ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 12 Μαρ 2023 17:01
* ΟΠΟΥ ο δήμαρχος Απ. Καλογιάννης ετοιμάζεται να πάει να οργώσει, γενικότερα. Ζ. * ΟΠΟΥ ο δήμαρχος Απ. Καλογιάννης ετοιμάζεται να πάει να οργώσει, γενικότερα. Ζ.

Άλλοι καιροί


* ΣΤΑΘΕΡΑ σε μελαγχολικό μουντ η παρέα των μεσηλίκων Λαρισαίων.
Όταν ήμουν 15 χρονών δεν έβλεπα την ώρα να πάω 40. Τώρα απλά δεν βλέπω την ώρα...
***
* - ΠΑΛΙΑ στρώναμε εφημερίδες όταν βάφαμε το σπίτι. Τώρα τι θα στρώνουμε δηλαδή; Τάμπλετ και κινητά;
***
* - ΠΟΙΟΣ είναι ο καλύτερος φίλος σου;
- Τα τσιγάρα μου.
- Μα τα τσιγάρα γίνονται καπνός.
- Οι φίλοι να δεις...
Ζ.

Σερί
* ΘΛΙΒΕΡΗ καταγραφή από τον παλιό Λαρισαίο για την τεράστια δυστυχώς εμπειρία που έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια το ΓΝΛ στη διαχείριση θυμάτων μεγάλων τραγικών δυστυχημάτων. Στη μακάβρια λίστα οι νεκροί του ελικοπτέρου «Σινούκ» με τον πατριάρχη Αλεξανδρείας, το οποίο έπεσε στη Σιθωνία το 2004 και που τους είχαν φέρει στη Λάρισα, είχαν προηγηθεί οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ και κατόπιν μαθητές της Ημαθίας στα Τέμπη. Και τώρα το τρένο. (Τουλάχιστον στα Τέμπη το κακό έχει τριτώσει. Κατά τη λαϊκή ρήση δεν μπορεί να υπάρξει επόμενο).
Ζ.

Πάντα Μάρτιο
* ΤΑ μαύρα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας, τις ίδιες περίπου ημέρες του Μαρτίου, το 1957, τα είχαν προκαλέσει τότε οι σεισμοί και τα επαναφέρει ο αρχειοφύλαξ Ε.Ρ.
Στις 8 Μαρτίου 1957 τη Λάρισα απασχολούσαν έντονα οι σεισμοί και οι καταστροφικός σεισμός στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας. Είχαν προηγηθεί τα 6,3 Ρίχτερ την 1η Μαρτίου 1941. Προσφάτως, πάλι 6,3 ο σεισμός στις 3 Μαρτίου 2021 μεταξύ Τυρνάβου-Ελασσόνας. Πάντα Μάρτιο...
***
* ΟΙ τίτλοι της εφημερίδας στις 9 Μαρτίου 1957: Νέα συμφορά έπληξε πάλιν τον τόπο μας. Ο χθεσινός μεγάλος σεισμός εσάρωσε την περιοχή της Λαρίσης και των Φαρσάλων. Υπάρχουν εις νεκρός και τραυματίαι ανασυρθέντες εκ των ερειπίων. Σκηναί αλλοφροσύνης εξετυλίχθησαν καθ’ήν ώραν τα πάντα κατέρρεαν. Ολόκληρος η περιοχή παρουσιάζει όψιν πληγείσης υπό ατομικών βομβών. Τα χωριά κατάκεινται ήδη εις ερείπια. Επανελήφθη φρικτοτέρα η τραγωδία που ζώμεν από δεκαπενταετίας. Αφικνούνται σήμερον οι βασιλείς, επίσης, ο υφυπουργός Προνοίας. Κομίζονται σκηναί διά τους σεισμοπλήκτους.
***
* ΣΤΙΣ 10 Μαρτίου: Αι συνεχιζόμεναι δονήσεις ολοκληρώνουν την καταστροφή. Εικόνα Δαντικής Κολάσεως παρουσιάζουν αι πληγείσαι περιοχαί. Είναι αφάντα στον το μέγεθος της συμφοράς.
Και στις 11 Μαρτίου: Απερίγραπτον το μαρτύριον των ανθρώπων που έμειναν άστεγοι. Τίθεται εν κινδύνω η ζωή των σεισμοπλήκτων που περνούν τις νύκτες εις το ύπαιθρον. Η χθεσινή μεγάλη σύσκεψις. Εζητήθη να τύχη ο Ν. Λαρίσης ίσης μεταχειρίσεως με τον Βόλον. Αναστολή πληρωμής των φόρων.
***
* ΣΤΙΣ 13 Μαρτίου: Τρεις νέαι ισχυραί δονήσεις συνεκλόνισαν χθες την σεισμόπληκτον περιοχήν μας. Απερίγραπτος πανικός εις τη πόλιν χθες βράδυ. Συνεχίζεται σκληρότατη η δοκιμασία του πληθυσμού. Ο Μακαριώτατος από χθες διαπιστώνει την συμφοράν. Εν μέσω του δοκιμαζομένου ποιμνίου ο Αρχιεπίσκοπος. Περιήλθε χθες τας περισσότερον πληγείσας συνοικίας. Ζωηρότατον το ενδιαφέρον του κ. κ. Δωροθέου. Δεν εκαλύφθησαν αι ανάγκαι της πόλεως εις μεγάλας σκηνάς. Ξεσπιτωμένοι από τον σεισμόν βρήκαν καταφύγιο στα βαγόνια
του σιδηροδρομικού σταθμού μη έχοντες που αλλού την «κεφαλήν κλίναι».
Ζ.

Νέες αυξήσεις
* ΑΘΟΡΥΒΑ οι τράπεζες συνεχίζουν την πολιτική τους και δη των νέων αυξήσεων στις δόσεις των στεγαστικών δανείων, μεταφέροντας στους δανειολήπτες το κόστος της απόφασης της ΕΚΤ.
Σειρά, πλέον, έχουν οι διαχειριστές των χρεών, οι οποίοι ασκούν επιθετική πολιτική στους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων. Εννοείται ότι πιέζουν τους μισθωτούς που δανείστηκαν για να αγοράσουν σπίτι. Τα υπερχρεωμένα κόμματα που έχουν λάβει τα δάνεια της ...Αγγλίας, όπως και οι υπουργοί, παραμένουν στο απυρόβλητο.
Ο φιλελευθερισμός ξεσαλώνει παντού. Στη χώρα μας, οι κυβερνώντες, αντιγράφοντας με πολυετή καθυστέρηση τον Θατσερισμό, ιδιωτικοποιούν και το νερό. Δεν θα μείνει τίποτα όρθιο από τη δημόσια περιουσία, δηλαδή τα δημόσια αγαθά. Όπως είχαν ξεπουλήσει τον ΟΣΕ αντί πινακίου φακής για να αναβαθμισθούν δήθεν οι υπηρεσίες από τους ιδιώτες. Τα έλεγε η Αριστερά και τη λοιδορούσαν...
Β.Κ.

Μπλάνκο
* ΕΙΚΟΝΑ της κοινωνίας μας και μας μοιάζει η κατάσταση στον ΟΣΕ. Το κυρίαρχο κομματικό κράτος με τις πελατειακές του σχέσεις. Ο πολιτικός του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματός του κάνει το ρουσφέτι και εκείνος του δίνει την ψήφο του, το ένα χέρι νίβει τα άλλο.
Αναρρωτικές άδειες και μπλάνκο στις υπηρεσίες. Εκπλήσσονται τάχαμου – τάχαμου οι πολιτικοί μας ταγοί από απαράδεκτες συμπεριφορές (σ.σ. άλλοι κηδεύουν τα παιδιά τους και άλλοι την ώρα του χάους σκέφτονται πώς θα σώσουν το τομάρι τους). Αλλά αυτό το... «ανθρώπινο» λάθος εδραιώθηκε με τον καιρό ως πάγια πρακτική του ωχαδελφισμού, χάρη στις πολιτικές των κυβερνώντων.
Αυτοί ανέθρεψαν αυτό το κράτος και τώρα ψάχνουν αποδιοπομπαίους τράγους να τους φορτώσουν το ανθρώπινο λάθος. Κανείς δεν τους πιστεύει...
Β.Κ.

Στη δουλειά τους
* ΞΑΝΑ στη μόδα ο Γ. Σουρής, που τα είχε πει από πολύ-πολύ παλιά: Οι Έλληνες πολιτικοί έχουν μονίμως ως επάγγελμα την σωτηρίαν της πατρίδος. Δι’ ο και αποφεύγουν επιμελώς να τη σώσουν. Μετά την σωτηρίαν δεν θα έχουν επάγγελμα.
***
* ΚΙ ο σύγχρονος Λαρισαίος έκρινε τον βουλευτή του.
- Έχει βελτιωθεί βλέπω, από κότα έγινε πάπια.
Ζ.

Αντίκτυπος
* ΠΩΣ και οι ξένοι ηγέτες, αλλά και τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, ασχολήθηκαν με το ελληνικό δράμα των Τεμπών; Μέχρι κι ο Πάπας έκανε σχετικές δηλώσεις. Είναι, λέει, που προκύπτει και μια ταύτιση των κοινωνιών τους, του απλού κόσμου στις συγκεκριμένες χώρες.
Κατ’ αντιστοιχία, άμα αναφερθεί τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλία με 4 επί παραδείγματι νεκρούς, τότε προκύπτει διακοπή προγράμματος και έκτακτα δελτία και στην Ελλάδα. Ενώ άμα συμβεί κάτι ανάλογο στη Βαγδάτη με 204 θύματα, αυτό θα αναφερθεί κάποια στιγμή στο δελτίο ειδήσεων. Όταν, επίσης επί παραδείγματι, σκοτωθούν 6 σε τροχαίο με λεωφορείο στην Ιταλία, γίνεται χαμός πανευρωπαϊκά. Αν χάσουν τη ζωή τους 86 στο Μπαγκλαντές, όπου ανεβαίνουν και υπεράριθμοι, θεωρείται μια ασήμαντη είδηση και απλώς θα καταφέρει να τρυπώσει κάτω-κάτω στην ειδησεογραφία της ημέρας. Στις δυτικές κοινωνίες οι άνθρωποι νιώθουν ότι το κακό που συμβαίνει σε κάποιους σαν εκείνους θα μπορούσε να προκύψει και στους ίδιους, ενδιαφέρονται επομένως. Ενώ ό,τι υποστούν κάποιες μυστήριες φυλές που ζουν αλλιώς, αυτό δεν τους αφορά. (Στην ίδια λογική με τα «νομιστεράκια», το γνωστό ρατσιστικό ανέκδοτο).
Ζ.

Οι ούλτρα
* - ΓΡΑΦΕΤΕ κύριε Ζ. και ξαναγράφετε ότι δεν θα κατεβούμε, ότι θα προσχωρήσουμε, όμως, εμείς θα κατεβούμε πάλι στις δημοτικές εκλογές, η «Λαρισαίων Κοινόν» μόνοι μας, να το γράψετε...
Κατηγορηματικός ο Δημ. Τσιάρας, που είναι πια ο νέος δημοτικός σύμβουλος, ως υπαρχηγός της ούλτρα δεξιάς παράταξης.
- Να το γράψουμε βεβαίως. Ο Κ. Βαϊούλης το ξέρει, όμως;
***
* ΠΡΟΦΑΝΩΣ αν είναι να γίνει παζάρι συνεργασίας με τη νεοδημοκρατική παράταξη, πρέπει οπωσδήποτε να ξεκινήσουν από το να κατεβαίνουν μόνοι τους, αλλιώς τι παράταξη θα είναι, τι να συζητήσουν...
Σημειωτέον ότι ο Κ. Βαϊούλης, τουλάχιστον αυτός, χρυσαυγίτικες παρέες δεν κάνει, μέχρι γιωργοπαπαδοπουλικούς συναναστρέφεται. Αλλά τέτοιοι έχουν πάει και στη ΝΔ κι έχουν γίνει και υπουργοί. Επομένως...
Ζ.

Ένα καλό βιβλίο
* ΤΑ είχαν μπερδέψει λιγάκι οι Λαρισαίες.
- Σου ζητάνε να είσαι ειλικρινής και μετά παρεξηγούνται.
***
* - Η μόνη φορά που απόλαυσα το σιδέρωμα ήταν όταν έβαλα κατά λάθος τσίπουρο στο ατμοσίδερο.
***
* - ΚΑΛΕ, μπορείτε να μου προτείνετε ένα καλό βιβλίο, που σας έκανε να κλάψετε;
- Οργανική Χημεία, Γ’ Λυκείου, Γ. Βαρβογλή, Εκδόσεις ΟΕΔΒ, 1980.
Ζ.

Ολημερίς
* ΣΥΖΗΤΟΥΣΑΝ στην παρέα για Λαρισαίο διοικητή νοσοκομείου, άντε υποδιοικητή.
- Ναι; Μα πότε; Όλη την ώρα τον βλέπω στο ίντερνετ. Αναρτήσεις διαρκώς, επί παντός πολιτικού, απαντήσεις μακροσκελείς και προσεγμένες.
- Άρα κι εσύ εκεί είσαι αφού τον βλέπεις.
- Ναι, αλλά εγώ είμαι συνταξιούχος κι απλώς διαβάζω. Ολημερίς στο πληκτρολόγιο; Σε ώρες υποτίθεται εργάσιμες. Εντάξει, να υπερασπιστεί την Κυβέρνηση που τον διόρισε και που, αν φύγει, φεύγει κι εκείνος.
- Α, γι’ αυτό σε ενοχλεί.
- Βρε, μήπως τελικά δεν έχει δουλειά να κάνει; Αλλιώς δεν γίνεται, δεν φτάνουν οι ώρες. (Στάση Λιανοκλάδι κι όπου βγει).
Ζ.

Προφυλάξεις
* ΤΑ νεοδημοκρατικά απασχολούσαν τη μεικτή πολιτικά παρέα Λαρισαίων. Κατά θέματα, έβγαζαν και συμπεράσματα.
- Γενικώς, αν δεν υπήρχε η τριάδα των προερχόμενων από το ΛΑΟΣ, υπουργοί και κάποιοι υφυπουργοί και βουλευτές της λαϊκής δεξιάς και της ακροδεξιάς, η ΝΔ, δηλαδή, δεν θα είχε εκπροσώπους στα κανάλια;
- Τώρα σφύριξαν, όμως, οι επικοινωνιολόγοι λέει και τους μάζεψαν μέσα, ζημιά αποδείχθηκε πως έκαναν, φύρα ήταν...
***
* - ΤΙ όνειρο είχε δει ο Καραμανλής και πρόλαβε κι αποσύρθηκε;
- Από τη Βουλή είπε, δηλαδή από την τωρινή ΝΔ, όχι από την πολιτική.
- Να είχε προβλέψει άραγε το άστρο του μικρού ξαδέρφου; Που αυτός τον ήξερε καλύτερα από κάθε άλλον...
- Και θα πάει η ΝΔ, πρώτη φορά στα χρονικά της, χωρίς Καραμανλή στα ψηφοδέλτιά της; Και θα περιμένουν πάλι οι καραμανλικοί ανά την Επικράτεια πότε επιτέλους θα ξεμπλέξουν από την οικογένεια; Το είχαν υποστεί και προ τριακονταετίας.
***
* - ΟΙ Λαρισαίοι βουλευτές της ΝΔ πουθενά; Εξακολουθούν την αποχή από εκδηλώσεις κάθε είδους. Το πένθος; Μα τελείωσε. Ή μήπως ο φόβος για άκομψες αντιδράσεις του κόσμου;
Ζ.

Ποια αριστεία...
* ΑΥΡΙΟ Δευτέρα αρχίζουν οι συνεντεύξεις των υποψήφιων διευθυντών σχολείων και στη Λάρισα. Κάλλιο πολύ αργά, παρά ποτέ, τις πρόλαβαν τελικά τις εκλογές. Με βάση τον Νόμο Κεραμέως, όπου φυσικά πρυτανεύουν οι κανόνες της αριστείας, όσοι αποσπάστηκαν όλα αυτά τα χρόνια στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης ή σε Φορείς, έφυγαν δηλαδή απ’ τα σχολεία και πήγαν σε γραφεία, ανταμείβονται με 0,25 μόρια για κάθε χρόνο απόσπασης. Για να γίνει σύγκριση, το μεταπτυχιακό παίρνει 4 μόρια. Αποκτούν, λοιπόν, προβάδισμα όσοι έχουν αποσπαστεί όλα αυτά τα χρόνια στα Γραφεία, χωρίς κριτήρια εννοείται, προφανώς άνθρωποι όλων των κομμάτων, όχι μόνο δεξιοί, πολιτικό μέσον πάντως είχαν πρακτικά όλοι τους, πλην ίσως ελαχίστων εξαιρέσεων. Διοίκηση στυλ κεραμιδαρέως και σ’ αυτό το ζήτημα;
***
* Μ’ ΑΥΤΑ και μ’ αυτά, πάντως, δεν συνεδρίασε και το ΠΥΣΠΕ της Λάρισας. Οι εκκρεμότητες που απασχολούν εκπαιδευτικούς πληθαίνουν. Τώρα ξεκινά η διαδικασία των διευθυντών σχολείων, οπότε Καλό σας Πάσχα. Κάποιοι το πάνε πιο φέεεεετα κι απ’ τους συριζαίους. Οι οποίοι τουλάχιστον το συζητούσαν, τους έτρωγαν οι δημοκρατικές διαδικασίες.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass