είναι ότι από τους τρεις, οι δύο ενδιαφέρονται σίγουρα για την επανεκλογή τους. Το ζητούμενο βέβαια δεν είναι αν απολαμβάνουν της στήριξης των Λαρισαίων συνέδρων, αλλά αν θα μπούν στη σχετική λίστα που προωθείται από τα κεντρικά. Την ερχόμενη εβδομάδα τα κουκιά σίγουρα θα έχουν ξεκαθαρίσει...
Γ.Ρ.

Προσωπικά δεδομένα
*ΟΛΟ φουρτούνες έχουν στο Υπουργείο Παιδείας. Η απόφαση-έκθεση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα «καίει» την τηλεκπαίδευση, αφού έκρινε ότι υπάρχει σειρά σοβαρών παραβιάσεων του νόμου περί προσωπικών δεδομένων στη διαδικασία της. Η πολυσέλιδη απόφαση καταλήγει με επιπλήξεις για το Υπουργείο, πέντε τον αριθμό, και με τη ρητή προειδοποίηση ότι θα πρέπει να υπάρξει συμμόρφωση μέσα σε δύο μήνες. Από την πλευρά του το Υπουργείο Παιδείας σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «εσφαλμένες παραδοχές» σχετικά με την Απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) 50/2021 και διευκρινίζει ότι «το Υπουργείο πέτυχε ειδικούς, αυστηρότερους όρους προστασίας των δεδομένων που ισχύουν μόνο στο πλαίσιο της δικής μας σύμβασης» και ότι «τα δεδομένα είναι ψευδωνυμοποιημένα και ότι είναι αμφίβολο αν μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τρόπο που να επιφέρει δυσμενείς συνέπειες στα υποκείμενα των δεδομένων».
Τέλος, το Υπουργείο κατηγορεί την Αρχή για «ξαφνική αλλαγής πλεύσης» και «παράκαμψη του διαρκούς διαλόγου της με το Υπουργείο Παιδείας». Υπήρχαν που υπήρχαν αντιδράσεις με την τηλεκπαίδευση, τώρα μπήκε και το «κερασάκι στην τούρτα». Τα ερωτηματικά πληθαίνουν, την ώρα που η τηλεκπαίδευση είναι πλέον εργαλείο όχι μονάχα για την πανδημία, αλλά ακόμη και σε περιπτώσεις όπως οι καταλήψεις.
Ν.Π.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass