ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 10 Φεβ 2023 16:28
* ΜΠΟΡΕΙ να μην είναι ο Ρουβάς αλλά ο Παιδής, ως Σάκης όμως τις μαζεύει όλες γύρω του. (Οσάκις ο Σάκης, ως γνωστόν...) Ζ. * ΜΠΟΡΕΙ να μην είναι ο Ρουβάς αλλά ο Παιδής, ως Σάκης όμως τις μαζεύει όλες γύρω του. (Οσάκις ο Σάκης, ως γνωστόν...) Ζ.

Πιο πολύ
* ΟΛΟ και διευρύνεται το ωράριο του ήλιου, που συνεχώς έρχεται νωρίτερα και φεύγει αργότερα, σύμφωνα με τις ανοιξιάτικες συνήθειές του. Ήδη ξημερώνει πριν τις 7.30 το πρωί πια και νυχτώνει μετά τις 6. Αγκομαχώντας η μέρα μεγαλώνει διαρκώς.


Ζ.

Δύο γιορτές
* ΑΡΧΙΣΑΝ να μπαίνουν στο κλίμα οι νεαροί Λαρισαίοι.
- Ο σωστός ο έρωτας δεν γιορτάζεται τον Άγιο Βαλεντίνο, αλλά την Τσικνοπέμπτη.
***
* - ΤΟΥ Αγίου Βαλεντίνου γιορτάζουν οι ερωτευμένοι, όχι όσοι απλώς έχουν σχέση.
***
* - ΑΜΑ είναι ερωτευμένη μαζί σου θα σε φιλήσει την Τσικνοπέμπτη μετά απ’ το τζατζίκι.
Ζ.

Δυσχερείς οπτικές
* ΣΤΟΝ τρίτο χρόνο ύπαρξής του, ο Όμιλος πολιτικού διαλόγου «Λάρισα», που είχαν ιδρύσει, κατ’ αλφαβητική σειρά πάντα, ο φιλόλογος Νίκος Ντόλας, με κληρονομικό χάρισμα στα αυτοδιοικητικά και ο γυναικολόγος Θωμάς Ρετσιάνης, με ειδίκευση στα πολιτιστικά. Με σύμβολό τους το πεζό «λ», το οποίο, επίσης, χρησιμοποιείται για να συμβολίζει το μήκος κύματος στη Φυσική. Συντονίζονται, λοιπόν, διαπιστώνοντας ότι εκπέμπουν στο ίδιο μήκος κύματος, έχουν μάλλον το ίδιο λ με τον Θανάση Μαμάκο, λ για τη Λάρισα εννοείται.
***
* ΣΥΝΤΟΝΙΖΟΝΤΑΙ και προσέρχονται και αυτοί σήμερα Παρασκευή στο «Divani», «στο κάλεσμα της παρουσίασης της υποψηφιότητας του Θανάση Μαμάκου», όπου αναμένεται να πλημμυρίσει από κόσμο. Εν ολίγοις, Ντόλας- Ρετσιάνης ανακοινώνουν ότι θα είναι υποψήφιος δήμαρχος, καθότι ο ίδιος, πιο διακριτικός, καλεί λέγοντας ότι θα μιλήσει «για τη Λάρισα του μέλλοντος και το όραμά μου για την πόλη». Και το ντουέτο των «Ομιλιστών» διευκρινίζει πως «Επιδιώκουμε να είμαστε συνεργάτες και συμμέτοχοι και όχι θεατές και συνένοχοι σε δυσχερείς οπτικές για την Πόλη». Να και η σαφής αντιπολιτευτική στάση, «δυσχερείς οπτικές». Ενώ κατόπιν στέκονται πιο ξεκάθαρα απέναντι στη Δημοτική Αρχή: «Επιδιώκουμε να δημιουργούμε και όχι να γκρεμίζουμε. Σε τομείς με άνθηση, όπως ο χώρος του πολιτισμού, υιοθετούμε τις καλές πρακτικές και επικροτούμε το άξιο έργο, ενώ σε προβληματικούς τομείς, όπως η αστική κινητικότητα, αλλάζουμε τα κακώς κείμενα. Ζητούμε πολιτική λογοδοσία χωρίς υπεροψία και αλαζονεία που δημιουργείται από τη μακρά κατοχή της εξουσίας». (Με δυο λόγια, «Ως εδώ»).
Ζ.
Παράδοξα
* ΔΙΠΛΟ παράδοξο από τους συνδικαλιστές αγρότες εντοπίζουν συνεργάτες του Κ. Αγοραστού. Ένα: Στη συνάντηση με τον Γ. Γεωργαντά στον Τύρναβο μπλοκατζήδες δεν ήθελαν στην αίθουσα τον Περιφερειάρχη, στο συλλαλητήριο που διοργάνωσαν, όμως, τον προσκάλεσαν να μιλήσει. «Τελικά τον θέλουν στο πλευρό τους ή όχι;».
***
* ΣΤΟ συλλαλητήριο μπροστά από την Περιφέρεια, ο Κ. Αγοραστός απουσίαζε. Όχι γιατί τους κρατούσε μούτρα, αλλά διότι εκείνη την ώρα είχε λέει συνάντηση με τον Δημ. Κολοβέτσιο, με θέμα την παροχή βοήθειας στους σεισμόπληκτους της Τουρκίας, ενώ ταυτόχρονα συντόνιζε τα εκχιονιστικά στον Νομό Μαγνησίας. Ως εκπρόσωποί του στάλθηκαν στους αγρότες που διαδήλωναν οι αντιπεριφερειάρχες Β. Πινακάς και Γ. Λαδόπουλος, ο οποίος, αν και σε φάση ανάρρωσης μετά από εγχείρηση, έδωσε το «παρών» με τους συναδέλφους του.
***
* ΚΑΙ παράδοξο δύο: Οι καστανοπαραγωγοί είχαν επισκεφθεί τον Κ. Αγοραστό στο γραφείο του ζητώντας την παρέμβασή του για την αύξηση της κρατικής αποζημίωσης, όπερ και εγένετο. Προχθές, όμως, έριξαν διαμαρτυρόμενοι κάστανα έξω από το γραφείο του. Μια υπενθύμιση, με την ευκαιρία, από τους συνεργάτες του Περιφερειάρχη: «Ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης βρίσκεται στην Αποκεντρωμένη και όχι στην Περιφέρεια».
Ζ.
Ούτε Οβελίξ
* ΜΕ προβληματισμούς και ενοχλήσεις τα φαγανά παιδιά της Λάρισας.
- Θα ντυνόμουν Οβελίξ τις Απόκριες, αλλά πρέπει να χάσω κιλά.
***
* - ΑΡΓΗΣΑ να ξυπνήσω κι έχασα την πρωινή γυμναστική. Τέσσερα τοστ έφαγα απ’ τη στενοχώρια μου.
***
* - ΤΟ ιδανικό θα ήταν να χάναμε κιλά με τον ύπνο.
Ζ.

Ζητούν όλοι
* ΟΙ καστανοπαραγωγοί, που φέτος καταστράφηκαν από τον διαβόητο μύκητα, θεωρούν κοροϊδία την ενίσχυση 150 ευρώ το στρέμμα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση. Ζητούν τουλάχιστον 400.
Οι μηλοπαραγωγοί της Αγιάς, στους οποίους δίνονται 300 ευρώ το στρέμμα, ζητούν να δοθεί η ενίσχυσης σε όλες τις ποικιλίες των μήλων κι όχι πετσοκομμένα.
Κι ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ρίζος Μαρούδας, συμπυκνώνοντας τα αιτήματα των αγροτών για τη φετινή ιδιαιτέρως προβληματική χρονιά, ζητά ανάλογες ενισχύσεις, επίσης, για βαμβάκι, ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, αχλάδια, κάστανα, καρύδια, αμύγδαλα, σταφύλια, κεράσια και δαμάσκηνα. (Άπλωσε τραχανά η Κυβέρνηση αποκαλύπτοντας ότι φέτος έχει περιθώριο. Εκτός από εκλογές που έχει επίσης).
Ζ.

Στην προοπτική
* «ΠΟΙΕΣ υποκλοπές; Το ΠΑΣΟΚ συνεργάζεται ήδη με τον Μητσοτάκη… Στη Χαριλάου Τρικούπη κοροϊδεύονται μεταξύ τους», συμπεραίνει ο Γ.Λ. και αποκαλύπτοντας κάποιες επαφές και σχέδια καταλήγει: «Με απλά λόγια ο Ανδρουλάκης προπονείται ήδη στη συνεργασία με τον Μητσοτάκη και μόνο όσοι εθελοτυφλούν ούτε το διακρίνουν ούτε συμπεράσματα βγάζουν». Στη Λάρισα πάλι, παράγοντες του χώρου εκτιμούν ότι «Κυβέρνηση μετά τις εκλογές θα είναι ξανά η ΝΔ με Μητσοτάκη πρωθυπουργό. Κι αν χρειαστεί, το ΠΑΣΟΚ θα βοηθήσει». (Κάπως έτσι θα εξηγείται που έχουν πάρει φωτιά τα τέλια και ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ ανταλλάσσουν φιλοφρονήσεις).
Ζ.

Γιατροί και δικηγόροι
* ΜΙΑ πενταετία τώρα που εγκατέλειψε τα εγκόσμια ο Φίλιπ Κερ, ωστόσο βιβλία του εξακολουθούν να μεταφράζονται και να κυκλοφορούν στα Ελληνικά. «Το ένα από το άλλο», το καινούργιο μυθιστόρημα που προστίθεται, με τον ντετέκτιβ Μπέρνι Γκούντερ, στη Γερμανία και την Αυστρία αμέσως μετά τον πόλεμο. Εκπληκτική σύλληψη η ιδέα στην οποία στηρίζεται, σε σχέση με το άγριο κυνηγητό εγκληματιών πολέμου, αξιοθαύμαστη η πλοκή και αναπάντεχη η ανατροπή.
***
* ΚΑΙ πάντα οι κοινωνικές παρεκβάσεις του Φ. Κερ, με το λεπτό του χιούμορ: Οι δικηγόροι πάντα τα πηγαίνουν μια χαρά. Ο κόσμος μπορεί να τελειώσει μια μέρα, αλλά και πάλι θα υπάρχουν δικηγόροι να ετοιμάσουν τα χαρτιά.
Οι Γερμανοί γιατροί πάντα θεωρούσαν ότι ήταν εξίσου σημαντικοί με τον Θεό. Ίσως, όμως, και να ίσχυε κάτι ακόμα χειρότερο. Να θεωρούσε ο Θεός ότι είναι Γερμανός γιατρός.
Για το κάπνισμα: Είναι ένας από τους πιο κομψούς τρόπους να αυτοκτονήσει κανείς. Και επιπλέον σου δίνει και μπόλικο χρόνο να τακτοποιήσεις τις υποθέσεις σου.
***
* ΚΑΙ γλαφυρές περιγραφές ανθρώπων, υψηλής τεχνικής: Τα καστανά μαλλιά του έμοιαζαν κάπως άκαμπτα, σαν να είχε μόλις βγει από το κουρείο και είχαν κάτι πάνω, λάδι ή κρέμα ή ίσως μία χούφτα μαλακτικό ρούχων. Είχε φρύδια που έμοιαζαν με δάχτυλα μαϊμούς και μεγάλα καστανά μάτια που ανήκαν σε μία μεγαλόσωμη ράτσα σκύλου. Ο συνεργάτης του ήταν ψηλότερος και ασχημότερος, με αυτιά σαν μωρού ελέφαντα και μύτη σαν ουρά πιάνου, ενώ το σπορ σακάκι του ταίριαζε σαν καπέλο πορτατίφ.
Ζ.

Πόσα πηγάδια;
* ΜΠΕΡΔΕΜΑΤΑ με τη γλώσσα, αλλά έβρισκαν και λύσεις οι νεαρές Λαρισαίες.
- Έχω μια απορία... Γιατί τα 3-5 Πηγάδια δεν τα ονόμασαν κατευθείαν 8 να τελειώνουμε;
***
* - ΓΙΑΤΡΕ μου, το παιδί μας ξυπνάει στις 3 τα χαράματα και δεν ξανακοιμάται. Τι να το κάνουμε;
- Φούρναρη.
***
* - ΘΑ ήθελα να κάνω ένα τατουάζ, πονάει;
- Ανάλογα με την περιοχή.
- Από Λάρισα είμαι.
Ζ.

Επί τρία
* Ο ρήτωρ, ο χορευτής του λόγου, ο γητευτής του πλήθους. Με το τριπλό τόλουπ κλασικά, στάνταρ, μονίμως. Γιώργος Λαδόπουλος έφα, οι άλλοι έφαγαν, αυτός μίλησε σε ένα ακόμα χορό. Και ποιος να συγκριθεί μαζί του…
Με χαρά, με χαμόγελο, με ευτυχία…
Εδώ υπάρχει άλλος αέρας, διαφορετική αύρα, το οξυγόνο μπαίνει βαθιά στα πνευμόνια…
Την παράδοση, την ιστορία, τις αρχές, τις αξίες, τα ιδανικά, τα οράματα… (Εδώ νταμπλ στο τριπλό).
***
* ΑΤΕΛΕΙΩΤΟΣ, ακατάπαυστος, χειμαρρώδης.
- Κόσμος που ξεχνάει το παρελθόν δεν μπορεί να πατάει στο παρόν και ούτε να σχεδιάζει το μέλλον.
- Μπορεί να το πει, είπε, κι αλλιώς: Δεν υπάρχει ελπίδα χωρίς μνήμη και μνήμη χωρίς ελπίδα.
- Εν κατακλείδι: Αυτός ο κόσμος στηρίζεται σε δύο κολόνες: Ό,τι θυμάσαι και ό, τι αγαπάς.
***
* ΜΕ λεξιλόγιο ζάπλουτο.
Μνήμες και πικρές και θλιμμένες, ακόμη και ματωμένες…
Μια κοινωνία, ένας τόπος, ένα χωριό…
Να διαφημίζεται, να εκπροσωπείται, να μεταλαμπαδεύεται…
Τρεις κουβέντες ακόμα… (Ε, βέβαια, δύο είναι λίγες, τέσσερις θα ήταν πολλές).
***
* ΚΙ όλα αυτά σε τρία, φυσικά, λεπτά μόνον, ούτε καν τέσσερα: Στους δασκάλους οι οποίοι διαβάσανε, μελετήσαμε, λειτουργήσανε…
Δημιουργούν την ομόνοια, τη συνοχή, τη συνεργασία…
Τη δημιουργική άμιλλα, τον δημιουργικό ανταγωνισμό, το παραγωγικό σύνολο…
Τα παιδιά να μονοιάζονται, οι κοινωνίες ενωμένες, λαός ενωμένος ποτέ νικημένος.
Σύλλογοι ενεργοί, δραστήριοι, παραγωγικοί
Υγεία πνευματική, σωματική και ψυχολογική.
(Προσοχή, το μέχρι τώρα σχόλιο έχει 222 λέξεις ακριβώς, μετρημένες. Κι όμως, ναι… Τρεις φορές διπλά, δεν μπορεί να είναι σύμπτωση).
Ζ.

Με τους κυνηγούς
* ΣΕ εκδηλώσεις και εκδηλώσεις σ’ αυτήν την προεκλογική περίοδο των χορών και των πιτών η Ρ. Καραλαριώτου, σε μία όμως απ’ αυτές ένιωσε σαν το ψάρι στο νερό. Όχι σ’ εκείνη των ψαράδων, αλλά στην εκδήλωση των κυνηγών. Όπου ο ιστορικός πρόεδρος Βαγγ. Μπαλατσός, με τον οποίο συνδέονται με φιλία και αλληλοεκτίμηση δεκαετιών. Αυτοδιοικητικός κι εκείνος, παλιότερος μεν, αλλά που ξέρει να διδάσκει, έχουν συνεργαστεί οι δυο τους σε πολλά θέματα. Πράγμα που αναγνώρισε κι εκείνη στην ομιλία της, την οποία έκλεισε ευχόμενη «καλή κυνηγετική χρονιά, χωρίς ατυχήματα, να απολαμβάνετε το χόμπι και να συνεχίσετε να προσφέρετε στην πανίδα της χώρας».
Ζ.
Μελετημένη
* - ΚΑΙ δε μου λες κορίτσι μου, άμα σε στριμώξει κανένας βράδυ σε κάποιο στενό, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις;
Η ηλικιωμένη Λαρισαία προσπαθούσε να συμβουλέψει την εγγονή της, η οποία είχε μεγαλώσει πλέον αρκετά.
- Φυσικά βρε γιαγιά… Θα κατεβάσω το παντελόνι του και θα σηκώσω ψηλά τη μακριά μου φούστα.
- Είσαι καλά, παιδάκι μου;
- Γιατί βρε γιαγιά, ποιος τρέχει πιο γρήγορα, ένας άντρας με κατεβασμένο το παντελόνι ή μια γυναίκα με ανεβασμένη τη φούστα;
Ζ.

KALOGIAN_IERON.JPG

* ΚΑΙ με κρύο και με ζέστη, Δήμαρχος και Δεσπότης έχουν να πουν, όπου κι αν βρεθούν…
Ζ.

SKITSO_EMAK.jpg

* ΞΕΡΕΙ κι από χειρότερες κακοκαιρίες ο Ηλ. Σουφλιάς. Και χωρίς κάπα, δεν μασάει ο Σαρακατσάνος. Άμα είναι για το κόμμα…
Ζ.

XIONI.jpg

* ΒΑΜΒΑΚΙ ανοιγμένο στον καταχείμωνο; Μα τι κατάφερε και συνέλαβε αυτός ο δαιμόνιος Β.Α.; Χε… Χιονισμένα ξερά γομαράγκαθα στον δρόμο για τα Φάρσαλα.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass