ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 27 Ιουλ 2022 18:00
* ΜΕ έναν νυν κι έναν πρώην, αυτά εύκολα αλλάζουν, όμως καθώς του χρόνου  θα δοκιμαστούν κι οι δύο δήμαρχοι ξανά, με Ν. Ευαγγέλου και Γ. Μανώλη, ο Μ. Βορίδης πρόσφερε με κάθε τρόπο βοήθεια στους δικούς του. (Καταρχάς φωτογραφιζόμενος μαζί τους).                                                                                                                                      Ζ. * ΜΕ έναν νυν κι έναν πρώην, αυτά εύκολα αλλάζουν, όμως καθώς του χρόνου θα δοκιμαστούν κι οι δύο δήμαρχοι ξανά, με Ν. Ευαγγέλου και Γ. Μανώλη, ο Μ. Βορίδης πρόσφερε με κάθε τρόπο βοήθεια στους δικούς του. (Καταρχάς φωτογραφιζόμενος μαζί τους). Ζ.

Όχι και Σαχάρα
* ΞΕΚΙΝΗΣΕ με επίδειξη εγκυκλοπαιδικών γνώσεων ο Λαρισαίος.
- Στην έρημο Σαχάρα, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ τη μέρα η θερμοκρασία ανεβαίνει στους 50οC, το βράδυ κατεβαίνει υπό το μηδέν.
Η διάθεσή του ήταν παρηγορητική, να ενθαρρύνει τους θερμόπληκτους ήθελε.
- Στη Λάρισα, οι μεσημεριανές θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών πέφτουν περίπου στους 25 τη νύχτα. Μόλις δεκαπέντε βαθμοί ημερήσιο άνοιγμα. (Που στην πραγματικότητα είναι τεράστιο. Και το οποίο όμως είναι αυτό που σώζει την κατάσταση, συνέρχεται ο κόσμος πριν επανακάμψει η ζέστα την επομένη).
Ζ.

Συχνές διακοπές
* ΤΙ άλλο να κάνουν το ‘ριξαν στ’ αστειάκια οι Λαρισαίοι.
* - Το σωστό θα ήταν αυτή η ζέστη να κάνει και λιποδιάλυση.
***
* - ΠΕΡΑΣΑ από τη ΔΕΗ και τους ευχήθηκα καλές διακοπές. Είναι βέβαιο ότι η ευχή θα πιάσει τόπο. (Μακριά απ’ το δικό του κλιματιστικό μονάχα).
Ζ.

Αντιπύρ κιιι…
* ΜΕ βάση τον νέο σχεδιασμό του εκ Κύπρου αρμόδιου υπουργού, Χρ. Στυλιανίδη, επρόκειτο λέει να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς στο δάσος της Δαδιάς η μέθοδος «αντιπύρ», για πρώτη, τάχα, φορά στην Ελλάδα. Και δώστου αποκαλυπτικά δημοσιεύματα Αθηναίων, με πληροφορίες υπουργείου εννοείται και να τα επαινετικά θαυμαστικά. Καινούργια συστήματα, μόνο το ειδικό σώμα των δασοκομάντος λένε μπορεί να εφαρμόζει το αντιπύρ. Κι έτσι σώζεται η κατάσταση.
***
* ΤΙ είναι λοιπόν το «αντιπύρ»; Οι ίδιοι το εξηγούν παρακάτω. Είναι η μέθοδος με την οποία δημιουργούνται αντιπυρικές ζώνες, καίγοντας κομμάτια του ίδιου του δάσους, ώστε η φωτιά να φτάσει και να σταματήσει στις ήδη καμένες εκτάσεις. Πας δηλαδή και βάζεις φωτιά παρακάτω, ελεγχόμενα, δημιουργείς έτσι ή διευρύνεις μια αντιπυρική ζώνη κι έτσι η φωτιά σταματάει όταν φτάσει εκεί. Αντιπύρ που στην πυροσβεστική ορολογία λέγεται και backfire, έτσι ορίζεται η ελεγχόμενη φωτιά που τίθεται προς την πλευρά του μετώπου. Διότι η φωτιά σβήνει με φωτιά, όλοι το ξέρουν αυτό. (Είναι σαν τον έρωτα).
***
* ΕΤΣΙ λοιπόν… Τόσο σπουδαία… Διότι όλοι αυτοί που καμαρώνουν δεν γνωρίζουν ή κάνουν πως δεν γνωρίζουν ότι η μέθοδος είναι γνωστή στην Πυροσβεστική από παλιά. Ότι οι αγρότες του κάμπου την εφάρμοζαν για να καίνε τα θερισμένα χωράφια τους, χωρίς τον κίνδυνο εξάπλωσης της φωτιάς, τότε που επιτρεπόταν το κάψιμο των καλαμιών. Εκεί να δεις αντιπύρ… Φωτιά περιμετρικά στην άκρη του δρόμου, κόντρα στο αεράκι και νάτη η αντιπυρική ζώνη. (Μα να μην πάνε κι αυτοί αν ρωτήσουν έναν παππού στο χωριό;).
Ζ.

Στα δύο
* ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΗ και μάλιστα μεγάλη σημειώθηκε στη διάσημη παγκοσμίως παραλία Λαλάρια, στο βόρειο τμήμα της Σκιάθου. Με καραβάκι πας εκεί και μόνο τις μέρες που δεν φυσάει.
Πέτρες, βράχια αποκολλήθηκαν και γλιστρώντας έφτασαν ως τη θάλασσα κόβοντας την παραλία στα δύο. Ευτυχώς η κατολίσθηση συνέβη βράδυ Κυριακής, χωρίς να υπάρχει κόσμος, κι έτσι δεν προέκυψε μεγάλο δράμα. Και τώρα; Θα επιχειρηθεί αποκατάσταση; Μα, φυσικό φαινόμενο ήταν η κατολίσθηση εκεί στην ερημιά. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε κάποτε η παραλία. Η όποια παρέμβαση μπορεί να εκληφθεί ως παραβίαση των φυσικών κανόνων και να οδηγήσει σε χειρότερα. Βέβαια, διασφάλιση επισκεπτών για το μπάνιο τους, πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει.
Ζ.

Απίστευτο ρεκόρ
* ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ του ΑΠΘ πήρε πτυχίο Μαθηματικών με βαθμό το απόλυτο 10. Ήταν το πρώτο της Σχολής σε όλα τα χρόνια λειτουργίας της. Μια κοπελιά στη Θεσσαλονίκη πέτυχε το απίστευτο ρεκόρ, η Ε. Χατζηδημητρίου.
Σε αρμονική σχέση με τους συμπατριώτες της, τον Ευκλείδη, τον Πυθαγόρα και τον Διόφαντο, μα και φυσικά και την Υπατία, την Αλεξανδρινή. Γυναίκα κι αυτή.
Ζ.

Ξαπλόπουλοι
* ΣΕ αντιδιαστολή Λαρισαίοι φοιτητές, ερευνητές στο Εργαστήριο του καθηγητή Ξαπλόπουλου.
- Για να δω τι δουλειές έχω σήμερα για να μην κάνω τίποτα.
***
* - ΑΠΟΡΩ βρε παιδιά, πώς ξυπνάω και μου φτιάχνω καφέ το πρωί χωρίς να έχω πιει καφέ.
***
* - ΚΑΤΙ πρέπει να μου ρίξανε χθες στη δωδέκατη βότκα και σήμερα είμαι κομμάτια. Δεν εξηγείται αλλιώς.
Ζ.

Της σαγιονάρας
* ΠΡΟΕΚΥΨΕ η ξεφτίλα κάποιων θερμόαιμων που νόμισαν ότι είδαν αυτό που ήθελαν να δουν, γκάφα έγινε φυσικά κι από Λαρισαίους στο ίντερνετ με την υπόθεση της σαγιονάρας στο Προεδρικό. Έπεσε πολλή παντόφλα μετά.
Ο βιολιστής Ι. Στρατάκης έγινε το πρόσωπο των δύο τελευταίων ημερών, άθελά του. Αφού όταν τον φωτογράφισαν καθώς έφτανε στην Προεδρία για τη δουλειά του, ήταν πολύ πριν την εκδήλωση κι έτσι όλα τα σχόλια προέκυψαν απολύτως άκυρα.
Το διαπιστώνει και ο Λαρισαίος Γ. Ο., ο οποίος όμως προσέχει πάντα τις λεπτομέρειες, αφού μπορεί και τις επεξεργάζεται. Προσάπτει λοιπόν λάθος στον βιολιστή διότι, όπως ο ίδιος είπε, είχε οδηγήσει μιάμιση ώρα για να φτάσει από την παραλία. Με σαγιονάρες. Και το ομολογεί κιόλας. Παραβάτης.
Ζ.

Πώς, τι, ποιος…
* ΣΥΣΚΕΨΗ της ομάδας Καλογιάννη στο Θεσσαλικό Θέατρο με τη νέα πρόεδρό του, την αντιδήμαρχο Αγροτικής Ανάπτυξης Ρίτα Απρίλη.
Παρόντος του αντιδημάρχου Πολιτισμού Πάνου Σάπκα, ο οποίος παρέδωσε τη σκυτάλη της προεδρίας του θεάτρου. Αλλά και του δημάρχου Απ. Καλογιάννη, ο οποίος και προήδρευσε καθότι αρχηγού παρόντος…
Υποτίθεται σ’ αυτήν τη φάση μόνο, αν και ακούγεται ότι ο δήμαρχος θα εμπλακεί πλέον εντονότερα στο «Θ.Θ.»
***
* ΤΟ ερώτημα δεν είναι βέβαια αν θα αλλάξει γραφείο η πρόεδρος καθώς ως αντιδήμαρχος εδρεύει στη Γιάννουλη. Αλλά όσα ακούγονται: θα υπάρξει αλλαγή πολιτικής στο Θεσσαλικό; Διαπιστώθηκαν προβλήματα που επιβάλλουν νέες κατευθύνσεις; Υπήρξε στ’ αλήθεια βιασύνη και επίσπευση στην τοποθέτηση νέας ηγεσίας; (Είναι και λεπτές οι ισορροπίες στον καλλιτεχνικό χώρο…).
Ζ.

Προεκλογικά
* ΕΝΑ σωρό κυβερνητικά pass και πλατφόρμες, και πάρε επίδομα και ξαναπάρε, έστω κι αν πρόκειται τελικά για ψιλά. Και για βενζίνες και για το ρεύμα ή και τον τουρισμό. Μονάχα οι αγρότες έμειναν στην απ’ έξω. Έλεγαν από καιρό οι κυβερνώντες, υπόσχονταν, μια κάποια ενίσχυση για τα λιπάσματα που οι τιμές τους πήγαν στον Θεό.
Ουδέν προέκυψε, θα το ξέχασε ο υπουργός. Βέβαια, όπως λένε οι ειδήμονες, είναι πολύ πιθανόν να το θυμηθεί όταν πλησιάσουν εκλογές. Διότι οι πρόωρες απομακρύνθηκαν κι άμα έδιναν λεφτά από φέτος θα το ξεχνούσαν μέχρι τις κάλπες οι δικαιούχοι. Του χρόνου επομένως, διότι τα επιδόματα δίνονται για έναν σκοπό. Έναν και μόνο. (Άλλωστε, ως γνωστόν, το τάξιμο δεν χαλάει σπίτι…).
Ζ.

Επιπέδου
* ΚΛΑΣΙΚΑ, στην τριγωνοπλατειακή παρέα μεσηλίκων, φιλοσοφούντες άνευ…
- Ωραία τα μεγάλα λόγια αλλά οι συμπεριφορές δείχνουν την αλήθεια.
***
* - ΚΑΙ ποιος σας είπε ότι επειδή δουλεύουμε ότι έχουμε και λεφτά;
***
* Ο Κ. Κ. ήταν σίγουρος: Η ιδιοφυία αναγνωρίζει τη μεγαλοφυία, ενώ η μετριότητα αναγνωρίζει μόνο τον εαυτό της.
***
* - ΕΠΙΠΕΔΟ διαθέτεις όταν έχεις πολλά να πεις, αλλά παραμένεις σιωπηλός αφού έχεις μπροστά σου ανόητους. (Καναδυό προσβλήθηκαν κι έφυγαν απ’ την παρέα).
Ζ.

Πολύ ωραίο τρικ
* ΟΙ πάροχοι ρεύματος και η ΔΕΗ ανάμεσά τους, ανακοίνωσαν νέες τιμές ενσωματώνοντας τη ρήτρα αναπροσαρμογής, η οποία έτσι καταργήθηκε. Πέρασε λοιπόν στην τιμή της κιλοβατώρας και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Διότι ο κόσμος δεν θα επιβαρυνθεί από τον άλλο μήνα, καθώς η κυβέρνηση επιδοτεί μέσω των καταναλωτών, με κρατικό χρήμα, δικό τους δηλαδή, τις ιδιωτικές μεγάλες εταιρείες. Πάρα πολύ ωραία…
***
* ΟΙ καταναλωτές, που μέχρι τώρα τους είχαν γδάρει με τη ρήτρα, δεν θα πληρώσουν τον Αύγουστο τις εξωφρενικές τιμές που ανακοινώθηκαν. Τα λύτρα στη ρήτρα θα τα πληρώσει η κυβέρνηση, που θα διαθέσει γι’ αυτό πάνω από 1 δισ. ευρώ.
Ιλιγγιώδες το ποσό, που αντιστοιχεί σε έναν μόνο μήνα και το οποίο φυσικά δεν θα βγει από το χρηματοκιβώτιο της ΝΔ, ούτε από την τσέπη του υπουργού που έκανε καμαρωτός τις ανακοινώσεις.
Τα περισσότερα θα προέλθουν από τη φορολογία που επιβλήθηκε στις εταιρείες για τα υπερκέρδη που αποκόμισαν μέσω της ρήτρας. Από πέρυσι τα πληρώνει αυτά τα λεφτά ο κόσμος, δικά του είναι, τα παίρνουν τώρα από τις εταιρείες για να τους τα ξαναδώσουν. Ούτε ο καλύτερος ταχυδακτυλουργός… (Και τους επόμενους μήνες; Εκτός κι αν γίνουν εκλογές τον Σεπτέμβρη).
Ζ.

Πάλι προσφορές
* ΕΝ τω μεταξύ, τα παιδιά των μεγάλων εταιρειών ενέργειας έχουν πάρει πάλι σβάρνα τα σπίτια των Λαρισαίων πουλώντας συμβόλαια. Χτυπούν αβέρτα τα κουδούνια, απαιτητικά, «ανοίξτε μας να σας βάλουμε στη μείωση του λογαριασμού». Τι φταίνε κι αυτοί; Πληρώνονται για να κοροϊδεύουν τον κόσμο. Μα, υπ’ αυτές τις συνθήκες, θα ερχόταν η εταιρεία σπίτι σου να σου προσφέρει έκπτωση; Ποιος τους πιστεύει πια…
Ζ.

Είχε τον τρόπο
* ΔΥΟ Λαρισαίοι φίλοι συζητούν, εκεί στην παραλία κάτω απ’ την ομπρέλα.
- Πες μου ρε συ, πώς λογαριάζεις να μπεις στον Παράδεισο με τόσες αμαρτίες που έχεις κάνει;
- Φίλε μου, είναι απλούστατο. Όταν θα φτάσω στην πόρτα του Παραδείσου, θα την ανοίξω, θα μπω, θα βγω, θα μπω, θα βγω, θα μπω, θα βγω...
- Ε, καλά αυτήν τη δουλειά θα κάνεις συνέχεια, θα μπαινοβγαίνεις;
- Θα μπαινοβγαίνω, ώσπου κάποια στιγμή ο Άγιος Πέτρος εκνευρισμένος θα μου πει: «Τι θα κάνεις επιτέλους, θα μπεις ή θα βγεις;». Και τότε εγώ θα μπω.
Ζ.

 

MIXAL-PETROS-CIU.jpg

* ΠΟΤΕ δεν ξεχνάει τη Λάρισα ο δημοσιογράφος και πρώην υπουργός Πέτρος Ευθυμίου. Στο στιγμιότυπο με τον Γ. Μιχαλόπουλο της ‘’Ε’’, προχθές στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου.

Ζ.

 

DHM-PAPPA-DOMNA-CIU.jpg

* ΣΤΟ Προεδρικό Μέγαρο και η Πρόνοια, αυτή κι αν είναι αποτέλεσμα της Δημοκρατίας. Mε την προϊσταμένη της υφυπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου, η Λαρισαία πρόεδρος του «Αριστέα» Δήμητρα Παππά.

Ζ.

 

KOLONES-CIU.jpg

* ΤΟ ασκημένο μάτι του Β. Ντ. εντόπισε άχρηστες κολόνες στη γέφυρα του Αισθητικού Άλσους. Τώρα τις είδαν και από την αρμόδια υπηρεσία.
Ζ.

 

FORTHGA-CIU.jpg

* ΠΡΟΣ τις κορφές τραβούν, τα εξαρτήματα των ανεμογεννητριών των πολυσυζητημένων αιολικών πάρκων. Η αρχή γίνεται στον αυχένα «Τυμπάνου» και αναμένεται να συνεχιστεί στη Λίμνη Πλαστήρα, αφού οι ιδιωτικές εταιρείες επεκτείνονται.  Ο φυσικός πλούτος προς όφελος των ιδιωτικών εταιρειών με τις ευλογίες του κράτους, με την …πράσινη ενέργεια όπως διατυμπάνιζαν οι υποστηρικτές της πολιτικής της Ε.Ε., τελικά να κοστίζει ακριβότερα στον καταναλωτή. Ο οποίος στην πραγματικότητα δεν είδε κάποιο όφελος στην τσέπη του, το αντίθετο μάλιστα. Οι εταιρείες κερδοφορούν, οι καταναλωτές ακριβοπληρώνουν την ενέργεια. Τα υπερμεγέθη και υπέρβαρα φορτηγά, μέσω εθνικών οδών στη Λάρισα (φωτ.) παίρνουν τον δρόμο για τα βουνά…
Β.Κ.

 

SKITSO-26-7.jpg

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass