ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 19 Μαρ 2023 17:02
* ΠΡΟΣ Βόλο δεξιά, ευθεία προς Θεσσαλονίκη, λίγο μετά τον Σταθμό της Λάρισας. Δημοσίευμα της εφημερίδας από τον Μάρτιο του 1984 φέρνει ο αρχειοφύλαξ Ε.Ρ. Άλλες οι μηχανές των τρένων τότε, αλλιώτικοι κι οι γερανοί μετά από εκτροχιασμό. Το «κλειδί», ακριβώς μπροστά, παραμένει το ίδιο κρίσιμο στοιχείο. Ζ. * ΠΡΟΣ Βόλο δεξιά, ευθεία προς Θεσσαλονίκη, λίγο μετά τον Σταθμό της Λάρισας. Δημοσίευμα της εφημερίδας από τον Μάρτιο του 1984 φέρνει ο αρχειοφύλαξ Ε.Ρ. Άλλες οι μηχανές των τρένων τότε, αλλιώτικοι κι οι γερανοί μετά από εκτροχιασμό. Το «κλειδί», ακριβώς μπροστά, παραμένει το ίδιο κρίσιμο στοιχείο. Ζ.

Χιόνισε ψηλά


* ΚΑΙ να που εξελίχθηκε σε Μάρτη γδάρτη, τις τελευταίες μέρες. Με ασθενή μεν χιονόπτωση, πλην όμως τό ‘στρωσε. Στα ορεινά εννοείται, εκεί πάνω από τα 800-1.000 μέτρα, στον κάμπο ο Κέλσιος κόβει βόλτες αλαμπρατσέτα με το φιλαράκι του τον Ήλιο.
Ζ.

Την ξεσκέπασαν
* ΚΙ έτσι οι Λαρισαίοι συνέχισαν τα αστειάκια, είναι κι η υπόθεση που εμπνέει.
- Η ΕΥΠ ξεσκέπασε τη Ρωσίδα κατάσκοπο, με αποτέλεσμα αυτή να κρυολογήσει.
* * *
* - ΟΙ Ρωσίδες είναι όμορφες, την πιο άσχημη κατάσκοπο μας έστειλαν πάντως. Πάλι αδικία...
* * *
* - ΤΟ αποκλείουν, δηλαδή, να μην έχει διαφύγει στο εξωτερικό η Ρωσίδα κατάσκοπος, αλλά να ψάχνει να παρκάρει;
Ζ.

Ας το κάνουν...
*ΜΕΤΑ την ευαισθησία που επέδειξαν για την τραγωδία των Τεμπών και αφού τόσο πολύ λένε πως νοιάζονται για τους νέους, οι τοπικοί αυτοδιοικητικοί παράγοντες θα μπορούσαν να κάνουν κάτι πολύ συγκεκριμένο για την ασφάλεια των νέων παιδιών στη Λάρισα. Ο Δ.Π. χτυπά το καμπανάκι και ζητά να ληφθεί μέριμνα για την ασφαλή μετακίνηση των φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Και προς το πρώην ΤΕΙ, αλλά και προς την Ιατρική, προς το «Γαιόπολις» και προς το Συγκρότημα «Βιόπολις». Απαιτείται διαμόρφωση του δρόμου, είναι προφανής η επικινδυνότητα του υφισταμένου. Ούτε πεζοδρόμια δεν έχει η Περιφερειακή Τρικάλων, πόσο μάλλον παράδρομους, μονάχα βαριά κυκλοφορία. Και σ’ αυτόν κινούνται καθημερινά χιλιάδες νέα παιδιά. Και δεν πηγαινοέρχονται στις Σχολές τους μόνο με το Αστικό, είναι και τα ποδήλατα, τα μηχανάκια, ακόμη και πεζοί ορισμένοι. Ο δρόμος πρέπει να διαμορφωθεί. Από την οδό Ιωαννίνων έως το πρώην ΤΕΙ και εν συνεχεία ως το Μεζούρλο προς την Ιατρική. Είναι δεν είναι 1.500 μέτρα μήκος.
Ζ.

Κάπως έτσι
* ΚΙ όπως λένε και στο χωριό...
- Κάποτε ήταν μαστ, μετά έγινε τρεντ και τώρα το λέμε βάιραλ.
* * *
* - ΤΟ κατάστημα είναι «Take Away», λένε επίσης οι Λαρσινοί.
- Κι για όσ’ι δεν καταλαβαίντι, «Περντς Φεγς».
Ζ.

Προς προσάρτηση
* ΑΙΤΗΜΑ να ενσωματωθεί το Μπάνσκο της Βουλγαρίας στην ελληνική επικράτεια λόγω της μόνιμης παρουσίας Ελλήνων στο βουλγαρικό θέρετρο αναμένεται να υποβάλει η Κυβέρνηση, όπως έγινε γνωστό σήμερα, αποκαλύπτει το «Βατράχι» που ασχολείται και με τα χιόνια κι όχι μόνο με νερά και λάσπες. Διότι δεν πρέπει να παραμελούμε και τον Τουρισμό.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σύντομα πρόκειται να υπάρξει συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βούλγαρο ομόλογό του, προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος για την προσάρτηση του χειμερινού θέρετρου στην ελληνική επικράτεια, λόγω της αδιάλειπτης παρουσίας τεράστιου αριθμού Ελλήνων στην πόλη. «Η Κυβέρνηση είναι δίπλα σε κάθε συμπολίτη μας που φοράει μπουφάν North Face ή Helly Hansen, και κάθε ιδιοκτήτη 4Χ4» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, τονίζοντας ότι βρίσκεται «σε προχωρημένες συζητήσεις με τη βουλγαρική πλευρά, ώστε να γίνει το Μπάνσκο και επίσημα μέρος της χώρας», όπως είπε χαρακτηριστικά. Επιπρόσθετα, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, άλλη μία προτεραιότητα του Πρωθυπουργού, ο οποίος είναι φαν του χειμερινού σκι, είναι να συμφιλιώσει τους σκιέρ με τους σνοουμπορντεράδες, οι οποίοι εδώ και δεκαετίες υφίστανται εμφύλιο σπαραγμό.
Ζ.

Μονάδες μέτρησης
* ΟΙ ιδιαιτερότητες της φυλής εκφράζονται πανεύκολα χάρη στον πλούτο της γλώσσας της.
- Ελληνική μονάδα μέτρησης υγείας: Περδίκι.
- Ελληνική μονάδα μέτρησης χρέους: Της Μιχαλούς.
- Ελληνική μονάδα αποφάσεων: Θα δούμε.
Ζ.

Για τη διευθύντρια
*«ΕΠΑΝΗΛΘΕ πάλι ο συνδικαλιστής εκπαιδευτικός που καταφέρεται συχνά πυκνά εναντίον της διευθύντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης», σημειώνει ο Αχιλλεύς Ζανιάς, επανερχόμενος κι εκείνος επίσης. «Τώρα τον ενοχλούν θέματα του ΠΥΣΠΕ που είναι λέει σε εκκρεμότητα. Για να μας πει, όμως, ποια είναι αυτά τα θέματα που εκκρεμούν και θέλει να τα τακτοποιήσει; Μήπως τον ενδιαφέρει να τακτοποιήσει θέμα προσφιλούς του προσώπου και για αυτόν τον λόγο κόπτεται; Ας το βάλει καλά στο μυαλό του: Η Διευθύντρια ποτέ δεν ενέδωσε σε σκοπιμότητες και ούτε πρόκειται να ενδώσει». (Ο Αχιλλεύς υψώνει την ασπίδα του για να προστατέψει την Κατερίνα Καραγιώργου. Σκορπώντας γύρω του τον παραταξιακό όλεθρο. Κι εκείνη δεν έχει μιλήσει, να τη δέχεται άραγε την προσφερόμενη προστασία;).
* * *
*Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων της Ελασσόνας βάζει πάλι στο στόχαστρο τον ομόλογό του της Λάρισας. Τέτοιο μπελά δεν θα πρέπει να έχει ξαναβρεί ο Δημ. Παπαποστόλου. Ο εξ Ελασσόνος σκληραίνει συνεχίζοντας: «Όσο για τον αιρετό της ΔΑΚΕ που τον χρησιμοποιεί για τις σκοπιμότητές του. Τι αιρετός είναι, αφού τα τρία από τα επτά μέλη έχουν ήδη παραιτηθεί και οι υπόλοιποι εκφράζουν προβληματισμούς δυσαρέσκειας για τον τρόπο που ασκεί τα καθήκοντά του; Όλοι ξέρουμε ποιος τον στηρίζει. Οι συνάδελφοι, όμως, έχουν καταλάβει τις δολοπλοκίες που γίνονταν εις βάρος τους όλα αυτά τα χρόνια για τα δικά τους παιδιά..., για τις θέσεις διευθυντών... και άλλα πολλά. Έτσι, για να βάζουμε κάποια πράγματα στη θέση τους και να ξέρουν οι συνάδελφοι ποιους ψηφίζουν». (Και δεν είναι αντίπαλός του, ίδια παράταξη σε άλλον σύλλογο όμως. Ίδια διευθύντρια πάντως κι εκεί είναι και το ζουμί).
Ζ.

Η φιλόλογος
* ΑΔΥΣΩΠΗΤΕΣ νεαρές Λαρισαίες.
- Τι έχεις;
- Τίποτα.
- Καλά...
- Τι καλά βρε; Γιατί δεν ενδιαφέρεσαι να μάθεις τι έχω;
* * *
* - ΕΙΔΑ σήμερα τον δικό σου κι ήταν πολύ χαρούμενος. Τι του έκανες χθες βράδυ;
- Τον χώρισα.
* * *
* - ΕΔΩ κι ένα τέταρτο η γειτόνισσα βρίζει τον άντρα της και δεν έχει επαναλάβει ούτε μια φορά την ίδια βρισιά.
- Ε τι περίμενες... Φιλόλογος είναι η κοπέλα.
Ζ.

Στην πυραμίδα
* - ΟΣΟ πιο ανώτεροι οι δικαστικοί που εμπλέκονται, έλεγε γνωστός Λαρισαίος, όσο πιο ψηλά οι εκπρόσωποι της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, που διαρκώς τονίζεται αυτό το χαρακτηριστικό της, ενώ όλοι ξέρουν ότι δεν είναι, αφού η εκάστοτε Κυβέρνηση ορίζει την ηγεσία της και η ηγεσία τους παρακάτω κ.ο.κ., ε, όσο πιο πάνω στην πυραμίδα, τόσο πιο εξαρτημένη μπορεί να είναι η κατάσταση κι η συμπεριφορά τους, μπορεί... Όχι ότι όλοι οι δικαστές είναι ελεγχόμενοι από την εκάστοτε Κυβέρνηση, όμως...
Ζ.

Φτιάχνει εικόνες
*«Ο Πέτρος ο Λεττονός», ένα κλασικό μυθιστόρημα του Ζορζ Σιμενόν. Κυκλοφόρησε στα 1931, μεταφράστηκε στα Ελληνικά σαράντα χρόνια μετά, αυτό είναι το δύσκολο: Να το βρει κάποιος. Ωστόσο, με την ιντερνετική βοήθεια όλα γίνονται.
Πέραν της ενδιαφέρουσας πλοκής, ο δεξιοτέχνης Βέλγος δίνει άλλη μια φορά ρεσιτάλ ποιοτικής γραφής. Πολύ εύκολα φτιάχνει εικόνες με τις λέξεις, σαν ποιητής. Στα διαλείμματα των διαλόγων και των περιγραφών της εξέλιξης στήνει με ταχύτητα το σκηνικό. Με σύντομες φράσεις δημιουργεί πλάνα, μέσα στα οποία βάζει τους ήρωές του να κινούνται.
* * *
* ΔΕΝ είχε κάνει εκατό μέτρα σε αυτήν την κατεύθυνση και διέκρινε μία γυναικεία σιλουέτα. Λοξοδρόμησε για να περάσει από κοντά της. Ένα ψαράδικο καΐκι ξεφόρτωνε. Μία λάμπα ασετυλίνης ήταν κρεμασμένη σε ένα από τα κατάρτια του. Ο επιθεωρητής αποφάσισε να την πλησιάσει, έκανε μάλιστα και μερικά βήματα για αυτόν τον σκοπό, αλλά έβλεπε μπροστά του την έρημη προβλήτα, μια μακριά μαύρη γραμμή που λουζόταν από τα αφρισμένα κύματα και από τις δύο τις μεριές. Ο φάρος, φυτεμένος στους βράχους, φώτιζε κάθε δεκαπέντε δευτερόλεπτα ένα μεγάλο τμήμα της θάλασσας, οι ακτίνες του έπεφταν σαν αστραπές πάνω στην απόκρημνη ακτή γεννιόταν και πέθαινε σαν φάντασμα. Ο Μαιγκρέ σκόνταψε πάνω στις δέστρες των σκοινιών. (Λογοτεχνικός κινηματογράφος).
* * *
* ΜΕ όμορφες λέξεις δημιουργεί ακόμη και ήχους: Ο επιθεωρητής κοίταξε με προσοχή. Βρισκόταν στον τελευταίο βράχο, εκεί όπου το κύμα ύψωνε την πιο περήφανη χαίτη του πριν ξαναπέσει σε νερόσκονη.
Φύκια σκεπάζανε την πέτρα. Οι σόλες του γλιστρούσαν. Άκουγε πολλούς και παράξενους θορύβους σαν το φευγιό εκατοντάδων καβουριών, το σκάσιμο από αεροφυσαλίδες και την αδιόρατη τρεμούλα των μυδιών που ήταν κολλημένα ως τα μισά των μαδεριών.
Ζ.

Γεωγραφικό σφάλμα
* ΔΕΝ τις έλεγες και τόσο ενεργητικές, πέραν του καφέ δηλαδή και της κουβεντούλας, τις νεαρές Λαρισαίες.
- Πάλι καλά που τρέχουν οι σκέψεις μου, κορίτσια... Αλλιώς θα ήμουν εντελώς αγύμναστη.
* * *
* - ΡΩΤΗΣΑ καλέ τη γυμνάστρια αν προλαβαίνω σε τρεις μήνες να βγω κορμάρα στην παραλία και μου απάντησε πως είναι καλύτερα να βγω τώρα που δεν θα με δει και κανένας.
* * *
* - ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑ ότι ως ευτραφής έχω πέραση στους ανατολικούς λαούς. Άρα δεν είμαι χοντρή, αλλά εσφαλμένα γεωγραφικώς τοποθετημένη.
Ζ.

Καλώδια κρέμονται
*- ΣΤΟ κάτω μέρος του πεζόδρομου της Βενιζέλου προς το ποτάμι, στο τελευταίο οικοδομικό τετράγωνο, είναι τοποθετημένες κάτι θηριώδεις κάμερες, ρώτησα έναν παρόδιο, είναι εκεί πάνω από χρόνο, οι οποίες, όμως, δεν πρέπει να λειτουργούν, γιατί αν λειτουργούσαν, θα έβλεπαν οι αρμόδιοι ότι στα παρακείμενα «κουτιά», κάτι σαν τα «καφάο» του ΟΤΕ, που μάλλον ρυθμίζουν τη λειτουργία στις βυθιζόμενες μπάρες, υπάρχουν στο πάνω μέρος τους κάποιοι ακροδέκτες...
Είναι ο Β.Χ. που τα έχει παρατηρήσει.
- Κάτι σαν φωτοκύτταρα, που όμως είναι σπασμένοι, με τα ηλεκτρικά καλώδια να κρέμονται, μάλιστα ο ένας είναι τελείως απογυμνωμένος και οι ηλεκτρικές επαφές φαίνονται. Πέραν του κινδύνου βραχυκυκλώματος, αν το ρεύμα είναι 220 Volt και τυχόν ακουμπήσει κάποιος, κάποιο παιδί π.χ., από τα εκατοντάδες που διέρχονται καθημερινά από εκεί, θα είναι τραγικό. (Μπορεί βέβαια να μην είναι επικίνδυνο, αλλά όσο δεν το συμμαζεύουν απ’ τον Δήμο, δείχνει τέτοιο).
Ζ.

Το σύμβολο
* ΠΑΛΙΟ, αλλά επίκαιρο λόγω των επικείμενων εκλογών.
- Γιατί το σουτιέν είναι το σύμβολο της Δημοκρατίας;
- Διότι χωρίζει τη Δεξιά από την Αριστερά, συγκρατεί τις μάζες, ελκύει τον λαό και ξεσηκώνει τα πλήθη.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass