ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 27 Σεπ 2023 17:00
* Ο υποψήφιος δήμαρχος Θανάσης Μαμάκος σχεδιάζει πάντα μαζί με συνεργάτες του. Ζ. * Ο υποψήφιος δήμαρχος Θανάσης Μαμάκος σχεδιάζει πάντα μαζί με συνεργάτες του. Ζ.

Σε δυο μέρες
* ΠΡΙΝ μια βδομάδα έγραφε πάλι η εφημερίδα. Για την πλημμύρα

του 1896 από τον Πηνειό, διότι τότε η Λάρισα πλημμύριζε κι από αλλού, από χειμάρρους των γειτονικών περιοχών με τους λόφους. Από υπερχείλιση του Πηνειού λοιπόν είχαν πνιγεί οι ίδιες συνοικίες με τώρα, πολύ πιο έντονα όμως, είχε και πέντε νεκρούς, τα ίδια χωριά, από της Καρδίτσας μέχρι των παραλίων και ως την Κάρλα.
***
* ΣΤΙΣ 19 Δεκεμβρίου 1896 λοιπόν, ήταν μια καλή μέρα στη Λάρισα, ο κόσμος ήρεμος, είχε βρέξει κάπως τις προηγούμενες ημέρες, αλλά όχι κάτι ιδιαίτερο. Όμως: Δύο ημέρας προ της πλημμύρας ο νομάρχης των Τρικκάλων ειδοποίησεν ενταύθα τας αρχάς περί των πολλών εν Καρδίτση και Τρικκάλοις βροχών και περί ενδεχομένης πλημμύρας. Ουδείς όμως επίστευσεν εις τον κίνδυνον της Λαρίσσης εκ της υπερχειλίσεως του Πηνειού, εκτισμένης επί της υψηλοτέρας όχθης και ουδέποτε μέχρι σήμερον παθούσης. Η πλημμύρα του 1883 προήλθεν από τα ύδατα των πέριξ λόφων και ουχί του Πηνειού. Οι πάντες λοιπόν ήταν αμέριμνοι ότε εγένετο η φοβερά πλημμύρα. (Μετά και την πρόσφατη οδυνηρή εμπειρία ουδείς εφησυχάζει. Ποιος είναι σίγουρος για το πόσο βρέχει στην Πίνδο).
Ζ.

Για διακοπές
* ΤΗΝ αυτονόητη επισήμανση έκαναν Λαρισαίοι.
- Ο άλλος ήρθε για διακοπές από την Αμερική και έγινε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Live your (para)myth in Greece.
***
* - Ο αδερφός του Κασσελάκη είπε πως θα γυρίσουν στην Αμερική να φέρουν τα ρούχα τους γιατί ήρθαν για καλοκαίρι, δεν το περίμεναν. Ήρθε ο άλλος με τις σαγιονάρες και τη βερμούδα και πήρε την προεδρία από την Ομπρέλα που ήταν έτοιμοι, οργανωμένοι και με σχέδιο να κερδίσουν. (Έβρεξε και την είχαν κλειστή).
Ζ.

Σε επιφυλακή
* - ΑΠΟΨΕ περιμένουμε άγρυπνοι τη βροχή, το απόγευμα κάποιοι ξανάκλεισαν το τμήμα εκτόνωσης προς τα χωράφια και θα μας άφηναν να πλημμυρίσουμε για δεύτερη φορά, ενώ οι υπεύθυνοι σε συνάντηση που είχαν αποφάσισαν να μείνει η κατάσταση ως είχε. Παραπάνω από ανήσυχη η Ν.Λ. προχθές το βράδυ: Ποιος έδωσε εντολή; Ποιος έστειλε το μηχάνημα να ξανακλείσει το τμήμα εκτόνωσης; Ποιος θα μας ενημερώσει;
Και συμπληρώνει και το καλύτερο: Στείλαμε ένα κοριτσάκι να πάρει νερό που μοίραζαν.
Και τι άκουσε; Όχι, εσύ είσαι Αλβανίδα. Και ρωτώ, οι Αλβανοί δεν πίνουν νερό; Για όνομα...
***
* ΤΟ σπίτι τους είναι στον Πλατύκαμπο του Δήμου Κιλελέρ, δίπλα στο κανάλι στον δρόμο προς Γλαύκη, όπου πολλά σπίτια πλημμύρισαν τις προάλλες, γιατί κάποιοι σκέφτηκαν, λέει, αν με το ανάχωμα πρέπει να θυσιάσουν τα χωράφια ή τα σπίτια.
Τελικά πλημμύρισαν τα σπίτια και αναγκαστικά μετά έριξαν το νερό και στα χωράφια. (Άραγε, αναρωτιέται, ο δήμαρχος είναι ενήμερος για όλα αυτά;).
Ζ.

Πολύτιμο
* - ΚΑΠΟΤΕ, με δύο τενεκέδες λάδι, έπαιρνες μέχρι και απολυτήριο Λυκείου. Όσοι αναπολείτε εκείνα τα χρόνια, να χαίρεστε γιατί ξανάρχονται. (Η εκτόξευση της τιμής συζητιέται ποικιλοτρόπως στη Λάρισα).
***
* - ΜΑΖΕΨΑΜΕ όλοι λεφτά να πάρουμε ένα πολύ καλό δώρο στον φίλο μας που παντρεύεται, κάτι που να το θυμάται. Έναν τενεκέ λάδι.
Ζ.


Με το πάσο τους
* ΤΗΝ είδηση ότι ξεκινάει σύντομα το Φράγμα Αγιοκάμπου, διάβασε και ο εκ των Υδρονομέων της Θεσσαλίας Κ. Γκ. Δήλωσε ότι χαίρεται, φυσικά, γιατί πρόκειται να ξεκινήσει ένα σημαντικό και χρήσιμο έργο ταμίευσης 4,5 εκατ. κ.μ. νερού στην περιοχή Αγιάς, το οποίο είναι πολλαπλού σκοπού, καθώς θα καλύψει αρδευτικές, υδρευτικές και περιβαλλοντικές ανάγκες, αλλά και ταυτόχρονα θα συμβάλει στην αντιπλημμυρική προστασία μιας ευάλωτης περιοχής του Αγιοκάμπου. Ωστόσο, δεν μπορεί να κρύψει και την πικρία του...
***
*ΔΕΝ μπορεί να παραβλέψει το μεγάλο χρονικό διάστημα που απαιτείται στη χώρα μας για την υλοποίηση ενός μικρού σχετικά υδατικού έργου. Διαπίστωση που πονάει...
Θυμίζει ότι η θέση του φράγματος Αγιοκάμπου προσδιορίστηκε αρχικά με αναγνωριστική μελέτη το 1992 (ΑΠΘ - Γ. Σούλιος), πριν 30 τόσα χρόνια, ναι. Επικαιροποιήθηκε μεταγενέστερα το 2008 με μελέτη του Γ. Μιγκίρου και στη συνέχεια, με πρόταση της Δ/νσης Εγγείων Βελτιώσεων, προκηρύχθηκε το 2009 από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η εκπόνηση της οριστικής μελέτης του Φράγματος, ενώ η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων εγκρίθηκε στα τέλη του 2013.
***
* ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΑΝ λοιπόν από τότε άλλα δέκα χρόνια για να φτάσουμε στο «ξεκινάει σύντομα». Εκκρεμεί το πότε θα ξεκινήσει και κυρίως το πότε θα ολοκληρωθεί. Ένα μικρό συγκριτικά έργο. Σημειωτέο ότι το φράγμα του Ενιπέα στη Σκοπιά Φαρσάλων έχει χωρητικότητα 115 εκατ κ.μ. νερού, δηλαδή 25 φορές μεγαλύτερη. (Και δεν συγκαταλέγεται και στα μεγάλα).
Ζ.

Δυσκολίες
* ΠΙΕΣΜΕΝΕΣ οι νεαρές Λαρισαίες.
- Μου περισσεύουν κιλά και μου λείπουν λεφτά. Όλα ανάποδα σε αυτήν τη ζωή.
***
* - ΠΗΡΑ μια κρέμα αδυνατίσματος, την έφαγα κι αυτή.
***
* - ΕΚΑΝΑ μια εβδομάδα δίαιτα και το μόνο που έχασα ήταν το χαρτί που την είχα γραμμένη.
Ζ.

Εκ Φαρσάλων
* Η δικηγόρος Ιουλία Αγγελακοπούλου, εκ Φαρσάλων ορμώμενη, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με τον συνδυασμό του Κ. Αγοραστού και μάλιστα αλφαβητικά πρώτη στο ψηφοδέλτιο. Με σημαντική δράση η ίδια ως τώρα, αλλά και με κληρονομιά το βαρύ όνομα για τη ΝΔ, του πατέρα της, του αείμνηστου Γιώργου Αγγελακόπουλου, παράγοντα του κόμματος και της αυτοδιοίκησης στην περιοχή.
Ζ.

Με τον Θανάση
* ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ σύμβουλος Λάρισας και εκ νέου υποψήφιος, ο καθηγητής Οικονομικών Φώτης Τζατζάκης, με πολυετή παρουσία στον χώρο της εκπαίδευσης, με σημαντική επαγγελματική εμπειρία και με πλούσιες πολιτικές και κοινωνικές δραστηριότητες. Από τους πρώτους που είχαν ανακοινώσει τη στήριξή τους στην υποψηφιότητα Μαμάκου, συμπορεύτηκε μαζί του εξαρχής. «Με τον Θανάση, από την πρώτη στιγμή στα έδρανα της αντιπολίτευσης, είχαμε χημεία και χτίσαμε μία σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης, εκτίμησης και σεβασμού», εξηγεί. «Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, αλλά ένας άνθρωπος που αγαπά την πόλη του και θεωρεί ότι έχει ευθύνη για όσα γίνονται και δεν γίνονται σε αυτήν. Η απερχόμενη Δημοτική Αρχή έχει κουράσει και έχει κουραστεί και η ίδια», επισημαίνει, έχοντας ριχτεί με πάθος και στην προεκλογική μάχη.
Ζ.

Μεταγραφές;
* Η εκλογή Κασσελάκη και στην πρώτη σελίδα του «Ριζοσπάστη» χθες, ναι κι όμως, μ’ ένα μικρό θεματάκι βέβαια, με εμφανέστατο όμως το υπονοούμενο: «Νέος πρόεδρος στον ΣΥΡΙΖΑ. Προδιαγεγραμμένη κατάληξη μιας πορείας ενσωμάτωσης στο σύστημα. Οι τίμιοι αγωνιστές, οι αριστεροί, οι προοδευτικοί άνθρωποι δεν έχουν τίποτε να περιμένουν. Έχουν επιλογή τη συμπόρευση με το ΚΚΕ».
***
* ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΕΙ κι ο πασοκτζής απ’ τα παλιά, ο Δ. Π. ενημερώνοντας: Πρόγραμμα στέγασης για τους πολιτικά άστεγους. Χαριλάου Τρικούπη 50. Του απάντησε όμως αμέσως ο Χ.Π.: Χαριλάου Τρικούπη... Εκεί νομίζω στεγάζεται το κέντρο εκπαίδευσης στελεχών που προορίζονται για τη ΝΔ.
Ζ.

Αγιασμός
* ΣΧΕΔΟΝ βέβαιο θεωρείται ότι θα ανοίξουν τα σχολεία αύριο Πέμπτη για τον καθιερωμένο αγιασμό της νέας σχολικής χρονιάς. Χθες πάντως, έφτασε στην «Ε» και η πρώτη ανακοίνωση για τον αγιασμό. Αύριο Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου στις 11 το πρωί στο 8ο Νηπιαγωγείο στη Χαραυγή. Η αλήθεια είναι ότι εκεί το περιμένουν πώς και πώς να υποδεχτούν τα παιδιά στο νέο σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον που έχουν διαμορφώσει. Λογικά σήμερα θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση...
Ν.Π.

Τσακνάκηδες
*- ΝΟΜΙΖΩ ότι αυτός είναι πολιτικά τίμιος...
Η γνωμάτευση Λαρισαίου για τον άγνωστό του Γιάννη Τσακνάκη, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που παραιτήθηκε αμέσως από το κόμμα με τη δήλωση «ούτε μια ώρα δεν μένω με Κασσελάκη πρόεδρο». Απόφαση εν θερμώ; Μα το ήξεραν όλοι την τελευταία εβδομάδα, το τι θα συμβεί, το είχε σκεφτεί ο συνδικαλιστής καθηγητής, χρόνια στη διοίκηση της ΕΛΜΕ.
***
* ΑΛΛΟΣ είναι ο Πέτρος Τσακνάκης, που ήταν και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ελασσονίτης γεωπόνος, που πριν δύο μήνες, όντας περιφερειακός σύμβουλος αυτήν την τετραετία, είχε αρνηθεί να ξαναβάλει υποψηφιότητα, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει την υποψηφιότητα Κουρέτα. Το ίδιο έπραξε και η επίσης περιφερειακή σύμβουλος Δέσποινα Αράπκουλε. Ο άντρας της οποίας, Γιώργος Θεοδοσίου, καθηγητής πριν στο ΤΕΙ, τώρα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, παίρνει την αυτοδιοικητική σκυτάλη στην οικογένεια και βάζει υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Απ. Καλογιάννη.
Ζ.

Μπερδέματα
* ΤΟΙΧΟ έβρισκαν οι ταλαίπωροι νεαροί Λαρισαίοι.
- Μ’ αγαπάς ή τζάμπα πίνω;
- Καταρχάς, πού είναι αυτό που πίνεις τζάμπα;
***
* - ΕΜΕΝΑ μου αρέσουν οι ξύπνιοι άντρες.
- Έχω να κοιμηθώ τρεις μέρες.
***
* - ΤΙ έχεις βρε Μαράκι και δεν μου απαντάς στο τηλέφωνο;
- Αναγνώριση.
Ζ.

Στο πεδίο
* Ο περιφερειακός σύμβουλος και εκ νέου υποψήφιος, Ανδρέας Μπρέζας, που έχει αφιερώσει την προεκλογική περίοδο στη βοήθεια προς πλημμυροπαθείς, είχε αφήσει για λίγο τον αγώνα στο πεδίο της μάχης, από το Δαμάσι μέχρι τη Γυρτώνη, για να βρεθεί δίπλα στον Κ. Αγοραστό στην ομιλία του στον Τύρναβο, στην πρώτη προεκλογική συγκέντρωση του περιφερειάρχη, στην επιτυχία της οποίας ο ίδιος συνεισέφερε σημαντικά.  
***
* «Η πρόσφατη καταστροφή στη Θεσσαλία έδειξε και ποιοι είναι οι ικανοί να διαχειριστούν κρίσεις», δηλώνει ο Ανδρέας Μπρέζας, ο οποίος βρέθηκε νυχθημερόν και υπό βροχή στα αναχώματα. Ένας νέος άνθρωπος που διεκδικεί ξανά την υποστήριξη των συμπολιτών του. Και πάντα με χαμόγελο...
Ζ.

Η Ελίζα
* ΥΠΟΨΗΦΙΑ δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό του Θαν. Μαμάκου για τα χωριά του πρώην Δήμου Κοιλάδας, η Ελισσάβετ (Ελίζα) Παπαδοπούλου, από τη Μάνδρα. Τεχνολόγος γεωπόνος που δραστηριοποιείται επαγγελματικά με καταστήματα γεωργικών εφοδίων, παντρεμένη με τον αγρότη Σταύρο Αρζουμανίδη, εκδηλώνει το έντονο ενδιαφέρον της για λύση των προβλημάτων του Δήμου Λάρισας, δηλώνει πως «ο Θανάσης Μαμάκος μοιράστηκε μαζί μου το όραμά του για μια Λάρισα που ανταποκρίνεται στα ευρωπαϊκά πρότυπα, για έναν Δήμο που κινητοποιεί τους πολίτες του να συμμετέχουν στην κατεύθυνση αυτή...».
Ζ.

Θέμα επιλογής
* - ΚΑΛΑ, πώς καταφέρνεις κι έχει τόσο γάλα η αγελάδα σου;
Ο κτηνοτρόφος ρωτάει τον γείτονά του.
- Είναι πολύ απλό. Πάω κάθε πρωί και τη ρωτάω. Τι έχουμε σήμερα; Γάλα ή μπριζόλες;                   

Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass