ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 22 Απρ 2022 18:19
* ΕΙΝΑΙ Πάσχα, ίδια ακριβώς ημερομηνία με φέτος, στο πολύ δύσκολο όμως 1949, ο Εμφύλιος μαίνεται. Κι η «Ε» βρίσκει τρόπο να ευχηθεί ενωτικά, στο πρωτοσέλιδο που εντόπισε ο αρχειοφύλαξ  Ε.Ρ. * ΕΙΝΑΙ Πάσχα, ίδια ακριβώς ημερομηνία με φέτος, στο πολύ δύσκολο όμως 1949, ο Εμφύλιος μαίνεται. Κι η «Ε» βρίσκει τρόπο να ευχηθεί ενωτικά, στο πρωτοσέλιδο που εντόπισε ο αρχειοφύλαξ Ε.Ρ.

Πάσχα Λαρίσης
* ΕΞΑΙΡΟΥΜΕΝΗΣ της αγοράς, όπου συνεχίζεται η ολοκλήρωση των προμηθειών, ολόκληρη η υπόλοιπη λαρισινή κοινωνία άρχισε από χθες να αποσυναρμολογείται για να ξαναστηθεί ως πασχαλινό σκηνικό. Είτε στην πόλη είτε στο χωριό. Και κυρίαρχη ερώτηση εδώ και δυο - τρεις μέρες,

μαζί με το γεια και το καλημέρα, το «πού θα ψήσετε;»
Ζ.

Διλήμματα
* ΣΤΑ τρέχοντα, αλλά και εις βάθος η συζήτηση στη συντροφιά των Λαρισαίων.
- Τι θα πάρεις για το Πάσχα;
- Αντιβίωση.
***
* - ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ή κουραμπιέδες τα Χριστούγεννα. Αρνί ή κατσίκι το Πάσχα. Πάντα πρέπει να μας βάζουν σ’ ένα δίλημμα…
***
* - ΠΑΙΡΝΩ τον γιο μου στη δουλειά το πρωί να κάνει μερικά μεροκάματα τώρα που έκλεισε η Σχολή για Πάσχα, σταματάμε στον φούρνο και παίρνει έναν καφέ, μία τυρόπιτα, έναν χυμό και ένα τοστάκι. Άσε μεγάλε, αύριο μείνε σπίτι να κάνουμε οικονομία.
Ζ.

Το πενηντάρικο
* ΑΧΑΡΙΣΤΟΙ οι ευνοημένοι νεαροί Λαρισαίοι, άρχισαν αμέσως.
- Τσέκαρε κανένας μην αλλάζεις φορολογική κλίμακα με το πενηντάρικο;
***
* - ΑΥΞΗΣΗ λέει 1,6 ευρώ τη μέρα μεικτά. Να μην ξέρεις πού να τα πρωτοφάς.
***
* - ΤΕΛΟΣ πάντων, εκλογές πότε έχουμε;
***
* - ΠΗΡΑ αύξηση 50 ευρώ, ανοίγω μπουκαλάκι…
- Αργυρός;
- Ζαγόρι.
***
* - ΕΙΠΕ 50 ευρώ αύξηση κατώτατου μισθού, ενώ θα μπορούσε να πει απλώς την ημερομηνία των εκλογών χωρίς να βάλει το χέρι στην τσέπη.
Ζ.

Διίστανται
* ΑΜΕΣΩΣ προέκυψε διάσταση απόψεων. Τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ πανηγύρισαν υιοθετώντας τα πρωθυπουργικά λόγια ότι πρόκειται για «τον 15ο μισθό», ενώ τα αντιπολιτευόμενα μιλούσαν για «αύξηση 1,6 ευρώ την ημέρα». Μισογεμάτο ή μισοάδειο το ποτήρι;
Οι μεν κατέγραφαν «συνολική αύξηση μαζί με εκείνη του Ιανουαρίου 9,7% σε σχέση με το 2021», οι δε υπολόγιζαν «μεσοσταθμική αύξηση για τη χρονιά στο 4,5%, όταν ο πληθωρισμός τρέχει με 9%». (Εκεί που συμφωνούσαν λίγο πολύ όλοι ήταν ο συσχετισμός της αύξησης με πρόωρες εκλογές).
Ζ.

Μέτρα στήριξης
* ΟΙ λογαριασμοί έχουν μείνει αξέχαστοι στους Λαρισαίους.
- Έρχεται νέο πακέτο μέτρων στήριξης για την ενεργειακή κρίση. Με κάθε λογαριασμό, δώρο δέκα ρεσώ.
***
* - ΗΡΘΕ ο λογαριασμός του αερίου, να δεις που χρηματοδοτώ τις μάχες στη Μαριούπολη…
- Μη σου πω ότι έχεις και Rafal δικό σου…
***
* - ΜΕ τα 13 ευρώ επίδομα βενζίνης, ευκαιρία να παραιτηθώ από τη δουλειά νομίζω...
Ζ.

750 ευρώ σύνταξη, 410 στο ρεύμα!
* ΚΡΑΥΓΗ απόγνωσης από Λαρισαίο συνταξιούχο του ΙΚΑ: Ο κ. Θύμιος ζει με τη γυναίκα του με μια σύνταξη των 750 ευρώ. Ο τελευταίος λογαριασμός του ηλεκτρικού του ήρθε 410 ευρώ και έπαθε ηλεκτροπληξία.
Απελπίστηκα, εξοργίστηκα… Πού να πάω, σε ποιον να διαμαρτυρηθώ, έλεγε στην «Ε», εξηγώντας ότι βοηθάνε και τις οικογένειες των δύο παιδιών και των τριών εγγονιών τους, αλλά με τέτοιες συνθήκες μόνο …να μαραζώσουμε, απόμεινε, κατέληξε με πίκρα.

Μάσκα στο αυτί
* ΔΥΟ φορές έχει νοσήσει από κορονοϊό και ξέρει καλά η Λαρισαία Π.Γ. Οπότε, προχθές Μ. Τετάρτη το μεσημεράκι έπεσε πάνω στην καθαρίστρια, στα γραφεία της Πρόνοιας, Ρούσβελτ και Οικ. εξ Οικονόμων. Για την ακρίβεια βρέθηκαν μαζί στο ασανσέρ, με την καθαρίστρια να φοράει τη μάσκα στο αυτί.
- Σας παρακαλώ, βάλτε τη μάσκα κανονικά…
- Γιατί; Σε πειράζει;
- Βεβαίως και με πειράζει.
- Όχι, δεν τη βάζω. (Ε μα τώρα, η κάθε περαστική θα μας κάνει τον μάγκα…).
***
* ΠΡΙΝ εξελιχθεί επεισόδιο, η διαμαρτυρόμενη δημότισσα πρόλαβε κι έβαλε το χέρι να μην κλείσει το ασανσέρ και βγήκε.
- Θα σας κάνω αναφορά στην υπηρεσία…
- Κάνε ό,τι θες.
Προφανώς και η διευθύντρια της Κοινωνικής Πρόνοιας, Έφη Ζιώγα, οφείλει να κάνει συστάσεις στο προσωπικό για την τήρηση των στοιχειωδών κανόνων ευγένειας, αλλά κυρίως των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Ο κορονοϊός είναι ακόμη εδώ.
Ζ.

Πολύς θυμός
* ΠΟΛΥ οργισμένος ο Γ.Τσ., παλιός αριστερός που είχε διαβάσει στην εφημερίδα την επιστολή του «προεδρικού» Χρ. Αθανασιάδη κατά «ομπρελιστών». Μεταφέροντας, όπως είπε, τις διαθέσεις κι άλλων συντρόφων του, επίσης πολύ θυμωμένων. Με φωνή σπασμένη απ’ την οργή. «Δεν θέλω να ασχοληθώ μαζί του γράφοντας… Δεν αξίζει… Ποιος νομίζει ότι είναι; Τι είναι αυτά που γράφει... Τι φιλοδοξία μπορεί να έχει; Αυτός ο άνθρωπος δεν έχει καταλάβει σε ποιο κόμμα βρίσκεται. Δεν ξέρει τι του γίνεται…». (Ο οποίος, αν μη τι άλλο, μεταφύτευσε και στη Λάρισα την άτυχη στιγμή στο τέλος του Συνεδρίου).
Ζ.
Και η απόδειξη
* ΓΙΑ τον πολύ παλιό, τον αρχαίο και επικίνδυνο εξοπλισμό που χρήζει άμεσης αντικατάστασης, στο Τμήμα Αποστείρωσης του ΓΝΛ, η επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει τις προάλλες ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης. Και στον οποίο απάντησε, με τα γνωστά γενικόλογα η αρμόδια Υπουργός, αλλά κατόπιν του έδωσε σχοινοτενή απάντηση δημοσίως και ο διοικητής Γρ. Βλαχάκης, με αιχμές κατά του βουλευτή για τα λεγόμενά του. Ναι, ο διορισμένος διοικητής εναντίον εκλεγμένου βουλευτή, που τον ελέγχει κοινοβουλευτικά, δεν το λες και επιτρεπτό ή πολιτικά κομψό.
Πέρασαν λίγες μέρες και προέκυψε η ηλεκτροπληξία εργαζομένου, σε παλιό μηχάνημα στην Αποστείρωση του ΓΝΛ, ευτυχώς τη γλίτωσε ο άνθρωπος με νοσηλεία. (Μόνο μην τον καταγγείλει η διοίκηση ότι το έκανε επίτηδες για να τους εκθέσει).
Στο μεταξύ χθες, για το ίδιο θέμα κατέθεσε ερώτηση και η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη. Θα την «περιλάβει» κι αυτήν;
Ζ.

Με διάλογο
* ΒΓΑΖΟΥΝ το καπέλο Λαρισαίοι συνδικαλιστές του Δημόσιου Τομέα στον υπουργό Εσωτερικών. Αφού, λένε, ο Μάκης Βορίδης, κάθε φορά που θέλει να ψηφίσει έναν νέο νόμο, στέλνει το Σχέδιο πρώτα στην ΑΔΕΔΥ για προτάσεις-παρατηρήσεις. Έτσι έκανε και με το τωρινό νομοσχέδιο για το «Πλαίσιο Δεξιοτήτων, το Νέο Σύστημα Αξιολόγησης, Κινήτρων και Ανταμοιβής Δημοσίων Υπαλλήλων και το Πλαίσιο Αξιολόγησης». Κι επειδή οι συνδικαλιστές τυγχάνουν εκπαιδευτικοί, εύχονται: «Μακάρι να το έκαναν και από το Παιδείας…»
Ζ.
Κουβενταρία
* ΕΠΙΑΣΑΝ την κουβενταρία η Α.Κυ. κι οι φιλενάδες της. Ηλεκτρονικά, αφού δεν μπορούν πια απ’ τις αυλές τους.
- Μη μι χασουμιράτι στου fb, έχου κι δλειές...
- Ασβιστώντς τα τοίχια;
- Θε να βάψου τ’ αυγά μανούλα μ’, κι δε μπουρού να πατάου κι του τηλέφουνου μι τσ’ μπουϊές στα χέρια...
- Ακόμα μαρή δεν τάβαψις; Ανιπρόκοπ’η… Η Λένου απ’ τη χαραή…
Ζ.

Με κυβερνησιμότητα
* «ΤΟ ΚΙΝΑΛ φαίνεται να έχει εθιστεί σε μια νοοτροπία του «θα είμαι μικρό». Έτσι εξηγείται και η θέση του για κυβερνήσεις συνεργασίας, η οποία θα του εξασφαλίσει τη θέση του μικρού. Κρίμα». Είναι ο Θεόδωρος Στάθης που γράφει στην αθηναϊκή ιστοσελίδα SLpress.
Και σημειώνει ο Λαρισαίος πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ: «Μέσα σε όλα αυτά έρχεται και το ΚΙΝΑΛ με μια πολιτική θέση σε αυτό το σημαντικό θέμα, η οποία ενισχύει τις ανησυχίες των πολιτών που βλέπουν πια να κινδυνεύει η χώρα από την ακυβερνησία. Αντί να αποτελεί εγγυητή της κυβερνησιμότητας της χώρας εμφανίζεται ως ο πυρπολητής της. Αντί να ζητά από τους πολίτες την ενίσχυση του ΚΙΝΑΛ για να μπορεί πιο αποτελεσματικά να εγγυάται την κυβερνησιμότητα της χώρας, βάζει όρους για το ποιος θα είναι πρωθυπουργός σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, πριν καλά-καλά δούμε και τι θέλει ο λαός με την ψήφο του, για τον οποίο δεν κρύβουν όλοι οι πολιτικοί ότι κόπτονται γι’ αυτόν. Αυτός ο όρος πέρα από άλλα προβλήματα που δημιουργεί, αναδεικνύει και μια ψυχολογία που έχει ως βάση την ηττοπάθεια...».
***
* « …με βάση τον εκλογικό νόμο, μονοκομματική κυβέρνηση δεν πρόκειται να προκύψει. Η μόνη κυβέρνηση που μπορεί να προκύψει είναι μια κυβέρνηση συνεργασίας που με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα αυτό αποτελεί και επιθυμία του λαού. Εάν, επομένως, πράγματι σεβόμαστε την επιθυμία του λαού, τότε δεν θα πρέπει να υπάρχει και όποιο δίλημμα για τον σχηματισμό της, η οποία θα είναι σίγουρα και πιο προοδευτική από κάθε προηγούμενη μονοκομματική κυβέρνηση.
Το ΚΙΝΑΛ με κυρίαρχη θέση του εγγυητή της κυβερνησιμότητας της χώρας θα έχει και το πλεονέκτημα απέναντι στα άλλα κόμματα να ζητά την ενίσχυσή του στις επερχόμενες εκλογές. Αυτό θα λειτουργήσει ακόμα πιο αποτελεσματικά για το ΚΙΝΑΛ, εάν στη χειρότερη περίπτωση πάμε και σε δεύτερο γύρο εκλογών, με το μπόνους σε περίπτωση που τα άλλα κόμματα δεν δεχτούν να συμμετέχουν σε κυβέρνηση συνεργασίας, γιατί πραγματικά η κυβερνησιμότητα πρέπει να αποτελεί τον αυτοσκοπό του Κινήματος και όχι η επιλογή με ποιο κόμμα θα συνεργαστεί αρκεί το ότι θα υπάρχει μια αποδεκτή προγραμματική συμφωνία…»
Ζ.

Όλη η πόλη
* - ΚΡΙΜΑ που δεν είναι οι δημοτικές εκλογές κοντά, έλεγε φίλος του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.
- Με τέτοια επίθεση που του έκανε, θα τον έβγαζε πρώτο σε σταυρούς τον Δημήτρη Τάχο…
- Σάμπως τον Γιώργο Κωσταρόπουλο; Που θα τον ψηφίσει όλη η κερκίδα Αλκαζάρ, AEL FC Arena και περιχώρων…
Ζ.
Λύση
* ΚΙΝΟΥΜΑΣΤΕ σε προεκλογικούς ρυθμούς για τα καλά. Ακόμη και στην Ελληνική Λύση άρχισαν να φουντώνουν τα σενάρια και οι συζητήσεις. Παρά τις υποσχέσεις που ισχυρίζονται κάποιοι πολιτευτές, πως ελάμβαναν όλο αυτό το διάστημα, από τον πρόεδρο Κυριάκο Βελόπουλο, ότι δεν θα κάνει ξανά χρήση της έδρας στη Λάρισα (αν βγει βεβαίως), τώρα λένε πως τις παίρνει πίσω. Μούτρωσαν κάποιοι Λαρισαίοι. Θύμωσαν και του το δείχνουν. Θέλουν να μην πάθουν λένε ό,τι έπαθε ο συγχωρεμένος ο Νασίκας. Ψάχνουν διαβεβαιώσεις, αλλά δεν βρίσκουν.
Κ.Γ.

Όλοι Φανάρι
* ΚΑΘΕ δέκα χρόνια ή έψησις του Αγίου Μύρου στο Πατριαρχείο, οπότε τέτοια ευκαιρία δεν χάνεται. Στην Κωνσταντινούπολη, λοιπόν, όχι μόνον οι Θεσσαλοί, η Βολιώτισσα υφυπουργός και Θρησκευμάτων Ζέττα Μακρή, ο ηγούμενος της Διακοινοβουλευτικής της Ορθοδοξίας Μ. Χαρακόπουλος κι ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός. Εκεί κι ο υπουργός Προ Πο Τάκης Θεοδωρικάκος, οικογενειακώς. Όλοι στο Φανάρι…
Την προηγούμενη φορά, το 2012, είχε πάει αυτοπροσώπως ο τότε πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς, μετά συζύγου, να πάρει είπε και ευχή για τις επικείμενες τότε εκλογές. Είχε ανακατέψει μάλιστα με τη μεγάλη κουτάλα και τον Μύρο στον λέβητα, ως μυρεψός του Πατριαρχείου.
Ζ.

AYGA_CIU.jpg

* Ο Τ.Ζ. ανακάλυψε τα πασχαλινά αυγά της τεμπέλας.
Ζ.

BENETIA_CIU.jpg

* Η «Ε» ταξιδεύει παντού… Μέχρι τη Βενετία έφτασε η χάρη της!

LIAKOYLH_XARAKOPOYLOS_CIU.JPG

* ΑΠΟ ένα νερό το πίνουν μαζί, Λιακούλη-Χαρακόπουλος. Και μέχρι εκεί.
Ζ.

PAYLOPOYLOS_AGORASTOS_CIU.JPG

* Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ και Πρ. Παυλόπουλος γνωρίζονται εδώ και πολλά χρόνια, πάρα πολλά. Άλλωστε κάποτε είχαν διατελέσει ταυτόχρονα βουλευτές της ΝΔ, επί δύο θητείες.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass