ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 13 Νοε 2022 18:00
* Αέ-ροπόρος θα γενώ, στη γηηή να μην αγγίιιζω. Να ‘μαί ψηλά στον ού-ρανόοο, τα σύ-ννεφα να σκίιιζω. (Οι παράγοντες παρελαύνουν). Ζ. * Αέ-ροπόρος θα γενώ, στη γηηή να μην αγγίιιζω. Να ‘μαί ψηλά στον ού-ρανόοο, τα σύ-ννεφα να σκίιιζω. (Οι παράγοντες παρελαύνουν). Ζ.

Μαλακός, αλλά...


* ΤΟΣΗ αντάρα που έχει πλέον τα πρωινά βγαίνοντας από την πόλη. Μαλακός ο καιρός, μέσα Νοεμβρίου, όμως, υποφέρουν οι ερασιτέχνες αγρότες μιας κάποιας ηλικίας, περιβολάρηδες του λιομαζέματος τούτην την περίοδο. Για το λαδάκι, αλλά η υγρασία φτάνει στο μεδούλι. Οι Νοτιάδες φταίνε, οι οποίοι κατά τα άλλα μια χαρά είναι.
Ζ.

Απευθείας
* Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος σήμερα Κυριακή, από τον Τύμβο του Μαραθώνα ως το Καλλιμάρμαρο, εντάξει όσοι θα τρέξουν, καλά κι οι Αθηναίοι που θα ενδιαφερθούν να πάνε κατά μήκος των 42 χιλιομέτρων, όμως, θα έχει απευθείας μετάδοση από τις 8.30 το πρωί η ΕΡΤ και αξίζει, καθώς τόσοι Λαρισαίοι δρομείς θα τρέξουν, οι πιο πολλοί αναλογικά στη χώρα.
Ζ.

Επισπεύδονται;
* ΕΧΟΥΝ γραφεί αυτά πριν κάμποσο καιρό, εδώ στα «Ψ». Για πρόωρες κάλπες τον Ιανουάριο. Ο αναλυτής Π.Ν. σημειώνει: Ο Πρωθυπουργός μπορεί να επιχείρησε στη συνέντευξή του να κλείσει το θέμα των εκλογών, λέγοντας ότι αυτές «θα γίνουν στην ώρα τους», ωστόσο, στελέχη του κυβερνώντος κόμματος εκφράζουν την αγωνία για το αν η Κυβέρνηση θα αντέξει να φτάσει την άνοιξη του 2023 μέσα σε αυτό το τοξικό κλίμα. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι κανείς δεν γνωρίζει τι άλλο θα προκύψει, αν δηλαδή θα υπάρξουν και άλλα δημοσιεύματα με ονόματα ή φωτογραφίες και διαλόγους υποκλοπών, κάποιοι υποστηρίζουν ότι η ημερομηνία των εκλογών μπορεί και πρέπει να έρθει πολύ πιο μπροστά, ακόμη και μέσα στο 2022 ή στις αρχές του 2023. (Το παλιό κλισέ έλεγε ξεσκονίστε τα εκλογικά σας βιβλιάρια).
Ζ.

Μήνυμα Αγοραστού στην... Αθήνα
* ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ αναμένεται να αναλάβει σύντομα ο Κώστας Αγοραστός για το μείζον ζήτημα που τείνει να δημιουργηθεί στον θεσσαλικό κάμπο με τον αποκλεισμό βασικών αγροτικών προϊόντων από την καταβολή συνδεδεμένης ενίσχυσης στη νέα ΚΑΠ. Όπως είναι γνωστό, κινδυνεύουν να εξαιρεθούν από το νέο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων τα μήλα, οι καρποί με κέλυφος, τα αχλάδια, τα ροδάκινα και πρόσφατα προέκυψε και το καλαμπόκι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αγροτική οικονομία της Θεσσαλίας.
Ιδιαίτερα για το καλαμπόκι, το μήνυμα του Περιφερειάρχη προς την ...Αθήνα, ήταν ξεκάθαρο και αρκετά έντονο: «Οι χάρτες πάνω στους οποίους βασίζεται η χορήγηση της συνδεδεμένης στο καλαμπόκι, από την οποία εξαιρείται το μεγαλύτερο μέρος του θεσσαλικού κάμπου, είναι αναξιόπιστοι και οι μελέτες ημι-αναξιόπιστες. Το ΣΔΛΑΠ (Σχέδιο Διαχείρισης Λεκάνης Απορροής Πηνειού) του 2017 έχει αναθεωρηθεί. Έχουν δρομολογηθεί έργα, όπως η Κάρλα, τα οποία αλλάζουν το τοπίο και δεν περιλαμβάνονται στον εδαφολογικό χάρτη της ποιοτικής και ποσοτικής σύστασης του νερού, πάνω στον οποίο βασίστηκε το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ. Όσους χάρτες και να φέρει το Υπουργείο, το μήνυμα που εκπέμπεται είναι ξεκάθαρο. Δεν θα πληρώσει η Θεσσαλία οποιοδήποτε άλλο κόστος για να ευνοηθούν άλλες περιοχές».

Καμένη γη
* ΣΦΙΓΜΕΝΗ η ΑΕΛ μόλις έσφιξαν λίγο τα πράγματα στη δεύτερη κιόλας αγωνιστική. Νωρίς ακόμη, αλλά... Η λαίλαπα, λένε οι φίλαθλοι, του προηγούμενου διοικητικού καθεστώτος έφερε και απαγόρευση μεταγραφών. Κι έτσι η ομάδα θα βαδίσει με το υπάρχον ρόστερ, δεν γίνεται να βρεθούν 22χρονοι παίκτες που θα κάνουν τη διαφορά. Μόνο τρεις κανονικές μεταγραφές; (Τι έκανεεεες; Και πλήρωνε κιόλας, έλεγε πως συνέχεια πλήρωνε, κερνούσε κιόλας όλον τον κόσμο, ναιαιαι...).
Ζ.

Με συνεργασίες
* ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ και στη Λάρισα το αντιλαμβάνονται ότι κομματική υποψηφιότητα για την Περιφέρεια δεν έχει καμία τύχη. Πρέπει να ψάξουν για κάτι πολύ ευρύτερο και για συνεργασίες. Το θέμα συζητείται και στα κεντρικά του κόμματος στην Αθήνα, γίνονται διεργασίες.
* * *
* ΑΛΛΑ και στο ΠΑΣΟΚ, παρά τα όσα λέγονται, το ξέρουν καλά.
- Πόσο να πάρει ένας υποψήφιος περιφερειάρχης υποστηριζόμενος μόνο από το ΠΑΣΟΚ;
- Το πολύ 15%... Άρα τι να λέει...
- Άμα κάποια υποψηφιότητα έχει και την υποστήριξη γνωστού επιχειρηματία;
- Βγάλε τα μισά τότε...
Ζ.

Τι φταίνε οι μαθητές; (1)
* ΕΙΝΑΙ σαφής, σαφέστατη η ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ, μεταξύ των οποίων και ο Λαρίσης, Γ. Λαμπρούλης, προς την υπουργό Παιδείας για τα Εκπαιδευτήρια Ράπτου. Για τα οποία η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, μέχρι πρότινος, διαλαλούσε τα «περί αληθείας», αλλά σήμερα, μετά τις αντιδράσεις, ως άλλος Πόντιος Πιλάτος νίπτει τας χείρας της, παραπέμποντας στη δικαστική απόφαση.
«Δεν παραγνωρίζουμε», τονίζεται στην ερώτηση του ΚΚΕ, ότι «η κατάσταση αυτή με βάση και τις εξελίξεις όλο το προηγούμενο διάστημα, είναι απόρροια μιας όξυνσης του ανταγωνισμού συμφερόντων που ασφαλώς υπάρχουν σε ένα καθεστώς ελεύθερης αγοράς, που η Παιδεία είναι εμπόρευμα και που εν προκειμένω εκφράζονται μέσα από την επιθετική, πλέον, στάση τμήματος επιχειρηματικών και άλλων παραγόντων της πόλης, με στόχο την απόκτηση μεγαλύτερου μεριδίου στην αγορά της ιδιωτικής εκπαίδευσης».
«Ένα σχολείο δεν μπορεί να κλείνει έτσι από τη μία στιγμή στην άλλη» τονίζεται στην ερώτηση και αυτό αφορά στην ουσία της υπόθεσης.
Β.Κ.

Τι φταίνε οι μαθητές; (2)
* ΛΕΝΕ, λοιπόν, οι βουλευτές του ΚΚΕ πως «εδώ και μερικούς μήνες 200 εκπαιδευτικοί και άλλοι εργαζόμενοι, καθώς και 1.200 μαθητές/-τριες και οι γονείς τους, του Δημοτικού Σχολείου και Λυκείου των Εκπαιδευτήριων Μ.Ν. Ράπτου, βιώνουν ένα πρωτοφανές καθεστώς επισφάλειας και αβεβαιότητας, εξαιτίας της απόφασης του Υπουργείου Παιδείας να αναστείλει τη λειτουργία των Εκπαιδευτηρίων».
Ζητώντας «να προστατευτούν τα δικαιώματα μαθητών/-τριών και εκπαιδευτικών στα Εκπαιδευτήρια Ράπτου». Όσοι, δεν έπραξαν αυτά που έπρεπε να πράξουν όταν επιβαλλόταν, έχουν τις ευθύνες τους.
Όσοι σκοπίμως δρομολόγησαν τις εξελίξεις με αποτέλεσμα να μπει «λουκέτο» στα Εκπαιδευτήρια Ράπτου, δεν υπολόγισαν δύο πράγματα. Πρώτον, τις αντιδράσεις των γονέων, οι οποίοι κατονομάζουν πρόσωπα και καταστάσεις. Δεύτερον και σημαντικότερο πως μεσούσης της χρονιάς θα κλείσει ένα σχολείο.
Δεν έχει ξαναγίνει. Η ΝΔ, όπως και αρκετοί άλλοι, αντιλαμβάνονται σήμερα την πίεση και φοβούνται το πολιτικό κόστος. Πρόβλημά τους. Όπως πρόβλημα είναι πώς θα ξεπεραστεί μια δικαστική απόφαση. Οι μαθητές κι οι μαθήτριες, ωστόσο, δεν τους φταίνε σε τίποτα και όλοι αναγνωρίζουν το άδικο της εξέλιξης...
Β.Κ.

Πότε, πώς;
* ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ο Λαρισαίος στην εφημερίδα τον καταιγισμό των δημοσιευμάτων, τα οποία όλο και πυκνώνουν, καθώς πλησιάζουν οι εκλογές κι αλίμονο μην τις στείλει τελικά ο Κυρ. Μητσοτάκης το καλοκαίρι, όπως διατείνεται ότι επιθυμεί, κρίμα στους πολιτευόμενους, αποκλείεται ν’ αντέξουν τόσο. Αναρωτιόταν ο άνθρωπος πότε άραγε να κυβερνούν αυτοί οι υπουργοί. Οι οποίοι δεν σώνουν να συναντώνται με τους νεοδημοκράτες βουλευτές μα και τους πολιτευτές του κόμματος, να συζητούν μαζί τους ένα σωρό θέματα, και μάλιστα αναλυτικά, όπως αναφέρεται στις ανακοινώσεις, να ενημερώνουν και να ενημερώνονται, να φωτογραφίζονται και να υπόσχονται λύσεις.
* * *
* ΔΙΟΤΙ δεν είναι μόνο οι Λαρισαίοι, υπάρχουν άλλες, καμιά πενηνταριά, εκλογικές περιφέρειες, τροχονόμος θα χρειάζεται στους προθαλάμους των υπουργικών γραφείων. Για να εφαρμόζεται απλώς το σύστημα «φωτογραφία κι έξω απ’ την πόρτα», διότι «έχουμε και δουλειές».
Υπουργοί οι οποίοι έχουν και τη δική τους κάψα, να τα πουν και με τους δικούς τους κομματάρχες, να ασχοληθούν με τις εκλογικές τους περιφέρειες, πώς θα ξαναβγούν κι οι ίδιοι. (Σιγά μην ασχολούνται με κυβερνητικά καθήκοντα, δεν προλαβαίνουν...).
Ζ.

Κι ο κηπουρός;
* «ΕΜΕΙΣ τον διώξαμε παιδιά τον βασιλιά...», σιγοτραγουδούσε ο Λαρισαίος ως απάντηση σε χθεσινό σχόλιο για υποψηφιότητες που λέγεται ότι ψήνονται στο επιχειρηματικομιντιακό παρασκήνιο. Ο οποίος βασιλιάς λέει στην εποχή της παντοδυναμίας στη χώρα μπορούσε να ορίζει ως πρωθυπουργό «ακόμη και τον κηπουρό του». Στη σύγχρονη εποχή έχει συμβεί πάντως, να επιλέξει κάποιος ισχυρός ως δήμαρχο τον δικό του άνθρωπο, τον διευθυντή του κι αυτός να εκλεγεί απ’ τον κόσμο. Όχι στη Λάρισα, όμως, είναι αλλιώς η κατάσταση στην πόλη. Καθόλου πιθανό να γίνει αποδεκτό από τους Λαρισαίους το να ορίσει κάποιος ως υποψήφιο τον διευθυντή του ή άνθρωπο της νομικής του υποστήριξης π.χ. Εντελώς απίθανο να πετύχει το εγχείρημα. Ακόμη κι αν συμπράξει, με κάποιον τρόπο, και το κόμμα.
Ζ.

Κατεβαίνει στην Αγιά
* ΕΤΟΙΜΟΣ, όπως όλα δείχνουν, στο να βρεθεί απέναντι στον Αντώνη Γκουντάρα είναι ο Δημήτρης Ευθυμίου. Ο γνωστός επιχειρηματίας, έχοντας στο πλευρό του πολλούς παράγοντες της Αγιάς, μεθοδικά και οργανωμένα κινείται προς το παρόν στο παρασκήνιο, διευρύνοντας τον κύκλο του. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρώπων που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, δεν θα αργήσουν οι επίσημες ανακοινώσεις, οι οποίες σύμφωνα με τους ίδιους θα κρύβουν και... εκπλήξεις. Για να δούμε...

Η ψυχή της αληθείας
* ΕΥΤΥΧΩΣ σε κάποιες των περιπτώσεων, ο Τύπος επιτελεί τον ρόλο του και πληροφορούνται οι πολίτες όσα οι... μυστικές υπηρεσίες έχουν τούμπανο και οι κυβερνήσεις κρυφό καμάρι.
Όντως, δεν είναι καλή περίοδος με τα ελληνοτουρκικά, αλλά από την άλλη θίγονται θέματα δημοκρατίας. Όσο μερίδα του προσκείμενου στην Κυβέρνηση Τύπου θα προσπαθεί να πείσει τους πολίτες πως θα πλουτίσουμε ως χώρα με τις έρευνες για το φυσικό αέριο μεταξύ Κύπρου και Πελοποννήσου, ευτυχώς άλλοι δημοσιογράφοι θα αποκαλύπτουν τη σύνδεση, μεταξύ επιχειρήσεων, μυστικών υπηρεσιών και ανθρώπων των κυβερνήσεων.
Πάντως, είναι οξύμωρο να μας λένε τα κανάλια ότι με το κοίτασμα θα επιλύσουμε το πρόβλημα της επάρκειας της χώρας σε αέριο για τα επόμενα χρόνια, όταν σήμερα πολλοί εργαζόμενοι σκέφτονται λόγω ακρίβειας να θέσουν σε λειτουργία τη θέρμανση. Πιάσανε και τα κρύα να πάρει η ευχή...
Β.Κ.

Το περίπτερο
* ΑΝΑΜΕΣΑ στα κλειστά περίπτερα που απομάκρυναν τα δημοτικά συνεργεία και εκείνο στην οδό Καρδίτσης, έναντι Γηροκομείου. Και θυμήθηκε ο Λαρισαίος τα τραγικά που συνέβαιναν όταν επιτρεπόταν στους φιλοξενούμενους του Ιδρύματος να βγαίνουν και να ψωνίζουν.
- Η Καρδίτσης δεν ήταν δρόμος για τους ηλικιωμένους που προσπαθούσαν να τη διασχίσουν. Ποτάμι ήταν, ο Αχέροντας, πόσοι δεν πήγαν χαμένοι τότε... Θεριακλήδες που πήγαιναν να πάρουν τσιγάρα και μερακλήδες που ήθελαν να καλοπιάσουν τις γιαγιάδες του Γηροκομείου με σοκολάτες. Αργά βήματα και θολά μάτια παππούδων να διασταυρώνονται με γρήγορα αυτοκίνητα αμέριμνων οδηγών.
Ζ.

Συγκριτικά
* ΓΑΛΑΖΙΟΣ Λαρισαίος συνδικαλιστής δάσκαλος έλεγε για το αποτέλεσμα των ηλεκτρονικών πρόσφατων εκλογών και την αποχή των αριστερών παρατάξεων, όπου συντάχθηκε η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών. Χρησιμοποιούσε για σύγκριση τα αποτελέσματα της ΕΛΜΕ που βόλευαν περισσότερο: Στις εκλογές της ΕΛΜΕ Λάρισας για αντιπροσώπους τον Μάιο του 2022, πριν πέντε μήνες, στις κάλπες προσήλθαν 768 καθηγητές και έβγαλαν όλες οι παρατάξεις τους αντιπροσώπους τους και τότε όλα καλά, όλα μέλι γάλα. Στις 5 Νοεμβρίου ψήφισαν για τα Υπηρεσιακά στην ΕΛΜΕ Λάρισας 785, δηλαδή περισσότεροι. Οι 768 δεν έβγαλαν ψευτοαντιπροσώπους στο Συνέδριο της ΟΛΜΕ, ενώ οι 785 έβγαλαν ψευτοαιρετούς, όπως λένε οι αριστεροί, κάνοντας απροκάλυπτα το άσπρο μαύρο.
Ζ.

Ο πατέρας
* ΤΟΝ είχε ρωτήσει η δασκάλα του κι ο Λαρισαίος πιτσιρικάς το εξομολογήθηκε.
- Ονειρεύομαι να κερδίζω 10.000 ευρώ τον μήνα όπως ο πατέρας μου.
- Κερδίζει ο πατέρας σου 10.000 ευρώ τον μήνα;
- Όχι, το ονειρεύεται κι αυτός.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass