ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 09 Φεβ 2023 17:00
* ΥΠΟΥΡΓΟΣ, βουλευτής, πολιτευτής, οι νεοδημοκράτες έχουν πιαστεί στον χορό, του χιονιού που πέφτει ψιλό. Και τριγύρω οι υπόλοιποι τους σημαδεύουν. Με τα κινητά. (Κι ο δικός μας Κ. Τσ. τους εγκλωβίζει όλους μαζί). Ζ. * ΥΠΟΥΡΓΟΣ, βουλευτής, πολιτευτής, οι νεοδημοκράτες έχουν πιαστεί στον χορό, του χιονιού που πέφτει ψιλό. Και τριγύρω οι υπόλοιποι τους σημαδεύουν. Με τα κινητά. (Κι ο δικός μας Κ. Τσ. τους εγκλωβίζει όλους μαζί). Ζ.

Και μέσα
* Ε ναι, μιλάμε έχουν σφίξει τα κρύα. Μέσα κι έξω

για τους Λαρισαίους.
- Με το παλτό μέσα στο σπίτι βρε παιδιά, λες και ήρθα να εξιχνιάσω την υπόθεση.
***
* -ΚΑΝΕΙ τόσο κρύο μέσα στο σπίτι που ανέβηκα να τρέξω λίγο στον διάδρομο κι έβαλα τις αλυσίδες να μη γλιστρήσω.
***
* - ΩΡΑΙΟ το τζάκι, δε λέω, γλιτώνεις και κάτι απ’ το πετρέλαιο. Δίνεις όμως τα διπλά για λουκάνικα και κρασιά.
Ζ.

Χιόνια, σεισμοί και λύκοι
* ΜΠΗΚΕ στον Φεβρουάριο του 1956 ο αρχειοφύλαξ της εφημερίδος Ε.Ρ. κι έπεσε λίγο-πολύ πάνω στα ίδια.
Ο Εγκέλαδος εσημείωσε και πάλιν την παρουσίαν του κατά την χθεσινή ημέρα. Με μίαν ελαφράν σεισμικήν δόνησιν, που έκαμε τους κατοίκους της πόλεώς μας να ανησυχήσουν.
***
* ΚΑΤΟΠΙΝ τη διακοπής της δι’ αυτοκινήτων συγκοινωνίας Λαρίσης-Αθηνών, λόγω πτώσεως χιόνος, υπήρξε συνεργασία των Νομαρχιών Λαρίσης και Φθιώτιδος δια την διάνοιξιν της οδού.
Επειδή όμως τα διετειθέμενα προς τούτο μέσα είναι ανεπαρκή, εζητήθη εγγράφως από την 1ην Στρατιάν όπως συνδράμη δια την ταχείαν διάνοιξιν.
Εξάλλου διεκόπη λόγω των χιόνων η συγκοινωνία μεταξύ των κοινοτήτων Στομίου και Καρύτσης. Κατόπιν τούτου διετάχθη ο τομεύς της Μηχανικής Καλλιεργείας να διαθέση το κατάλληλον μηχάνημα προς διάνοιξιν της οδού.
(Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν...).
***
* ΤΟ ακόλουθο όμως αποτελεί οριστικώς παρελθόν: Λόγω της πυκνής ομίχλης η οποία εκάλυπτε χθες την πόλιν μας και την γύρω περιοχήν, απολέσαντες πιθανόν τον προσανατολισμόν των, ενεφανίσθησαν περί την 11ην πρωινήν ώραν εις το κέντρον του αεροδρομίου Λαρίσης τρεις μεγάλοι λύκοι, οι οποίοι έφθασαν μέχρι και του διαδρόμου προσγειώσεως.
Τους εξεδίωξαν δε δια των φωνών των οι αντιληφθέντες αυτούς σμηνίται.
Ζ.
Επί της ουσίας;
* ΜΕ αθλητικούς παράγοντες συναντήθηκε προ ημερών ο νέος αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού Κώστας Καλαμπάκας και ενημερώθηκε για τις εκκρεμότητες των έργων στη Θεσσαλία. Ελπίζουμε όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος των συναντήσεων να προχωρήσει σε δράσεις και παρεμβάσεις. Να μην μείνει μόνο στην ενημέρωση, όπως έπραξε με την έλλειψη διαδρόμου προπόνησης στο Αλκαζάρ, όταν μετά από σχετικό δημοσίευμα της «Ε» τηλεφώνησε στον αθλητή της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΑΟΜ – ΑμεΑ) Τάσο Κουρδή, ενημερώθηκε για το πρόβλημα και μετά σιγή ασυρμάτου...
Ανάλογη στάση και από τον εντεταλμένο σύμβουλο Υποδομών της Περιφέρειας Στέλιο Δημότσιο, ο οποίος παρέστη στην τελετή παράδοσης της ανακαινισμένης αίθουσας κλειστού στίβου στο Αλκαζάρ, αλλά μάλλον δεν παρατήρησε την παραπάνω εκκρεμότητα.
Κωλυσιεργία κι από τον Δήμο Λαρισαίων, με αποτέλεσμα ο Λαρισαίος πρωταθλητής στο άλμα εις μήκος, να αναγκάζεται να προπονείται στα Τρίκαλα, ενόψει της Ολυμπιάδας του 2024.

Επί τόπου
* ΤΡΑΓΙΚΕΣ, σπαρακτικές σκηνές απολύτως συγκλονιστικές στα βάθη της Ανατολίας. Και συνάμα εξαιρετικά τηλεοπτικές, οι καλύτερες, τα κανάλια διαρκώς προσηλωμένα. Πώς λένε ο θάνατός σου η ζωή μου...
***
* ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ της ΕΜΑΚ, άμεση η ελληνική βοήθεια και μπράβο, χωρίς να περιμένει κάποιος ανταλλάγματα, που όμως θα έρθουν. Ξανά να παίζει το «Εσύ Χριστό κι εγώ Αλλάχ...» Μέρα ήρθαν οι Έλληνες στην Τουρκία, νύχτα είχαν φύγει να προλάβουν.
«Είμαστε όλοι Τούρκοι», έγραψε η «Καθημερινή» προκαλώντας συγκίνηση στη γειτονική χώρα.
***
* ΛΕΝΕ ότι οι διασώστες έχουν «72 ώρες παράθυρο», τόσο είναι το περιθώριο να ανασύρουν επιζώντες από τα ερείπια. Μάχη με τον χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία. Η πρώτη έφτασε αμέσως και παλεύει επί τόπου, χθες κι ενώ είχαν περάσει 55- 60 ώρες απ’ τον σεισμό ήταν να φύγει και νέα αποστολή με δεύτερη ομάδα της ΕΜΑΚ. Και... Έπαθε λέει βλάβη το αεροπλάνο C 130 που θα τη μετέφερε και «θα φύγουν άμεσα. Αργότερα...». Ε, βρε...
***
* ΣΤΑΡ των ημερών ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστική Γιάν. Αρτοποιός, ξεφουρνίζει «απὸφυλακῆς πρωΐας μέχρι νυκτός» από κανάλι σε ραδιόφωνο, μιλάει και στις εφημερίδες και τα site, επί 24ωρου, στην ουρά περιμένουν οι εκπομπές να εμφανιστεί κι εκεί, να πει για τον χιονιά και τον σεισμό στην Τουρκία. Η δουλειά του είναι, εκπρόσωπος της αρμόδιας υπηρεσίας. Κι η αγαπημένη του φράση, την χρησιμοποιεί δυο και τρεις φορές σε κάθε σύνδεση και συνομιλία του, για τους συναδέλφους του που επιχειρούν, «Είμαστε επαγγελματίες...».
Ζ.

Βρες άκρη...
* ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΕΣ καταστάσεις στον κάμπο.
- Ο συνταξιούχος Λαρισαίος πάει για καφέ μετά τις 12 το μεσημέρι γιατί νωρίτερα πάνε, λέει, οι συνταξιούχοι.
***
* - ΓΙΑΤΡΕ, θυμάστε εκείνες τις βιταμίνες που μου είχατε γράψει για την υπερκόπωση και την αδυναμία;
- Βεβαίως.
- Ε, δεν μπορώ ν’ ανοίξω το κουτί.
***
* - ΠΑΛΙ λιώμα έγινες ρε φίλε... Πόσα ήπιες;
- Σιγά μωρέ... Τα μετράς στα δάχτυλα του ενός χεριού.
- Δηλαδή;
- Έξι.
Ζ.

Αφουγκραζόμενος
* ΠΑΡΑΞΕΝΗ και συνάμα πολύ δύσκολη κατάσταση για τον δήμαρχο Φαρσάλων. Ο Μάκης Εσκίογλου ξεκίνησε με 12 συμβούλους κι απέμεινε με μόλις 8. Δεν έχει ξαναγίνει.
Δεν είναι ένας, άντε δύο που διαφώνησαν κι έφυγαν, κάτι θα συμβαίνει. Πάντως αν ξεκινούσε με 11 κατ’ αναλογίαν θα είχε απομείνει με 7. Κι όπως ορίζει ο Κανονισμός της ΕΠΟ «ο ελάχιστος αριθμός παικτών με τους οποίους μπορεί να απομείνει η ομάδα για να συνεχιστεί το παιχνίδι είναι 7». Αλλιώς διακόπτεται ο αγώνας.
(Λόγω της επικαιρότητας ας μετρήσουν και τα δοκάρια στα Φάρσαλα. Όχι στο ύψος, αν είναι τρία να κοιτάξουν, το ένα οριζόντιο, στα κάθετα ίσως ας χτυπήσουν κάποιοι το κεφάλι τους).
***
* ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ λοιπόν και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φαρσάλων Κων. Δαμιανός. Ο πρόεδρος έτσι; Το σημαντικότερο πρόσωπο στο Συμβούλιο. Ο οποίος φέρθηκε πολύ «κυριλέ». Περίμενε να ολοκληρωθεί η συνεδρίαση στην οποία προήδρευε κι ύστερα ανακοίνωσε τη διαφοροποίησή του. Πρώτα απ’ όλα το καθήκον.
Και επιδεικνύοντας πολιτική κομψότητα παραιτήθηκε από πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, με 8 στους 27 συμβούλους ο δήμαρχος θα ήταν μάλλον αδύνατο να τον ρίξει.
Κι εκείνος δεν έμεινε να τον υπονομεύσει, να του κάνει τη ζωή δύσκολη, χωρίς τον πρόεδρο ο όποιος δήμαρχος είναι δεμένος χειροπόδαρα, τίποτε δεν μπορεί να προχωρήσει.
***
* ΚΑΙ τώρα; Με 5 λέξεις τα είπε όλα ο παραιτηθείς Κ. Δαμιανός: «αφουγκραζόμενος την ανάγκη για αλλαγή», τόνισε. Διαβεβαιώνοντας ότι συνεχίζει παραμένοντας «στη διάθεση της πόλης και των δημοτών».
Λέγεται ότι ο απόστρατος αξιωματικός της αστυνομίας, διατελέσας και διοικητής Α. Τ. Φαρσάλων, με ευδόκιμη υπηρεσία και στη Λάρισα, ακούγεται λοιπόν ότι θα πάει για δήμαρχος. (Λογικά θα μιλήσει σύντομα).
Ζ.

Τρέχει
* ΠΟΛΛΑ καρπούζια στην ίδια μασχάλη για τον Άκη Νασιώκα. Ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ γυρίζει διαρκώς την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας τους τελευταίους μήνες, αλλά έχει και άλλες δραστηριότητες καθημερινά.
Εργάζεται ως δικηγόρος, ενώ παράλληλα είναι και πατέρας δύο μικρών παιδιών.
Πολλοί τον βλέπουν να πηγαινοέρχεται με τις μαθητικές τσάντες στους ώμους και τα τέκνα ανά χείρας. Αν σε αυτά προσθέσουμε και τις υποχρεώσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο της Λάρισας, μάλλον φτάνουμε στο συμπέρασμα πως το εικοσιτετράωρο δεν του είναι αρκετό.
Ο ίδιος πάντως χαμογελά και είναι αισιόδοξος για την τελική έκβαση της βουλευτικής υποψηφιότητάς του.

Η ΣΥΝέλευση
* «ΕΙΜΑΣΤΕ ένα κόμμα γερασμένο, δεν έχουμε νέους ανθρώπους», είπε προχθές ο Ανδρ. Ξανθός, ο πρώην υπουργός Υγείας επί ΣΥΡΙΖΑ,που τον πήραν μετά απ’ τα μούτρα οι σύντροφοί του. Αν δει όμως κάποιος φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη συνέλευση της οργάνωσης μελών του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, θα τον δικαιώσει. Πόσους κάτω των 60 θα μετρήσει; (Πόσα δάχτυλα έχει...).
***
* ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ενδιαφέρουσα η ανακοίνωση της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ. Δάσκαλοι και καθηγητές είναι εκεί και γράφουν: «Μαζική υπήρξε η προσέλευση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία των οργανώσεων της πόλης στην Ολομέλεια των μελών της». Το μέλος, της ολομέλειας, ω μέλος...
Επίσης αναφέρει με καμάρι, η ανακοίνωση, ότι τα μέλη είναι 1.300. Και με την αναφερόμενη «Μαζική υπήρξε η προσέλευση», βρέθηκαν παρόντες λιγότεροι από 100 άτομα. Και μάλιστα σε καυτή περίοδο, τόσο κοντά στις εκλογές. (Πάλι στον Τσίπρα θα στηριχτούν οι πάντες και τα πάντα).
Ζ.

Είχε άποψη
* ΣΤΟ αγαπημένο τους θέμα στη συντροφιά των Λαρισαίων, στηριζόμενοι βασικά σε αναμνήσεις.
- Μαμά, εμένα ο πελαργός μ’ έφερε;
- Όχι μωράκι μου. Εσένα σ’ έφερε ένα μπουκάλι τεκίλα.
***
* - ΑΚΟΥΣΑ κάποιον από τη διπλανή παρέα να λέει ότι απατάει τη γυναίκα του διότι ερωτικά είναι ξενέρωτη. Όλως τυχαίως πάντως, άλλη άποψη έχω εγώ για τη συγκεκριμένη.
***
* - ΕΙΔΑ έναν 70χρονο στον αυτόματο πωλητή προφυλακτικών. «Ο αυτόματος για τα τσιγάρα είναι ο διπλανός», του είπα ευγενικά. «Κάπνιζε, κάπνιζε κορόιδο...», μου απάντησε.
Ζ.

Αγιονέρι/Δελέρια
* ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ αναζωπυρώνονται οι συζητήσεις για έργα ταμίευσης νερού στους ημιορεινούς όγκους της περιοχής που βρίσκεται βόρεια της Λάρισας, διαπιστώνει ο Υδρονομέας Κ. Γκούμας και σχολιάζει, τόσο για το ημιτελές και εγκαταλειμμένο έργο του Φράγματος Αγιονερίου Ελασσόνας, όσο και για το καθόλα «ώριμο», από πλευράς μελετών, έργο του Φράγματος Δελερίων Τυρνάβου.
Με αξιόλογο ωφέλιμο όγκο ταμίευσης νερού και πολλαπλής σκοπιμότητας, λέει, πολύ ωφέλιμα αμφότερα: Κάθε κυβικό μέτρο νερού που θα συγκεντρωθεί στους ταμιευτήρες αυτούς θα σημαίνει ένα βήμα ανάσχεσης της περιβαλλοντικής καταστροφής στα οικοσυστήματα της ευρύτερης περιοχής, υπόγεια και επιφανειακά.
Θα φέρνει τους αγρότες πιο κοντά στο όραμα για βιώσιμη γεωργία, για σημαντική μείωση του κόστους παραγωγής, για συγκράτηση της νέας γενιάς στον τόπο τους, για μια καλώς εννοούμενη ανάπτυξη στη Θεσσαλία.
***
* ΚΑΙ αναρωτιέται: γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί, εδώ και παραπάνω από δύο δεκαετίες, από τότε που έγινε η πρώτη αναγνωριστική μελέτη για την καταλληλόλητα της θέσης τους και στη συνέχεια επιλέχθηκαν και προτάθηκαν να χρηματοδοτηθούν ώστε να «ωριμάσουν» μελετητικά και να ξεκινήσουν. Ειδικά στο Αγιονέρι, η κατασκευή του προχώρησε έως ένα σημείο και μετά εγκαταλείφθηκε, το 2006.
(Σε λίγο που θα γιορταστούν τα εικοσάχρονα της εγκατάλειψης, να κόψουν και μια κορδέλα).
***
* ΧΩΡΙΣ πρόθεση για αναζήτηση ευθυνών, διευκρινίζει, οι οποίες εξάλλου είναι διαχρονικές και διάσπαρτες, από όσους κατά καιρούς επισκέφθηκαν το ημιτελές έργο Αγιονερίου ή έδωσαν ανέξοδες υποσχέσεις με συνεντεύξεις και δηλώσεις μπροστά στον φακό των ΜΜΕ.
Οφείλουμε όμως, ειδικά εμείς οι παλαιότεροι, να εκφράσουμε τον προβληματισμό και την αγωνία για την πορεία των έργων και να επισημάνουμε πως ίσως θα ήταν χρήσιμο κάποια στιγμή, οι αγρότες που με τους διαρκείς αγώνες τους αναδεικνύουν τα δίκαια αιτήματά τους, να παρατάξουν τα τρακτέρ τους και να διεκδικήσουν αγωνιστικά την υλοποίηση των υδατικών έργων. Έτσι ώστε να γίνει αντιληπτό από τους κυβερνώντες και τους αρμόδιους, σε κάθε επίπεδο, πως τέτοια διαχείριση του υδατικού προβλήματος δεν μπορεί πλέον να είναι αποδεκτή. (Και διάσπαρτες, σε κάθε επίπεδο).
Ζ.

Με του κυνηγού
* - ΧΑΘΗΚΑΜΕ βρε συ...
- Να, να κανονίσουμε για κανέναν καφέ.
Συναντήθηκαν μετά από καιρό οι δύο Λαρισαίοι φίλοι.
- Ωραία, αύριο μπορείς;
- Αύριο όχι, θα πάει ο Τάκης για κυνήγι.
- Το Σάββατο;
- Ούτε. Πάλι θα πάει ο Τάκης για κυνήγι.
- Καλά ρε συ, ποιος είναι αυτός ο Τάκης;
- Σάμπως τον ξέρω; Όταν όμως αυτός πάει για κυνήγι εγώ πάω στη γυναίκα του.
Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass