ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 28 Σεπ 2023 17:00
* ΔΙΚΗΝ μαέστρου, ο Πάνος Σάπκας ενημερώνει για πολλά όλα αυτά τα χρόνια τους συναδέλφους του στη Δημαρχία. Κι αυτός ξέρει κι εκείνοι τον ακούνε... Ζ. * ΔΙΚΗΝ μαέστρου, ο Πάνος Σάπκας ενημερώνει για πολλά όλα αυτά τα χρόνια τους συναδέλφους του στη Δημαρχία. Κι αυτός ξέρει κι εκείνοι τον ακούνε... Ζ.

Τραχανάς
* ΟΤΙ φθινοπώριασε έδειξε χθες. Στη Λάρισα που δεν κινδύνεψε.


- Η μέρα σηκώνει τζάκι, αγκαλιά και τραχανά, έλεγε ο νεαρός Λαρισαίος. Προς το παρόν έχω μόνο τον τραχανά που μου έστειλε η θεία απ’ το χωριό.
Ζ.

Συχνά
* ΚΙ έτσι οι Λαρισαίοι κατέληξαν σε συμπεράσματα.
- Είμαστε άξιοι της μοίρας μας και της πλημμύρας μας.
***
*- ΕΠΕΙΔΗ κάποιοι προέβλεπαν ακόμη και μεγαλύτερη βροχόπτωση του «Elias» από τον «Daniel», προκύπτει ότι βροχή σαν του Elias είχαμε να δούμε 16.000 χρόνια συν 14 μέρες.
Ζ.

Ασταμάτητο
* ΤΟ 112 πάντως τον χαβά του. Και θα φτάσει να γίνει σαν τον ψεύτη βοσκό με το «Λύκος στα πρόβατα», έλεγε ο Λαρισαίος.
- Σφουγγάρισε η γυναίκα μου και έστειλε ομαδικό μήνυμα να αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις.
***
* - ΑΦΕΝΤΙΚΟ, δεν θα έρθω αύριο για δουλειά.
- Γιατί;
- Μου έστειλε μήνυμα το 112 να αποφύγω τις άσκοπες μετακινήσεις.
***
* - ΦΑΝΤΑΣΟΥ να βρέχει και να κάνει και σεισμό. Θα χτυπάει εναλλάξ το 112: «Μείνε μέσα», «Βγες έξω», «Μείνετε έξω», «Βγείτε μέσα»...
Ζ.

Οι ίδιοι;
* - ΔΥΣΤΥΧΙΑ... Κρίμα τους ανθρώπους...
Ο Λαρισαίος οίκτιρε τους προσδοκώντες περίβλεπτο διορισμό, πολιτευτές και άλλους, ακούγοντας χθες την είδηση πως ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να σταματήσουν όλες οι υποψίες ότι θα γίνουν διοικητές οι κομματικοί.
- Να εννοούσε άραγε ότι θα μείνουν στα πόστα τους οι ίδιοι; (Οι ίδιοι κομματικοί).
Ζ.

Ένδειξη πλούτου
* ΕΙΝΑΙ να μην απασχολεί τους Λαρισαίους το θέμα;
- Με την τιμή που έχει το λάδι θα θεωρείται ένδειξη πλούτου να φοράς λαδωμένη μπλούζα.
***
* - ΚΙ η φέτα στα ύψη; Με λαδορίγανη δε, απλησίαστη. Τι, δεν θ’ ανέβει κι η ρίγανη;
***
* - ΘΑ φτιάξω λαδερό σήμερα.
- Μαρία όλο σπατάλες είσαι.
Ζ.

Αποφασιστικά
* ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ρύθμιση του υπουργείου χθες για την καταπολέμηση της ακρίβειας στα σούπερ μάρκετ. Επιτέλους... Όπως διευκρινίστηκε ωστόσο, οι «αλυσίδες» θα μετέχουν εθελοντικά στην προσπάθεια. Με την υποχρέωση όμως να ενημερώνουν σχετικά τον υπουργό Κ. Σκρέκα. Σούπερ;
Ζ.

Στέφανος
* ΕΠΙΤΥΧΗΣ περιγραφή, με τρεις μόνο λέξεις, για το τι τραβάει αυτές τις μέρες, μετά την εκλογή του, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
- Στέφανος εξ ακανθών. (Μόνο που εν προκειμένω ο Γολγοθάς ακολουθεί, δεν προηγήθηκε).
Ζ.


666
* ΣΧΕΔΟΝ 45.000 ραντεβού κλείστηκαν στην πλατφόρμα id.gov.gr για την έκδοση νέας ταυτότητας, λίγο μετά το άνοιγμά της, επισημαίνει ο Μ.Ι.
- Αν είχε χιούμορ η Αστυνομία, θα όριζε 666 νέα ραντεβού κάθε μέρα.
Ζ.

Στον αέρα
* ΜΕ σειρά αποριών οι νεαρές Λαρισαίες.
- Σας ρωτάνε κι εσάς οι άντρες σας πού είναι το ένα και πού είναι το άλλο μέσα στο σπίτι, λες και μένουν αλλού;
***
* - ΔΕΝ το πιστεύω ότι είμαι ξανά έγκυος... Κάτι πρέπει να βρίσκεται στον αέρα.
- Τα πόδια σου.
***
* - ΧΩΡΙΣΑΜΕ για επαγγελματικούς λόγους.
- Δηλαδή;
- Με δούλευε.
Ζ.

Ανοίγουν
* ΑΝΟΙΓΟΥΝ σήμερα τα σχολεία, αν και χθες όσοι το συζητούσαν εξέφραζαν και μια επιφύλαξη... προσθέτοντας το «καιρού επιτρέποντος». Είναι να μη το σκέφτονται; Πέρασε σχεδόν όλος ο Σεπτέμβριος χωρίς μαθήματα και σύντομα θα ξανακλείσουν πάλι λόγω εκλογών δύο μέρες ως συνηθίζεται Παρασκευή και Δευτέρα για τον α’ γύρο και άλλες δύο για τον β’ γύρο.
Συνολικά άλλες τέσσερις χαμένες μέρες μαθημάτων που προστίθενται στις δεκατρείς που ήδη έχασαν. Η αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών είναι πάντως ένα θέμα που λογικά θα μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα.
Ν.Π.


Τα κατατόπια
* «ΓΙΑΤΙ η Θεσσαλία που χτυπήθηκε από τις πλημμύρες είναι ανάγκη να ενισχυθεί από τις Ευρωπαϊκές και Εθνικές Αρχές». Έμπειρος υπηρεσιακός παράγοντας, αλλά και με πολιτικό κριτήριο, ο Γιώργος Εμμανουήλ, ξέρει καλά τα κατατόπια και επιχειρηματολογεί:
- Η οικονομία της Θεσσαλίας με τους 720 χιλιάδες κατοίκους της αντιπροσωπεύει το 5,5% του ΑΕΠ της χώρας. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ παράγει το 23% των προϊόντων φυτικής παραγωγής και το 18% ζωικής παραγωγής της χώρας. Ειδικότερα διαθέτει το 57% των αροτριαίων καλλιεργειών, το 40% των δενδροκομικών, το 30% των τυριών της χώρας.
- Η Θεσσαλία καταγράφει θετικό εμπορικό ισοζύγιο τα τελευταία 13 έτη με κύριες εξαγωγές μεταποιημένων αγροδιατροφικών προϊόντων.
- Σύμφωνα με το «Europe Copernicus» πλημμύρισαν 858.910 στρέμματα καλλιεργούμενης γης, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες ζώα αφανίστηκαν.
***
* ΟΙ περισσότερες υποδομές των αγροτών, αλλά και υπηρεσίες και υποδομές κοινής ωφέλειας, καθώς και δρόμοι και γέφυρες καταστράφηκαν, με σοβαρές επιπτώσεις στη διασυνδεσιμότητα και επικοινωνία των κατοίκων, αλλά και στη μεταποιητική βιομηχανία, στις τουριστικές υποδομές, ενώ δημιουργούνται ελλείψεις τροφίμων στην ελληνική και ευρωπαϊκή ακόμη αγορά. Για να παραμείνει και να συνεχίσει τις δραστηριότητές του ο πληθυσμός στη θεσσαλική γη, υπάρχει ανάγκη υποστήριξης, συνεργασίας και αλληλεγγύης όλων των ευρωπαϊκών και εθνικών θεσμών.
***
* ΚΑΙ προτείνει να διατεθούν σημαντικοί ευρωπαϊκοί και εθνικοί πόροι για αποκατάσταση και οικονομική, παραγωγική, περιβαλλοντική και κοινωνική ανασυγκρότησή της:
- Μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης, του EU Agricultural Reserve, του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.
- Να ενισχυθούν ο χωροταξικός σχεδιασμός, τα διαχειριστικά σχέδια δασών, το Κτηματολόγιο, τα τοπικά χωρικά και πολεοδομικά σχέδια.
- Να αναπροσαρμοστεί στα νέα δεδομένα ο σχεδιασμός και υλοποίηση των πεδινών εγγειοβελτιωτικών έργων και ορεινών φραγμάτων σε επίπεδο λεκάνης απορροής του Πηνειού ποταμού, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία 60/2000. Επίσης η υλοποίηση των σχεδίων διαχείρισης κινδύνων πλημμυρών σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία 60/2007.
Ο σχεδιασμός πολιτικής προστασίας πρόβλεψης και προληπτικών μέτρων κλιματικών κινδύνων σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία 1119/2021.
Ζ.

Επάνοδος
* ΕΥΑ Καϊλή: Η χώρα δεν μπορεί να αφεθεί ακυβέρνητη.
Διάβασε ο Λαρισαίος τον τίτλο της συνέντευξης της ευρωβουλευτή πρώην ΠΑΣΟΚ, η οποία επανήλθε στα καθήκοντά της στο Ευρωκοινοβούλιο και απελπίστηκε.
- Καμία σωτηρία. Μα καμία όμως...
Ζ.

Όλα τα νούμερα
* ΣΕ φάση απελπισίας οι νεαροί Λαρισαίοι.
- Αισθάνομαι ώρες-ώρες σαν τα πρώτα δυο κουμπιά στο πουκάμισο ενός Κρητικού. Εντελώς άχρηστος.
***
* - ΓΚΑΝΤΕΜΙΑ είναι να προσελκύεις όλα τα νούμερα εκτός από εκείνα του Τζόκερ.
***
* - ΑΛΛΗ μια μέρα που απέφυγα τις συνέπειες του εύκολου και γρήγορου πλουτισμού.
Ζ.

Με ενσυναίσθηση
* ΕΝΙΣΧΥΕΙ τη φαρέτρα του Κ. Αγοραστού, με τον δυναμισμό, το πείσμα και τη διάθεση για προσφορά που τη χαρακτηρίζουν, η υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Σοφία Κανάκη. Παιδαγωγός και προπονήτρια ρυθμικής γυμναστικής, η τριαντάχρονη Λαρισαία, με μεταπτυχιακές σπουδές και σημαντική επαγγελματική και κοινωνική δραστηριότητα.
«Η δεκαετής εμπειρία μου με τα παιδιά και τα άτομα με αναπηρίες, επιβεβαιώνει την άποψή μου πως η ανάγκη για προσβάσιμες δομές και καθολικά σχεδιασμένες δράσεις που προάγουν τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, είναι επιτακτική», τονίζει. «Αυτό είναι κάτι το οποίο ο Περιφερειάρχης το έχει αντιληφθεί, κερδίζοντας και τη δική μου εμπιστοσύνη» όσο για την απόφασή της να ασχοληθεί με τα κοινά, νεαρή υποψήφια εξηγεί: «Για να αλλάξει κάτι, οφείλουμε να αναλάβουμε την ατομική ευθύνη που μας αναλογεί και συλλογικά να πράξουμε με ενσυναίσθηση και συνέπεια τα μέγιστα προς αυτήν την κατεύθυνση».
Ζ.

Ο γιατρός
* ΠΡΩΤΗ προσπάθεια εισόδου στον στίβο των αυτοδιοικητικών, μετέχοντας ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στον συνδυασμό Μαμάκου, για τον ακτινολόγο γιατρό Άρη Καρτσαφλέκη. Ο οποίος έχει να επιδείξει κοινωνική και συνδικαλιστική δράση στον υγειονομικό χώρο, εκλεγμένος στη διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου.
Γνωστός Λαρισαίος, παντρεμένος με την επίσης γιατρό Ελισσάβετ Σοϊλεμέζη, έχουν μια κόρη, την Καρτσαφλέκη Ναυσικά, φυσικά, όνομα πολύ γνωστό στη Λάρισα από την πολυσχιδή δραστηριότητα της γιαγιάς της.
Ζ.


Καλομπάτσιος ξανά
* Ο ερευνητής-χημικός Δημήτριος-Ραφαήλ Καλομπάτσιος, ειδίκευση στην «Τοξικολογία», άρα χρήσιμος και στην αντιμετώπιση προεκλογικών επιθέσεων που ξεφεύγουν, είναι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Κ. Αγοραστού. Ο 27χρονος Λαρισαίος είναι γιος του αείμνηστου αντιπεριφερειάρχη, με καταγωγή από την Αργιθέα, Χρήστου Καλομπάτσιου, ο οποίος με σπάνιο ήθος και ακεραιότητα χαρακτήρα άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα προσφοράς στην τοπική αυτοδιοίκηση και στην κοινωνία.
Ζ.

Πληθωρικός
* ΕΠΙ σειρά ετών στο Γραφείο Τύπου της Αστυνομίας στη Λάρισα, ο Δημήτρης Πανδρεμμένος, τώρα υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό Μαμάκου. Άνθρωπος αεικίνητος, καταρτισμένος σε θέματα επικοινωνίας, πολύγλωσσος, αλλά και εύστροφος και χιουμορίστας όπως λένε οι φίλοι του, δοκιμάζει για πρώτη φορά τις δυνάμεις του στην εκλογική μάχη των αυτοδιοικητικών. Συντάχθηκε από νωρίς στις τάξεις του συνδυασμού, μίλησε με κόσμο και θεωρείται πως κέρδισε τις εντυπώσεις με το εξωστρεφές προφίλ του. Στο δε προφίλ του στο διαδίκτυο, αναζητώντας τον κάποιος σίγουρα θα τον πετύχει να μιλάει για την κλίση του στις ξένες γλώσσες.
Ζ.

Από τη μία μόνο
* Ο Λαρισαίος καπνιστής το σκεφτόταν, να προσχωρήσει στο αντικαπνιστικό μέτωπο, θεωρητικά πάντα.
- Από τη μία είναι καλό να καπνίζεις, από την άλλη όχι...
- Γιατί;
- Γιατί απ’ την άλλη είναι το φίλτρο.
Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass