ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 20 Απρ 2022 18:29
*ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Αυτοδιοίκηση, Κοινοβούλιο, Τύπος. Η Λάρισα δρα συντονισμένα. Ζ. *ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Αυτοδιοίκηση, Κοινοβούλιο, Τύπος. Η Λάρισα δρα συντονισμένα. Ζ.

Τι ρωτάς…
* ΔΕΝ ήταν και μεσ’ το κέφι ο Λαρισαίος πρωινιάτικα.


- Καλημέρα, πώς είσαι; Καλά;
- Ε;
- Λέω, είσαι καλά;
- Γιατί, γιατρός είσαι;
Ζ.

Φόρτος
* ΑΥΤΗΝ την περίοδο οι Λαρισαίοι δείχνουν κατανόηση στον ψαρά της γειτονιάς τους. Ο οποίος αφού πέρασε τον σούπερ φόρτο του Σαββάτου πριν των Βαΐων, την ημέρα με τον μεγαλύτερο τζίρο στη χρονιά, τώρα συνεχίζει σε υπερεργασία, κυρίως με μαλάκια, αλλά και άλλα θαλασσινά. Τουλάχιστον να τον ξεκουράσει η είσπραξη…
***
* ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ τώρα: «Εορταστικό ωράριο λέει για να κινηθεί η αγορά το Πάσχα. Να ξέρουν πως αυτό που χρειάζεται είναι εορταστικό πορτοφόλι κι όχι ωράριο».
Ζ.

Καημένα αρνιά
* ΗΤΑΝ Μ. Σάββατο και δύο αρνιά συζητούν.
- Πάμε για καφέ αύριο;
- Μπα, δεν μπορώ, έχω γύρισμα…
*** * ΣΥΖΗΤΑΝΕ δύο αρνιά και λέει το ένα στο άλλο.
- Πιστεύεις στη ζωή μετά το Πάσχα;
***
* ΕΙΝΑΙ ένα γουρουνάκι και ένα αρνάκι.
- Καλό Πάσχα, λέει το γουρουνάκι.
- Βρε άι πνίξου…
Ζ.
Μία, δύο, τρεις
* ΕΚΤΟΣ από την κάλπη για την εκλογή προέδρου από τη βάση, από τα μέλη, μα και τους φίλους του κόμματος, πρακτικά όποιος θέλει ψηφίζει, όπως είχε γίνει και στο ΠΑΣΟΚ, μα και στη ΝΔ, άρα να η ευκαιρία για κάποιους Λαρισαίους που είχαν ψηφίσει ανενδοιάστως και για Μητσοτάκη και για Ανδρουλάκη να το ρίξουν τώρα και υπέρ Τσίπρα, καμαρώνοντας ότι αυτοί είναι οι αρχιτέκτονες του πολιτικού σκηνικού. Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, θα στήσει και δεύτερη κάλπη στις 15 Μαΐου. Για την ανάδειξη της Κεντρικής Επιτροπής, εκεί θα ψηφίζουν αυστηρά μόνο τα μέλη του κόμματος, τις προάλλες είχαν προσέλθει μόνο 650 από τους 1.050 που είναι εγγεγραμμένοι στον νομό Λάρισας. Θα υπάρχει όμως και τρίτη κάλπη, εις δόξαν της Δημοκρατίας. (Μόνο μη φτάσουν να βάλουν και τέταρτη, ώστε να ψηφίσουν και για πόσες κάλπες πρέπει να υπάρχουν).
***
* Σ’ ΑΥΤΗΝ την τρίτη ξεχωριστή κάλπη λοιπόν, θα έχουν δικαίωμα ψήφου μόνο όσοι σύνεδροι συμμετείχαν στις διαδικασίες για την καταστατική αλλαγή που αφορά την εκλογή από τη βάση, ήτοι 4.688 πανελλαδικά, κοντά 100 άτομα στη Λάρισα. Αφού πρέπει να ξεκαθαριστούν τα απόνερα του Συνεδρίου ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο έληξε αρκούντως θεαματικά, τόσο που κυκλοφόρησε το αστείο πως το Τσίρκο Μεντράνο εξέδωσε ανακοίνωση για αθέμιτο ανταγωνισμό.
Συγκεκριμένα, υπήρξε η κρίσιμη τροπολογία της «Ομπρέλας», την τελευταία στιγμή, που όμως δεν τέθηκε σε ψηφοφορία, όχι επειδή έβρεξε, αλλά διότι το Συνέδριο είχε πλέον αποδιοργανωθεί και πολλοί σύνεδροι είχαν αναχωρήσει για τα σπίτια τους. Σημείο αιχμής και διαφωνιών το αν μπορεί να εγγράφεται κάποιος ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ μόνο με αυτοπρόσωπη παρουσία σε κάποια οργάνωση και όχι και μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας iSYRIZA. (Το άλλο πολύ σοβαρό ζήτημα για το φύλο των αγγέλων παραπέμφθηκε να συζητηθεί, και να ψηφιστεί βεβαίως, στο επόμενο Συνέδριο).
Ζ.
Και με τη βούλα
* ΟΠΩΣ δημοσιοποιήθηκε χθες στην εφημερίδα, με την επιβαλλόμενη εκ του νόμου «περίληψη Καταστατικού», εκδόθηκε η δικαστική απόφαση έγκρισης για ίδρυση του σωματείου «Τσίπουρο και Μεζέδες για Μερακλήδες», με έδρα τη Λάρισα, σε συγκεκριμένη διεύθυνση στα Πυροβολικά, με καταστατικό 21 άρθρων, όπου περιγράφονται οι σκοποί του σωματείου και οι διαδικασίες του. Λογικά οι εκλογές του θα είναι πολύ ενδιαφέρουσες, ειδικά η καταμέτρηση στο τέλος, «εβίβα το έκτο». Ομώνυμη ομάδα λειτουργεί από πέρυσι στο f/b με χιλιάδες μέλη από όλη τη χώρα και ακολούθους και στο Instagram, με ποικιλία αναρτήσεων. Και μεζέδων εννοείται, με στάνταρ πάντα το τσίπουρο.
Ζ.
Χριστιανική
* ΤΑ φαγανά παιδιά της Λάρισας συνεχίζουν χωρίς αναστολές.
- Τι θα πάρεις για το Πάσχα;
- Κιλά.
***
* - ΜΕΡΕΣ που είναι, κάνω τη δίαιτα του χριστιανού. Τρώω τα πάντα κι ελπίζω σ’ ένα θαύμα.
***
* - ΘΑ παίρνεις ένα χάπι με άδειο στομάχι το πρωί, είπε η γιατρός. Εδώ και μια βδομάδα προσπαθώ να πετύχω αυτό το «με άδειο στομάχι».
Ζ.

Παλαιοί καιροί
* ΟΤΑΝ ο προηγούμενος αιώνας έφτανε στα μισά, εκεί στα 1949 Απρίλη μήνα, έγραφε η εφημερίδα και ο αρχειοφύλαξ Ε.Ρ. εντοπίζει:
Φίλος δικηγόρος μάς αναφέρει το εξής χαριτωμένο γεγονός που έλαβε χώραν την περασμένη εβδομάδα. Ένας πρόεδρος Κοινότητας διάβασε έκπληκτος στην «Ελευθερία» ότι παρητήθη από το αξίωμά του και ότι το Κοινοτικό Συμβούλιο θα εξέλεγε νέον. Σαστισμένος έβαλε την «Ελευθερία» στον κόρφο του και έφτασε στην πόλι με σκοπό να παρουσιασθή στη Νομαρχία και να βεβαιώσει ότι ποτέ δεν σκέφθηκε να αφήση το Προεδριλίκη. Πριν όμως κάμει το επίσημο διάβημά του αποτάνθηκε στον δικηγόρο στον οποίο απέδειξε και την εφημερίδα.
Τι είχε συμβεί; Η είδησις για την παραίτηση Προέδρου της εν λόγω Κοινότητος ανεγράφετο στη στήλη «Προ τριακονταετίας», πράγμα που ο πρόεδρος δεν είχε προσέξει και αναστατώθηκε. (Αετοί στα κοινά υπήρχαν πάντοτε).
***
* ΝΑ και αναπαραγωγή από την εφημερίδα «Μικρά» του 1919:
Χθες το απόγευμα και καθ’ ην ώραν το γαλακτοπωλείον του Παύλου Νέστορα ήτο πλήρες πελατών, κάποιος επιθυμήσας μπακλαβάν, εσήκωσε με επιτηδειότητα ολόκληρον τον δίσκον αυτού και απήλθεν να τον δοκιμάση.
Εις το παρά τον Ναόν του Αγίου Κωνσταντίνου γωνιαίον αρτοποιείον παρουσιάσθησαν χθες την μεσημβρίαν δύο κύριοι, οίτινες ήρχισαν συνομιλούντες μετά του αρτοπώλου διά τα εθνικά ζητήματα. Όταν ο αρτοποιός είχεν απορροφηθεί από την συζήτησιν, ο εις των συνομιλητών παρέλαβεν εν ταψίον με ωραίαν λαχανόπηταν και απήλθε.
Ζ.
Κουντοσβόιρας
* ΣΥΝΩΝΥΜΑ στη γλώσσα του κάμπου για κοντό άνθρωπο, μικροκαμωμένο καλύτερα, καθώς καιροφυλακτούν και κατηγορίες για ρατσιστικές συμπεριφορές. Κουντοσβόιρας, κουντοστούπς, ζουμπάς, μισουριξιά, τριπίθαμους, μπασμένους.
***
* ΚΑΙ με την ευκαιρία:
- Τι εννοείς ότι είμαι πολύ κοντή…
- Μα, αγάπη μου, αφού περνάς όρθια κάτω απ’ τον Επιτάφιο.
Ζ.
Με συνέπεια
* ΜΕΤΑ από βαθιά σκέψη και ενδελεχή εσωτερική ανάλυση, είχαν κάπως μπλεχτεί οι νεαροί Λαρισαίοι.
- Κουράστηκα να είμαι κουρασμένος.
***
* - ΜΕΓΑΛΩΣΑ και θα κάνω ό,τι γουστάρω… Συμφωνείς μαμά;
***
* - ΜΕ δύο ειδών ανθρώπους δεν μπορώ να συνεννοηθώ στη ζωή μου. Μ’ αυτούς που πιστεύουν στα ζώδια και με τους κριούς.
Ζ.
Ο εκατοντάχρονος
* ΚΑΠΟΙΑ στιγμή ήρθε και η συνέχεια από τον Γιούνας Γιούνασον. «Ο εκατοντάχρονος που ανέβηκε στο αερόστατο και εξαφανίστηκε» είναι το βιβλίο που ακολουθεί το αρχικό «…που πήδηξε το παράθυρο και εξαφανίστηκε», με τον Σουηδό μπεστσελερίστα να ζωγραφίζει πάλι, βάζοντας τον ήρωά του να παρατηρεί τα ανάποδα των καιρών:
Οι ερευνητές είχαν διαπιστώσει ότι το μέσο επίπεδο νοημοσύνης είχε καθοδική πορεία. Ο Άλαν διάβασε πως αυτοί που ξόδευαν πολύ χρόνο στη μαύρη πλακέτα τους έχαναν την ικανότητα του διαλόγου. Η πλακέτα είχε την ιδιότητα να μιλάει στον ιδιοκτήτη της παρά με αυτόν. Οι άνθρωποι περιφέρονταν στο Διαδίκτυο και άφηναν άλλους να σκέφτονται για τους ίδιους, με αποτέλεσμα να οδεύουν προς το να γίνουν βλάκες.
Ο Άλαν ανησύχησε όταν συνειδητοποίησε πως η αλήθεια έχανε έδαφος παράλληλα με τη νοημοσύνη. Παλιότερα ήταν εύκολο να ξέρει κανείς τι ήταν αλήθεια και τι όχι. Το ρακί ήταν καλό. Δύο συν δύο δεν έκανε πέντε. Αλλά επειδή οι άνθρωποι δεν μιλούσαν πια μεταξύ τους, νικούσε αυτός που έλεγε το ίδιο πράγμα περισσότερες φορές. Μερικοί είχαν εκλεπτύνει αυτό το ταλέντο σε τέτοιον βαθμό, που επαναλάμβαναν τον εαυτό τους σε διάστημα ενός δευτερολέπτου. Σε διάστημα ενός δευτερολέπτου.
Ζ.
Φτάνει πια
* ΥΠΑΡΧΟΥΝ κι άλλοι, δεν είναι όλοι ίδιοι. Τηλεφώνησαν σε γνωστό Λαρισαίο γιατρό από την εκπομπή του Εισαγγελάτου. Αφού με το ίδιο θέμα ασχολούνται καθημερινά, ήθελαν ποικιλία συνομιλητών τουλάχιστον.
- Κύριε καθηγητά, θέλουμε να βγείτε στο Mega να μιλήσουμε για τα παιδιά απ’ την Πάτρα…
- Ποια, την παλιά μουσική κομπανία λέτε;
Ήταν και χιουμορίστας ο γιατρός.
- Όχι καλέ, για τα τρία παιδάκια που έχουν πεθάνει, τη μαμά τους και λοιπά.
- Σας παρακαλώ πολύ… Αρνούμαι τη δημοσιότητα πάνω σε πτώματα παιδιών. Σταματήστε επιτέλους αυτό το χάλι.
Ζ.
Κτηματολόγιο υπό πίεση
* ΚΙ αφού το λεγόμενο επιτελικό κράτος αποφάσισε και ορθώς να λήξει η υπόθεση με το Κτηματολόγιο εντός του 2022, να πάψει να σέρνεται όπως τόσα και τόσα χρόνια, κυρίως επειδή πιέζονται από την Ε.Ε. δηλαδή, γι’ αυτό λοιπόν θα την πατήσουν οι κάτοικοι των επαρχιών της Λάρισας;
Αυτές τις μέρες οι ιδιοκτήτες ακινήτων, χωραφιών και σπιτιών, στον κάμπο μα και στα παράλια, ουσιαστικά στο μεγαλύτερο κομμάτι της υπαίθρου του νομού Λάρισας, λαμβάνουν ταχυδρομικώς φακέλους με τα στοιχεία της ανάρτησης του Κτηματολογίου, με βάση όσα είχαν δηλώσει, ώστε να προχωρήσουν σε τυχόν αιτήσεις διόρθωσης, όπου εντοπίσουν τυχόν λάθη. Το ρητό «Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν» ισχύει στον μέγιστο βαθμό αναφορικά με το Κτηματολόγιο. Αν δεν διορθωθούν τώρα τυχόν λάθη, τότε αυτό πολύ δύσκολα μπορεί να γίνει αργότερα, με έξοδα πολλά και διαδικασίες χρονοβόρες.
***
* ΠΙΕΣΜΕΝΟΙ στην υπηρεσία του Κτηματολογίου λοιπόν, παρέχουν μόλις δύο μήνες προθεσμία στον κόσμο να υποβάλει αιτήσεις διόρθωσης λαθών ή να διεκπεραιώσει όποιες άλλες εκκρεμότητες υφίστανται με κληρονομιές κ.λπ., μέχρι τις αρχές Ιουνίου. Οι καθυστερήσεις των ΕΛΤΑ και η ιδιαιτερότητα των ημερών του Πάσχα τρώνε ουσιαστικά τον έναν μήνα κι έτσι λογικά θα ανακύψει ζήτημα. Χαρά σε μηχανικούς και δικηγόρους που θα τους προκύψει δουλειά κατόπιν. Σημειωτέον ότι λίγο παλιότερα σε άλλες περιοχές του νομού Λάρισας πάλι, οι αντίστοιχες προθεσμίες που είχαν δοθεί ξεπερνούσαν κατά πολύ το εξάμηνο. (Πρέπει να βιαστεί λοιπόν ο κόσμος. Καταρχάς να τσεκάρουν προσεκτικά τα στοιχεία που αναφέρονται στους φακέλους του Κτηματολογίου που λαμβάνουν. Κι αν δεν μπορούν οι ίδιοι, κάποιος στο χωριό που «να ξέρει γράμματα»).
Ζ.

GEORGAKHS_CIU.JPG

* ΕΦΟΔΟΣ στη βάση των Ραδιοερασιτεχνών Θεσσαλίας, οι οποίοι στεγάζονται στο Πάρκο των Χρωμάτων, αλλιώς Χατζηχαλάρ, όπου βρέθηκε αιφνιδιαστικά χθες ο συνταγματάρχης, «για δοκιμή αντανακλαστικών ετοιμότητας». Ο Δημ. Γεωργάκης των αποστράτων, αποκόμισε άριστες εντυπώσεις ενημερωνόμενος για τις δράσεις τους. Ευχές των ημερών φυσικά αλλά και όπως ειπώθηκε «συντονισμός ενεργειών για ό, τι χρειαστεί στους χαλεπούς καιρούς». (Επ παιδιά… Που να μη χρειαστεί).
Ζ.

PAYLOPOYLOS_KRANIOTHS_CIU.JPG

* ΥΠΟ καλλιτεχνική φρούρηση ο τέως ΠτΔ. Με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών, αλλά και τον αντιπρόεδρο, τον ποιητή σε ρόλο μπόντιγκαρντ λόγω βλέμματος.
Ζ.

PODHLATODROMOS_CIU.jpg

* ΤΟΝ βρήκε η νύχτα στην Ανθίμου Γαζή, έπρεπε να σταματήσει. Γιατί να το βάλει στην άκρη του δρόμου; Καβάλησε το πεζοδρόμιο, για σιγουριά. Το ότι μπλόκαρε τον ποδηλατόδρομο, λεπτομέρεια, αυτόν έτσι τον βόλευε, ας κόψει τον λαιμό του ο ποδηλάτης.
Ζ.

STASH_ABEROF_CIU.jpg

* ΚΙ εκεί που άρχισε να γίνεται μια προσπάθεια να αποκτήσει η Πλατεία στο Αβέρωφ την κανονική της ονομασία, δηλαδή «Πλατεία Μαρίνου Αντύπα», έρχεται η εταιρεία που έχει αναλάβει τις στάσεις των αστικών να τοποθετήσει το όνομα Πλατεία Αβέρωφ. Σκέτη σύγχυση…
Κ.Γ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass