ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 03 Αυγ 2022 18:00
*- ΘΕΛΕΙ και μέθοδο και δύναμη, κυρία υπουργέ. Και επιδέξια δάχτυλα και γερή γροθιά. (Ο περιφερειάρχης εξηγεί με τη νοηματική στη Λίνα Μενδώνη. Κι ο Β. Πινακάς πίσω, προσπαθεί να τον μιμηθεί). Ζ.. *- ΘΕΛΕΙ και μέθοδο και δύναμη, κυρία υπουργέ. Και επιδέξια δάχτυλα και γερή γροθιά. (Ο περιφερειάρχης εξηγεί με τη νοηματική στη Λίνα Μενδώνη. Κι ο Β. Πινακάς πίσω, προσπαθεί να τον μιμηθεί). Ζ..

Η άλλη όψη
* - ΑΜΑ φτάσει ν’ αρχίζεις να διαβάζεις και ν’ ακούς ευχές καλό υπόλοιπο καλοκαιριού... Κι από Αύγουστο χειμώνα...
Την είχε φάει την άδεια ο Λαρισαίος και αυτοπαρηγορούνταν.


* * *
* ΑΛΛΑ κι οι αδειούχοι του Αυγούστου, το μέγα πλήθος δηλαδή, έφυγαν, έφτασαν στους προορισμούς τους. Κι εκεί άρχισαν να μετρούν τις μέρες αντίστροφα. Βλέποντας ότι διαρκώς κοντεύει η επιστροφή τους. Ανικανοποίητος κόσμος...
Ζ.

...κι ο κολιός
* ΜΙΑ ντουζίνα, τουλάχιστον, οι γνωστές παροιμίες για τον δημοφιλή όγδοο μήνα.
- Αύγουστε καλέ μου μήνα, να ‘σουν δυο φορές τον χρόνο.
- Από Μάρτη καλοκαίρι κι από Αύγουστο χειμώνα.
- Από Μαρτιού πουκάμισο κι απ’ Αύγουστο σεγκούνι.
- Επάτησε ο Αύγουστος, η άκρια του χειμώνα.
* * *
* - ΚΑΘΕ πράμα στον καιρό του κι ο κολιός τον Αύγουστο.
- Τ’ Αυγούστου και του Γεναριού τα δυο χρυσά φεγγάρια.
- Να ‘σαι καλά τον Αύγουστο που ‘ναι παχιές οι μύγες.
- Καλή λαβιά τον Αύγουστο και γέννα τον Γενάρη. (Με τα πρόβατα έχει σχέση, οπότε κουμπώνει κι η επόμενη).
- Να ‘μουν τον Μάη γάιδαρος, τον Αύγουστο κριάρι, όλους τους μήνες κόκορας και γάτος τον Γενάρη.
* * *
* - ΖΗΣΕ, Μάη μου, να φας τριφύλλι και τον Αύγουστο σταφύλι.
- Αύγουστος άβρεχτος, μούστος άμετρος.
- Θεός να φυλάει τα λιόδεντρα απ’ το νερό τ’ Αυγούστου.
- Όποιος φιλάει τον Αύγουστο, τον Μάη θερίζει μόνος. (Μεσολαβούν εννιά μήνες ακριβώς. Η γυναίκα δεν θα μπορεί να ακολουθήσει στον θέρο).
Ζ.

Παραγωγής μας
* ΕΙΧΕ πρόταση για την παρέα ο Λαρισαίος, που έκαναν τις διακοπές τους στο ημιορεινό χωριό του Κισσάβου.
- Να σας κάνουμε το τραπέζι σπίτι με αγριογούρουνο παραγωγής μας...
- Αγριογούρουνο είπες;
- Ναι, δικό μας, απ’ την αυλή μας. (Αφού έχουν πληθύνει τόσο πια, κατεβαίνουν ξεθαρρεμένα στα χωριά. Ούτε οικόσιτα δηλαδή...).
Ζ.

Πόσο πονηροί...
* ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΑΝ τα τιμολόγιά τους στις νέες συνθήκες, χωρίς επιτέλους πια τη διαβόητη ρήτρα, τα εκτόξευσαν δηλαδή οι εταιρείες που πουλάνε το ρεύμα, οι γνωστοί πάροχοι.
Κι είχαν βάλει μέσα την πονηριά με το αυξημένο πάγιο απ’ έξω, ώστε να εμφανίζονται με δήθεν χαμηλότερη τιμή. Έκραξε ο κόσμος, παρενέβη η Κυβέρνηση, ορίζοντας πλαφόν στο πάγιο, τους φρέναρε.
Σιγά...
Την επομένη, μετακύλησαν το κόστος, που όμως είναι κέρδος και μάλιστα υπέρογκο, αυξάνοντας κι άλλο την τιμή που χρεώνουν στον καταναλωτή, από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ εκτοξεύονται, συγγνώμη εκδίδονται τα τιμολόγιά τους.
Ζ.

Ανυποχώρητες
* ΣΕ απόρθητο γυναικείο κάστρο οι επιθέσεις των Λαρισαίων αντρών.
- Θα μου δώσεις μια δεύτερη ευκαιρία;
- Όχι. Και να φέρεις πίσω και την πρώτη.
* * *
* - ΤΟ καινούργιο ζευγάρι που ήρθε στην πολυκατοικία κάνουν διαρκώς σεξ...
- Άντε να παντρευτούν, καλέ, να ησυχάσουμε.
* * *
* - ΕΙΣΑΙ πολύ όμορφη.
- Κι εσύ είσαι πολύ όμορφος.
- Είσαι και πολύ έξυπνη.
- Κι εσύ είσαι πολύ όμορφος.
Ζ.

Σε έξαρση
* Η Λάρισα με 1.190 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού, ακριβώς στον μέσο όρο της χώρας την ίδια περίοδο με 1.170 κορονόπληκτων ανά εκατό χιλιάδες άτομα. Σύνολο 122.000 εντοπισθέντων πανελληνίως, τα 3.200 εν Λαρίση. Στην εβδομάδα μέσα.
* * *
* ΚΑΙ οι ειδικοί, όχι απλώς να κρούουν των κώδωνα, καμπάνες να χτυπούν: τα ενεργά κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα αρχές Αυγούστου ξεπερνούν τις 400.000. Με τα περισσότερα να παραμένουν αόρατα και τη διασπορά να έχει χτυπήσει κόκκινο μέσα στο μεσοκαλόκαιρο.
Και πολλούς θετικούς να μην το δηλώνουν, λέει, πουθενά, ούτε καν να κάνουν το self test, καθώς δεν θέλουν να αλλάξουν το πρόγραμμά τους μέσα στις διακοπές ή παραμονές της αναχώρησής τους. Ούτε μάσκα φορούν ούτε αποστάσεις κρατούν, οι περισσότεροι.
(Μια οργανωμένη κοινωνία, με αρχές και αξίες).
* * *
* ΒΕΒΑΙΑ, οι κυρίαρχες υποπαραλλαγές της Ο μπορεί να προκαλούν υψηλό πυρετό και δυνατό πονοκέφαλο, για τις δύο πρώτες μέρες όμως μόνο, στους περισσότερους και ειδικά στους νέους τα συμπτώματα περνούν γρήγορα, αλλά υπάρχουν και άνθρωποι που θα ταλαιπωρηθούν με ‘’long Covid’’ συμπτώματα.
Και φυσικά υπάρχουν και οι ευπαθείς, οι οποίοι θα πρέπει με τα πρώτα προειδοποιητικά συμπτώματα να ενημερώσουν τον γιατρό τους, ώστε να γίνει η αίτηση στην ειδική πλατφόρμα για να λάβουν τις αντιικές θεραπείες, τα αντιικά χάπια.
Χρειάζεται προσοχή, τα σκληρά νούμερα της πανδημίας παραμένουν ανησυχητικά. Τόσος κόσμος συνεχίζει να πάει χαμένος.
Ζ.

Ζυμώσεις
* Η εντολή από τα κεντρικά της ΝΔ είναι σαφής και αυστηρή. Να μην ανακατευτούν γενικότερα οι οργανώσεις της στα αυτοδιοικητικά. Ιδίως αυτήν την περίοδο που όλες οι δυνάμεις πέφτουν στις εθνικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές.
Ούτε οι Νομαρχιακές, πόσο μάλλον οι Τοπικές, καμία εμπλοκή. Όχι για να μην κομματικοποιηθεί η Τ.Α., αλλά επειδή αυτά τα θέματα, χρίσματα, υποστηρίξεις κ.λπ., θα τα λύσουν απ’ την Αθήνα. Αυτοί ξέρουν. (Ποιος άλλος...).
* * *
* ΩΣΤΟΣΟ οι ζυμώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Στους Δήμους που δεν είναι γαλάζιος ο δήμαρχος, εννοείται, εκεί όπου αναζητούνται εκ των πραγμάτων υποψήφιοι. Να, φερειπείν στον Δήμο Αγιάς.
Όπου αποσύρεται μεν ο Γρ. Καλαγιάς, με βάση τη λογική, αλλά κι ο προηγούμενος υποψήφιος δήμαρχος Γιάννης Αγγελάκας μάλλον δεν θα ξαναβάλει.
Σε εσωτερική διαδικασία στην παράταξη μάλλον επικρατεί ο οδοντίατρος Γιάννης Αναστασίου.
* * *
* ΩΣΤΟΣΟ ο έμπορος ιατρικών ειδών και ορθοπαιδικών Δημ. Ευθυμίου δείχνει αποφασισμένος να κυνηγήσει και πάλι την υπόθεση, ενώ μεταξύ των ενδιαφερομένων φέρεται να είναι και ο απόστρατος Χρ. Χατζησαλάτας.
Αλλά κι ο Σάκης Ολύμπιος δεν θα υποστείλει εύκολα τη σημαία. Εγκαταλείποντας για χάρη του Γηραιού στη Θεσσαλονίκη, την ΚΑΕ Λάρισας, με την οποία έκανε το μπαμ στο μπάσκετ, ο Θοδ. Ριζούλης, μάλλον οδηγεί σε αίρμπολ και την υποψηφιότητά του, που είχε ακουστεί για τον Δήμο.
Ζ.

Άνοιξε-κλείσε
* ΤΑ φαγανά παιδιά της Λάρισας σε θερινές περιπέτειες.
- Από γυμναστική, τον τελευταίο καιρό ανοιγοκλείνω την πόρτα του ψυγείου.
* * *
* - ΑΣΕ, να σκάσω είμαι.
- Βάσανα πολλά;
- Μπίρες πολλές.
* * *
* - ΤΙ κάνεις πριν ανέβεις στη ζυγαριά;
- Βγάζω τις μπαταρίες της.
Ζ.

Τα ακριβά
* ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ κρίση ναι, δεν είναι όμως για όλους τα ζόρια της ακρίβειας. Ο Μ.Λ. το έψαξε, έχει επίσημα στοιχεία: Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, οι αμερικανικές πωλήσεις οινοπνευματωδών ποτών πολύ υψηλής ποιότητας αυξήθηκαν 3%.
Διεθνώς οι πωλήσεις εκλεκτών κρασιών, σαμπάνιας και οινοπνευματωδών ανέβηκαν αυτό το εξάμηνο. Τα ακριβά πουλάνε, τα γούστα των ευπόρων δεν μειώνονται.
Η Diageo, λέει, η μεγαλύτερη εταιρεία οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, ξεπέρασε τις προβλέψεις για τις πωλήσεις της φέτος, χάρη στη ζήτηση για τα πολυτελή της προϊόντα, όπως η τεκίλα ‘’Don Julio’’, με 49 δολάρια το μπουκάλι ή το ουίσκι ‘’Johnie Walker Blue Label’’.
(Πώς το είχε πει η Μαρία Αντουανέτα; Δεν έχετε ψωμί; Φάτε παντεσπάνι...).
Ζ.

Χορτασμένο
* ΜΟΝΟΣΤΗΛΟ σχεδόν χθες η Ρούλα Πισπιρίγκου, το γεγονός ότι κατηγορείται πλέον επίσημα για τη δολοφονία και των τριών παιδιών της, ότι φέρεται ως υπεύθυνη για το ειδεχθέστερο μάλλον έγκλημα που έγινε ποτέ στη χώρα, δεν συγκινεί τώρα πια το κοινό. Το οποίο έχει χορτάσει από το χρονικό του προαναγγελθέντος εγκλήματος, είχαν ειπωθεί και γραφεί όλα, κι ακόμα περισσότερα από όλα, τόσες φορές για τόσο πολύ καιρό, που η κίνηση της Δικαιοσύνης θεωρήθηκε εκ των πραγμάτων ασήμαντη. Ενώ καθόλου δεν είναι.
Ζ.

Εξαντλήθηκαν
* ΣΤΗΝ Ελλάδα πάλι, στα ύψη λέει οι πωλήσεις τάπερ μετά την ανακοίνωση των βάσεων. Κατακόρυφη άνοδο σημειώνουν οι πωλήσεις τάπερ μετά την ανακοίνωση των βάσεων για την εισαγωγή στα ΑΕΙ της χώρας, όπως αναφέρουν πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το Βατράχι.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, τα σούπερ μάρκετ άδειασαν μέσα σε λίγες μόλις ώρες από τα τάπερ που είχαν στα ράφια και τις αποθήκες τους, καθώς οι μανάδες της χώρας λεηλάτησαν κυριολεκτικά τα αποθέματα, προκειμένου να προετοιμαστούν για τη μαζική παραγωγή και αποστολή φαγητού από το φθινόπωρο.
«Επικράτησε πανικός», λέει υπάλληλος γνωστού σούπερ μάρκετ. «Δύο μανάδες πιαστήκαν μαλλί με μαλλί για το τελευταίο τάπερ με καπάκι ασφαλείας και χρειάστηκε να τις χωρίσουμε».
* * *
* ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ των ταπεροπαραγωγών της χώρας επισήμανε ότι η περίοδος αυτή αποτελεί πάντα μια πρόκληση για τον κλάδο, αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν.
«Είναι χρέος μας να εξασφαλίσουμε την ομαλή ροή γεμιστών και παστίτσιου στις φοιτητικές περιοχές της χώρας και πιστεύω ότι είναι ένα στοίχημα που και φέτος θα κερδίσουμε», κατέληξε.
Ζ.

Φώτα στο φως
* «Η ώρα είναι 7 και τα φώτα στους δρόμους παραμένουν αναμμένα», διαμαρτύρονταν χθες το πρωί ο Λαρισαίος Γ.Π. Λογικό, αφού στις 20 Σεπτεμβρίου θα ξημερώνει στις 7 και 10.
Είναι και το ρεύμα στη φτήνια αυτόν τον καιρό...
Πάντως κι οι χρονοδιακόπτες του δημοτικού φωτισμού μάλλον δεν μπορούν να ρυθμιστούν, ώστε να ακολουθούν στενά την πορεία του ήλιου. Κι έτσι προκύπτει σπατάλη.
Ζ.

Κακή λήψη
* - ΓΙΑΤΙ κλαις αγάπη μου; Τι έπαθες;
Ανησύχησε ο Λαρισαίος επιστρέφοντας στο σπίτι.
- Έφαγα κλήση. Άσε με... Με τράβηξε η κάμερα της Τροχαίας.
- Εντάξει καλέ, θα την πληρ...
- Σαν πατσαβούρα βγήκα. Βλέπεις;
Ζ.

 

SOULTIS-MENDONH.jpg

* ΟΠΟΥ ο αναπληρωτής δήμαρχος Γ. Σούλτης πληροφορεί την υπουργό Πολιτισμού ότι σηκώνουν μεγάλο βάρος στην πλάτη τους.
Ζ.

 

PINAK-KTEL.jpg

* ΔΙΕΡΜΗΝΕΥΟΝΤΑΣ την ικανοποίηση των επιβατών, ο Θ. Τ. χαρακτηρίζει απόλυτα ενημερωτικό και εξαιρετικά καλαίσθητο τον τηλεματικό πίνακα που απέκτησαν τα αστικά λεωφορεία της Λάρισας. Πρόοδος. (Και με εναλλαγή τοπίων και μνημείων της χώρας).
Ζ.

 

TOIXOS.jpg

*ΣΤΟΝ Βόλο το εντόπισε ο Λαρισαίος Β. Π., το διαχρονικό και πάντα επίκαιρο, κι αναρωτιέται για το τι μπορεί να έχει πάθει ο άνθρωπος ώστε να φτάσει να το κάνει και επιγραφή στο σπίτι του.
Ζ.

 

SKITSO.jpg

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass