ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 25 Μαρ 2023 17:00
* ΟΠΟΥ ο συνταγματάρχης μοιράζει τις σκοπιές της παρατάξεως. Ζ. * ΟΠΟΥ ο συνταγματάρχης μοιράζει τις σκοπιές της παρατάξεως. Ζ.

Ολα διπλά
* ΜΕΓΑΛΗ γιορτή των Ελλήνων σήμερα, άλλη μία. Γιορτή διπλή,

με παρελάσεις και με μπακαλιάρο, με σημαιοστολισμούς και με εκδρομές, με εκκλησιασμούς και με τραπέζια εορταζόντων, με ανεβασμένο ηθικό και με καλή διάθεση. Κι από πάνω ήλιος λαμπρός να ενθαρρύνει...
Ζ.

Επιθυμίες
* - ΦΑΙΝΕΤΑΙ να το έχει καταλάβει ο Ν. Ανδρουλάκης ότι δεύτερη Κυριακή δεν θα έχει. Το ξέρει, άλλωστε, καλά πως δεν τον συμφέρει καθόλου, ότι μπορεί να γίνει το Βατερλό του...
Συνεχιζόταν στη συντροφιά των Λαρισαίων η συζήτηση για τη συνέντευξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
- Δεν λέει, πάντως, με ποιον θα ήθελε να συμμαχήσει. Με τον έναν ή με τον άλλο;
- Μπορεί και να μην έχει σημασία, γι’ αυτόν. Διψήφιο ποσοστό και μάλιστα ισχυρό λέει ότι θέλει, αυτό μόνο και μετά θα δουν τι θα τους κάνει...
- Κι ο Μητσοτάκης θέλει αυτοδυναμία, τι μ’ αυτό. Κι ο Τσίπρας να βγει πρώτος θέλει. Ξέρει ο σοφός λαός...
Ζ.

Εμπλοκή
* ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΗΚΕ με επιτυχία το ΚΤΕΛ της Λάρισας, σήκωσε το βάρος των μετακινήσεων προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τώρα που έχουν σταματήσει τα τρένα. Με ακρίβεια και ασφάλεια, όπως πάντα. Όμως...
Η Λαρισαία διαμαρτύρεται, διότι έφτασε να περιμένει 1:56:00, όπως κατέγραψε το κινητό της, την κρατούσε το σύστημα στην αναμονή δύο ώρες, καθώς ήθελε να κλείσει θέση. Και τελικά δεν τα κατάφερε. Θεωρεί ότι απαιτείται η προσθήκη μερικών ακόμα τηλεφωνικών γραμμών στις κρατήσεις εισιτηρίων.
* * *
* ΤΟ είχε πει, πάντως, ο πρόεδρος Βασ. Μανδηλάς, μέσω της εφημερίδας είχε απευθύνει έκκληση στο επιβατικό κοινό να μην καλεί στα τηλέφωνα για να ενημερωθεί για τα δρομολόγια ή για να κάνει κράτηση θέσης, αλλά να μπαίνει στην ιστοσελίδα του ΚΤΕΛ, όπου υπάρχουν αναρτημένες οι ώρες των δρομολογίων και να χρησιμοποιεί την ιντερνετική του υπηρεσία e-ticket, ώστε να μην μπλοκάρει το τηλεφωνικό κέντρο και τα εκδοτήρια των εισιτηρίων. «Γίνονται περίπου 60 με 70 τηλεφωνικές κλήσεις το λεπτό, είναι αδύνατον να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν σωστά...»
* * *
** ΩΣΤΟΣΟ, υπάρχει και τόσος κόσμος που δεν έχει την ευχέρεια στο ίντερνετ, είναι κι όσοι είχαν συνηθίσει να κλείνουν θέσεις τηλεφωνικά. Μάλλον απαιτείται η προσθήκη επιπλέον τηλεφωνικών γραμμών στις κρατήσεις.
Ζ.

Κατόπιν ενεργειών
* ΣΤΗΝ επικαιρότητα ξανά, το θέμα του Τελωνείου. Κι ο αρχειοφύλαξ Ε.Ρ. συνεισφέρει με πρωτοσέλιδο στην εφημερίδα από τον Δεκέμβριο του 1957: «Ιδρύεται εις Λάρισαν Τελωνείον Α’ Τάξεως». Δικαίωση του αγώνα, καθώς είχε κορυφωθεί η πίεση των παραγόντων της Λάρισας, να ιδρυθεί το Τελωνείο. Τότε, λόγω λιμανιού, υπήρχε από παλιά στον Βόλο. Λοιπόν: Κατόπιν προσωπικής ενεργείας του προέδρου της Βουλής κ. Κ. Ροδοπούλου προς το Υπουργείον Οικονομικών, η αρμοδία υπηρεσία του Υπουργείου καταρτίζει διάταγμα διά του οποίου προβλέπεται η ίδρυσις Τελωνείου Α’ Τάξεως εν Λαρίση. (Με γεια μας...).
Ζ.

Στη μέση του δρόμου
* ΚΑΙ μέσα στον γενικό χαμό και την πίεση προέκυψε και η αστοχία προχθές στο δρομολόγιο των 3 για Θεσσαλονίκη. Έγινε λάθος, δεν λειτούργησε σωστά κι οι αυτονόητοι κανόνες, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθούν πολύ μια γυναίκα με το επτάχρονο παιδί της.
Στον έλεγχο επιβίβασης κόβουν τα εισιτήρια στην πόρτα του λεωφορείου.
Ε, μέσα στην ανακατωσούρα τα δικά τους δεν τα έκοψαν, ανέβηκαν κάθισαν στις θέσεις τους, ο ελεγκτής μέτρησε τα αποκόμματα στα χέρια του, όχι, όμως, και τους επιβάτες στις θέσεις τους, είδε ότι είχε δύο κενές θέσεις, το ανέφερε.
Στα εκδοτήρια έσπευσαν να τις πουλήσουν, αλλά και να εξυπηρετήσουν τον κόσμο που περίμενε. Μπήκαν άλλοι δύο στο φεύγα του λεωφορείου, όμως, φευ θέση δεν έβρισκαν.
* * *
** ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ο οδηγός στην εσοχή μετά το νοσοκομείο κι έδωσε τη λύση. Τιμωρητική για εκείνη που δεν της κόπηκε το εισιτήριο, δίχως να φταίει. Ναι τους κατέβασε, μαζί με το παιδί, το οποίο άρχισε να κλαίει, τους κατέβασε φυσικά και τις αποσκευές, «να πας να πάρεις το επόμενο», ήτοι γύρνα με τη βαλίτσα και το παιδάκι περπατώντας στο ΚΤΕΛ. Απίστευτο; Εδώ θέλει ρύθμιση το πράγμα, αν τους καταγγείλει και διεκδικήσει; Είναι δυνατόν; Δεν τους έφερε καν πίσω με το λεωφορείο, κατέβα στη μέση του δρόμου; Ναι φυσικά και γίνονται και λάθη, ανθρώπινα, πώς διορθώνονται είναι το θέμα.
Ζ.

Κλείνει
* Το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας για τις προσεχείς εθνικές εκλογές φαίνεται να κλείνει στον Νομό Λάρισας με Αγιώτη... Εκ των Ενόπλων Δυνάμεων ορμώμενο... Οι τελικές συζητήσεις έγιναν κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Λάρισα λίγες ημέρες πριν το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.
Οι πληροφορίες μας κρίνονται ως απόλυτα έγκυρες. Θα περιμένουμε απλά σε σύντομο χρονικό διάστημα να επιβεβαιωθούμε.
Ν.Γ.

Να ταιριάζεις
* ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ σκέψεις από έμπειρες μεσήλικες Λαρισαίες.
- Γιατί να μαλώσω καλέ μαζί του, όταν μπορώ να πλύνω το αγαπημένο του ρούχο στους 90 βαθμούς;
* * *
* - ΠΑΡΑΚΑΛΩ, θα μου βάλετε προφιτερόλ;
- Για το σπίτι;
- Όχι, θα το φάω εδώ. Στο σπίτι κάνω δίαιτα.
* * *
* - ΤΟ θέμα κορίτσια είναι να ταιριάζεις με τον άλλο και στα χάπια για να μπορείς να κάνεις και καμιά τράκα.
Ζ.

Στεφάνι
* ΓΙΑ πρώτη φορά μετά από χρόνια δεν θα καταθέσει στεφάνι στο Ηρώο της πόλης για την Εθνική επέτειο ο πρόεδρος των Αναπήρων Πολέμου Εθνικής Αντίστασης Αθανάσιος Ριζάκης.
Το στεφάνι για λογαριασμό της Ένωσης θα το καταθέσει στο σημείο του δυστυχήματος των Τεμπών, όπου έχασαν τη ζωή τους στη σύγκρουση των αμαξοστοιχιών τόσοι νέοι άνθρωποι.
Κατάθεση με υψηλό συμβολισμό λόγω των ημερών...

Συνωμοσία
* «ΑΠΟ την αντιπολίτευση φτιαχτό ήταν αυτό στα Τέμπη», έλεγε μεγαλοφώνως και με απόλυτη σιγουριά στο λεωφορείο, η προφανώς μουτζαχεντίν Μητσοτάκη. Τρελαμένη; Η θεωρία μιας ακόμα συνωμοσίας στο προσκήνιο...
- Ναι, σχολίασε κάποιος χαμηλόφωνα. Και το εμπορικό τρένο ήταν σου λέω γεμάτο εμβόλια, ληγμένα...
- Φαντάσου, βρε συ, να ήταν συριζαίος ο μοιραίος σταθμάρχης... Τότε την ίδια θεωρία θα λάνσαρε κι ο Πορτοσάλτε, την επομένη κι ο Άδωνις, θα αναρωτιόταν κι ο ίδιος ο Μητσοτάκης, «δεν θέλω να το πω, αλλά μήπως πρέπει να το ερευνήσει η Δικαιοσύνη;».
Ζ.

Φουλ ΠΑΣΟΚ
* «Φταις εσύ», ο Τσίπρας, «Όχι, εσύ φταις», ο Μητσοτάκης. «Εσείς φταίτε κι οι δύο», ο Ανδρουλάκης, καθώς το ΠΑΣΟΚ έχει κάμποσα χρόνια εκτός κυβερνητικού νυμφώνος.
- ΜΑ ο ΟΣΕ ήταν βασίλειο του ΠΑΣΟΚ επί δεκαετίες...
Ο Λαρισαίος σκεφτόταν τους σιδηροδρομικούς που γνώριζε.
- Ο πρώτος δεξιός του ΟΣΕ που είδα στη Λάρισα είναι αυτός ο μοιραίος σταθμάρχης. Αυτός κι άλλον έναν σιδηροδρομικό, δηλαδή ξέρω πού να είναι νεοδημοκράτης.
Ζ.

Όλο παραπίσω
* ΤΙ τραβάνε κι οι τοπικοί βουλευτές, μα και πολιτευτές, ιδίως οι νεοδημοκράτες που εμφανίζονται και ως οι πιο δραστήριοι. Τους κρύωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης που πήγε πάλι πίσω τις εκλογές, τους πάγωσε. Θέλει να τις κερδίσει οπωσδήποτε, οπότε, εντελώς δημοκρατικά, θα τις κάνει όταν θεωρεί ο ίδιος πως τον βολεύει περισσότερο.
Γενικότερα τους έχει εξουθενώσει πάντως, καθώς εδώ και ενάμιση χρόνο, όλο είναι έτοιμοι να μπουν στην τελική ευθεία για τις κάλπες κι όλο αυτές αναβάλλονται. Και ψυχολογικό, αλλά και τεχνικό το πρόβλημά τους, πόσο ν’ αντέξουν. Ευτυχώς, η απόφαση ελήφθη και ξεκινάει ο Γολγοθάς τους, ούτε εξήντα μέρες δεν θα διαρκέσει πια. Κωνσταντίνου και Ελένης, όχι το σίριαλ, στις 21 Μαΐου, Κυριακή γιορτή του πολιτευομένου. Εν τούτω νίκα, έλεγαν κι αυτοί για τον Σταυρό.
Ζ.

Εννοείται...
* Ο δαίμων του τυπογραφείου έβαλε το χεράκι του και στην ευχαριστήρια δήλωση του δημάρχου Τυρνάβου, Γιάννη Κόκουρα, για τις ενισχύσεις που δόθηκαν από το ΥΠΑΑΤ σε αχλάδι και αμπέλι δεν αναφέρθηκαν οι τρεις βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι και προφανώς συνέβαλαν τα μέγιστα στη θετική εξέλιξη καταβολής της ενίσχυσης. Δεν ήταν μόνο η παρουσία των βουλευτών στις δύο συσκέψεις που έγιναν στο Υπουργείο, αλλά και οι πιέσεις που άσκησαν κατά μόνας προς την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των Τυρναβιτών. Αν και στη φωτογραφία φαίνονται οι γαλάζιοι βουλευτές να πλαισιώνουν τον υπουργό Γεωργαντά, η διευκρίνιση -ενόψει εκλογών- απαραίτητη.

Ειδικός σε όλα
* ΣΤΗΝ αρχή έγινε σεισμολόγος και γυρνούσε στη σεισμόπληκτη Ελασσόνα, τάζοντας λαγούς με πετραχήλια. Στη συνέχεια, έγινε αρχαιολόγος και ανακάλυπτε πλάκες, δίπλα στο ποτάμι. Η τελευταία ειδικότητα που υιοθέτησε είναι ειδικός στα τρένα κι όπου βρει κάμερα προχωρά σε αναλύσεις... Στο μεταξύ, κανείς δεν ξέρει το επάγγελμα με το οποίο βιοπορίζεται. Πρόσφατα πλασάρεται και ως συγγενής του περιφερειάρχη Κ. Αγοραστού. Έτσι εξηγείται που ο τελευταίος πανηγυρίζει που θα απαλλαχθεί οσονούπω από την παρουσία του;

Λύση από Γεωργαντά
* ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ αποχώρησαν από το ΥΠΑΑΤ οι Τυρναβίτες αγρότες, μετά τα ποσά που ανακοίνωσε ο Γ. Γεωργαντάς, ότι θα λάβουν ως ενίσχυση για το χαμένο εισόδημα.
Κι όπως δήλωσε χαρακτηριστικά Τυρναβίτης συνεταιριστής, «ευτυχώς που με την υπόθεση ασχολήθηκε ο Υπουργός κι όχι ο υφυπουργός Γ. Στύλιος, γιατί τότε ακόμη στο ακουστικό θα περιμέναμε...». Δεν έχει άδικο...

Φτιάξε κάστρα
* ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΕΣ σκέψεις νεαρών Λαρισαίων.
- Άλλοι πίνουν νερό στ’ όνομά μου κι άλλοι σόδα για να με χωνέψουν.
* * *
* - ΑΝ όλα πάνε χάλια, πέσε και κοιμήσου. Θα συνεχίσουν να πηγαίνουν χάλια, αλλά δεν θα είσαι και κουρασμένος.
* * *
* - ΔΥΝΑΤΟΣ είσαι όταν φτιάχνεις κάστρα ολόκληρα με τη λάσπη που σου έριξαν.
Ζ.

Τόσα χρόνια
* ΤΑ κόμματα που δεν έχουν κυβερνήσει και δεν θα κυβερνήσουν έχουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα έναντι των κομμάτων εξουσίας. Μπορούν να ασκούν κριτική εφ’ όλης της ύλης, να πετροβολούν το σύστημα και τους πολιτικούς αντιπάλους τους εκ του ασφαλούς.
Οι ελκυστικές προτάσεις τους θα μείνουν στο θεωρητικό επίπεδο, σημειώνει ο Τ.Π.: Αυτό το πλεονέκτημα το έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Κέρδισε δύο εκλογές, υπέγραψε μνημόνιο, εφάρμοσε σκληρά μέτρα.
Το ελαφρυντικό που επικαλείται, ότι δηλαδή υλοποίησε μια πολιτική, με την οποία δεν συμφωνούσε, ενδεχομένως να πείθει τον στενό πυρήνα των οπαδών του, αφήνει, όμως, παγερά αδιάφορο το μεγάλο ακροατήριο.
* * *
* ΚΙ αφού ξεμπερδεύει με τους μεν, περιλαβαίνει τους δε: Η σημερινή Κυβέρνηση υποστηρίζει πως για σχεδόν όλες τις κακοδαιμονίες που ταλαιπωρούν τη χώρα ευθύνεται η προηγούμενη. Προσπαθούν να πείσουν ότι μέχρι το 2015 τα πάντα λειτουργούσαν άψογα και μετά το 2019 τα πάντα άρχισαν να κινούνται με ιλιγγιώδη ταχύτητα και πως αν έλειπε αυτό το καταστροφικό διάλειμμα (2015-2019) η Ελλάδα θα φιγουράριζε στις πρώτες θέσεις. Άραγε, μετράνε αυτά τα τέσσερα και κάτι χρόνια περισσότερο από τα πολλά προηγούμενα, αν ξεκινήσουμε από τότε που τελείωσε ο Εμφύλιος;
* * *
* ΚΑΙ αρχίζει την καταμέτρηση: Από το 1949 μέχρι το 1967 τη χώρα κυβέρνησε η Δεξιά σε δύο παραλλαγές. Οι περίοδοι με κυβερνήσεις του Κέντρου ήταν βραχύβιες, αλλά και αιχμάλωτες, καθώς το Παλάτι, η Αμερικανική Πρεσβεία και το παρακράτος κινούσαν τα νήματα. Το 1967 και για επτά χρόνια κυβέρνησε η Άκρα Δεξιά με στολή. Αλλά και μετά τη Μεταπολίτευση, κουμάντο έκαναν η Δεξιά και ο έτερος πόλος του συναινετικού δικομματισμού, το ΠΑΣΟΚ. Και για τρία χρόνια η Δεξιά, ζευγάρι με το συμβιβασμένο ΠΑΣΟΚ. Αυτοί δημιούργησαν με τις πολιτικές τους τη σύγχρονη Ελλάδα. Τα πολλά στραβά που υπάρχουν είναι δικά τους επιτεύγματα. Οδήγησαν στη χρεοκοπία, έφεραν τα μνημόνια, δημιούργησαν την εκτεταμένη διαφθορά, το αναποτελεσματικό κράτος, τα πελατειακά δίκτυα και την καχεκτική δημοκρατία. (Και το εντυπωσιακό; Τρεις πολιτικές δυναστείες δέσποσαν: Καραμανλήδες δύο, Παπανδρέου τρεις, Μητσοτάκηδες δύο. Αυτό κι αν είναι ευρωπαϊκό ρεκόρ. Ακατάρριπτο).
Ζ.

Μετά
* - ΠΗΓΑ κι εγώ για εξομολόγηση βρε φίλε...
Ο Λαρισαίος συνάντησε παλιό του φίλο μετά από πολύ καιρό.
- Κι άλλαξες μετά;
- Εγώ όχι, ο πάτερ άλλαξε...
- Ε;
- Άλλαξε ενορία.
Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass