ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 23 Νοε 2022 15:17
* ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΙ καλεσμένοι στο παραδοσιακό γλέντι, που διοργάνωσε η Εξωραϊστική Μορφωτική Λέσχη Φιλιππούπολης στα …Τσιτσανουδέικα. Τις καλύτερες εντυπώσεις αποκόμισαν από το καζάνι της οικογένειας Τσιτσανούδη, ο βουλευτής Χρ. Κέλλας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Χρ. Τερζούδης, Κ. Αργυρόπουλος και φίλοι του αμβυκούχου. * ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΙ καλεσμένοι στο παραδοσιακό γλέντι, που διοργάνωσε η Εξωραϊστική Μορφωτική Λέσχη Φιλιππούπολης στα …Τσιτσανουδέικα. Τις καλύτερες εντυπώσεις αποκόμισαν από το καζάνι της οικογένειας Τσιτσανούδη, ο βουλευτής Χρ. Κέλλας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Χρ. Τερζούδης, Κ. Αργυρόπουλος και φίλοι του αμβυκούχου.

Κρύο πιάτο…
* ΔΟΥΛΕΙΑ δεν είχαν οι Νεοδημοκράτες Κυριακάτικα, οι Καραμανλικές συγκεντρώσεις τούς έλειπαν. Το πόσο …αμιγώς Καραμανλική ήταν η συγκέντρωση είναι αμφίβολο, επιμένουν όσοι λένε πως γνωρίζουν την τοπική, κομματική ανθρωπογεωγραφία.


Μάλιστα παραπέμπουν σε συγκέντρωση πρώην υπουργού, τότε που διαφωνούσε με τις αποφάσεις Καραμανλή, περί αγωγού αν θυμόσαστε την υπόθεση της Κωνσταντινούπολης. Συγκέντρωση στην οποία όσοι συμμετείχαν τότε, έστελναν εσωκομματικό μήνυμα να πέσει ο Καραμανλής. Οι μισοί από αυτούς βρέθηκαν προχθές στο Imperial και …χειροκροτούσαν που αντιστάθηκε ο Καραμανλής σε εκείνους που προσπαθούσαν να τον ρίξουν.
Οπότε αυτό που ειπώθηκε ότι «εμένα με παρακολουθούσαν, δεν παρακολουθούσα» διατηρεί ζωντανούς τους εμφύλιους στο εσωτερικό της ΝΔ. Δεν είναι μόνο δεξιοί, είναι και αδέξιοι που έλεγε ο μακαρίτης ο Γεννηματάς…
Β.Κ.

Γιορτές (1)
* ΠΛΟΥΣΙΟ και το φετινό πρόγραμμα των εκδηλώσεων που ετοιμάζει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού για την περίοδο των εορτών. Παρά τις γενικότερες δυσκολίες, ο κόσμος το έχει ανάγκη και είναι πραγματική τύχη που η Λάρισα είναι πόλη που αγαπά και παράγει πολιτισμό. Εντάξει έχει και έναν αεικίνητο αντιδήμαρχο Πολιτισμού, τον Πάνο Σάπκα, που με τους συνεργάτες του δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη του και φροντίζουν ώστε η πόλη να κάνει βήματα μπροστά. Φυσικά υπάρχει και το ανάλογο κοινό, αφού και οι Λαρισαίοι αγαπούν, αγκαλιάζουν και στηρίζουν τις διοργανώσεις αυτές.
Ν.Π.

Γιορτές (2)
* ΩΡΑΙΑ πράγματα φέρνουν οι γιορτές στη Λάρισα. Στην αρχή το δέντρο θα ανάψει με συναυλία των Locomondo, ενώ η αλλαγή χρόνου θα γίνει με φαναράκια, κόκκινο κρασί, βασιλόπιτα και συναυλία της Ρένας Μόρφη, στο Φρούριο. Η Ρένα Μόρφη, με την ιδιαίτερη φωνή της, αποτελεί μια πολύ ξεχωριστή περίπτωση στο ελληνικό τραγούδι. Έχει γίνει και πολύ γνωστή το τελευταίο διάστημα από τη μουσική εκπομπή που παρουσιάζει με τον Νίκο Πορτοκάλογου, «Μουσικό Κουτί». Καλή επιλογή.
Κ.Γ.

Ρεύμα...
* ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ οι χρεώσεις στο ρεύμα στον τελευταίο μήνα του χρόνου. Οι ανακοινώσεις των παρόχων, σε έναν μήνα αυξημένων καταναλώσεων λόγω καιρικών συνθηκών και εορτών, είναι ευπρόσδεκτες. Έστω και αν μειώσεις ήταν σε πιο …ήπιο ρυθμό από αυτόν που αναμενόταν αρχικά, ωστόσο για έναν ακόμα μήνα, τρίτο συνεχόμενο, η τάση παρέμεινε πτωτική
***
* ΠΑΝΤΩΣ το στοιχείο που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι οι σημαντικές διαφοροποιήσεις που εμφανίστηκαν και πάλι από πάροχο σε πάροχο. Μεγάλοι «παίκτες» της αγοράς προσφέρουν στους καταναλωτές τη δυνατότητα να αγοράσουν μια κιλοβατώρα ακόμη και προς 0,30 ευρώ. Αν συνυπολογιστεί και η κρατική επιδότηση που αναμένεται να διαμορφωθεί στα 0,218 ευρώ, τότε υπάρχει και πάλι η ευκαιρία για τελική τιμή κάτω από τα 10 λεπτά, η οποία πλησιάζει αρκετά στα προ ενεργειακής κρίσης επίπεδα.
***
* ΟΥΔΕΙΣ βέβαια γνωρίζει για πόσο χρόνο θα παραμείνει ανοιχτό αυτό το «παράθυρο», καθώς κάθε μήνα η εικόνα αλλάζει. Το θέμα είναι ότι από τα τιμολόγια του Δεκεμβρίου διαφαίνεται μια τάση ενίσχυσης του ανταγωνισμού, η οποία μπορεί να αποδειχθεί προς όφελος του τελικού καταναλωτή.
Γ.Ν.

Ψύχρα
* ΓΙΑ ψυχρό μέτωπο που θα εισβάλλει στη χώρα κάνουν λόγο τις τελευταίες ώρες οι μετεωρολόγοι. Η Θεσσαλία δεν φαίνεται να επηρεάζεται ιδιαίτερα από τα αναμενόμενα καιρικά φαινόμενα, αλλά και πάλι, αν σκεφτεί κανείς ότι οδεύουμε προς τον Δεκέμβριο και ο καιρός ακόμη δεν έχει κρυώσει, θα λέγαμε ότι το αναμενόμενο είναι να ψυχράνει ο καιρός. Βέβαια, με το φυσικό αέριο και το ρεύμα στα ύψη, όσο να ‘ναι ο Νοέμβριος έδωσε μια ανάσα στα νοικοκυριά.
Ν.Π.

Ιώσεις
* ΘΕΡΙΖΟΥΝ οι ιώσεις αυτήν τη περίοδο. Κυκλοφορούν τα πάντα, γαστρεντερίτιδες, γρίπη, βρογχίτιδες. Οι σχολικές αίθουσες αποδεκατισμένες. Οι ειδικοί συστήνουν συνέχεια στον πληθυσμό να προχωρήσει σε αντιγριπικό εμβολιασμό. Επίσης ο κορονοϊός συνεχίζει με υψηλό αριθμό κρουσμάτων και γενικά ο χειμώνας προβλέπεται δύσκολος, καθώς μετά από δύο χρόνια που ο κόσμος κυκλοφορούσε με μάσκες, τώρα που τις έβγαλε φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλη μεταδοτικότητα. Προσοχή λοιπόν και τήρηση των κανόνων υγιεινής …ίσχυε πάντα, ισχύει και τώρα.
Ν.Π.

Φέρτε σύννεφα
* ΦΕΡΤΕ σύννεφα, που λέει και η νεολαία, να πέσουμε από ψηλά. Για όλους όσοι ξαφνιάζονται για την «Κιβωτό του Κόσμου» και γενικά ξαφνιάζονται πως όλα αυτά συμβαίνουν (και) από ανθρώπους που είχαν εμπιστευτεί.
Για την ουσία της συγκεκριμένης υπόθεσης, άποψη μπορούν να έχουν όσοι γνωρίζουν τη δικογραφία, οι υπόλοιποι ας περιμένουμε τις ανακοινώσεις. Η «Κιβωτός», όπως και κάθε «Κιβωτός», επιβεβαιώνει την παντελή έλλειψη δομών του Κράτους.
Όλες οι κυβερνήσεις ψήφισαν (σ.σ. και σωστά) νομοσχέδια για την προστασία των ζώων, αλλά καμία, μα καμία, δεν προέβλεψε την ανάγκη δημιουργίας δομών, έτσι ώστε να βρίσκουν καταφύγιο παιδιά που πρέπει να απομακρυνθούν από το «οικογενειακό» περιβάλλον.
Έτσι, έρχονται ιδιώτες να καλύψουν το ανύπαρκτο κράτος. Με επιχορηγήσεις και δωρεές ωστόσο, δεν γίνεται κοινωνική πολιτική. Φέρτε κι άλλα σύννεφα…
Β.Κ.

Φράιντεϊ
* ΤΡΟΜΑΡΑ της για ημέρα κι αυτή. Η Μαύρη Παρασκευή, δηλαδή η Black Friday, πρέπει να είναι ό,τι πιο ειρωνικό, για την ελληνική κοινωνία και την πραγματικότητά της, υπάρχει αυτά τα χρόνια. Εδώ ο κόσμος πραγματικά δεν έχει να πληρώσει λογαριασμούς και εμείς ασχολούμαστε με τις δήθεν εκπτώσεις που τάχα γίνονται σε ορισμένα προϊόντα που συνήθως δεν χρειαζόμαστε. Από τη μία τα επιδόματα και από την άλλη η «πίεση» πως πρέπει να προβούμε σε αγορές. Δεν γίνεται.
Κ.Γ.

Νέα (Γ)ΚΑΠ
* ΜΕΡΑ με τη μέρα οι αγρότες του νομού, όπως και όλης της χώρας δηλαδή, πληροφορούνται τις επώδυνες εξελίξεις με αφορμή τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).
Όπου δυναμικές καλλιέργειες της περιοχής, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο μένουν εκτός, ενός πλαισίου που εδώ και χρόνια (σ.σ. από τα ΜΟΠ ακόμη) βασίστηκε στην πολιτική των επιδοτήσεων αντί της στρατηγικής πολιτικής, προστασίας εθνικών προϊόντων. Η ΕΟΚ των αγορών, η ΕΕ των επιδοτήσεων μέσω της νέας ΚΑΠ, καταρρέει ως χάρτινος πύργος, με τους μικρομεσαίους έλληνες αγρότες να οδηγούνται σε απόγνωση, αν συνυπολογιστούν οι αυξήσεις σε ρεύματα, λιπάσματα κ.λπ. Για την κτηνοτροφία, ούτε συζήτηση.
Τι να υποσχεθούν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ…
Β.Κ.

Καρκίνος
* ΦΥΣΙΚΑ και ο καρκίνος απασχολεί και ενδιαφέρει τους νέους άνδρες. Αυτό επισημάνθηκε χθες σε εκδήλωση που έγινε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας. Είναι χαρακτηριστικό πως ο καρκίνος του όρχεος είναι η συχνότερη κακοήθεια σε νέους ηλικίας από 15 ως 35 ετών. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος καρκίνος είναι ιάσιμος σε ποσοστό πάνω από 98% σε αρχικά στάδια. Για να φτάσουμε όμως εκεί πρώτα και πάνω απ’ όλα ενημέρωση. Γι’ αυτό και τέτοιες εκδηλώσεις, όταν γίνονται από τον Σύλλογο Καρκινοπαθών σε συνεργασία με το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων, αποκτά μεγαλύτερη αξία.
Κ.Γ.
Δέντρο
* ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΕΝΗ η αναγνώστρια που τηλεφώνησε στην «Ε». «Κόψανε μέσα στο ΑΤΑ ένα νέο κυπαρίσσι, καταπράσινο, υγιές. Ειλικρινά δεν μπορώ να το κατανοήσω ως πράξη, καθώς ήταν ένα δέντρο υγιές που δεν εμπόδιζε τίποτα και κανέναν. Θα έπρεπε να παλεύουμε να έχουμε μια βάση πρασίνου και οξυγόνου στην πόλη. Πάντα υπάρχουν τρόποι να σώσεις ένα δέντρο» ανέφερε. Τηλεφώνησε και στον Δήμο Λαρισαίων αναζητώντας μια απάντηση, την οποία όμως δεν πήρε ποτέ. Ίσως εκείνοι που πήραν την απόφαση να έχουν μια εξήγηση… έτσι θα πρέπει τουλάχιστον. Τα δέντρα δεν θα πρέπει να κόβονται ελαφρά τη καρδία.
Ν.Π.
Σκυλιά...
* ΑΝΑΜΦΙΒΟΛΑ ωραίο θέαμα ένας σκύλος να τρέχει και να παίζει ελεύθερος...
Χαρούμενος να μυρίζει το έδαφος και να κάνει προσεκτική επιτόπια «έρευνα»... Αλλά όσο κι αν εμπιστευόμαστε τον σκύλο μας, δεν πρέπει να του αφαιρούμε το λουρί σε χώρους που δεν είναι περιφραγμένοι, πόσο μάλλον να κυκλοφορούμε στους δρόμους.
Πέραν του ότι διακυβεύεται η ασφάλειά του, οφείλουμε να σεβόμαστε τους συνανθρώπους μας που φοβούνται τους σκύλους και, παράλληλα, να τηρούμε τους νόμους που ορίζουν ότι ο σκύλος πρέπει να φορά το λουρί του σε δημόσιους χώρους.
Ένα τέτοιο θέαμα προ ημερών δεν άρεσε καθόλου σε Λαρισαία συμπολίτισσά μας, που έβλεπε στη συνοικία του Προφήτη Ηλία, ιδιοκτήτες τεσσάρων σκυλιών να τα αφήνουν ελεύθερα, υπό τα βλέμματα αστυνομικών που έπιναν τον καφέ τους αμέριμνοι, όπως λέει, χωρίς να προβαίνουν σε μια στοιχειώδη παρατήρηση και υπενθύμιση του νόμου. Χρειάζεται ο καθένας μας όμως συστάσεις; Η υπευθυνότητα αρκεί...
Γ.Ν.

Υπάλληλοι
* ΣΤΙΣ πρώτες θέσεις «φιγουράρει» το Υπουργείο Παιδείας σε έκθεση του Υπουργείου Οικονομικών σε αριθμό συνταξιοδοτήσεων εκπαιδευτικών και υπαλλήλων και του προσωπικού που απασχολείται σήμερα, σε σχέση με τα άλλα υπουργεία. Δεύτερο στη σειρά έρχεται το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τρίτο το Υγείας. Πολλοί οι συνταξιούχοι, πολλοί και οι εργαζόμενοι. Καλό και κακό, αλλά το ιδανικό δεν υπάρχει πουθενά.
Ν.Π.

Μάθηση
* ΠΑΕΙ καλά η εκπαίδευση ενηλίκων στη Λάρισα κι αυτό αποδεικνύεται με αριθμούς. Οι αιτήσεις συμμετοχής των πολιτών μέχρι στιγμής ξεπέρασαν τις 1.500, αριθμός καθόλου μικρός. Το αντίθετο μάλιστα. Και από προγράμματα ένα σωρό. Και ξένες γλώσσες έχει, και κοπτική - ραπτική έχει, και δημιουργική γραφή περιλαμβάνει. Ό,τι θέλει ο καθένας επιλέγει.
Κ.Γ.

Δημοτικά τέλη...
* ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ σε μια παρατεταμένη οικονομική κρίση, στην οποία έχει προστεθεί και η ενεργειακή, με οικογένειες και επαγγελματίες να δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές τους υποχρεώσεις τους. Το ότι κάποιοι δήμοι του νομού, ελάχιστοι για την ώρα, άρχισαν να μειώνουν τέλη για κατοικίες και επιχειρήσεις, είναι ενθαρρυντικό. Συνιστά μια έμπρακτη στήριξη στις δυσκολίες που όλοι μας αντιμετωπίζουμε καθημερινά…
Οι υπόλοιποι κλείνουν για την ώρα αυτιά και μάτια… Πού είναι η στήριξη στην τοπική κοινωνία;
Γ.Ν.

KOKOYRAS_CIU.jpg

* ΤΟ ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ, που διεξάγεται από 21 έως 23 Νοεμβρίου στον Βόλο, προσφέρεται για πληθώρα επαφών. Έτσι, στο περιθώριο των εργασιών, το βράδυ της Δευτέρας, ο δήμαρχος Τυρνάβου Γιάννης Κόκουρας προσκάλεσε και δεξιώθηκε στον Τύρναβο τον πολύπειρο δήμαρχο Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη, μαζί με κοινούς φίλους που παρευρέθηκαν στο τραπέζι. Το μενού αν μη τι άλλο ήταν αυτοδιοικητικό...

* ΑΠΩΛΕΙΑ για τον νομικό κόσμο θεωρείται ο θάνατος του ομότιμου καθηγητή της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Λάμπρου Μαργαρίτη, σε ηλικία 68 ετών. Τη δυσάρεστη είδηση έκανε γνωστή, νωρίς χθες το πρωί και στο περιθώριο της συνεδρίασης του ΜΟΕ, ο ποινικολόγος Γ. Σινέλης.
Ο καταγόμενος από τα Βραγκιανά Καρδίτσας, Λάμπρος Μαργαρίτης, μόλις προχθές ήταν στη Λάρισα (στη φωτ. ανάμεσα στον περιφερειάρχη Κων. Αγοραστό και στον διευθύνοντα την Εισαγγελία Εφετών Σταμ. Δασκαλόπουλο), όπου μίλησε στην εκδήλωση του ΔΣΛ για τον αείμνηστο Γιάννη Διαμαντή. Μόλις προχθές…
Β.Κ.

MPAZA_CIU.jpg

* ΣΤΗ συμβολή των οδών Παιωνίου και Αργοναυτών (στον δημοτικό λαχανόκηπο) οι συμπολίτες, αρκετά συχνά μετατρέπουν τη γωνία του οικοπέδου σε …αυτοσχέδια χωματερή. Δηλαδή σήμερα περνάνε που λέει ο λόγος και μαζεύουν σκουπίδια, την επαύριο κιόλας κάποιος άλλος συμπολίτης θα βρεθεί να πετάξει μπάζα (παλαιά έπιπλα, κ.λπ.), η αποκομιδή των οποίων απαιτεί την παρέμβαση ειδικού τμήματος της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Λαρισαίων. Χρειάζεται να βρεθεί μια χρυσή τομή ανάμεσα στον πολίτη που πρέπει να ενημερώνει προτού πετάξει τα σκουπίδια (σ.σ. όχι όποτε βολεύει τον ίδιο) και την Υπηρεσία Καθαριότητας να βελτιώσει τους χρόνους παρέμβασης…
Β.Κ.

PAPALIAGKAS_CIU.JPG

* ΝΑ, από δω θα επανατοποθετηθεί στον πολιτικό χάρτη της χώρας το ΠΑΣΟΚ... Τους δείχνει τον δρόμο ο Παπαλιάγκας.
Γ.Ν.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass