ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 02 Δεκ 2022 17:00
* ΔΕΝ επέστρεψε ο Μάκης Βορίδης στο Υπουργείο Γεωργίας, ως βουλευτές συνέπεσαν εκεί με τον φίλο του Χρ. Κέλλα, για θέματα των περιφερειών τους έτρεχαν, της Αττικής ο υπουργός Εσωτερικών, συνοδεύοντας κτηνοτρόφους της Ελασσόνας ο Λαρισαίος. Αμφότεροι σε άριστη συνεργασία με τον υπουργό Γ. Γεωργαντά. Ζ. * ΔΕΝ επέστρεψε ο Μάκης Βορίδης στο Υπουργείο Γεωργίας, ως βουλευτές συνέπεσαν εκεί με τον φίλο του Χρ. Κέλλα, για θέματα των περιφερειών τους έτρεχαν, της Αττικής ο υπουργός Εσωτερικών, συνοδεύοντας κτηνοτρόφους της Ελασσόνας ο Λαρισαίος. Αμφότεροι σε άριστη συνεργασία με τον υπουργό Γ. Γεωργαντά. Ζ.

Στις τσέπες
* ΣΗΜΑΔΙ του ερχομού χειμώνα και στη Λάρισα: Ο κόσμος περπατάει πλέον

το πρωί με τα χέρια στις τσέπες. Όταν θα σηκώσει και τους γιακάδες στα πανωφόρια και θα τυλιχτεί με κασκόλ, τότε θα έχει έρθει η βαρυχειμωνιά.
Ζ.

Εκδηλώσεις
* ΣΗΜΕΡΑ ανάβει το δέντρο στην Κεντρική πλατεία, και Καλές Γιορτές.
Μεγάλη εκδήλωση του Δήμου με τους Locomondo, του απολύτως επίκαιρου και σούπερ ενθαρρυντικού:
Δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα
Κρύο δεν έκανε ποτέ.
***
* ΜΠΗΚΕ ο Δεκέμβριος και σε ένα δεκαπενθήμερο, του Αγίου Ελευθερίου, η ιδιαίτερη επέτειος και οι εκδηλώσεις με τις οποίες θα γιορταστούν τα 100 χρόνια της «Ε», τα 100 πρώτα χρόνια, που ως γνωστόν είναι και τα δύσκολα.
Ζ.

Στην ανηφόρα
* Ο πληθωρισμός ακολουθεί τάση αποκλιμάκωσης τους τελευταίους δύο μήνες. ‘Ήταν πάνω από 12% τον Σεπτέμβριο κι έπεσε στο 9% τον Νοέμβριο. Τα στοιχεία της Eurostat και πανηγυρίζουν κυβερνητικά στελέχη, αλλά και φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ.
Κι ύστερα έρχονται οι ειδικοί: «Όμως, πίσω απ’ αυτή τη θετική για την οικονομία και την κοινωνία εξέλιξη, τα στοιχεία μάς υποχρεώνουν να κάνουμε και δύο αρνητικές παραδοχές: Η αποκλιμάκωση αποδίδεται, μερικώς, στην υψηλή -περσινή βάση σύγκρισης των τιμών. Τα προμηνύματα από τις τιμές χονδρικής συνεχίζουν να αποπνέουν απαισιοδοξία». (Είναι ο Πλ.Τσ. που γράφει στη «Ναυτεμπορική»).
***
* ΚΑΙ συνεχίζει: Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον μήνα Οκτώβριο, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 35,4% σε ετήσια βάση, με τις ανατιμήσεις στην αγορά ενέργειας να εμφανίζουν σχετική αποσυμπίεση και την ίδια στιγμή σε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων οι τιμές να ακολουθούν την ανιούσα, πιέζοντας ανάλογα την τιμολόγηση στο ράφι. Στα βιομηχανικά τρόφιμα, για παράδειγμα, ο δείκτης τιμών τον Οκτώβριο ήταν αυξημένος 11,8%, στα είδη χαρτιού 17,5%, στα βασικά μέταλλα 9,1%, στα προϊόντα από πλαστικές πρώτες ύλες 7%.Οι εν λόγω μετρήσεις προδιαγράφουν ποια θα είναι η τάση των τιμών κατά τους επόμενους μήνες σε βασικά καθημερινά αγαθά, ακυρώνοντας τον κανόνα που λέει πως «ό,τι ανεβαίνει, κατεβαίνει».
***
* ΓΙΑ να καταλήξει στη διόλου αισιόδοξη πρόβλεψη: Ήδη ξένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι οι οικονομίες και οι κοινωνίες θα πρέπει να προετοιμάζονται για έναν μακρύ χειμώνα ανατιμήσεων. Η άνοιξη θα αργήσει να φανεί. Ακόμη κι αν ο πόλεμος στην Ουκρανία λήξει κατά τους επόμενους λίγους μήνες, κάτι που σε αυτή τη φάση δεν διαφαίνεται, ο πληθωρισμός θα παραμείνει στην καθημερινότητά μας...». (Επομένως, βάστα μικρό καλάθι, πολύ μικρό).
Ζ.

Ακόμα περιμένουν...
* ΑΠΟ τον περασμένο Απρίλιο περιμένουν οι κάτοικοι της οδού Δροσίνη και των παρα’ πλευρων οδών στη Λάρισα να συμπεριλάβει η δημοτική αρχή στα έργα ανάπλασης την οδό Δροσίνη καθώς έχει τα μαύρα της τα χάλια. Μάλιστα μάζεψαν και 108 υπογραφές και τις έστειλαν στον Δήμο. Στην επιστολή που συνόδευε τις υπογραφές γράφουν μεταξύ άλλων: «Με αφορμή τα έργα ανάπλασης στην οδό Νικηταρά και Ογλ. Εμείς οι κάτοικοι της οδού Δροσίνη και των παράπλευρων οδών, που καθημερινά βαδίζουμε την οδό Δροσίνη, προκειμένου να φθάσουμε στο κέντρο της Λάρισας, ζητούμε να συμπεριλάβετε στα έργα ανάπλασης την ανακατασκευή και πεζοδρόμηση της οδού Δροσίνη, της οποίας το οδόστρωμα είναι γεμάτο λακκούβες και η όλη εμφάνιση της οδού είναι απάραδεκτη και δεν συνάδει με το σύγχρονο πνεύμα μιας αξιοβίωτης πόλης». Ακόμα περιμένουν όμως... χειμώνιασε και τώρα με τις βροχές η κατάσταση είναι δύσκολη.
Ν.Π.

Άμεσα
* ΑΜΕΣΗ ήταν η αντίδραση κατοίκου αλλά και των τεχνικών του ΔΕΔΔΗΕ, χθες το πρωί στην κοινότητα της Αγίας Σοφίας του Δήμου Τυρνάβου. Όταν για κάποιο λόγο κόπηκε καλώδιο από κολώνα του ΔΕΔΔΗΕ και το οποίο κατέπεσε στον δρόμο. Κάτοικος του χωριού που αντιλήφθηκε τον κίνδυνο, ευαισθητοποιημένος επικοινώνησε με τον ΔΕΔΔΗΕ αλλά και την ΕΛ.ΑΣ. για να συνδράμει και στο μεταξύ, παρέμεινε στην περιοχή προκειμένου να ενημερώνει διερχόμενους για τον κίνδυνο από το ηλεκτροφόρο καλώδιο. Το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση των τεχνικών του ΔΕΔΔΗΕ, με τον πολίτη, με αφορμή την αμεσότητα των τεχνικών, να σημειώνει την ανάγκη κάπου – κάπου να επιβραβεύονται οι εργαζόμενοι. Τα καλά να λέγονται...
Β.Κ.

Μεταξύ συζύγων
* ΠΕΡΙΠΛΟΚΗ συμβίωση σε σύγχρονα ζευγάρια Λαρισαίων.
- Εορταστικό το κλίμα στη σχέση μας. Αυτή μου ανάβει τα λαμπάκια κι εγώ τη στολίζω.
***
* - ΠΑΙΖΑΜΕ με τον άντρα μου τον γιατρό και διέγνωσε παχυσαρκία. Τώρα παίζουμε τον νεκροθάφτη.
***
* - ΕΦΤΙΑΞΑ ψεύτικο προφίλ για να τσεκάρω τον άντρα μου και ήδη με ενημέρωσε ότι η γυναίκα του έχει πεθάνει εδώ και τρία χρόνια.
Ζ.

Να τον πιάσει
* ΑΝ δεν τα μάθατε βρέθηκε το φάρμακο για το Αλτσχάιμερ και σύντομα θα μπει στην κυκλοφορία με άδεια του Αμερικάνικου Οργανισμού Φαρμάκων, σημειώνει ο μεσήλικος Φαρσαλινός T. Λ. Δυστυχώς έχει παρενέργειες που οδηγούν στον θάνατο, συμπληρώνει, και γι αυτό καθυστερεί η έγκρισή του. Ζήτησα τη γνώμη της γυναίκας μου τι θα κάνει σε περίπτωση που το χρειαστώ. Η απάντησή της ήταν αντάξια ενός μεγάλου Έρωτα: «Θα σου δώσω διπλή δόση».
Ζ.

Άσπρο ή μαύρο;
* ΚΙ ενώ μέσα στον υπόλοιπο χαμό κανένας δεν φαίνεται να ασχολείται με το Ειδικό Δικαστήριο, για την υπόθεση με τις τηλεοπτικές άδειες, τα βοσκοτόπια κλπ, εντούτοις αυτό ξεκίνησε. Κι οι απόψεις διίστανται, εξαρχής και μάλιστα πολύ. Άσπρο ή μαύρο;
Πρωτοσέλιδα αναγγελτικά χθες. Στα φιλοκυβερνητικά “Νέα”: Ο πρώτος μάρτυρας κάρφωσε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Ν. Παππά. Και στη φιλοΣΥΡΙΖΑ “Εφ. Συντακτών”: Ειδικό Δικαστήριο. Η πρώτη απαλλακτική κατάθεση για Ν. Παππά. (Όλα προαποφασισμένα;)
Ζ.

Σπόρος
* ΜΕ το κλασσικό δίστιχο του Ντίνου Χριστιανόπουλου, απάντησε λέει η Μέγκαν Μαρκλ στο Μπάκιγχαμ.
«Και τι δεν κάνατε για να με θάψετε
Όμως ξεχάσατε πώς ήμουν σπόρος».
Έχει μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες ο Θεσσαλονικιός κι η συγκεκριμένη μεταφορά με τους «σπόρους» έχει γίνει σύνθημα, κραυγή σε διαδήλωση, τίτλος σε παρεμβάσεις ακτιβιστών και κινημάτων παγκοσμίως: «They tried to buryus - But they  didn’t know we were seeds».
***
* ΤΩΡΑ και η σελέμπριτι σύζυγος του πρίγκιπα Χάρι. Ο ποιητής όμως όλα τα είχε προβλέψει.
Οι μεν της καταστάσεως
οι δε της αντιστάσεως
μονάχα οι προθέσεις διαφέρουν.
Ζ.

Ο φαρμακοποιός
* ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ της εφημερίδας “Ανεξαρτησία”, εκατόν σαράντα χρόνια πριν, του 1882, αμέσως μετά την απελευθέρωση της Λάρισας, από τον φωτοθηκάριο Αχ. Κ.
Αφίκοντο οι κ. κ. Μιχαήλ Χρυσοχόος και γαμβρός του επί αδελφή Κ. Παπασταύρος. Ο κ. Παπασταύρος, επιστήμων φαρμακοποιός, μέλλει όσονούπω να ανοίξη φαρμακείον και φαρμακεμπορείον εν συνοικία Δάρκουλη εφοδιασμένον με όλα τα είδη φαρμάκων πρώτης ποιότητος εκ Παρισίων. Έχομεν δε δ’ ελπίδος ότι θα τύχη της δεούσης υποστηρίξεως υπό των πολιτών και ιδία υπό των ιατρών. (Όπερ και εγένετο, μέχρι και συνοικία πήρε αργότερα το όνομά του και οδός στο κέντρο, είχε μεσολαβήσει βέβαια και η υπόθεση με την κληρονομιά του ομογενή Δημητρίου Ζιτσαίου. Αλλά αυτά τα ξέρει καλύτερα και τα έχει γράψει ο Νικ. Παπαθεοδώρου).
Ζ.

Τρεις προβατίνες
* ΚΑΙ μπέρδευαν και έλυναν θέματα με τη γλώσσα, στην κουβέντα τους οι Λαρισαίοι.
- Πόσους φίλους καρδιακούς έχεις;
- Κανέναν. Ο ένας έχει ζάχαρο κι ένας άλλος πέτρα στα νεφρά.
***
* - ΑΡΧΙΖΕΙ από βήτα και κρατάει μαστίγιο.
- Τι ειν’ αυτό;
- Η βλακεία που σε δέρνει.
***
* - ΗΞΕΡΕΣ ότι χρειάζονται τρεις προβατίνες για να φτιαχτεί ένα μάλλινο πουλόβερ;
- Καταρχάς δεν ήξερα ότι οι προβατίνες μπορούν και πλέκουν.
Ζ.

Ει ο Βεελζεβούλ...
* ΕΧΟΥΝ μια διαφορά οι γλώσσες και το δίχως άλλο η Ελληνική, που φημίζεται για τον πλούτο της, υπερτερεί. Να μια σύγκριση, ακόμη και στη χειμαρρώδη προσπάθεια εκδίωξης του σατανά.
Ο Ζαν Μαρί Μπλας ντε Ρομπλές, στο εξαιρετικό μυθιστόρημά του “Εκεί που ζουν οι τίγρεις”, το οποίο κυκλοφόρησε προ δεκαετίας, βάζει τον ήρωά του, τον Αθανασιο Κίρχερ, Ιησουίτη του 17oυ αιώνα να ωρύεται: «Ο Πολέμιος, ούρλιαξε ο Κίρχερ σκεπάζοντας με τη στεντόρεια φωνή του τις κραυγές τρόμου της ομήγυρης, ο Πειρασμός! Ο Έκπτωτος Άγγελος! Ο Επονείδιστος! Να, έρχονται, Μπεντελούς, Αναμελέχ, Φούρφουρ και Ευρύνομος! Μπααλμπερίθ, ο φύλακας των αρχείων του κακού! Αβαδών, ο άγγελος εξολοθρευτής! Τομπχέμ, η μαγείρισσα του Σατανά! Φιλότανους, που τ’ όνομά του και μόνο ορίζει την καταισχύνη μας. Κι ακόμα, Λιλίθ, Νέργκαλ και Βαλαφάρ! Μολώχ, Μουρμούρ, Σκόξ, Εμπούζε και Φοκαλόρ! Σεντραγκαζούμ, για τον οποίο χορεύουν οι ξεδιάντροπες γυναίκες! Μπελιάλ, ω ελεεινέ γητευτή, Ζαπάμ, Ξεσμπέθ, Νυρσάκ και Χαμπορύμ! Έξω από δω, Ασμοδαίε! Κι εσύ Ξαφάν, γύρνα στα καζάνια σου! Σκιές και Σφίγγες, νεράιδες της φωτιάς και του νερού, εξαφανιστείτε από μπροστά μας!» (Ένας σωρός λέξεις χωρίς νόημα, με κραυγές, άναρθροι συνδυασμοί συλλαβών...)
***
* Ο Σκιαθίτης Αλέξ. Παπαδιαμάντης, το 1909 στο διήγημά του “Της δασκάλας τα μάγια”, δίνει τη δική του εκδοχή του εξορκισμού, τμήμα του οποίου αναπαράγει ο Λαρισαίος Μ. Καραγάτσης 1939, στο δικό του διήγημα “Ο άνθρωπος με το κανελί πανωφόρι”:  Τέλος έφθασεν ο παπά-Γληγόρης. Εφόρεσε το πετραχήλι του, ήνοιξε το Ευχολόγιον, και ήρχισε να διαβάζει με ψίθυρον και βόμβον φωνής. «Επιτιμά σοι Κύριος, διάβολε...φύγε, δραπέτευσον, αναχώρησον, δαιμόνιονα κάθαρτον και εναγές καταχθόνιον, βύθιον, απατηλόν, άμορφον, ή αυτός ει ο Βεελζεβούλ, ή καταπείων, ή δρακοντοειδής ή θηριοπρόσωπος, ή ως ατμίς, ή ως καπνός, ή ως άρρεν, ή ως θήλυ, ή ως ερπετόν, ή ως πετεινόν, ή νυκτολάλον, ή κωφόν, ή άλαλον... ή λάγνον, ή δυσώδες, ή φαρμακόφιλον, ή ερωτομανές, ή αστρομαγικόν, ή φιλόνικον, ή ακατάστατον ή ορθρινόν, ή μεσημβρινόν, ή μεσονύκτιον, ή αωρίας τινός, ή αυγής...ή κρημνών, ή εκ λάκκου, ή καλαμώνος, ή λίμνης ή εκ στέγης λουτρού, ή εκ μνήματος ειδωλικού, ή όθεν ίσμεν, και ουκ ίσμεν;...φιμώθητι, φοβήθητι, φύγε, μη υποστρέψεις, μηδέ υποκρυβείς, αλλ’ άπελθε εις γην άνυδρον, έρημον, αγεώργητον, ήν άνθρωπος ουκ οικεί, Θεός μόνος επισκοπεί, ο σειραίς ζόφου ταρταρώσας σε πάντων των κακών τον εφευρετήνδιάβολον...».
 (Ποικιλία λέξεων, με αντίκρισμα και συνδυασμούς, με τεράστια ισχύ σε ήρεμο τέμπο. Διότι αν πας να απαντήσεις στα δαιμόνια με τον ρυθμό τους, χάθηκες).
Ζ.
Τι θα γίνει;
* ΚΑΙ κάτι για την απαλλοτρίωση του οικοδομικού τετραγώνου μπροστά στο Αρχαίο Θέατρο, από τον Κ.Μ.: Όλοι οι δημοτικοί παράγοντες που καμαρώνουν δημόσια για την εξέλιξη αυτή ασχολούνται με την επίτευξη της απαλλοτρίωσης και μόνον.
Κανείς δεν είπε κάτι για τη μελλοντική χρήση της επιφάνειας που απαλλοτριώνεται. Θα διαμορφωθεί σε πλατεία και θα δενδροφυτευτεί; Θα γίνουν ανασκαφές για την επέκταση του Θεάτρου; Θα διαμορφωθεί σε χώρο εκδηλώσεων; Υποτίθεται ότι για την απαλλοτρίωση έγινε επίκληση κάποιου λόγου σχετικά με τη χρήση της επιφάνειας. Γιατί δεν αναφέρεται από κανέναν; (Θα είναι μάλλον σε επόμενο πακέτο προβολής αυτό).
Ζ.

Φεύγα ή έλα
* - ΠΟΣΟ χρονών είσαι; Κουβέντιαζαν δύο Λαρισαίοι.
- 50 φεύγα...
- Δηλαδή, πόσο;
- 58.
- Με συγχωρείς αλλά αυτό δεν είναι 50 φεύγα...
- Αλλά, τι είναι;
- Είναι 60 έλα.
Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass