ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 18 Νοε 2022 18:25
* ΑΥΤΟ είναι ελαιοπερίβολο, με το σαλονάκι το μπαμπού και με τα όλα του… Μάζεμα ελιάς και γενναιόδωρος με το «προσωπικό» ο γνωστός Λαρισαίος μαθηματικός και χορωδός και μικρομεσαίος ελαιοπαραγωγός Τιμολέων. Ζ. * ΑΥΤΟ είναι ελαιοπερίβολο, με το σαλονάκι το μπαμπού και με τα όλα του… Μάζεμα ελιάς και γενναιόδωρος με το «προσωπικό» ο γνωστός Λαρισαίος μαθηματικός και χορωδός και μικρομεσαίος ελαιοπαραγωγός Τιμολέων. Ζ.

Γλυκός
* ΣΥΝΝΕΦΙΑ ναι, καμιά βροχούλα επίσης ναι, βαθύ φθινόπωρο είναι. Αλλά καιρός με τέτοια γλύκα; Με τις θερμοκρασίες να παραμένουν στα διψήφια, ποια Χριστούγεννα στον ορίζοντα…


Ζ.

Ευρηματικός
* ΕΙΠΕ, λοιπόν, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος: «Δημιουργείται ένα κλίμα το οποίο προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τη δημόσια συζήτηση από θέματα πραγματικά και αυτά που απασχολούν εσάς καθημερινά, που είναι η ακρίβεια, ο πληθωρισμός, η ενέργεια, να πάμε σε ένα ζήτημα, τις παρακολουθήσεις, το οποίο δεν απασχολεί τον άνθρωπο, ο οποίος κάθεται και μας βλέπει και αναρωτιέται και αγωνιά για τη σύνταξή του, για το αν θα φτάσουν τα χρήματα για να πάει στο σούπερ μάρκετ ή για να πληρώσει το φροντιστήριο του παιδιού του». Κι ο Π. Μπ. σχολιάζει στην «Καθημερινή»: Είδα και ξαναείδα το βίντεο, μήπως κατανοήσω σε ποια νέα γραμμή άμυνας έχει προχωρήσει υποχωρώντας η Κυβέρνηση. Άναυδος από την ευρηματικότητα του Πρωθυπουργικού Συμβούλου, αλλά και απολύτως σίγουρος ότι με προδίδουν τα αυτιά μου, φέρνοντάς μου μηνύματα εξόφθαλμου ανορθολογισμού, που ούτε ένας Άδωνις Γεωργιάδης δεν θα τα σκαρφιζόταν. Στρώθηκα και αντέγραψα επιμελώς στο χαρτί όσα άκουγα.
***
* ΟΧΙ. Δεν είχα ακούσει λάθος. Το Νο2 πλέον του Μαξίμου κατηγορεί δριμύτατα το «κλίμα», δηλαδή τους δημιουργούς του. Και τι τους καταμαρτυρεί; Ότι επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν τον λαό. Όλοι αυτοί οι υποκλοπολογούντες, καταγγέλλει ο κ. Σκέρτσος, το έχουν βάλει στόχο να αποσπάσουν την προσοχή των πολιτών. Από πού; Όχι από το σπουδαίο έργο της Κυβέρνησης αλλά από τα ίδια τα οικονομικά τους προβλήματα, που τα περιγράφει μάλιστα με αντιπολιτευτικό μελοδραματισμό. Ιδιοφυής ερμηνεία.
Ζ.

Πάλι
* Ο αδερφέεε-Γ. Ακριβούλης ανακοίνωσε πάλι δημαρχιακή υποψηφιότητα. Και σ’ αυτές τις δημοτικές εκλογές, που θα γίνουν σε 11 μήνες. Ανεξάρτητος τώρα δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης, πολλές φορές πάει η στάμνα για νερό, κάποια φορά θα σπάσει. Ο διάολος το ποδάρι του, δηλαδή, να βρεθούν κι άλλοι που θα πλαισιώσουν την προσπάθειά του δεν αποκλείεται. Μόνος του πάντως ως υποψήφιος δήμαρχος δεν μπορεί να πάει κανείς. (Ο Θαν. Νασιακόπουλος πάντως δεν έδειξε να ταράζεται. Θα χαρεί δε πολύ αν βρει τελικά δυο και τρεις συνδυασμούς απέναντι, με το ισχύον 43% και την εκλογή από την πρώτη Κυριακή).
Ζ.

Φταίει
* ΕΘΙΓΗ η βουλευτής Λίτσα Λιακούλη από το χθεσινό σχόλιο που την έφερε να ταυτίζεται με τη Μαρία Γαλλιού στην υπόθεση του σχολείου της Ράπτου. Και θυμίζει τη δήλωση που είχε κάνει προ δεκαπενθημέρου, με αφορμή πάντως τον θάνατο της Μαίρης Ράπτου. Όπου, μεταξύ άλλων, η γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ αναφέρει τα εξής: «Με ακέραια ευθύνη της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί των Εκπαιδευτηρίων Ράπτου έχουν περιέλθει σε τραγικό αδιέξοδο. Η μαθησιακή και εργασιακή ανασφάλεια εκατοντάδων συμπολιτών μας, και μάλιστα εν τω μέσω της σχολικής χρονιάς, αποτελεί ακόμα μία συνέπεια της ασυγχώρητης ολιγωρίας και μνημειώδους αδράνειας του «Επιτελικού Κράτους», που εμφανώς αδυνατεί... Είναι αδιανόητο, αρχές Νοεμβρίου μαθητές και εκπαιδευτικοί να βρίσκονται αβοήθητοι και «στον αέρα». Είναι απαράδεκτη η πλήρης απουσία της Πολιτείας… Το Υπουργείο Παιδείας όφειλε να έχει μεριμνήσει εγκαίρως… Καλούμε την Κυβέρνηση, παρά την καθυστέρηση, έστω και κατόπιν εορτής, να αναλάβει πρωτοβουλίες λύσης των θεμάτων που έχουν προκύψει, με συναίνεση και διάλογο…». (Θα δυσκολευόταν πολύ να της απαντήσει επ’ αυτών η υφυπουργός Ζέττα Μακρή; Που, βέβαια, θα το αποφύγει).
Ζ.

Των ιδιωτικών
* ΤΟ είπε μόνη της στη συνέντευξη η Ζέττα Μακρή. Ότι και η ίδια σε ιδιωτικό σχολείο πήγαινε, δεν είναι εχθρός της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Βέβαια, στην προηγούμενη γενιά, τότε στη δεκαετία του ‘60, στην επαρχία ιδιωτικό πήγαιναν συνήθως όσοι δεν τα κατάφερναν με το δημόσιο σχολείο, που δεν περνούσαν εισαγωγικές Γυμνασίου, συνήθως. Εκείνη, όμως, πέρασε στη Νομική Αθηνών κι ύστερα πήγε στο Κέμπριτζ. Και περίμενε ο Χρ. Μπουκώρος, που σπούδασε στην Ιταλία, να τον κάνει υπουργό, επειδή ήταν πρώτος βουλευτής Μαγνησίας, ο Κυρ. Μητσοτάκης του Κολλεγίου Αθηνών και του Χάρβαρντ, στο πλευρό της Ν. Κεραμέως, που πήγε για σπουδές κατευθείαν στη Σορβόννη και το Χάρβαρντ του, ούτε Πανελλήνιες κι άλλες συνήθειες των πληβείων. Πώς να συνεννοηθούν…
Ζ.

Αμετακίνητος
* Ο Ντίνος Γιαννακόπουλος ξανά πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου «για μία ακόμα θητεία», όπως αναφέρεται. Ποια στη σειρά; Μάλλον ούτε ο ίδιος δεν θυμάται πόσες έχουν περάσει από τότε που ανέλαβε. Υπενθυμίζεται ότι πριν ίσχυε άτυπος κανόνας για τους προέδρους του ΙΣΛ για μάξιμουμ δύο θητείες, που μάλιστα τότε ήταν μόλις διετείς. Τώρα μπορεί να μην υπάρχουν άλλοι ικανοί γιατροί για την προεδρία, οι δελφίνοι πάντως, επίδοξοι διάδοχοί του, κοντεύουν να συνταξιοδοτηθούν περιμένοντας, κι εκείνος σταθερός στο τιμόνι αμετακίνητος.
Πλαισιωμένος από γυναίκες αντιπροέδρους, τη Ρένα Μακρή και τη Ζωή Νταϊλιάνα, με τον Μιχ. Μέρα και τον Βασ. Πινακά να παραμένουν παραπίσω στα αξιώματα.
Ζ.

Πολύ παλιές 17/11
* ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ Λαρίσης, της 17ης Νοεμβρίου, παλαιοτέρων ετών, πολύ παλαιοτέρων, εισφέρει ο Φωτοθηκάριος Γ. Γρ.
1882: Διαλείποντες πυρετοί μαστίζουσι την πόλιν μας από τίνος, και το κακόν είναι ότι δεν ενδίδουν εύκολα και εις την χρήσιν της κινήνης.
***
* 1910: Φαρμακεμπορείον Κ. Παπασταύρου (το οποίο βρισκόταν επί των σημερινών οδών Ρούσβελτ και Παπασταύρου). Εις το ανωτέρω Φαρμακείον εκομίσθησαν κατ’ αυτάς εκ των πεφημισμένων οίκων της Ευρώπης: Αρώματα διάφορα, κρέμμες, βαφές νυχιών, καλλυντικά προσώπου, σάπωνες εις μεγάλην συλλογήν. Τιμαί λογικαί και ωρισμέναι.
***
* 1910: Εν μέσω των ηγαπημένων και πολυπληθών οικείων του απεβίωσε χθες την εσπέραν ο τοις πάσι γνωστός ιδρυτής του μοναδικού εν τη πόλει μας υποδηματοποιείου Αναστάσιος Αρχιμανδρίτης, επίλεκτον της κοινωνίας μας μέλος.
***
* 1932: Η γνωστή διά το σικ του κοψίματος και του ραψίματος μοδίστα γυναικείων φορεμάτων δις Νίνα Δ. Βαζιτάρη (γωνία Ηπείρου και Κολοκοτρώνη) γνωρίζει εις τας αξιοτίμους κυρίας και δεσποινίδας της πόλεώς μας και των περιχώρων ότι επρομηθεύθη ειδικόν ηλεκτροκίνητον μηχάνημα δια την κατασκευήν Πλισσέδων.
***
* 1933: Εις τον αγαπητόν μας και φέρελπιν νέον Γεώργιον Θ. Ζιαζιάν εισαχθέντα μετ’ επιτυχείς εξετάσεις εις την Νομικήν Σχολήν του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διαβιβάζοντες τα συγχαρητήριά μας ευχόμε θακαλάς σπουδάς. (Ο μετέπειτα πολύ γνωστός Λαρισαίος Γ. Ζιαζιάς).
***
* 1933: Εις το αρτοποιείον Β. Δαρδαμανέλλη (πρώην Ντούλα) πωλείται ψωμί κατά 60 λεπτά εφθηνώτερο από τα άλλα αρτοποιεία, ήτοι Α’ λευκός δρχ. 8 και Β’ πιτυρούχος δρχ. 6.30. (Βρισκόταν στη γωνία των οδών Νικηταρά και Ογλ).
***
* 1937: Εις τας ενταύθα Ποινικάς Φυλακάς μορφωμένος έχων ευκαιρίαν, αναλαμβάνει διά γραφομηχανής αντίγραφα πάσης φύσεως εις τιμάς λογικάς. Όθεν παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να αποτείνωνται εις τον κρατούμενον Π. Χ. εις τα Φυλακάς, διά πάσαν συμφωνίαν.
***
* 1938: Το νέον εργοστάσιον ζαχαροπλαστικής Β. Μέγα οδός Μακεδονίας Τηλέφων. 4-56, παρασκευάζει Λουκούμι αγνό εξαιρετικής ποιότητος και εφάμιλλον του Συριανού. Φρουί γλασσέ ανώτερα όλων. Γλυκά με τα αγνότερα υλικά. Πώλησις χονδρική λιανική, ασυναγώνισται τιμαί.
***
* 1939: Κατόπιν εντολής του Υγειονομικού Κέντρου, ο Δήμος Λαρίσης καλεί τους κατοίκους όπως προσαγάγωσι τα τέκνα αυτών προς δαμαλισμόν και αναδαμαλισμόν, ώραν 9-10 π.μ. εις το Κεντρικόν Ιατρείον του Δήμου (Κήπος Ανακτόρων) και εις τα Συνοικιακά Ιατρεία (Αγίου Αθανασίου και παρά τη Πυριτιδαποθήκην και ώραν 3-4 μ.μ.).
***
* 1939: Την προσεχή Κυριακήν πραγματοποιείται η σοβαρωτέρα ποδοσφαιρική συνάντησις της εφετεινής περιόδου με αντιπάλους τας ομάδας των Συλλόγων Ηρακλέους Λαρίσης και Κεραυνού Βόλου, εις το γήπεδον Αλκαζάρ. (Ο Γ.Σ. Ηρακλής ιδρύθηκε στη συνοικία Νεάπολη το 1930 με πρόεδρο τον Πέτρο Παπακωνσταντίνου).
***
* 1939: Γενομένων χθες αρχαιρεσιών του Αθλητικού Ομίλου «Άρης» εξελέγησαν: Πρόεδρος ο κ. Σιώκος, υποδιευθυντής Αγροτικής Τραπέζης, αντιπρόεδρος ο κ. Κ. Ζυγόπουλος, φαρμακοποιός, γενικός γραμματεύς ο κ. Θαν. Ζαφειρόπουλος, δημοσιογράφος, ταμίας ο κ. Τράμπας, ειδικός γραμματεύς ο κ. Βλησίδης, γενικός αρχηγός ο κ. Κωνσταντίνου και έφορος ο κ. Γκόγκος. Επίτιμος πρόεδρος εξελέγη ο κ. Β. Γεωργιάδης, ταγματάρχης της Στρατολογίας. (Ο Α.Ο. Άρης Λάρισας ιδρύθηκε το 1930 -31 με πρώτο πρόεδρο τον Θωμά Θωμόπουλο).
Ζ.

Αποδυνάμωση
* ΟΙ 5 που είχαν βρεθεί στην κορυφή του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ, από τη δεύτερη θέση και μετά, πίσω από την πρωτεύσασα και εκλεγείσα Λίτσα Λιακούλη, παίρνουν το καπελάκι τους και φεύγουν. Όχι από το κόμμα, απλώς δεν ξαναβάζουν υποψηφιότητα, όπως έγραφε χθες η εφημερίδα. Αποφύλλωση στο πράσινο ψηφοδέλτιο. Αφού όλοι όσοι πήραν χιλιάδες σταυρούς θέτουν εαυτούς εκτός, δεν θέλουν ξανά, το γιατί μεγάλη ιστορία για τον καθένα, αν και για όλες τις περιπτώσεις υπάρχει μια συγκεκριμένη συνδετική αιτία, συν όλα τα υπόλοιπα του καθενός.
***
* ΟΙ Κ. Μπαργιώτας, Φιλ. Σαχινίδης, Μ. Γαλλιού, Μιχ. Τολίκας και Β. Τσίτα κατά σειρά κατάταξης στις περασμένες εκλογές, μα όλοι όσοι είχαν κατέβει με αξιώσεις; Όσοι πήραν τελικά τετραψήφιο αριθμό σταυρών, ήτοι κάποιες χιλιάδες. Απομένουν εκείνοι που έλαβαν μερικές εκατοντάδες ψήφων κι αυτοί όχι όλοι, να η Φανή Αγορίτσα απεβίωσε εν τω μεταξύ και κρίμα τόσο νέα, η τετράδα Γ. Θεοδωρόπουλος, Νατάσσα Παπαβασιλείου, Μαίρη Μάρου και τελευταίος ο Δημ. Κουκούλης, που βέβαια δεν θεωρούνται και τόσο ισχυρές υποψηφιότητες.
Ζ.

AGORASTOS_IERONYMOS_CIU.jpg

* ΔΕΝ είναι μόνο το δέμας που μετρά, κάποιες φορές δεν είναι αρκετή η θωριά για να βγει συμπέρασμα μεταξύ δύο ανθρώπων.
Ζ.

* ΜΟΥΝΤΖΟΥΡΕΣ που δεν τιμούν κανέναν, στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης, στην πλατεία Δημαρχείου, στα Φάρσαλα.
Γ.Γ.

* ΚΑΜΕΝΟ αυτοκίνητο στη συνοικία Αμπελοκήπων δίπλα απ’ το ποτάμι. Ο Δ.Χ. θεωρεί, κι όχι μόνο αυτός, ότι πρέπει να το μαζέψουν.
Ζ.

TAXOS_ALEXOYLHS_CIU.JPG

* Ο πρόεδρος Δ. Τάχος προσφέρεται να κρατήσει την οθόνη πιο μακριά, ώστε να μπορεί να διαβάζει ο αντιδήμαρχος Γιάνν. Αλεξούλης. Η αλληλεγγύη των μεσηλίκων.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass