Ψιθυριστά και άλλα

Δημοσίευση: 24 Σεπ 2023 17:01

Μοιρασμένη
* ΕΙΧΕ καταλήξει σε συμπέρασμα ο νεαρός Λαρισαίος.
- Κυριακή είναι μέχρι το μεσημέρι, μετά είναι Δευτέρα.
Ζ.

Κουτσόχερο
* ΣΤΗ Δομή φιλοξενίας στο Κουτσόχερο, Διοικητής και προσωπικό κινούνται με πυρετώδεις ρυθμούς, ώστε όλα να είναι στην εντέλεια για να προσφέρουν την καλύτερη δυνατή φιλοξενία στους ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους, από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία.
Στη Δομή, εδώ και μέρες, πραγματοποιούνται επισκευές, συντηρήσεις, καθαριότητα και απολυμάνσεις στους οικίσκους, που θα στεγάσουν τους νέους φιλοξενούμενους.
Λ.Κ.

Πιερρακάκης
* ΤΑΞΙΔΙ αστραπή για τον Υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη χθες στα σχολεία της Θεσσαλίας, για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι, πώς προχωρά η αποκατάσταση των ζημιών από την κακοκαιρία «Daniel».
Και ενώ από το πρωί «κυκλοφορούσε» ότι έρχεται ο Υπουργός και στη Λάρισα, ο ίδιος φρόντισε να κάνει ξεκάθαρο ότι δεν ήρθε για φωτογραφίες και εθιμοτυπικές επισκέψεις και έτσι το πρόγραμμά του δεν έγινε γνωστό.
Στο Γυμνάσιο-Λύκειο Φαλάνης βρέθηκε αργά χθες το μεσημέρι όπου επιθεώρησε και τον νέο εξοπλισμό που ήρθε (θρανία, καρέκλες κ.λ.π,) ενώ εντυπωσιάστηκε από τις εγκαταστάσεις του σχολείου, τονίζοντας ότι θα πρέπει γρήγορα να προχωρήσουν οι εργασίες και να γίνει όχι όπως ήταν, αλλά και καλύτερο από πριν.
Συζητώντας με την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας Β. Ζιάκα και τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Νίκο Ζέρβα, τους εξέφρασε τη διάθεση να βοηθήσει τα μέγιστα ώστε να γίνει σημείο αναφοράς για την περιοχή.
Ν.Π.

Κατάντημα
* ΓΙΑ μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται το κατάντημα των Μέσων Ενημέρωσης. Είναι αντιληπτή η ανάγκη να αλλάξει η ατζέντα και να αποφύγουμε συζητήσεις για σοβαρά, και λιγότερο σοβαρά θέματα. Αλλά κοτζάμ δημοσιογραφάρες να κάνουν «ρεπορτάζ» για το τι καφέ πίνει ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, σε ποιο γυμναστήριο πάει κλπ, μας εντυπωσιάζει!
Δεν μας εκπλήσσει ωστόσο γιατί το έχουμε ξαναδεί, με την… προώθηση εκλεκτών.
Β.Κ.

Πρώτη φορά
* Η Αριστερά, είναι αλήθεια πως είναι μαθημένη από εμφυλίους και διασπάσεις. Αλλά μέχρι τώρα ήταν γνωστό πως η αντιπαράθεση βασιζόταν σε πολιτικά επιχειρήματα. Εξώδικα μεταξύ υποψηφίων για την αρχηγία κόμματος της… ριζοσπαστικής αριστεράς δεν ματαείδαμε. Αλλά γηράσκουμε αεί διδασκόμενοι… Κάπως έτσι πάντως την βγάζει λάδι η κυβέρνηση.
Β.Κ.

Νέα Σμύρνη
* «ΕΛΑΤΕ σας παρακαλώ». Μια φωνή από τη Νέα Σμύρνη εδώ και πολλές ημέρες. Πλημμύρισαν οι άνθρωποι εκεί στην περιοχή. Ο 83χρονος κ. Γιάννης από την οδό Αποστόλου Σπήλιου λίγο πριν το ανάχωμα πήρε και στα γραφεία της «Ε» για να ακουστεί πιο δυνατά η φωνή του. Εξηγεί πως ζητάει να έρθουν να μαζέψουν τα πράγματα που έχουν βγάλει στον δρόμο εδώ και τόσες ημέρες. Κάνει λόγο για ζήτημα δημόσιας υγείας.
 «Ήμασταν πλημμυρισμένοι ήδη τόσες ημέρες» λέει «δεν αντέχουμε άλλο». Αν μπορούν τα συνεργεία που ήδη τρέχουν ασταμάτητα, ας περάσουν κι από εκεί.
Κ.Γ.

Αλλαντάλλων
* ΤΗΝ κοινή λογική αναζητούν, Λαρισαίοι γονείς και μαθητές, καθώς υπάρχουν δεκάδες κενές αίθουσες διδασκαλίας και πάνω από 30 δάσκαλοι στον «αέρα», ενώ αρχίζει η νέα σχολική χρονιά. Επίσημα στοιχεία, με ανακοίνωση του Συλλόγου Δασκάλων. Την ίδια στιγμή ένα σωρό 25άρια τμήματα σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά.
***
* ΝΑ, σε σχολείο της Λάρισας υπάρχει τμήμα της Α΄ Τάξης με 28 μαθητές και έναν μαθητή με γνωμάτευση ΚΕΔΑΣΥ κι όμως δεν σπάει. Το επιχείρημα της διοίκησης είναι πως έπρεπε να είχε βρεθεί τον περασμένο Μάιο με 26 μαθητές και πάνω. Άντε… Το θέμα μπαλάκι ανάμεσα σε Πρωτοβάθμια και Περιφερειακή και κυβερνούν οι άριστοι υποτίθεται. (Για το 16ο Λάρισας, στη Νεράιδα ο λόγος.)
***
* ΚΑΙ διάφορες ανεξήγητες ασυνταξίες. Γυμναστής αναρωτιέται:
- Έχω υποχρεωτικό ωράριο 21 ώρες και το σχολείο μου, σε απόσταση 20 χλμ. από την πρωτεύουσα του Νομού, έχει στο πρόγραμμα συνολικά 21 ώρες Γυμναστική. Γιατί τοποθετήθηκα εκεί με 15 ώρες και συμπληρώνω τις 6 ώρες σε διπλανό σχολείο; Και μάλιστα έρχεται άλλος συνάδελφος στο δικό μου σχολείο για να καλύψει τις 6 ώρες… (Η εξίσωση αυτή είναι, είπαν, για δυνατούς λύτες.)
***
* ΜΑΛΛΟΝ όμως δεν σκαμπάζουν από απλή αριθμητική.
- Για 12 ώρες Μαθηματικά στέλνουν σε σχολείο αναπληρωτή για τις 10 ώρες. Τις άλλες δύο ποιος θα τρέχει να τις καλύψει άραγε; Και μάλιστα σε σχολείο 35 χλμ. από την πόλη...
Ζ.

Μηλιές;
* ΠΡΟΣΤΙΘΕΝΤΑΙ λήμματα στο Ελληνολαρισαϊκό Λεξικό.
- Σημειώνει, σου λένε στη Λάρισα όταν κάποιος σου απευθύνεται με υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς.
***
* ΤΟ λογισμικό της Εφορίας είναι Taxis, αλλά και αυτό που ρωτάει η Λαρισαία τον άντρα της μέσα στη νύχτα για κάποιον θόρυβο που αντιλήφθηκε.
***
* - ΜΥΔΙ είναι θαλάσσιο όστρακο και στη Λάρισα η απάντηση στην ερώτηση «πώς έμαθε η γυναίκα σου ότι έχεις φιλενάδα;»
***
* - ΑΥΤΑ τα δέντρα τι είναι; Μηλιές;
- Οχ΄ι δε σιλιέου...
Ζ.

Οι ασφαλιστικές
* ΥΠΑΡΧΟΥΝ και λεπτά ζητήματα που αναδείχθηκαν καθώς τραβήχτηκαν τα νερά. Μεγάλη επιχείρηση στην περιοχή που καταστράφηκε, με ζημιές εκατομμυρίων, ασφαλισμένη όλα τα χρόνια, βρέθηκε λέγεται ακάλυπτη απέναντι στον συγκεκριμένο κίνδυνο, της πλημμύρας.
- Είναι δυνατόν να μην προνόησε ο επιχειρηματίας; Τσιγκουνιές στο συμβόλαιο έκανε;
- Εκείνος το είχε ασφαλισμένο και για φυσικά φαινόμενα, όχι μόνο για φωτιά, σεισμό κ.λπ. Έτσι νόμιζε. Το τελευταίο συμβόλαιο όμως δεν συμπεριελάμβανε πλημμύρα.
- Να, θα είπε να κάνει οικονομία.
- Όχι, αυτός είχε πληρώσει το ίδιο ποσό. (Άρα; Να έχουν και δουλειά τα δικαστήρια.)
***
* Ο κανόνας όμως είναι οι ασφαλιστικές να ανταποκρίνονται. Ήδη κάποια εξ αυτών έχει πληρώσει προκαταβολή 500.000 ευρώ σε μεγάλη επιχείρηση της Λάρισας που πλημμύρισε, ώστε να καλυφθούν οι πρώτες ανάγκες της. Οι ζημιές είναι βέβαια πολλαπλάσιες, αλλά το πρώτο σημάδι είναι θετικό για όταν ολοκληρωθούν οι εκτιμήσεις κι οι πραγματογνωμοσύνες. (Κοστίζουν τα ασφάλιστρα, αλλά άμα έρθει το κακό η τελική ζημιά ελαχιστοποιείται, κέρδος απ’ τη ζημιά δεν βγάζει κανένας, όμως δεν προκύπτει καταστροφή.)
***
* ΚI επειδή η δουλειά τους είναι να πείθουν τον κόσμο για τη χρησιμότητα της ασφάλισης, οι ίδιοι οι ασφαλιστές ασφαλίζονται επίσης. Οι ασφαλιστικές εταιρείες πληρώνουν για τη δικιά τους κάλυψη στις λεγόμενες αντασφαλιστικές εταιρείες. Για να αντιμετωπίσουν κινδύνους μαζικών πληρωμών, όπως τώρα στη Θεσσαλία. Ιδρώνουν επομένως τώρα οι αντασφαλιστικές και ήδη συζητούν για γενναία αύξηση στις τιμές των επόμενων συμβολαίων στη Θεσσαλία. Δεν είναι να τους νοιάζεται κανείς αυτούς, θα βρουν τη λύση στο πρόβλημά τους.)
Ζ.

Θα πάει τόσο;
* ΓΙΑ οικογενειακές καταστάσεις κουβέντιαζαν οι Λαρισαίοι φοιτητές.
- Θα έβγαινε η μάνα μου με τις φίλες της και φεύγοντας της λέω «τι ώρα θα γυρίσεις; Να ξέρω τι να πω στον μπαμπά…» Ε μα, της το φύλαγα.
***
* - ΟΤΑΝ μου έλεγε η γιαγιά μου «Πάρε 50 ευρώ να πιείς έναν καφέ», νομίζω ότι έβλεπε το μέλλον.
***
*- ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ τα θρησκευτικά από τα σχολεία, διάβασε η κόρη μου ότι όποιος έχει 2 χιτώνες να δίνει τον έναν και από τις 2 ασκήσεις μαθηματικών που είχε μου έδωσε να λύσω τη μια.
***
* - ΕΧΕΤΕ και εσείς κάποιον στο σόι σας που πιστεύει ότι ο ανεμιστήρας διώχνει το σήμα από το κινητό ή μόνο στο δικό μου διαθέτουμε επιστήμονες;
Ζ.

Κλειστόν
*Η Λάρισα πρωτοπορεί στο κλείσιμο καταστημάτων κατά τα θερινάς διακοπάς-Το μέτρον τείνει να γενικευθή. Με τη λήξη του καλοκαιριού, ο αρχειοφύλαξ της εφημερίδας Ε. Ρ. ανασύρει δημοσίευμα από τον Αύγουστο του 1973:
Η Λάρισα φαίνεται να πρωτοπορεί στην επαρχιακή Ελλάδα, στο ομαδικό κλείσιμο των καταστημάτων το καλοκαίρι, για να παίρνουν τη θερινή τους άδεια τόσο οι εργαζόμενοι σ’ αυτά όσο και οι ιδιοκτήτες τους. Δεκάδες καταστήματα έχουν διακόψει τη λειτουργία τους. Μεταξύ αυτών είναι χαρτοπωλεία, φωτογραφεία, φαρμακεία, βιοτεχνικά εργαστήρια και εργοστάσια μεγάλα. Επιχειρήσεις που απασχολούν συνολικά πολλές εκατοντάδες εργαζομένους, ίσως και χιλίους. (Πρωταθλήτρια στις θερμοκρασιακές επιδόσεις. Που μάλλον ήταν και η αιτία. Όπου φύγει-φύγει οι Λαρισαίοι.)
***
* ΤΟ κλείσιμο των καταστημάτων το θέρος έχει γενικευθή σε όλες σχεδόν τις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης. Στο Παρίσι π.χ. το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου κλείνουν τα πάντα. Όλοι ξεύρουν ότι για ένα συγκεκριμένο διάστημα οι αγορές των μεγάλων πόλεων νεκρώνονται, λόγω των αδειών. Στην Ελλάδα η συνήθεια αυτή δεν έχει φθάσει ακόμη. Στην Λάρισα όμως, πριν από αρκετά χρόνια μερικοί πρωτοπόροι καταστηματάρχες έκλεισαν τα μαγαζιά τους για 15 ημέρες. Η ενέργειά τους αυτή αποτέλεσε πραγματική επανάστασι. Και απέδειξε ότι με την προσωρινή διακοπή ούτε η πελατεία του καταστήματος λιγόστεψε ούτε απειλήθηκε με οριστικό κλείσιμο. Αντιθέτως οι ιδιοκτήτες διεπίστωσαν ότι κατώρθωσαν και αυτοί να πάρουν για πρώτη φορά άδεια και να περάσουν μερικές ημέρες ξένοιαστοι.
***
* ΤΟ παράδειγμα των πρωτοπόρων αυτών εμιμήθησαν μα τον καιρό και άλλοι. Παράλληλα, μερικοί τολμηροί βιομήχανοι της Λαρίσης καθιέρωσαν την συνήθεια της διακοπής της λειτουργίας του εργοστασίου των επί δύο ή τρεις εβδομάδες για να παίρνει ομαδικά θερινή άδεια όλο το προσωπικό τους.
Εκ των πραγμάτων έχει τεθεί ήδη θέμα για γενίκευση αυτής της συνήθειας στις μεγάλες τουλάχιστον πόλεις ή σ’ εκείνες όπου η κίνησις περιορίζεται το θέρος λόγω της υψηλής θερμοκρασία. Δεν είναι μεγάλη πλέον η απόστασις για την νομοθετική ρύθμισι του θέματος ώστε να καθιερωθή σαν θεσμός το κλείσιμο των καταστημάτων και των εργοστασίων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. (Η κοινωνία όμως άλλαξε. Και οι ρυθμοί της κι οι απαιτήσεις της καθημερινότητας. Κι έτσι δεν υπήρξε γενίκευσις...)
Ζ.

Ραμαζάνι
* - ΕΧΩ προσχωρήσει στον Μουσουλμανισμό, εξηγούσε σε φίλο του ο εξηντάχρονος Μ. Ι. παλιά λυγερόκορμος, ο οποίος τα τελευταία σαράντα χρόνια αυξάνεται, ψηλώνει κατά πλάτος.
- Τηρώ το Ραμαζάνι. Όλη μέρα με τα τρεχάματα, τρώω ελάχιστα έως καθόλου. Άμα βραδιάσει όμως και τελειώσει η δουλειά και φαΐ και πιοτί, κάργα.
- Τι πιοτί, στους Μωαμεθανούς απαγορεύεται το οινόπνευμα…
- Ε, δεν είμαι και τόσο πιστός μουσουλμάνος.
Ζ.

Μονή γραμμή
* ΤΟ ελάχιστο είναι βέβαια αυτό, στην πίεση των ημερών, ωστόσο αποτελεί δείγμα του τρόπου που γίνονται οι δημόσιες δουλειές. Λεωφόρος η Σαρίμβεη στη Λάρισα, με νησίδα και δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση. Οι οποίες φέρουν διαχωριστική γραμμή ανάμεσά τους. Πάλιωσε αυτή, άρχισε να ξεβάφει, οπότε πολύ σωστά δόθηκε εντολή σε συνεργείο να την ξαναβάψει. Διακεκομμένη η γραμμή παύλα-κενό-παύλα. Δεν την πέτυχε όμως ο μάστορας με το μηχάνημα. Κάθε νέα λευκή παύλα πήγαινε λίγο περισσότερο από την υφιστάμενη κι όλο και περισσότερο και κάποια στιγμή έφτασε να δημιουργήσει η παλιά και η νέα διαγράμμιση ενιαία γραμμή, τέρμα η διακεκομμένη. Ποιος να ξέρει, μπορεί να είχαν πάει για τσίπουρα το συνεργείο, δεν την πρόσεξαν, ούτε και οι αρμόδιοι της υπηρεσίας. Κι έτσι προέκυψε μια νέα σήμανση που δεν υπήρχε στον ΚΟΚ, μονή ενιαία γραμμή. (Μόνο διπλή γραμμή χωρίς διακοπή υπήρχε ως τώρα.)
Ζ.

Με ξένα λεφτά
* Ο Λαρισαίος που είχε μετακομίσει προσφάτως στη γειτονιά, κάθε πρωί έδινε στο ζητιάνο της γωνίας από ένα ευρώ. Αυτό γινόταν καθημερινά για κανένα τρίμηνο. Στη συνέχεια συνέχιζε κάθε πρωί να τον χαρτζιλικώνει, αλλά πλέον του έδινε 50 λεπτά. Μετά από κανένα χρόνο το ποσό μειώθηκε σε 20 λεπτά, κρίση σκέφτηκε ο ζητιάνος τον δικαιολογούσε. Ωστόσο στο τέλος η επιχορήγηση σταμάτησε εντελώς, περνούσε ο πρώην ευεργέτης από τη γωνία χωρίς να του δίνει καθόλου λεφτά. Παράξενη και ανεπιθύμητη εξέλιξη.
***
* ΚΑΠΟΙΑ μέρα πήρε το θάρρος ο ζητιάνος, τον σταμάτησε και τον ρώτησε τι συνέβη.
- Κοίτα, στην αρχή ήμουν ελεύθερος, τότε που σου έδινα ένα ευρώ. Μετά παντρεύτηκα, ξέρεις, γυναίκα, επιπλέον έξοδα στο σπίτι, οπότε σου έδινα 50 λεπτά. Μετά έκανα κι ένα παιδί, καταλαβαίνεις, πάμπερς, γάλατα κι έτσι σε κατέβασα στα είκοσι λεπτά.
-Και μετά; Τι συνέβη και μηδένισες το κοντέρ;
- Μετά έκανα και δεύτερο παιδί, αυξήθηκαν κι άλλο τα έξοδα, ζορίζομαι, οπότε σταμάτησα τις ελεημοσύνες εντελώς.
- Καλά, ρε συ, είναι δυνατόν; Κάνεις παιδιά με τα δικά μου τα λεφτά;
Ζ.

 

SKOYPIDIA.jpg

* Ό,ΤΙ πετάμε στη θάλασσα, μας το γυρίζει πίσω! Τα σκουπίδια στην παραλία της Βελίκας είναι απομεινάρια των πλημμυρών, τα οποία αποδεικνύουν περίτρανα τι «προσφέρει» ο άνθρωπος στη φύση!
Λ.Κ.

 

KOKORAS.jpg

* ΕΒΑΛΕ και τα παπουτσάκια του, να μην περπατάει ξυπόλυτος στα νερά.
Ζ.

 

WINDOWS.jpg

* ΕΝΑ σπάνιο στιγμιότυπο με τον Μπιλ Γκέιτς να φτιάχνει τα Windows.
Ζ.

 

ZYGARIA.jpg

* ΚΙ όμως πανηγύριζε... Το έβλεπε από τη θετική του πλευρά. Τρία κιλά, έλεγε πως του λείπουν, για να φτάσει πάλι στο μηδέν.
Ζ.

XANAX.jpg

* ΚΑΙ κάπως έτσι επιστρέφουν όλοι στην κανονικότητα. Ψιλοτριμμένα όμως τα χάπια...
Ζ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass