ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 07 Μαρ 2023 17:00
* ΜΠΟΡΕΙ κι ο Θαν. Νασιακόπουλος να δώσει οδηγίες διακυβέρνησης, τοπικά αυτός, όπως ο Κυρ. Μητσοτάκης κεντρικά.        Ζ. * ΜΠΟΡΕΙ κι ο Θαν. Νασιακόπουλος να δώσει οδηγίες διακυβέρνησης, τοπικά αυτός, όπως ο Κυρ. Μητσοτάκης κεντρικά. Ζ.

Προειδοποίηση
* ΣΦΙΓΜΕΝΟΙ πια οι νεαροί Λαρισαίοι, έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα.
- Τέλος πια τα καλημέρα και καλό μήνα. Μόνο καλή τύχη.


* * *
* - ΠΑΙΔΙΑ, εγώ κουράστηκα να ηγούμαστε στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Μήπως μπορεί να αναλάβει κάποια άλλη χώρα για λίγο;
* * *
* - ΚΑΝΟΝΙΚΑ θα έπρεπε να λαμβάνουμε κάθε πρωί ένα μήνυμα από το 112, έτσι προληπτικά λόγω χώρας.
Ζ.

Στα 1972
* Ο Λαρισαίος Β. Μπ. το θύμισε, αυτό το δυνατό τραγούδι του Γιάννη Πουλόπουλου, από το μακρινό 1972, μουσική δημιουργία του Ν. Μαμαγκάκη σε στίχους του Γιάννη Ρίτσου. Τραγούδι λέει εμπνευσμένο από το επίσης τραγικό δυστύχημα στον Δοξαρά, με το ‘’Ακρόπολις’’, τον Γενάρη του ’72.
Άιντε και ντε
άιντε και ντε

Άιντε το τραίνο πήγαινε
όρθιος ο μηχανοδηγός
με το κασκέτο του στραβά
καλό τιμόνι κουμαντάριζε
μες στην καπνιά
μες στη βραδιά
με μπλούζα σαν λυκοπροβιά
ασίκης μηχανοδηγός
με το μικρό μουστάκι του
καλό τιμόνι οδήγαγε
το τραίνο για τον ουρανό
άιντε και ντε...

Κι όλο στον ουρανό το τραίνο πήγαινε
άιντε και νύχτωνε
πίσω του δάσος ορφανό
άφηνε μιαν ουρά καπνό
στο ματωμένο δειλινό
άιντε ντε
Άιντε και ντε...

(Άλλος μοιραίος σταθμάρχης τότε, με δεδομένη την απουσία κάθε βοήθειας).
Ζ.

Φταίτε...
* Ο Νίκος Μουτσινάς το είπε καθαρά χθες στην εκπομπή του στο κανάλι, ναι, στον Σκάι.
- Αυτή η κυβέρνηση έχει καταφέρει ένα πολύ σπουδαίο πράγμα: Για ό,τι γίνεται, να μη φταίει η ίδια, αλλά μόνο εμείς. (Και καλό μεσημεράκι...).
* * *
* ΚΙ ο Β. Τ. αναρωτιόταν: Αν το τρένο ήταν τράπεζα, θα εξαρτιόταν άραγε μόνο από το γύρισμα ενός ‘’κλειδιού’’ η ασφάλειά του;
Ζ.

Φταίμε...
* ΕΚΑΝΑΝ την αυτοκριτική τους στη συντροφιά των Λαρισαίων χθες, πολύ κοντά στο να ζητήσουν και συγγνώμη.
- Δεν φταίνε μόνο οι άλλοι. Φταίμε κι εμείς που κάναμε υπομονή.
* * *
* - ΒΑΡΕΘΗΚΑ να ντρέπομαι γι’ αυτούς που δεν ντρέπονται.
* * *
* - ΤΑ πολλά «δεν πειράζει» σε στέλνουν στο τέλος στον ψυχίατρο.
Ζ.

Σχεδιάζουν
* ΕΚΤΟΣ από τη σύγκρουση των τρένων με το φρικτό αποτέλεσμα, επίκειται λένε κι άλλη. Να, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, όπως παρουσιάζεται στα φίλια ΜΜΕ: Θα λάβει άμεσα αποφάσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας των σιδηροδρομικών μεταφορών, θα διαχειριστεί την επερχόμενη σφοδρή σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τον ΟΣΕ. (Κι η εξελισσόμενη σφοδρότατη σύγκρουση με την εξοργισμένη κοινωνία; Ιδίως τους νέους...).
* * *
* ΚΙ ενώ οι εκλογές μετατοπίζονται για μετά τα μέσα Μαΐου, έχουν και λένε, πρώτον: Το άμεσο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να καταδείξει ότι η γραμμή «όλα στο φως» που εκπέμπει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ειλικρινής και θα υπηρετηθεί μέχρι τέλους, αλλά και ότι, έστω εκ των υστέρων, αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ασφάλειας των σιδηροδρομικών μεταφορών.
Το δεύτερο ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι η πολιτική διαχείριση της τραγωδίας στα Τέμπη, καθώς προεξοφλείται πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα την αναδείξει σε κεντρικό πεδίο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση κατά την προεκλογική περίοδο, ανεξαρτήτως του χρόνου κατά τον οποίο θα στηθούν οι κάλπες.
Η κυβέρνηση είναι δεδομένο ότι επωμίζεται κόστος από το πολύνεκρο δυστύχημα, καθώς δεν συνέβη κατά το πρώτο διάστημα της θητείας της, αλλά λίγο πριν από την ολοκλήρωση της τετραετίας. (Την ατυχία μου μέσα...).
Ζ.

Πού θα σταματάνε;
* ΚΑΙ καθώς πάμε προς τα Εννιάμερα από τότε που γέμισε θανατικό η είσοδος της Κοιλάδας των Νεκρών, ο Ε. Ρ. σκέφτεται και προτείνει αρμοδίως, προς την Περιφέρεια, αλλά και τον Δήμο Τεμπών, αν και ίσως οι αρμόδιοι να το έχουν ήδη κατά νου.
Θεωρεί λοιπόν ανάγκη να δρομολογηθεί γρήγορα παρέμβαση στον τόπο του μεγάλου σιδηροδρομικού δυστυχήματος.
Να ανεγερθεί δηλαδή μνημείο ή καλύτερα μικρή εκκλησία και κυρίως να διαμορφωθεί χώρος ώστε να μη σταθμεύουν τα αυτοκίνητα πάνω στον δρόμο.
* * *
* ΤΡΑΓΙΚΟ μεν, πλην όμως πολύς κόσμος θα θέλει κάποια στιγμή να πάει στο σημείο για ένα κερί. Όχι μόνο οι συγγενείς των θυμάτων. Τουλάχιστον για τα επόμενα αρκετά χρόνια θα υπάρχει μια ευαισθησία, ακόμη και από διερχόμενους από τα Τέμπη. Κι όχι μόνο Λαρισαίους. Σίγουρα οι επιβαίνοντες που γλίτωσαν θα πάνε, και φυσικά φίλοι και συγγενείς όσων χάθηκαν θα πηγαινοέρχονται συχνά εκεί.
Πού θα σταματάνε όλοι αυτοί; Πάνω στην Παλιά Εθνική; Επικίνδυνο, τουλάχιστον. Άρα, χρειάζεται ασφαλτοστρωμένος δρόμος, με πινακίδες, που να δείχνουν προς τα πού θα κατεβαίνουν τα αυτοκίνητα από την Παλιά Εθνική, χώρος πάρκινγκ και ένα εκκλησάκι.
Τεχνικά δύσκολο δεν πρέπει να είναι, υπάρχει πρόσβαση, αν σκεφτεί κανείς ότι κατάφεραν και έφτασαν στο σημείο της σύγκρουσης, μέσα στη νύχτα, μεγάλοι γερανοί, πυροσβεστικά και πολλά άλλα οχήματα. Τα λεφτά δεν θα είναι πολλά. Είναι το ελάχιστο χρέος της Λάρισας προς τα θύματα.
Ζ.

Σκόρπιο βασίλειο
* - ΑΥΤΕΣ δεν ήταν εξετάσεις του ΑΣΕΠ για το ελληνικό δημόσιο. Ήταν επίδειξη για το ελληνικό δημόσιο. Σα να έλεγαν, εκεί θέλετε να πάτε να δουλέψετε παιδιά;
Ενοχλημένη η νεαρή Λαρισαία από τις αστοχίες στην εξεταστική διαδικασία. Και για την καθυστέρηση στην ανακοίνωση των θεμάτων και για την παράταση που δόθηκε εκ των υστέρων, όπως και για τη διευκρίνιση επί των θεμάτων, αφού είχαν φύγει υποψήφιοι από τις αίθουσες.
-Καλά πήγε κι αυτό... Από οργάνωση ‘’Πάμε κι όπου βγει...’’
Ζ.

Το πρόβλεψε
* ΗΤΑΝ το Σαββατόβραδο όταν ο Λαρισαίος Γ.Γ. είχε κάνει την πρόβλεψη. Κι έχει και απόδειξη, αφού το είχε στείλει με μήνυμα, αλήθεια συνέβη. Τόβλεπε, τόπαιξε; Ότι θα επεδίωκαν να καταρριφθεί το αφήγημα για το ρουσφέτι.
- Αύριο θα στείλουν τον Άδωνη να πιάσει τηλεστασίδι και ν’ αρχίσει να ωρύεται: Ζητούσαμε 15-20 σταθμάρχες και έκαναν τα χαρτιά τους 2-3 άτομα. Προσλήφθηκαν νόμιμα και μεταφέρθηκαν στους σταθμούς με το μεγαλύτερο πρόβλημα. Κι επειδή είναι Κυριακή θα πάει στον Αυτιά... Ναι, τη Δευτέρα θα πάει και στον Παπαδάκη.
(Δεν είναι μέντιουμ, απλώς έχουν γίνει απολύτως προβλέψιμοι).
Ζ.

Το διέψευσαν
* ΥΠΗΡΞΕ και επίσημη κάλυψη από το Μαξίμου. Η ΝΔ διέψευσε ότι εμπλέκεται η βουλευτής της με ρουσφέτι στον μοιραίο σταθμάρχη, ούτε ο Θεσσαλός υπουργός, είπαν, που επίσης ακούστηκε.
Ασχέτως πόσο ουσιώδες είναι αυτό στη υπόθεση, θα είναι πολύ δύσκολο για κάποιον πολιτικό αν το διέπραξε και το φορτωθεί. Όχι μόνο επειδή είναι τόσο φρικτό το αποτέλεσμα της κακοτεχνίας του κράτους, της ανορθογραφίας του συστήματος, αλλά και διότι βρίσκονται τόσο κοντά οι εκλογές.
* * *
* -ΜΗΝ πειράζετε το κορίτσι, είπαν παράγοντες κι από άλλους χώρους στη Λάρισα.
Συμπαθής η φυσιογνωμία της, δεν έχει δώσει δικαίωμα. Όσοι Λαρισαίοι πάντως μπήκαν μέσα στη ζούγκλα, διάβασαν και άκουσαν, αγριεύτηκαν από το στυλ ανθρωποφαγίας... σόρι δημοσιογραφίας.
Ζ.

Τριανδρία των δύο
* - Η χώρα πέφτει από τα σύννεφα. Έμαθε πως γίνονται πολιτικές παρεμβάσεις στις μετακινήσεις υπαλλήλων.
Να δείτε τι έχει να γίνει όταν θυμηθεί πως οι διοικήσεις είναι κομματικές...
Πρώην βουλευτής ο Κ. Μπαργιώτας διαθέτει ανεπτυγμένο κριτήριο. Και δεν μασάει τα λόγια του.
- Με τη φόρα που πήρε, την επόμενη φορά, ο υπουργός Επικρατείας κ. Γεραπετρίτης θα διορίσει στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων τον υπουργό Μεταφορών κ. Γεραπετρίτη ως πρόεδρο και τον πεθερό του ως μοναδικό μέλος και υπερκομματικό εκπρόσωπο και θα συγκροτήσουν μια τριανδρία οι δυο τους, για ένα πόρισμα άμεσο, υπεράνω υποψίας...
Ζ.

Τις πταίει;
* ΣΤΗΝ επιστήμη απαγορεύεται από τους κανονισμούς να καταγράψεις το «τραγικό ανθρώπινο λάθος» ως αιτία ενός σοβαρού γεγονότος και να ξεμπερδεύεις, ξεκαθαρίζει ο Γ. Φ. Είσαι υποχρεωμένος να ρωτήσεις ξανά και ξανά, γιατί δεν απετράπη το λάθος, γιατί δεν είχε γίνει αυτό που θα απέτρεπε την πιθανότητα ανθρώπινου λάθους, κ.ο.κ.
Και για κάθε μια απάντηση που επικαλείται μια αιτία να ξαναρωτάς επίμονα γιατί συνέβη αυτή η αιτία και η αιτία της αιτίας. Οι Γιαπωνέζοι μηχανικοί, που είναι πρακτικοί μέσα στην εξαιρετική απλότητά τους, λένε ότι πρέπει να ρωτήσεις πέντε φορές («five why’s»), να σκάψεις δηλαδή πέντε επίπεδα πιο βαθιά, για να ανακαλύψεις τι πραγματικά φταίει.
* * *
* ΛΕΓΕΤΑΙ «root cause analysis», ανάλυση ριζικών αιτίων δηλαδή, είναι τυπική επιστημονική μέθοδος και είναι υποχρεωτική από τους κανονισμούς, ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με ασφάλεια ανθρώπων. Έτσι διαπιστώθηκε, όταν έπεσαν τα δύο 737Max, ότι η αιτία δεν ήταν το ανθρώπινο λάθος των πιλότων όπως ειπώθηκε αρχικά, ή μετά η δυσλειτουργία του συστήματος ευστάθειας, ή μετά «ανθρώπινο λάθος» των σχεδιαστών του συστήματος ευστάθειας, ή μετά «ανθρώπινο λάθος» των υπεύθυνων που βιάστηκαν να βγάλουν τα αεροπλάνα στον αέρα και πίεζαν τους σχεδιαστές να τελειώνουν κοκ.
Κάθε ερώτηση οδηγούσε πιο βαθιά στις αλυσίδες της αιτιότητας μέχρι που έφτασαν στον διευθύνοντα σύμβουλο της ‘’Boeing’’ και τις συνειδητές αποφάσεις του. Που δεν ήταν «ανθρώπινο λάθος». Δεν παραιτήθηκε από ευθιξία. Οδηγήθηκε σε παραίτηση γιατί είχε ουσιαστική ευθύνη.
(Εάν τώρα λέγεται επισήμως και αρμοδίως ότι «όλα δείχνουν πως πρόκειται για τραγικό ανθρώπινο λάθος», είναι το ίδιο σαν να λες ότι φταίει η κακιά η μοίρα και το ριζικό μας, ή το ότι οι πλανήτες ήταν ανάδρομοι).
Ζ.

Αυξήσεις
* ΧΑΟΣ στον σιδηρόδρομο της Γερμανίας, διάβαζε χθες ο Λαρισαίος στην εφημερίδα, απεργία για τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας στα τρένα. Στις διαπραγματεύσεις, λέει, τα συνδικάτα εργαζομένων στις υπηρεσίες της κεντρικής και των τοπικών κυβερνήσεων του ομοσπονδιακού κράτους, ζητούν αυξήσεις 10,5% ή τουλάχιστον 500 ευρώ τον μήνα.
- Ο κατώτατος στην Ελλάδα, καλά;
Ζ.

Τυχεροί
* ΑΠΟ θαύμα είμαστε ακόμα ζωντανοί σε αυτή τη χώρα, με το Κουλούρι να επικαλείται πηγές που το επιβεβαιώνουν: Καθαρά και μόνο από τύχη διαβάζετε αυτή την ώρα το παρακάτω κείμενο, αφού ο μόνος λόγος που βρίσκεστε ακόμη στη ζωή ενώ ζείτε στην Ελλάδα, είναι επειδή δεν έχει τύχει να βρεθείτε στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή. Καλού κακού, την επόμενη φορά που θα βγείτε από το σπίτι σας, χαιρετήστε τα αγαπημένα σας πρόσωπα και τακτοποιήστε όλες σας τις εκκρεμότητες, αφού ποτέ δεν ξέρετε πότε θα πέσετε σε κάποια από τις καταστροφές που χτυπάνε την Ελλάδα, όπως πλημμύρες, φωτιές, συγκρούσεις τρένων, για τις οποίες φυσικά δε φταίει ποτέ το κράτος αλλά η κακιά στιγμή και το ανθρώπινο λάθος. Σε επικοινωνία πάντως και με στελέχη της κυβέρνησης για τις μελλοντικές τους κινήσεις, η απάντηση ήταν «Πάμε και όπου βγει».
* * *
* -ΥΠΑΡΧΕΙ αυτόματο σύστημα που μπορούσε να σταματήσει το ατύχημα;
-Ναι.
-Το έχει αγοράσει η Ελλάδα;
-Ναι, εδώ και 20 χρόνια.
- Έχει εγκατασταθεί, λειτουργεί;
-Όχι.
-Άρα ποιος φταίει;
-Ο σταθμάρχης.
Ζ.

 

SKERTSOS.jpg

* ΦΑΙΝΕΤΑΙ ν’ ακούνε τον Κ. Αγοραστό οι κυβερνητικοί, να όπως ο επιτελικός Άκης Σκέρτσος, εκτιμούν την εμπειρία του περιφερειάρχη.
Ζ.

 

STIXAKI.jpg

* ΟΝΤΩΣ όλες τις ώρες. Μελαγχολικός έρωτας κάπου στη Λάρισα, ίσως και ανεκπλήρωτος, στα ντουλαπάκια της εταιρείας κούριερ.
Ζ.

 

PARKING.jpg

* TO πάρκινγκ της Εθνικής Τράπεζας στην Κεντρική πλατεία, όπως πάντα, ανοιχτό. Ιδίως τις ώρες αιχμής, βοηθάει κυκλοφοριακά. Γιατί δεν επιτρέπεται να κάνουν το ίδιο κι οι υπόλοιπες επιχειρήσεις τριγύρω;              
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass