ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 17 Μαρ 2023 18:00
*ΟΙ μισοί Σαμαριναίοι κι οι άλλοι μισοί γαμπροί Σαμαριναίοι, όλοι τους Λαρισαίοι. Ζ. *ΟΙ μισοί Σαμαριναίοι κι οι άλλοι μισοί γαμπροί Σαμαριναίοι, όλοι τους Λαρισαίοι. Ζ.

Σιγανοψιχάλισμα
* ΚΙ από τα προβλεπόμενα έντονα καιρικά φαινόμενα, η Λάρισα έμεινε με το σιγανοψιχάλισμα.
...Δάκρυ δάκρυ πέφτουνε της βροχής οι στάλες, που τραγουδούσε κι ο Πάνος Γαβαλάς απ’ τα αρχαία χρόνια. Πού να είσαι χάθηκες, να με σκάσεις βάλθηκες, θα μπορούσαν να ακολουθούν τώρα οι αγρότες, που βροχή ακούνε και βροχή δεν βλέπουν. Κι αν δεν ρίξει και σήμερα, από μεθαύριο είναι να ετοιμάζεται ο κόσμος για μπάνια. Με θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 20 βαθμούς...
Ζ.


Ερωτήματα
* ΣΤΑ θέματα των ημερών οι συζητήσεις των Λαρισαίων.
- Το ερώτημα δεν είναι πότε θα ξαναμπούν τα τρένα στις ράγες. Το ερώτημα είναι πότε θα ξαναμπεί ο κόσμος στα τρένα.
***
* ΜΕ σαφήνεια και ευθύτητα τοποθετείται ο Σπ. Κ.: Στο δίλημμα Αφροδίτη Λατινοπούλου ή Μπογδάνος δηλώνω ότι είμαι σταθερά και αταλάντευτα στο πλευρό του Γιάννη Φλωρινιώτη και της Χαράς Βέρρα.
***
* - ΟΙ σιδηρόδρομοι που θα επαναλειτουργήσουν, θα περνούν μέσα από τα τούνελ, για τα οποία μάθαμε τώρα ότι δεν τηρείται καμία προδιαγραφή ασφαλείας;
Ζ.

Καθησυχαστικός
* - ΑΣ μη στενοχωριούνται οι Λαρισαίοι...
Παρηγορητικός ο άλλος χθες στην παρέα.
-Το «Reaper» που κατέρριψαν οι Ρώσοι στη Μαύρη Θάλασσα, το αμερικάνικο drone, το μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό αεροσκάφος, αυτό το εικοσάμετρο μερικών τόνων, δεν προέρχεται είπαν από την αμερικανική βάση της Λάρισας. Δεν είναι δικό μας...
***
* - Α, επίσης, δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις των Λαρισαίων στην ελβετική τράπεζα. Όλα θα πάνε καλά με την «Credit Suisse», μην τρελαίνεστε...
Ζ.

Βοή
* ΑΝΤΙΒΟΥΙΞΕ χθες η Λάρισα. Κι όχι μόνο στο κέντρο. Καθώς η πορεία πήγε πάλι στον Σταθμό, τα συνθήματα έφταναν ως τις γειτονιές, η βουή του αντηχούσε.
Κι ο άλλος θυμήθηκε Κ. Καβάφη: Η μυστική βοή τους έρχεται των πλησιαζόντων γεγονότων (Δεν χρειάζεται να είναι κανείς σοφός για ν’ ακούσει).
***
* ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ πολύ μεγάλη και η χθεσινή απεργιακή. Και με νεολαία πάλι και με κόσμο που δεν συνηθίζει και τόσο να διαδηλώνει. Μικρότερη από εκείνη την απίστευτη της προηγούμενης εβδομάδας, την πρώτη και τόσο αυθόρμητη και οργισμένη, την πρωτοφανή σε μέγεθος, μεγαλύτερη όμως από τη δεύτερη, την κυριακάτικη.
Ζ.

Επιγραμματικά
* ΣΥΝΤΟΜΟ δελτίο ειδήσεων από το Κουλούρι.
- Επισκέψεις από σπίτι σε σπίτι πραγματοποιεί το ζεύγος Τατιάνας Στεφανίδου-Νίκου Ευαγγελάτου, ενημερώνοντας τον κόσμο ότι φταίει ο σταθμάρχης.
- Με μοναδικούς επιβάτες τους Άρη Πορτοσάλτε και Άδωνι Γεωργιάδη τα δοκιμαστικά δρομολόγια του ΟΣΕ μετά την επαναλειτουργία του.
- 40% πιο ήρεμη η χώρα προχθες λόγω της απεργίας των δημοσιογράφων.
- Κίνδυνος αλυσιδωτής αντίδρασης από τις διασπάσεις κομμάτων του Κ. Μπογδάνου, ανησυχούν οι επιστήμονες.
Ζ.

Τι ενοχλεί
* - ΜΕ όση αξιοπιστία μπορεί να έχουν τα γκάλοπ...
Ο Λαρισαίος που τα αμφισβητούσε, λόγω σκοπιμοτήτων των εταιρειών, αλλά και εξαιτίας της μεθοδολογίας που ακολουθούν, ενημέρωνε χθες τη συντροφιά.
- Για δεύτερη συνεχόμενη έρευνα, η πλειοψηφία θα ενοχλούνταν, λέει, περισσότερο αν κέρδιζε η ΝΔ, έστω και με μία ψήφο διαφορά. Σ’ αυτόν τον δείκτη παρατηρείται μια αύξηση της ψαλίδας κατά 6 περίπου μονάδες υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα του Ιανουαρίου. Το 39% των πολιτών δηλώνει ότι θα ενοχλούνταν σε ενδεχόμενο νίκης της ΝΔ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι λιγότερο από 32%.
- Αυτό σημαίνει, δηλαδή, ότι κάποιοι θα ψηφίσουν Τσίπρα για να μη βγει ξανά ο Μητσοτάκης;
- Είναι πάντως μια αντιστροφή της εικόνας του 2019...
Ζ.

Οργή
* ΤΗΝ πρώτη φορά εντυπωσίασε το μέγεθος του συλλαλητηρίου. Στη χθεσινή συγκέντρωση, παρότι το μέγεθος ήταν μικρότερο από την πρώτη πορεία, υπήρξε εξίσου μαζική συμμετοχή και αυτό που εντυπωσιάζει είναι η επιμονή των πολιτών.
Δηλαδή, τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον, δεν υπάρχει προηγούμενο να είναι τόσο πυκνές οι διαδηλώσεις και να είναι τόσο μαζικές σε συμμετοχή. Η τραγωδία του ΟΣΕ, ο άδικος χαμός τόσο νέων ανθρώπων από ένα μονίμως ανεύθυνο και κατ’ ευφημισμό επιτελικό κράτος (σ.σ. αρίστων) αποτέλεσε την αφορμή για την οργή των πολιτών.
Διαδηλωτές όλων των ηλικιών, άσχετα από τις κομματικές τους πεποιθήσεις, αξιώνουν -μεταξύ άλλων- να μην αποσιωπηθούν οι ευθύνες της τραγωδίας. Κινητοποιήσεις λαϊκές, άξιες αναφοράς, θα μείνουν στην ιστορία...
Β.Κ.

Επισημάνσεις
* ΜΟΝΙΜΩΣ βρόμικο το παγκάκι στη στάση των λεωφορείων ΚΤΕΛ, απέναντι από την είσοδο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Μικρό το καλαθάκι των απορριμμάτων, πολλοί οι μετακινούμενοι, πειρασμός η ανεξέλεγκτη απόρριψη, με αποτέλεσμα τη θλιβερή πολλές φορές εικόνα της στάσης. Κάποια λύση θα υπάρχει, ίσως η τοποθέτηση ενός μεγαλύτερου ή δεύτερου κάδου...
* * *
* ΚΑΙ τι δεν είδε ο συμπολίτης Θ.Β. περνώντας την οδό Εχεκρατίδας: Ανύπαρκτα πεζοδρόμια, ανύπαρκτος φωτισμός, επικίνδυνη κυκλοφορία. Ονομάζεται άραγε δρόμος εν έτει 2023, αναρωτιέται, αναζητώντας τους υπεύθυνους για το τριτοκοσμικό χάλι της πόλης...

Ενόχληση πάλι
* ΠΑΛΙ λαχτάρα για τους κατοίκους της Νέας Σμύρνης, τις νυχτερινές ώρες, όταν ομάδα νεαρών ανηλίκων τριγυρνούσαν πετώντας ανενόχλητοι και με περίσσιο θράσος, λέει ο Γ.Τ., δυναμιτάκια σε αυλές σπιτιών, ακόμη και σε βεράντες, καθώς και σε διερχόμενα αυτοκίνητα. Έκαναν την πλάκα τους, αλλά... Ούτε το προχωρημένο της ώρας σεβάστηκαν, εκεί στην πλατεία του Αγ. Δημητρίου και στα γύρω στενά. Οι κάτοικοι βγήκαν ανήσυχοι στις βεράντες, αλλά ποιος σκάει; Εκτός από τα δυναμιτάκια...
Ζ.

Α, βρες άκρια...
* ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΕΣ οι σχέσεις πλέον στη Λάρισα, πολύ μπερδεμένες.
- Η κοπέλα μου μού λέει να πάω στον ψυχολόγο κι ο ψυχολόγος μου λέει ότι δεν έχω κοπέλα. Κάτι σκαρώνουν αυτοί οι δύο.
***
* - ΚΑΛΑ, πήγες και μου πήρες πίτσα για τα γενέθλιά μου;
- Ήθελα να σου πάρω κάτι σπέσιαλ.
***
* - ΜΩΡΟ μου, θέλω να γίνω μάνα...
- Ωραία, περίμενε να πάω να φέρω την τράπουλα να μοιράσεις.
Ζ.

Αλλαγή πλεύσης
* ΜΕΤΑ και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, που εμφανίζουν τη διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κάτω από το 3%, στο όριο του στατιστικού λάθους, το «Ποντίκι» κάνει την ανάλυσή του: Σύμφωνα με πληροφορίες, διαβάζοντας τα εσωκομματικά «non papers» δηλαδή, η τακτική λέει που θα ακολουθήσει το Μέγαρο Μαξίμου κινείται σε δύο άξονες.
Πρώτα να βγάλει από το κάδρο των ευθυνών τον Πρωθυπουργό. Άλλωστε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε προχθές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν γνώριζε τίποτα. Παράλληλα, τα στελέχη της Κυβέρνησης και οι βουλευτές της ΝΔ θα επιχειρούν να πείσουν τους πολίτες ότι η Κυβέρνηση δεν πρέπει να κριθεί μόνο από τα Τέμπη, αλλά από τα όσα έκανε τα τρισήμισι χρόνια που κυβερνάει τον τόπο. Για να γίνει, μάλιστα, πιστευτό αυτό το αφήγημα έχει αποφασιστεί τα στελέχη της ΝΔ να παραδέχονται τις ευθύνες που υπάρχουν για τα Τέμπη, κρατώντας μάλιστα και απόσταση ασφαλείας από τον Κώστα Καραμανλή.
Ζ.
Φρέναρε;
* ΚΑΙ κάτι επιπλέον, μέσα στα τόσα: Για το δυστύχημα στα Τέμπη, έκανε λέει εντύπωση ότι κανείς από τους επιζήσαντες της επιβατικής αμαξοστοιχίας δεν ανέφερε στα πάμπολλα ρεπορτάζ ότι αντιλήφθηκε πριν τη σύγκρουση να φρενάρει ο συρμός. Ένα απότομο φρενάρισμα, με τον θόρυβο της τριβής δύο μεταλλικών επιφανειών, θα είχε ανησυχήσει έστω και για δευτερόλεπτα πριν τη σύγκρουση τους επιβάτες. Ούτε κάποιος από τους σιδηροδρομικούς, πρώην και νυν, έκανε κάποιο σχόλιο για τη δυνατότητα φρεναρίσματος και το ενδεχόμενο αυτό να είχε μετριάσει τη σφοδρότητα της σύγκρουσης.
Ζ.

Μες στο άγχος
* ΤΑ φαγανά παιδιά της Λάρισας διαρκώς σε περιπέτειες και με άγχη.
- Γενικότερα στη ζωή τίποτε δεν είναι εύκολο, εκτός από το να παχύνεις.
***
* - ΧΑΝΩ μισό κιλό κι ύστερα απ’ τη χαρά μου τρώω και παίρνω δύο.
***
* - ΓΙΑΤΙ να μη χάνω τα κιλά μου τόσο εύκολα όσο χάνω και την ψυχραιμία μου;
Ζ.

Δεν ήξερε;
* Στις 28 Φεβρουαρίου η Κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα μια ανακοίνωση από την οποία μάθαμε ότι ο Πρωθυπουργός «θα επισκεφθεί αύριο 1 Μαρτίου τη Θεσσαλονίκη» και πως «στις 12:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στο Κέντρο τηλεδιοίκησης – σηματοδότησης σιδηροδρομικού δικτύου Βορείου Ελλάδος». Είναι ο Γ.Λ. που υπενθυμίζει: Περίπου δώδεκα ώρες νωρίτερα συνέβη η τραγωδία στα Τέμπη. Η επίσκεψη αναβλήθηκε. Έτσι, δεν πρόλαβε να μιλήσει για το «κέντρο τηλεδιοίκησης» των συρμών. Δεν είναι όμως εύκολο να μαντέψει κανείς τι θα έλεγε. Αυτή ομιλία -που δεν έγινε- αξίζει επικοινωνιακό χρυσάφι. Γιατί αποκλείεται να... αναλάμβανε την ευθύνη για την ανυπαρξία συστήματος τηλεδιοίκησης.
***
* ΚΑΙ συνεχίζει, σχολιάζοντας επ’ αυτού: Καθώς κινητοποιείται ο συνήθης μηχανισμός συγκάλυψης των ευθυνών του, διά της μεταφοράς τους σε άλλους, στους υπουργούς του, στον ΟΣΕ, στον ΣΥΡΙΖΑ, στο ΠΑΣΟΚ, στον σταθμάρχη, στην «κακιά στιγμή», τώρα έβαλε τον πορτπαρόλ του να πει το απίστευτο: «Ο Πρωθυπουργός δεν γνώριζε την κατάσταση στον ΟΣΕ». Γνώριζαν οι αρμόδιοι του Οργανισμού και οι υπουργοί, αλλά ο ίδιος όχι.
Από όσα προηγήθηκαν, όμως, προκύπτει ότι γνώριζε και παραγνώριζε. Αφού θα μιλούσε στο «Κέντρο τηλεδιοίκησης για τη σηματοδότηση του σιδηροδρομικού δικτύου Βορείου Ελλάδος», για να την ωραιοποιήσει προφανώς, είχε λεπτομερή ενημέρωση. Του είχαν δώσει πληροφορίες, του έγραψαν ομιλία και τον προετοίμαζαν να παρουσιάσει μία ακόμα κυβερνητική πρόοδο. Κοπιάροντας ασφαλώς και τον παριστάμενο υπουργό Καραμανλή, που κατακεραύνωνε όσους είχαν τολμήσει να μιλήσουν για προβλήματα ασφάλειας. (Εφόσον έτσι θα συνέβαινε, τότε το δεν ήξερα σημαίνει δεν ξέρω τι μου γίνεται).
Ζ.

Ας βρουν λύση...
* «ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ 1 εκατ. ευρώ σε μικρές επιχειρήσεις στη Λάρισα για «πράσινες» και τεχνολογικές επενδύσεις», διάβαζε ο Λαρισαίος στην εφημερίδα. Σωστό, αλλά...
Είχε να συμπληρώσει ο Γ.Γ., δραττόμενος της ευκαιρίας.
- Ας επιτρέψουν σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να στήσουν τα φωτοβολταϊκά που διακαώς επιθυμούν, ώστε να γλιτώσουν από τον βραχνά των υπέρογκων λογαριασμών ρεύματος. Μπα... Δεν σηκώνει το σύστημα, λένε. Το έχουν φυλαγμένο οι κυβερνώντες, όπως ακούγεται, για τους μεγαλοπαραγωγούς ενέργειας, είναι και φιλαράκια τους μήπως;
Ζ.

Αυτός διάλεγε
* Ο Λαρισαίος κάνει θεωρητικά μαθήματα οδήγησης και του λέει ο εκπαιδευτής:
- Λοιπόν, νεαρέ, είσαι στον δρόμο και βγαίνει μπροστά σου μια κοπελιά με τη γιαγιά της. Τι πατάς;
- Εεεεε... Τη γιαγιά;
- Για σκέψου καλύτερα...
- Την εγγονή;
- Ηλίθιος είσαι παιδάκι μου; Το φρένο πατάς.
Ζ.

...του κλέψαντος
* ΔΕΝ κλέβονται μόνο τα καλώδια του συστήματος τηλεδιοίκησης του σιδηρόδρομου στην περιοχή της Θεσσαλίας ιδιαίτερα, συμβάλλοντας στο γενικότερο χάλι του ΟΣΕ. Δεν είναι μόνο η γνωστή κοινωνική ομάδα και η μαφία του χαλκού.
Ο Λαρισαίος Κ.Μ. έχει παρατηρήσει πως αντίστοιχα στους συρμούς του μετρό στην Αθήνα δεν υπάρχει στη θέση του ούτε ένα από τα σφυράκια, με τα οποία είναι εξοπλισμένοι για να μπορεί κάποιος να σπάσει τα γυάλινα παράθυρα σε περίπτωση ατυχήματος. Ούτε ένα... Κάποιοι τα παίρνουν για διακοσμητικά, για οικιακή χρήση, ποιος ξέρει... Και προφανώς ο Οργανισμός δεν τα αντικαθιστά.
***
* ΕΠΙΣΗΣ, όπως επισημαίνει, δεν υπάρχει ούτε ένας πυροσβεστήρας στους συρμούς, για την περίπτωση κατάσβεσης πυρκαγιάς ή για το σπάσιμο των παράθυρων, όπως ακούστηκε να λένε επιζήσαντες από το δυστύχημα στα Τέμπη. Η έλλειψή τους οφείλεται σε κλοπές, σύμφωνα με τους φύλακες ασφαλείας που κυκλοφορούν στους σταθμούς του μετρό. (Κλέβουν οι μεγάλοι στη χώρα, κλέβουν και τα κλεφτρόνια).
Ζ.

 

OTOMOTRIS.jpg

* ΣΤΟΙΧΕΙΟ από τον βαρύ φόρο αίματος, τον οποίο πληρώνει διαχρονικά η Λάρισα στον σιδηρόδρομο που τη διασχίζει, αποτυπωμένο από τον Ε.Ρ. στα 1982. Το τρένο είναι που περνά, η πόλη, όμως, πληρώνει τα διόδια, σε ανθρώπινες ζωές. Το πρώην αυτοκίνητο είχε βρεθεί τότε μπροστά στην Ωτομοτρίς.
Ζ.

 

GAMOS.jpg

* ΠΑΝΤΡΕΥΤΗΚΑΝ χθες, στο Δημαρχείο Φαρσάλων, ο δημοτικός σύμβουλος της συμπολίτευσης και πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Κωνσταντίνος Μπρόζος και η εκλεκτή της καρδιάς του Ιωάννα Νάνη. Τον πολιτικό γάμο τέλεσε ο δήμαρχος Μάκης Εσκίογλου, ενώ παρούσα ήταν και η αντιδήμαρχος Σοφία Χατζηπλή. (Ευχές για βίον ανθόσπαρτον...).
Γ.Γ.

 

KALOGIAN_KARYPID_TSAKNAK.jpg

* ΕΥΧΗ απ’ τον δήμαρχο Απ. Καλογιάννη παίρνουν οι υποψήφιοι βουλευτές; Αμφότεροι εξ Ελασσόνος ορμώμενοι, τα δύο «καλά παιδιά» του ΣΥΡΙΖΑ, ο γιατρός Γιάννης Καρυπίδης κι ο γεωπόνος Πέτρος Τσακνάκης.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass