ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 03 Οκτ 2023 17:00
* ΘΕΡΜΗ η υποδοχή του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη από τον γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Ζωγράφο, που αν μη τι άλλο δεν πέρασε απαρατήρητη... * ΘΕΡΜΗ η υποδοχή του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη από τον γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Ζωγράφο, που αν μη τι άλλο δεν πέρασε απαρατήρητη...

Ελεύθερα
* ΚΑΛΗ βδομάδα εύχονταν χθες οι Λαρισαίοι και καλό μήνα ταυτοχρόνως. Τουλάχιστον καλύτερο απ’ τον προηγούμενο.


Κι ο άλλος είχε να προσθέσει κάτι επιπλέον.
- Αυτόν τον μήνα κάνουμε ό,τι γουστάρουμε. Γιατί ο Οκτώβρης δεν έχει Μη. (Μι είναι που δεν έχει, αλλά το ίδιο ακούγεται).
Ζ.

Ανά τους αιώνες
* ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ στη Λάρισα... Φαινόμενο που επαναλαμβάνεται κάθε περίπου 25 χρόνια, ενώ κάθε μισό αιώνα υπάρχουν μεγάλες καταστροφές. Ενίοτε μπορεί να συμβαίνει και κάθε χρόνο όπως το 1901, 1902, 1903. Είναι ο ιστοριοδίφης Ν. Παπαθεοδώρου που το έγραφε στην εφημερίδα. Αξιοποιώντας το βιβλίο του πολύδραστου Κώστα Σπανού, ο οποίος εκδίδει κι άλλα πέρα από το «Θεσσαλικό Ημερολόγιο». Καταγράφοντας λοιπόν σημειώσεις στα περιθώρια εκκλησιαστικών βιβλίων των χωριών και μοναστηριών, από προηγούμενους αιώνες, βρίσκει διαμαντάκια που άφησαν πίσω τους ολιγογράμματοι άνθρωποι εκείνων των καιρών.
***
* ΠΡΙΝ τετρακόσια χρόνια λοιπόν, το 1647, Δεκεμβρίου 27, «έβρεξεν ένα μερόνυχτο, και ήλθεν το νερό παιάνου από την πόρτα και επνίγησαν εις την Λάρισαν οσπήτια 1.500, και άνθρωποι από τον κρεμνησμόν των οσπητίων 800, και περισσότεροι ευρίσκονταν από κάτω στα οσπήτια πνιγμένοι».
«Τω 1684 εγένετο η μεγαλειτέρα πλήμμυρα. Το ύδωρ εκάλυψε πλείστον μέρος της Λαρίσης εις το Ξυλοπάζαρον. Έφθασε το ύδωρ εις ύψος δύο σχεδόν πήχεων». Δηλαδή μέχρι τη σημερινή οδό Παπαναστασίου, πάνω από την κεντρική Πλατεία.
Αλλά και το 1729 Από το πολύ νερό πνίγηκαν οι συνήθεις συνοικίες και χωριά στην παραποτάμια περιοχή, «εκατέβασεν η Σαλαμπριά και έπνιξεν την Λάρισα». Ήταν τόσο το μέγεθος των νερών ώστε ο καλόγερος είχε γράψει για «νέο κατακλυσμό του Νώε» κ. ο. κ. αρκετά παρόμοια, καθώς ο χρόνος κυλούσε μαζί με το ποτάμι.
Ζ.

Με αποζημίωση
* ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ... Επιχορήγηση από το κράτος με στόχο να λείψει η έλλειψη εφορευτικών επιτροπών στις εκλογές. Έτσι, όσοι ανταποκριθούν την Κυριακή θα πληρωθούν. Αποζημίωση όχι μόνο για τους δικαστικούς αντιπροσώπους και τους γραμματείς, αλλά και για τα μέλη των Εφορευτικών. Η αμοιβή 40 ευρώ, κάτι είναι κι αυτό. Οπότε τώρα δεν αποκλείεται κάποιοι να βάζουν μέσο για να πάνε Εφορευτική.
Ζ.

Τραγικό
* ΕΝΤΟΝΗ αντίδραση και από τη Λάρισα. «Ο Μπέος το πρωί έλεγε πως κάτι κοπρίτες διαδίδουν καταστροφολογικά σενάρια για μεγάλη θεομηνία, ενώ είναι όλα καλά και το βράδυ, ούρλιαζε ανεβείτε στους πάνω ορόφους να σωθείτε, αυτή η θεομηνία είναι απίστευτη», θυμίζει ο Ζ.Α.
- Μη σας κάνει εντύπωση. Μαθημένος στα στοιχήματα είναι. Στο πρώτο ημίχρονο το έπαιξε άσο και στο δεύτερο στάνταρ διπλό...
***
* ΚΑΙ μετά ακολούθησε το χαστούκι στον νεαρό πλημμυροπαθή. Με το χειρότερο να συμβαίνει μετά, όταν ζήτησε συγγνώμη. Ο πολίτης που το έφαγε. Φοβήθηκε; Πιθανόν και δεν τον καταδικάζει κανείς γι’ αυτό έναν απλό άνθρωπο. Πέραν της ανείπωτης καταστροφής όμως, φαίνεται ότι στη γείτονα υπάρχει κλίμα που κάνει τους ανθρώπους να σκιάζονται.
***
* ΘΑ συνεχιστεί άραγε και μετά την Κυριακή;
Απαισιόδοξη η Ε. Κ.
- Μπορεί να μην είμαστε ποιητές, αλλά σίγουρα είμαστε τραγικοί.
Από τους αυτοδιοικητικούς της Λάρισας πάντως, καμία αντίδραση. Και δεν είναι ότι δεν έχουν σχέση. Αλλά πού να μπλέκουμε τώρα...
***
* ΠΗΓΑΣΕ όμως σαρκασμός από τον απλό κόσμο.
- Τι ακριβώς κάνει ο Μπέος;
- Βολοδέρνει.
- Το Πανθεσσαλικό Στάδιο να μετονομαστεί σε «Δερναμπέου».
Ζ.

Έργο και ήθος
* ΣΤΑ 400 έργα και παρεμβάσεις την τελευταία τετραετία, αναφέρθηκε μιλώντας στην εφημερίδα ο Νίκος Γάτσας. «Τα οποία μπορούν να πείσουν τους συνδημότες μας για τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους και την καλύτερη εξυπηρέτησή τους», εκτιμά ο δήμαρχος της Ελασσόνας και εκ νέου υποψήφιος.
***
* ΚΙ όσο για το αποτέλεσμα της κάλπης, θεωρεί ότι «θα κριθεί τόσο από το σημαντικό έργο που έχει γίνει μέχρι σήμερα από τη σημερινή διοίκηση όσο και από το σύνολο των υποψηφίων του συνδυασμού μας, οι οποίοι είναι πολύ αξιόλογα μέλη της τοπικής κοινωνίας και έχουν παρουσιάσει τα διαπιστευτήριά τους για την κοινωνική προσφορά και συμμετοχή. Οι πολίτες αναγνωρίζουν το ήθος, την ικανότητα, το αίσθημα δικαίου και τη διάθεση προσφοράς προς τον συνάνθρωπο, και έτσι η ομάδα του συνδυασμού μας είναι αισιόδοξη για την επερχόμενη νίκη στις εκλογές».
Ζ.

Μα χειρόγραφα;
*ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΟ μοιάζει για τους αγρότες η -μη- λειτουργία του επιτελικού κράτους για την περίπτωσή τους. Όσοι έπαθαν ζημιές από τις πλημμύρες υποχρεώνονται να υποβάλουν τις αιτήσεις για αποζημίωση χειρόγραφα. Ναι με ορνιθοσκαλίσματα σε χαρτί μέσω των ΚΕΠ. Όταν όλοι γνωρίζουν πλέον ότι ταχύτερα και ακριβέστερα, πολύ πιο εύκολα, θα μπορούσαν να υποβάλλονται ηλεκτρονικά, με τους κωδικούς Taxis. Νέα ήθη, παλιακά.
Ζ.

Κοφτερό
* ΤΟ μισοσπασμένο σκουριασμένο κολονάκι, δίπλα από το ρείθρο του πεζοδρομίου, περιμένει το αθώο θύμα του, εκεί στην Καραθάνου και Βρ. Αρμένη. Πραγματικό μαχαίρι, λέει ο Στ. Ρ. Κι άντε ψάξε μετά να βρεις αντιτετανικό ορό.
Ζ.

Των ονείρων σου
* ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ θεματάκια στην κουβέντα της παρέας τους οι Λαρισαίες.
- Άμα ψάχνεις τον άντρα των ονείρων σου, πέσε για ύπνο.
***
* - ΟΤΑΝ ξυρίζεται το πρωί, μου είπε, νιώθει είκοσι χρόνια νεότερος.
- Και γιατί δεν ξυρίζεται το βράδυ πριν έρθει στο κρεβάτι;
***
* - ΘΕΣ να πάμε για καφέ κατά τις 7; μου πρότεινε.
- Ωραία, θες να πάρω εκείνη την ώρα για να το ακυρώσω ή τώρα;
Ζ.

Από καρδιάς
*«ΕΙΝΑΙ και κάποιες αλυσίδες που μας δένουν με κάποιους ανθρώπους που δεν μπορεί τίποτα και ποτέ κανείς να τις κόψει. Είναι φτιαγμένες από τα υλικά «σε νοιάζομαι, σε πονάω, σε αγαπάω». Έτσι αισθάνομαι για τον τόπο μου και για τους συμπατριώτες μου στη Θεσσαλία. Αυτός είναι και ο λόγος που κατέρχομαι ξανά υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος», Ευθύς και συνάμα συναισθηματικός και προεκλογικά ο Γιώργος Λαδόπουλος, πάντα στο πλευρό του Κ. Αγοραστού.
***
* Ο εντεταλμένος σύμβουλος Υδάτων, πρώην αντιπεριφερειάρχης, στέλνει γλαφυρά το μήνυμά του στους ψηφοφόρους:
«Ας μην ξεχνάμε πως η μεγαλύτερη απόσταση του κόσμου είναι μόλις 35 εκατοστά από το μυαλό στην καρδιά. Είναι δύσκολο πράγμα να διαχειριστείς την ισορροπία τους. Εμείς μπορούμε. Θα βρεις λουλούδια σε πολλούς χρωματισμούς σε αυτήν τη ζωή και πολλούς ανθρώπους να σε αγαπούν. Μα είναι λίγα τα λουλούδια που έχουν μυρωδιά και μοσχοβολούν.
Γιατί λίγες είναι και οι καρδιές των ανθρώπων που αγαπούν πραγματικά και αληθινά. Η καρδιά μας χτυπά ελληνικά, θεσσαλικά, τοπικά, αληθινά, πραγματικά».
Ζ.

Με στιχάκι
* ΠΗΓΕ προεκλογική περιοδεία στη Λαϊκή της Νεάπολης ο Δημ. Γεωργάκης κι εκεί ο φίλος του παραγωγός Ν.Αθ. τού σκάρωσε ευθύς στιχάκι.
Έναν φίλο έχουμε
και τονε λεν’ Δημήτρη
Με τον Μαμάκο τρέχουνε
όχι για να βγουν τρίτοιΕίν’ άνθρωπος καλός
κι άγιος καταδρομέας
Αξιωματικός τρανός,
αγωνιστής κι όχι εκδρομέαςΤην ψήφο μας θα δώσουμε για να ‘ναι πρώτος
Και στου μήνα τις 8
θα γίνει μέγας κρότος.
Ζ.

Με τον Μάκη
* «ΓΙΑ μια πόλη ασφαλή και ανθρώπινη», είναι το εκλογικό σύνθημα του Μάκη Γιαννακόπουλου. Αντιδήμαρχος με σημαντική προσφορά σε διάφορους τομείς που ανέλαβε στη διάρκεια της θητείας του, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος ξανά με τη «Συμπαράταξη» του Απ. Καλογιάννη, ο πρώην σταθμάρχης του ΚΤΕΛ και διαιτητής ποδοσφαίρου. Με την ομάδα του, πολλές ομάδες για την ακρίβεια, καθώς είναι άνθρωπος της κοινωνίας, να στέκονται δίπλα του και να υποστηρίζουν την επανεκλογή του.
Ζ.

Για φωτογράφιση
* ΕΙΧΑΝ το γνωστό πρόβλημα οι νεαρές Λαρισαίες, προσπαθούσαν να το παρακάμψουν.
- Δεν γίνεται καλέ να είμαστε όλοι φιτ. Κάποιοι από μας συντηρούμε τα γυράδικα, τις κρεπερί και τα ζαχαροπλαστεία.
***
* - ΜΟΥ έγινε πρόταση για γυμνή φωτογράφιση από το περιοδικό «Αρκούδα και Φύση».
***
* - «ΝΟΜΙΜΟ» γράφει, «νόστιμο» διαβάζω. Δεν πρόκειται να αδυνατίσω έτσι ποτέ...
Ζ.

Η Φαρσαλινή
* ΥΠΟΨΗΦΙΑ δήμαρχος Φαρσάλων η Κυριακή Παναγιωτοπούλου, διεκδικεί πρώτη φορά την ψήφο του κόσμου της περιοχής. Ως πρώτη, διότι δημοτική σύμβουλος εκλέγεται συνεχώς εδώ και μια δεκαετία με την παράταξη του πρώην δημάρχου Άρη Καραχάλιου, της οποίας πλέον ηγείται. Έχει διατελέσει πρόεδρος ΔΗΚΕΦΑ προσφέροντας τα μέγιστα, με σειρά εκδηλώσεων. Αποκορύφωμα ήταν να τιμηθεί προ πενταετίας από την αείμνηστη Μαριάννα Βαρδινογιάννη για την εξαιρετική συνεισφορά στο έργο της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών. Όλα τα χρόνια στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, εκλεγμένη και στην κεντρική επιτροπή του κόμματος. Αγαπητή όμως και αποδεκτή από ολόκληρη την τοπική κοινωνία, κατάφερε να συγκροτήσει ένα ψηφοδέλτιο με ανθρώπους από όλη περιοχή και χτυπάει με αξιώσεις την πόρτα της Δημαρχίας.
Ζ.

Πολυσχιδής
* ΥΠΟΨΗΦΙΑ δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό του Θαν. Μαμάκου η Λαρισαία φιλόλογος Ελένη Διβάνη, μέχρι πέρυσι διευθύντρια επί σειρά ετών του 12ου Γυμνασίου Λάρισας.
Άνθρωπος με καλλιέργεια και σημαντικές σπουδές, μετά τη Φιλοσοφική στη Θεσσαλονίκη τέλειωσε και τη Θεολογία, κατόπιν μεταπτυχιακά στην Οργάνωση και Διοίκηση της Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με διπλωματική στην αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής μαθητών Ρομά, με σεμινάρια Ειδικής Αγωγής, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και Πληροφορικής και τώρα συνεχίζει παράλληλα φοιτώντας στο Τμήμα Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Μιλάει έξι ξένες γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά, γερμανικά και τουρκικά. Με πολυσχιδή ενδιαφέροντα, ως μέλος στη διοίκηση της Δημοτικής Πινακοθήκης και του Πνευματικού Εργαστηρίου Εκπαιδευτικών.
***
* «Η πρόθεσή μου να ασχοληθώ με τα κοινά πηγάζει από την επιθυμία μου να προσφέρω στην πόλη της Λάρισας, εστιάζοντας στην πολιτιστική και περιβαλλοντική της αναβάθμιση και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών», δηλώνει η κόρη του Βασ. Διβάνη, ο οποίος έχει προσφέρει πολλά μετέχοντας μεταξύ άλλων και στη διοίκηση του Συνδέσμου Αποστράτων Χωροφυλακής και Ελληνικής Αστυνομίας.
Ζ.

Προσφορά
* Ο Απόστολος Γούλας, οικονομολόγος και πρόεδρος του Συλλόγου Μαραθωνοδρόμων, όλα αυτά τα χρόνια έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του, μέσα από την εθελοντική προσφορά του στην περιοχή. Μάλιστα έχουν να το λένε όσοι γνωρίζουν, ότι υπήρξε πρωτεργάτης της δημιουργίας ρεύματος Αθλητικού Τουρισμού για την ευρύτερη περιοχή του Νομού Λάρισας, καθώς οι συνδιοργανώσεις τους συγκεντρώνουν εκατοντάδες αθλητές από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Εξάλλου ο Ιπποκράτειος Αγώνας Δρόμου, με εκκίνηση και τερματισμό το Αρχαίο Θέατρο, αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους αγώνες πανελλαδικά, τοποθετώντας από μόνος του τη Λάρισα στον χάρτη του αθλητικού τουρισμού για τη χώρα.
Ζ.

Δημοσίως
* ΠΡΩΤΗ μέρα χθες και δεκάδες Λαρισαίες στην πισίνα του Δημοτικού Κολυμβητηρίου στη Νέα Πολιτεία, ξεκίνησαν ορεξάτες στο πρόγραμμα Αθλητισμός και Γυναίκα. Στην κερκίδα δούλευε συνεργείο επισκευάζοντας τα καθίσματα. Και κάποια στιγμή βλέπουν τον εργοδηγό που επέβλεπε να ανεβαίνει τις κερκίδες και να πάει δημοσίως προς νερού του γυρίζοντας την πλάτη. Μόνο χειροκροτήματα δεν εισέπραξε, φωνές «Ε... έχει τουαλέτες κάτω», αδιαφόρησε εκείνος. Σπορ και θέαμα...
Ζ.

Χωρίς χρέωση
* ΣΤΟ συνοικιακό ταβερνάκι οι δύο νεαροί Λαρισαίοι.
- Θέλετε να βάλω κάτι πάνω στις πατάτες, παιδιά;
- Είναι με επιπλέον χρέωση;
- Όχι.
- Ε, τότε βάλε μας δυο μπριζόλες.
Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass