ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 08 Φεβ 2023 16:31
* ΔΕΝ μπορεί να πει κανείς ότι τα βρήκαν κιόλας στον Τύρναβο, ο υπουργός Γ. Γεωργαντάς κι ο πρόεδρος Ρίζος… Ζ. * ΔΕΝ μπορεί να πει κανείς ότι τα βρήκαν κιόλας στον Τύρναβο, ο υπουργός Γ. Γεωργαντάς κι ο πρόεδρος Ρίζος… Ζ.

Κρύο αλλά…
* ΗΡΕΜΟΣ ο καιρός στον κάμπο, με λιακάδες κιόλας λαμπερές. Αλλά και με ψοφόκρυο, σκληρές παγωνιές, ιδίως τα βράδια και το ξημέρωμα. Σε συνδυασμό με την υγρασία και το αεράκι θα δημιουργείται λέει η αίσθηση έως και για -10 βαθμούς. Κι ύστερα θα καβαλάει πάλι ο ήλιος το

άρμα του, θα ορμάει στον ουρανό και όλα θα έρχονται στα ίσα τους, θα χαμογελά ο κόσμος.
Ζ.

Όχι μόνο η φύση
* - ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ούτε στον εχθρό σου, που λένε… Ο Λαρισαίος ταραγμένος με όσα τραγικά έβλεπε στις οθόνες να έχουν συμβεί και να συμβαίνουν στην απέναντι όχθη του Αιγαίου. Και τα χειρότερα μάλλον δεν φαίνονται στο γυαλί.
Στην Τουρκία, ο Εγκέλαδος συνεταιράκι με τον Χιονιά, όσοι γλίτωσαν απ’ τον σεισμό εκτεθειμένοι στο ύπαιθρο σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν.
***
* ΚΑΙ καλά, προς το παρόν κυριαρχούν το σοκ, το πένθος, οι προσπάθειες διάσωσης εγκλωβισμένων, η μάχη με τον χρόνο και το κρύο συνάμα, επιβάλλεται η ενότητα και η αλληλεγγύη σε ολόκληρο το έθνος. Αλλά πολύ σύντομα θα έρθει, λέει, η μέρα να θέσουν ερωτήσεις και να απαιτήσουν από κάποιους να λογοδοτήσουν. Διότι αυτό που λένε ήδη όσοι διαθέτουν το κριτήριο, για την καταστροφή που συντελέστηκε δεν φταίει μόνο η φύση. Φταίει και ο ανθρώπινος παράγοντας. Εννοούν, οι πρόχειρες και κακές κατασκευαστικές πρακτικές. Είναι πολύ εύκολο να δει κάποιος ότι δεν είναι ο ίδιος ο σεισμός που σκοτώνει ανθρώπους, αλλά τα τούβλα και τα μπετά. Τα οποία άνθρωποι τα φτιάχνουν.
Ζ.

Προληπτικώς
* ΠΑΡΑΤΗΡΩΝΤΑΣ από μακριά την κατάσταση στην Αθήνα, οι Λαρισαίοι έβγαζαν τα συμπεράσματά τους.
- Υποχρέωσαν τους οδηγούς να αγοράσουν αλυσίδες και ταυτόχρονα απαγόρευσαν την κυκλοφορία στους δρόμους όπου θα τις χρησιμοποιούσαν.
***
* - ΤΟ συνηθίζουν και σ’ άλλες χώρες της Ευρώπης να κυκλοφορούν με αλυσίδες στο κέντρο της πρωτεύουσάς τους;
***
* - Ο κρατικός μηχανισμός είναι για να κρατάει ανοιχτούς τους δρόμους, όχι για να αποφασίζει το κλείσιμό τους.
***
* - ΚΑΗΚΑΝ πέρυσι στον χυλό, φυσάνε φέτος και το γιαούρτι. Και με εκλογές μπροστά δεν είναι να αστειεύονται και να πάθουν καμιά κασκαρίκα.
***
* - ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ και χειμώνες περιμένω να φανείς…
- Μητροπάνος;
- Όχι, κρατικός μηχανισμός.
Ζ.

Τα κλισέ
* ΜΗΝΥΜΑ πριν το μήνυμα, προαναγγέλλει το Κουλούρι: Έντονη αναστάτωση έχουν προκαλέσει στους Έλληνες πολίτες τα συνεχή μηνύματα του «112» τις τελευταίες ημέρες, τα οποία προειδοποιούν για τις ακραίες καιρικές συνθήκες που έφερε η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα». Ο συνεχόμενος και έντονος δυνατός ήχος συχνά τρομάζει τους αποδέκτες του σχετικού μηνύματος, προκαλώντας τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα, οδηγώντας τους υπεύθυνους της Πολιτικής Προστασίας στην εξεύρεση λύσης. Έτσι, αποφασίστηκε πως στο εξής, το «112» θα στέλνει προειδοποιητικό μήνυμα, λίγα λεπτά πριν στείλει προειδοποιητικό μήνυμα, προετοιμάζοντας έτσι τους πολίτες, ώστε να αποφεύγονται δυσάρεστες εκπλήξεις και ανεπιθύμητες αναστατώσεις.
***
* ΣΕ απόγνωση βρίσκονται οι δημοσιογράφοι των καναλιών και των ειδησεογραφικών sites της χώρας, καθώς εδώ και μέρες έχουν εξαντλήσει όλες τις διαθέσιμες φράσεις για να περιγράψουν τις χιονοπτώσεις, όπως αναφέρουν πληροφορίες, πληροφορεί το «Βατράχι». «Είμαστε απελπισμένοι», έλεγε ταραγμένος ο δημοσιογράφος, υπεύθυνος γνωστής ιστοσελίδας. «Εδώ και μέρες έχουμε εξαντλήσει όλες τις φράσεις που ξέρουμε. Γράψαμε ότι η Ελλάδα μπαίνει στο ψυγείο, ότι η χώρα βρίσκεται σε λευκό κλοιό και ότι θα δούμε άσπρη μέρα, είπαμε για αρκτικές θερμοκρασίες και πολικό ψύχος, περιγράψαμε με τον πιο δραματικό τρόπο στην επέλαση του χιονιά». Όπως λέει, η έλλειψη κλισέ φράσεων έχει οδηγήσει πολλούς συντάκτες σε κατάθλιψη. «Μακάρι να ήμασταν Εσκιμώοι. Αυτοί τουλάχιστον έχουν 50 λέξεις για να περιγράψουν το χιόνι, δεν έχουν τέτοιο πρόβλημα».
Ζ.

Του χιονιού
* ΧΙΟΝΙΑ, άρα χαρές για τα παιδιά. Και κλειστά σχολεία, όμως, άρα χαρά διπλή και τρίδιπλη.
- Μα ένα παιδί που να μη χαίρεται, με κλειστό το σχολείο δεν υπάρχει; Αναρωτιόταν η Λαρισαία. Ούτε ένα...
***
* ΟΙ αλυσίδες γιατί χρειάζονται; Για να δέσουμε το αυτοκίνητο; Να ασφαλίσουμε κάτι; Διότι άμα δεν ξέρεις να τις βάλεις, τι τις θες...
- Δυο νεαροί, έλεγε Λαρισαίος γιατρός, σε ξενοδοχείο στη Λίμνη Πλαστήρα πέρυσι, όπου χιόνισε όταν διεξαγόταν Συνέδριο, έβγαλαν γερό μεροκάματο με όσους ήθελαν να φύγουν κάποια στιγμή. Διότι αλυσίδες είχαν, να τις βάλουν δεν ήξεραν. Οπότε με 10 ευρουλάκια ο καθένας, κομπλέ.
***
* ΚΑΙ η συζήτηση του χιονιού συνεχιζόταν στην τριγωνοπλατειακή παρέα.
- Όλοι τους βρε στα κανάλια και τα ραδιόφωνα ολημερίς, υπουργοί και δήμαρχοι και αρμόδιοι αυτοδιοικητικοί εν γένει, μα και υπηρεσιακοί, οι πάντες στη μάχη. Στη μάχη της ενημέρωσης και της προβολής συνάμα, μαζί και στελέχη της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, πότε δρουν άραγε;
***
* - ΚΙ ο Μητσοτάκης σε τηλεοπτική εμφάνιση με ζιβάγκο και ειδικό σακάκι. Δουλεύουν αδιάκοπα οι διαφημιστές, έχουν τον πρώτο λόγο και φαίνεται να τ’ αξίζουν τα λεφτά τους.
***
* - ΑΥΤΟ το «112» βρε παιδιά… Σαν τον τσομπάνο με το λύκος στα πρόβατα θα καταντήσει. Κι όταν πραγματικά χρειαστεί…
Ζ.

Ειδική καρέκλα
* ΤΗΝ καθημερινότητα σχολίαζαν με τον δικό τους τρόπο οι νεαρές Λαρισαίες.
- Ανοίγεις τηλεόραση να χαζέψεις λιγάκι. Και πράγματι.
***
* - ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ από τις μανάδες, να δουλεύουν σαν να μην έχουν παιδιά και να μεγαλώνουν παιδιά σαν να μην έχουν δουλειά.
***
* - ΑΣ βγει επιτέλους μια ειδική καρέκλα για τα ασιδέρωτα. Σε λίγο θα τρώμε όρθιοι.
Ζ.

Πάλι άουτ
* ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ στον «κουβά», οι ίδιες εταιρείες και στην Ελλάδα, όπως και στην Κύπρο. Μπορεί να έπεσαν πάλι έξω στις εκλογικές προβλέψεις τους, όμως τη δουλειά τους την έκαναν και πολύ καλά. Βρήκαν τον πρώτο. Ή και το έφτιαξαν, βοήθησαν να γίνει πρώτος. Εκείνον που κατέστρεψαν τους γλίτωσε τελικά και βγαίνοντας δεύτερος και πολύ κοντά θα υποστεί τώρα τις προβλέψεις του β’ γύρου. (Τα ίδια και στην Ελλάδα και πριν οχτώ, αλλά και πριν τέσσερα χρόνια).
***
* ΚΑΙ συνεχίζουν ακάθεκτοι οι γκαλοπατζήδες. Ρεζίλι έγιναν με τις αυτοεκπληρούμενες προφητείες τους, τι θέλουν να γίνει εμφανίζουν, όχι τι θα γίνει στις κάλπες, τι θέλουν αυτοί που πληρώνουν τις εταιρείες, οι οποίες με τις διαπιστώσεις τους επηρεάζουν το εκλογικό σώμα διαμορφώνοντας κλίμα. (Γιατί οι καφετζούδες να μην παίζουν ρόλο στην προεκλογική περίοδο;).
***
* ΩΣΤΟΣΟ, παραμένει γεγονός πως οι δύο υποψήφιοι της διασπασμένης κεντροδεξιάς στην Κύπρο έλαβαν συνολικά σχεδόν 60% στις κάλπες, απλώς οι δημοσκοπήσεις τους έφερναν 10-12 μονάδες παραπάνω. Και τώρα προβάλλει ως μεγάλο φαβορί ο Ν. Χριστοδουλίδης.
Ζ.

Για τσίπρα
* ΤΙ να πρωτοδιορθώσουν, όμως, κι οι γκαλοπατζήδες… Υπάρχουν τόσα θέματα που δεν τα πιάνει ο απλός πολίτης.
- Παρακαλούνται οι Λαρισαίοι, Καρδιτσιώτες και λοιποί Θεσσαλοί, να προσέχουν αυτήν την περίοδο τουλάχιστον και να λένε «Τσίπουρα» αντί για «Τσίπρα», διότι μπερδεύουν τις δημοσκοπήσεις.
Ζ.

Επεξηγήσεις
* ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΕΝΟΙ γενικώς οι νεαροί Λαρισαίοι.
- Μάλλον είμαστε όλοι ηλίθιοι. Γι’ αυτό γράφουν στις συσκευασίες «Ανοίξτε εδώ».
***
* - ΟΛΟΙ κάνουν λάθη, το θέμα είναι ποιος κάνει τα καλύτερα.
***
* - ΠΟΤΕ γεννήθηκες;
- Το 92.
- Α, στις καθυστερήσεις δηλαδή.
Ζ.

Για το συνάφι
* «ΕΙΜΑΣΤΕ ευτυχείς, γιατί ένα αίτημα δεκαετιών των 20.000 συναφλιτών μας από τη Βουλγαρία, βρήκε ευήκοα ώτα και δρομολογήθηκε…». Είναι Πανελλήνια Ομοσπονδία Σαρακατσαναίων που πανηγυρίζει. Ήταν δίκαιο, γίνεται πράξη. Χορηγείται, ανακοινώνουν, «η Ελληνική ιθαγένεια στους Έλληνες Σαρακατσαναίους που διαμένουν μόνιμα στη Βουλγαρία. Ήταν όνειρο γενεών, άσβεστη προσδοκία και γλυκός καημός η απόκτησή της». Και περιγράφοντας τις πρωτοβουλίες της Ομοσπονδίας, κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στην ενεργό παρουσία του Χρ. Κέλλα στις συναντήσεις με τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, μαζί με τους επίσης βουλευτές της ΝΔ, τον Χρ. Μπουκώρο απ’ τον Βόλο και τη Μαρία Κεφάλα εξ Ιωαννίνων, όλοι τους σαρακατσάνικης καταγωγής.
Ζ.
Ο έμπειρος
* Η ξανθιά Λαρισαία κάνει λίφτινγκ προσώπου και πλαστικές επεμβάσεις στο σώμα της στον καλύτερο πλαστικό χειρουργό και δίνει 25.000 ευρώ. Όταν ξέμπλεξε με τις γάζες, βγαίνει στον δρόμο όλο αγωνία για να δει από τις αντιδράσεις του κόσμου αν έπιασαν τόπο τα λεφτά της. Πηγαίνει στο φαρμακείο, ψωνίζει 2-3 πράγματα και φεύγοντας ρωτάει τη φαρμακοποιό.
- Πόσων ετών θα λέγατε πως είμαι;
- Όχι πάνω 35, της λέει αυτή.
- Κι όμως είμαι ακριβώς 45, της εξηγεί η ξανθιά χαρούμενη.
Φεύγει και μπαίνει στο σούπερ μάρκετ, να ψωνίσει δήθεν και όταν φτάνει στο ταμείο ρωτάει την κοπέλα.
- Πόσο χρονών με κάνετε;
- Περίπου στα 32, της απαντάει η ταμίας, αφού την κοίταξε από πάνω μέχρι κάτω.
- Κι όμως είμαι ακριβώς 45…
***
* ΟΛΟ αυτοπεποίθηση πια άρχισε να ρωτάει στον δρόμο με κάθε ευκαιρία, 36 έλεγε ο ένας, 34 ο άλλος, 30 ο τρίτος. Βλέπει και έναν ηλικιωμένο που καθόταν στη στάση και περίμενε το λεωφορείο και τον ρωτάει και αυτόν.
- Παππούλη, πόσων ετών με κάνεις;
Την κοιτάζει αυτός, την ξανακοιτάζει και της λέει:
- Κοπέλα μου, τα χρόνια μου έχουν βαρύνει τα μάτια και δεν καλοβλέπω. Οι άλλες αισθήσεις μου, όμως, δουλεύουν τέλεια. Για παράδειγμα η αφή μου. Και από τα τόσα χρόνια εμπειρίας μου μπορώ να καταλάβω την ηλικία της γυναίκας ακριβώς.
- Δηλαδή πώς;
- Αρκεί να πιάσω το στήθος και τον πισινό της.
- Αλήθεια;
***
* ΑΥΤΗ τώρα ήταν πολύ περίεργη, να δει αν θα καταλάβει ο παππούς την ηλικία της και τον άφησε να την πιάσει. Μετά από κανένα πεντάλεπτο που ζουπούσε ο παππούς το στήθος και τον πισινό της…
- Λοιπόν, παππού, πόσο χρονών είμαι;
- Θα έλεγα πως είσαι 35, αλλά είσαι ακριβώς 45.
- Απίστευτο… Και πώς το κατάλαβες;
- Σου είπα γλυκιά μου πως οι υπόλοιπες αισθήσεις μου λειτουργούν τέλεια. Όταν το έλεγες στη φαρμακοποιό ήμουν από πίσω σου.
Ζ.

ALATI.jpg

* ΑΥΤΟ θα πει ατομική ευθύνη... Να μην τα περιμένεις όλα απ’ το κράτος...
Ζ.

* ΣΤΗΝ οδό Σαρίμβεη η συνηθέστερη αιτία απώλειας δέντρων, δεν είναι κάποια ασθένεια ή ξηρασία ή φωτιά ή οποιαδήποτε άλλη περιβαλλοντική αιτία. Στην οδό Σαρίμβεη η συχνότερη αιτία καταστροφής των δέντρων παραμένει η ανθρώπινη παρέμβαση και δη των… τροχαίων ατυχημάτων. Με τέτοια συχνότητα μάλιστα που αντί της Διεύθυνσης Πρασίνου κάλλιστα θα μπορούσε να επιληφθεί το Τμήμα Τροχαίας. Ως πλέον αρμόδιο για τις… παράπλευρες απώλειες σε φυτικό κεφάλαιο.
Β.Κ.

GEORGANTAS_MPIZIOU.JPG

* ΟΠΟΥ ο υπουργός Γ. Γεωργαντάς εξηγεί στη βουλευτή Στέλλα Μπίζιου ότι θα το πάει με ρέγουλα με τις επιδοτήσεις - αποζημιώσεις.
Ζ.

KALOGIANNHS_KARAMPAT.JPG

* ΑΜΟΙΒΑΙΑ τα αισθήματα του Δημάρχου με τον Μαθηματικό. Το έχει μετρήσει
ο Κ. Καραμπάτσας ότι τυγχάνουν και ισοϋψείς με τον Απ. Καλογιάννη.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass