ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 23 Σεπ 2023 18:00
* ΣΤΙΣ Εργατικές Κατοικίες της Γιάννουλης τα ισόγεια σπίτια βρίσκονται πάνω από ένα μέτρο από το έδαφος. Αυτό θα πρέπει να το συνοπολογίσουμε και να το προσθέσουμε στο σημείο που έφτασε το νερό στα σπίτια. Έτσι, για να καταλάβουμε πόσο έφτασε το νερό στην περιοχή. Φαίνεται στο τζάμι… Κ.Γ. * ΣΤΙΣ Εργατικές Κατοικίες της Γιάννουλης τα ισόγεια σπίτια βρίσκονται πάνω από ένα μέτρο από το έδαφος. Αυτό θα πρέπει να το συνοπολογίσουμε και να το προσθέσουμε στο σημείο που έφτασε το νερό στα σπίτια. Έτσι, για να καταλάβουμε πόσο έφτασε το νερό στην περιοχή. Φαίνεται στο τζάμι… Κ.Γ.

Πόσο πιο...
* ΕΝΑ ακόμα φθινόπωρο ξεκίνησε με τη χθεσινή ισημερία. Δεν θα είναι το ίδιο με τα προηγούμενα, πολύ πιο δύσκολο για πολλούς, ιδιαίτερα στη Θεσσαλία.
***
* ΠΡΟΣ το τέλος του αυτός ο φοβερός Σεπτέμβρης και πιο καλοκαίρι δεν γίνεται... Έφτασε διήμερο με 37άρια. Διήμερο, λοιπόν, με υψηλές θερμοκρασίες. Έπειτα, ωστόσο, κανονικότητα, θα έρθει η βροχή, η παζαρίσια.
Ζ.

Πληθώρα
* ΦΟΥΝΤΩΝΕΙ η πίεση του προεκλογικού αγώνα.
- Με ένα «Δεν ψηφίζω εδώ» είμαι διαρκώς αυτές τις μέρες.
***
* - ΕΒΑΛΕ κι ένας φίλος για δημοτικός σύμβουλος, που το μόνο του κατόρθωμα είναι ότι η μάνα του δεν έχει καταφέρει ν’ αλλάξει ριχτάρια στον καναπέ από το 2015 γιατί εκείνος δεν σηκώνεται.
***
* - ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ που το λέω, αλλά δεν έχουμε κανέναν υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο στην οικογένειά μας.
Ζ.

Στο επίκεντρο
* ΠΑΡΩΝ στις συζητήσεις όλων των Λαρισαίων, Συριζαίων και μη, το όνομα του Στ. Κασσελάκη. Πολλά και τα αστειάκια.
- Σας άρεσαν τα μούσια, αφήσαμε γένια. Σας άρεσαν τα τατουάζ, ζωγραφιστήκαμε ολόκληροι. Σας άρεσε ο Σπαλιάρας, γίναμε φέτες. Σας άρεσε ο Μπισμπίκης, γίναμε λέτσοι με μπίρες. Τώρα σας αρέσει ο Κασσελάκης. Ε, όχι, αρκετά...
***
* ΑΛΛΑ και σοβαρές προσεγγίσεις.
- Σκηνικό ρήξης και διάσπασης, έστω διακριτικών αποχωρήσεων, στο όνομα πάντα της ενότητας, μην ξεχνιόμαστε. Πόσο θα μείνουν, επί παραδείγματι, ενεργοί στο κόμμα τα στελέχη της Νομαρχιακής, εφόσον εκλεγεί ο Κασσελάκης, στον οποίο τόσα του καταμαρτυρούν; Αν δεν τους αποστρατεύσει εκείνος δηλαδή...
Ζ.

Άλλο βγήκε
* «ΔΕΝ ήθελα να πω αυτό. Εγώ το Λένινγκραντ ζωγράφισα κι όχι την Καρδίτσα. Δεν έχει ποτάμι η Καρδίτσα. Τα μπέρδεψα».
«Δεν φταις. Από απόσταση όλα εξισώνονται».
Με αφορμή τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Λαρισαίος διάβαζε Βασ. Βασιλικό, όταν έγραφε πριν μισό αιώνα, εξόριστος απ’ τη Χούντα, για κάποιον ζωγράφο της εμιγκράτσιας. Αλληγορικά... (Και τότε).
Ζ.

Δεν ξέρουν;
* - ΤΟ Υπουργείο Ανάπτυξης με τον Κ. Σκρέκα στο τιμόνι βάζει φρένο στην ακρίβεια στο σούπερ μάρκετ...
Διάβαζε ο Λαρισαίος την είδηση και καπάκι σχολίασε.
- Ποιος, αυτός που έβαλε πλαφόν 2,5 ευρώ στο εμφιαλωμένο νερό μετά την πλημμύρα; Που το πήρα χθες μόλις 1,55...
Ζ.

Με αντικλεπτικά
* ΩΣ γνωστόν, τα μπουκάλια με το ουίσκι στα σούπερ μάρκετ είναι ασφαλισμένα σε ντουλάπια ή με κρίκους και αντικλεπτικά. Αποτελούν στόχο. Τώρα, το ίδιο αναμένεται να γίνει και με το λάδι. Και δεν είναι υπερβολή, το έκαναν ήδη οι Ισπανοί.
Ζ.

Πνευματώδεις
* ΣΕ οινο-πνευματώδεις συζητήσεις οι Λαρισαίοι φοιτητές.
- Η βότκα είναι απλά πατάτες που έκαναν σωστή επιλογή καριέρας.
***
* - Η άλλη έβαλε κατά λάθος τσίπουρο στο ατμοσίδερο και τρεις μέρες τώρα σιδερώνει.
***
* - ΚΑΤΙ πρέπει να μου έριξαν στην ενδέκατη βότκα χθες, χάλια είμαι σήμερα.
Ζ.

Παρεμβαίνει
* ΤΟΝ χαρακτήρισαν ναυαρχίδα του συνδυασμού του Θαν. Μαμάκου. Συστήνοντας τον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο Ηρακλή Γερογιώκα, στην περίφημη «κουμουνδουριανή παρέα», που τον ήξεραν δηλαδή, ο γνωστός καθηγητής Ν.Μ. θύμισε, μεταξύ άλλων, ότι ασχολείται ενεργά με την πολιτική, χωρίς να «εμπορεύεται» για το χατίρι της τον πατριωτισμό και τη θρησκεία. Η αγάπη του προς τη Λάρισα αδιαπραγμάτευτη. Βαθιά δημοκρατικός. Μεγάλος ο αριθμός άρθρων και σχολίων στον Τύπο της Λάρισας. Δεν αφήνει να πέσει «καρφίτσα» κάτω. Θέματα Παιδείας, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κοινωνικά θέματα. Όλα περνούν από το φίλτρο της πολιτικής του διαίσθησης και αντίληψης. Με τον ήρεμο, συναινετικό, ουχί διχαστικό, αλλά αισθητά αιχμηρό λόγο του...
Κι ο στιχοπλόκος Ν.Χ. συμπλήρωσε: «Είμαι ένας από αυτούς που από πατέρα μέχρι γιόκα θα ψηφίσουν Γερογιώκα».
Ζ.

Χωρίς γιατί και αν
* ΝΑΙ, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Απ. Καλογιάννη, όμως αυτές τις μέρες ο Δημήτρης Αδάμ έχει επικεντρώσει τη δραστηριότητά του βοηθώντας ποικιλοτρόπως, όχι μόνο με λόγια, συναδέλφους του των οποίων οι επιχειρήσεις επλήγησαν από τη θεομηνία. Στο πλευρό τους και στα πολύ δύσκολα.
Όσο για τα προεκλογικά, μαζί του έχουν συστρατευτεί πολλοί φίλοι, που συμμερίζονται τ’ όραμά του και βρίσκονται στο πλάι του σ’ αυτήν τη δύσκολη μάχη, με πολύ σκληρή δουλειά. Κι επιπλέον, μέχρι και στιχάκια του έχουν φτιάξει:
- Για επιλογή σωστή, χωρίς γιατί και αν, απλά ψηφίστε Αδάμ.
- Για Λάρισα «ταμάμ», μη σκέφτεστε. Αδάμ.
- Αδάμ, Αδάμ, Αδάμ και σταματούν τα τραμ. (Με σαφές υπονοούμενο, αφού τραμ έχει υποσχεθεί ο αντίπαλος συνδυασμός).
Ζ.

Τόσα λάθη...
* ΖΟΡΙΣΜΕΝΟΙ χθες οι γαύροι, όχι τόσο που έχασαν από τους Γερμανούς, αλλά που την ίδια μέρα είχαν πετύχει σημαντικές νίκες και οι τρεις άλλες ελληνικές ομάδες.
- Τι δεν καταλαβαίνει ο Μαρινάκης... Τόσα λάθη και πάλι λάθη, τα αναγνωρίζει τα πιο πολλά, καμιά δεκαπενταριά συγγνώμη ζητάει σε κάθε ματς. Με μόνιμο σπίκερ τον Γ. Θαναηλάκη, πώς να κερδίσει...
- Αναπληρωματικό δεν έχει; Μια μεταγραφή να κάνει;
***
* ΦΥΣΙΚΑ τα έβαζαν με το σύστημα.
- Μας φόρτωσαν πέναλτι Άγγλοι και Γερμανοί, ναι και την ΑΕΚ. Και δυστυχώς το VAR τα επιβεβαιώνει μετά και δεν μας αφήνει να κλαφτούμε διαιτησία...
***
* ΚΑΤΑ τ’ άλλα, κλασικά φίλαθλοι με κατανόηση.
- Εντάξει μωρέ, καινούργια ομάδα είναι ο Ολυμπιακός, πώς να γίνει...
- Όπως κάθε χρόνο, όμως, 15 μεταγραφές πάλι. Τι ωραία... Κι άλλοι τόσοι φεύγουν κάθε σεζόν. Ώσπου να στρώσουν οι καινούργιοι αστέρες, να τους μάθει κι ο κόσμος πόσο παλτά αποδεικνύονται οι περισσότεροι, μεσοχρονίς αλλάζουν πάλι.
Ζ.
Ο γιατρός
* ΣΤΑΘΕΡΑ στο πλευρό του Κ. Αγοραστού, ο Βασ. Πινακάς, ο αντιπεριφερειάρχης της Λάρισας, που έχει διατελέσει με επιτυχία και πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, επισημαίνει ως υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος ξανά ότι παραμένει μονίμως στο πλευρό των απλών ανθρώπων. Ο Λαρισαίος γιατρός επιδιώκει την επανεκλογή του, αποφασισμένος να συνεχίσει να προσφέρει.
Ζ.

Ο μάνατζερ
* Ο οικονομολόγος Βαγγέλης Παπαλέξης, σύμβουλος επιχειρήσεων και οργανισμών, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, με τον συνδυασμό του Θαν. Μαμάκου. Ο σαραντάχρονος Λαρισαίος, εκλεγμένος επί σειρά θητειών στα όργανα του Οικονομικού Επιμελητηρίου, φιλοδοξεί εκλεγόμενος στον Δήμο να μανατζάρει σημαντικές υποθέσεις για την πρόοδο της πόλης.
Ζ.

Μόνο μια φορά
* ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ και προβληματάκια νεαρών Λαρισαίων.
- Το συχνό σεξ μας κάνει λέει πιο έξυπνους. Έτσι εξηγείται που είμαστε βούρλα.
***
* - ΟΤΑΝ κάνεις σεξ, κοιτάς τη γυναίκα σου στα μάτια;
- Όχι, μια φορά το έκανα και το μετάνιωσα, ήταν πολύ τρομακτικό.
- Γιατί.
- Ήταν στην πόρτα. Γύρισε ξαφνικά.
***
* - Σ’ ενοχλεί που ροχαλίζω;
- Μόνο όταν κάνουμε σεξ.
***
* - ΤΟ ξέρεις ότι το σεξ είναι υγεία και προσθέτει χρόνια στη ζωή;
- Ναι, το ξέρω.
- Θες να σε κάνω αθάνατη;
Ζ.

Στην εφημερίδα
* ΓΙΑ την αναγκαιότητα να κατασκευαστεί το δίκτυο τεχνητών λιμνών στον Πάμισο. Σε συνδυασμό με τα έργα του Αχελώου, που βρίσκονται έτσι κι αλλιώς σε φάση ολοκλήρωσης, στη Συκιά 65% και στη σήραγγα μεταφοράς 85%, κατασκευή μεγάλων ταμιευτήρων για την υποδοχή και αυτών των νερών, οι οποίοι και νερό θα αποθήκευαν και το πλημμυρικό νερό θα φρέναραν και άλλα πολλά θα πρόσφεραν οι τεχνητές λίμνες στα ορεινά: Αειφόρο ανάπτυξη και στον τουρισμό και βιοποικιλότητα. (Αυτά έγραφε στην «Ε», πριν δύο χρόνια, ο Καρδιτσιώτης μηχανικός Κων. Κλοκοτάρας. Που τώρα πλημμύρισε και το δικό του το σπίτι).
***
* ΤΑ έλεγε κι αυτός, οι κυβερνώντες της Αθήνας, όμως, έχουν άλλες προτεραιότητες για τα μάτια και τ’ αυτιά τους. Τα εξηγούσε τότε μέσω της εφημερίδας αναλυτικά ο άνθρωπος: Ο Πάμισος ή Πλιούρης έχει τις πηγές του στη Νότια Πίνδο σε υψόμετρο 1.600 μ. περίπου. Οι πηγές του αποτελούν έξι χειμαρρικές υπολεκάνες, αλλιώς υδατορέματα. Εκβάλλει στον Πηνειό ποταμό, στην περιοχή Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων - Αγναντερό Καρδίτσας. (Κι έτσι τα νερά του πνίγουν και τη Λάρισα και τον κάμπο της).
***
* Η λεκάνη απορροής του Πάμισου έχει έκταση 160.000 στρέμματα και με τα ορεινά συμπλέγματα δημιουργείται ένα φυσικό περιβάλλον με ισχυρή λειτουργία χειμαρρικού αναγλύφου. Το τραχύ κλίμα και ιδίως οι πολλές και ραγδαίες κατακρημνίσεις, σε συνδυασμό και με την έντονη τοπογραφία των οροσειρών, το ευπαθές γεωυπόθεμα και η έλλειψη προστατευτικού φυτοκαλύματος σχηματίζουν ένα πολύ έντονο χειμαρρικό περιβάλλον που αναπτύσσεται στη λεκάνη απορροής Πάμισου έως την έξοδό του από τα στενά του Μουζακίου. (Φαινόταν ο κίνδυνος, είχε χτυπήσει κι εκείνος την καμπάνα).
Ζ.

Πάντα θα λείπει
*ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ σχόλιο, «Εν Συντομία» με την υπογραφή Χ., που ανέσυρε από τον Σεπτέμβριο του 1978 ο αρχειοφύλαξ της εφημερίδας Ε.Ρ.: Η γέφυρα του Αλκαζάρ είναι ανεπαρκής πλέον να εξυπηρετήσει τον τεράστιο, καθημερινό φόρτο. Όταν τελικά αποφασιστεί και κατασκευαστεί μια δεύτερη γέφυρα, τότε θα έχουμε ανάγκη μιας τρίτης γέφυρας. Πάντα, δηλαδή, θα λείπει μια γέφυρα και μεταξύ του προβλήματος και της λύσης του, θα υπάρχει αγεφύρωτο χάσμα. (Έτσι, άραγε, δεν συμβαίνει με όλα;).
Ζ.

Τζάμπα κόπος
* ΣΤΟ παγκάκι του πάρκου οι δύο ηλικιωμένες Λαρισαίες.
- Ο άντρας σου είναι 82 χρονών και κυνηγάει κοριτσάκια.
- Νομίζεις, καλέ, ότι θα θυμώσω; Κι ο σκύλος κυνηγάει αυτοκίνητα, δεν μπορεί να τα οδηγήσει όμως.
Ζ.

Υπόγεια
* ΣΤΑΜΑΤΗΜΟ δεν έχουν τα παράπονα στις πλημμυροπαθείς περιοχές. Ο Χ.Π. περιγράφει στην «Ε» πως, αφού χρειάστηκε να περάσει μια μικρή ταλαιπωρία μέχρι να πάρει μια οριστική απάντηση σχετικά με τις αποζημιώσεις, προσπαθεί διακαώς να μάθει τι θα γίνει με τα υπόγεια. Εκεί, δηλαδή, που είχε τον κεντρικό του λέβητα και το μηχανοστάσιο του ασανσέρ. Για τα δύο αυτά πράγματα, μάλιστα, όταν πήρε έναν εκτιμητή, του είπε πως χρειάζεται πολλές χιλιάδες ευρώ. Αμέσως πήγε στην Εφορία και βλέπει πως δεν δικαιούται κάτι σχετικά. Αναρωτιέται, λοιπόν: «Πού θα βρω τα χρήματα για να τα φτιάξω; Πώς μπορώ να περάσω χειμώνα αν δεν έχω τον λέβητα;». Απαντήσεις, ωστόσο, δεν μπορεί να λάβει...
***
* ΠΟΛΛΑ και τα ερωτήματα από τις Εργατικές Κατοικίες της Γιάννουλης. Εκεί δεν υπάρχει υπόγειο που να μην πλημμύρισε. Οι κάτοικοι ρωτούν ο ένας τον άλλο για το τι ισχύει και πώς μπορούν να αποζημιωθούν σχετικά. Όλοι είναι απογοητευμένοι, καθώς ένα δεύτερο νοικοκυριό έχει καταστραφεί. Σαλόνια, υπολογιστές, τηλεοράσεις, έγγραφα, βιβλία και ενθύμια, που σε καμία περίπτωση δεν αποζημιώνονται, απλά χάθηκαν.
Κ.Γ.
Δουλειές
* ΚΑΙ δεν είναι μόνο τα σπίτια των ανθρώπων που επλήγησαν τόσο βάναυσα από τα καιρικά φαινόμενα. Είναι και οι δουλειές που τρέχουν. Ελεύθεροι επαγγελματίες προσπαθούν να μη χάσουν τους πελάτες τους, υπάλληλοι τρέχουν για να προφτάσουν το ωράριο. Κι όλα αυτά ενώ έχουν στο μυαλό τους τα σπίτια τους, που είναι βρεγμένα μέχρι και στο εσωτερικό των τοίχων. Δύσκολη δοκιμασία για τις οικογένειες που έχουν να ρυθμίσουν και τα φροντιστήρια και τις δραστηριότητες των παιδιών, που κι αυτά πρέπει να μη χάσουν την επαφή με τη φυσιολογική καθημερινότητά τους. Γολγοθάς.
Κ.Γ.

Αποδοκιμάζουν
* ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΖΕΙ τις μεταγραφές μελών και στελεχών του κόμματος σε συνδυασμούς που δεν στηρίζει η τοπική ΝΔ. Και το χθεσινοβραδινό -άκρως αυστηρό και εύγλωττο- μπιλιετάκι της αναφέρει: «Κατά τη διάρκεια κοινής συνεδρίασης της ΔΕΕΠ Λάρισας και της Συνόδου των Προέδρων ΔΗΜ.Τ.Ο. Νέας Δημοκρατίας Λάρισας αποφασίστηκε: Να προτείνουμε προς τα πειθαρχικά όργανα της Νέας Δημοκρατίας τη λήψη μέτρων και την απομάκρυνση προσώπων/ μελών του κόμματος, που ενώ διατηρούν κομματικές ή κυβερνητικές θέσεις, εκφράζουν προσωπικές ή τυχοδιωκτικές απόψεις και συμμετέχουν ή συντάσσονται ως υποψήφιοι σε αυτοδιοικητικούς συνδυασμούς, οι οποίοι κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση με τις κυβερνητικές θέσεις. Ιδίως, μάλιστα, όταν στον ίδιο Δήμο υπάρχουν συνδυασμοί που κινούνται στο κλίμα και το πνεύμα των δικών μας ιδεολογικών και πολιτικών θέσεων».

 

KOULOURI.jpg

* ΣΤΟ Κουλούρι, μετά που έβγαλαν την εξωλέμβιο.
Ζ.

 

TEXNH.jpg

* ΟΧΙ δεν είναι έργο τέχνης. Είναι το στρώμα λάσπης που έμεινε από την πλημμύρα εκεί κάτω από τη γέφυρα του Αλκαζάρ στα όργανα γυμναστικής. Και όπως ξεραίνεται παίρνει μαζί τους και την άμμο που έχει από κάτω.  Αν και από κοντά η μυρωδιά είναι ανυπόφορη, από καλλιτεχνικής άποψης είναι ενδιαφέρον το αποτέλεσμα.
Κ.Γ.

 

GYMNASTHRIO.jpg* ΚΑΙ σου φτιάχνει κάτι κοιλιακούς… Έναν για την ακρίβεια, έναν και τρανό.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass