Ψιθυριστά και άλλα

Δημοσίευση: 13 Μαρ 2024 17:11
* ΠΑΝΤΑ στο πλευρό του Θαν. Μαμάκου ο Δημ. Γεωργάκης. Ούτε μπόντιγκαρντ να τον είχε ο Δήμαρχος... Ζ. * ΠΑΝΤΑ στο πλευρό του Θαν. Μαμάκου ο Δημ. Γεωργάκης. Ούτε μπόντιγκαρντ να τον είχε ο Δήμαρχος... Ζ.

Έριξε αλλά...
* TO καθήκον του πάντως το έπραξε ο Μάρτιος, από το πρώτο δεκαήμερο κιόλας. «Αν βρέξει ο Μάρτης δυο νερά κι ο Απρίλης άλλο ένα, χαρά σ’ εκείνον τον ζευγά που ‘χει πολλά σπαρμένα». Πού να τα σπείρει, όμως, ο Θεσσαλός ζευγάς... Μέσα στη λούνη; Ή υποβρυχίως...

Ζ.
Κι από τηγανίτα...
* ΕΝΤΕΛΩΣ τζάμπα κόπος για τους αγρότες, που κατέβηκαν πάλι στο Μαξίμου, αυτήν τη φορά μονάχα οι Θεσσαλοί, με τα ιδιαίτερα προβλήματα λόγω της βιβλικής καταστροφής. Κατανόηση μόνο εισέπραξαν από τον Πρωθυπουργό, άφθονη κιόλας. Λάδι πολύ κι από τηγανίτα τίποτα...
***
* «ΔΕΝ λάβαμε καμία ουσιαστική απάντηση στα ερωτήματά μας», ενημέρωσαν μετά την πολυδιαφημισμένη συνάντηση.
Φυσικό κι επόμενο. Αφού δεν είναι πια τα τρακτέρ στον δρόμο, στην αποχώρηση των οποίων είχε επικεντρωθεί η τιτάνια προσπάθεια της Κυβέρνησης. Τώρα, όλο λόγια, με τα οποία χτίζουν ανώγια και κατώγια.
***
* ΤΑ είπε ευθέως ο πρόεδρος Ρίζος Μαρούδας: Έξι μήνες μετά έγιναν λίγα πράγματα σε σχέση με χρονοδιαγράμματα, καταστροφές και αποζημιώσεις, αλλά και πρόγραμμα για τα 350.000 στρέμματα που δεν θα καλλιεργηθούν.
(Έξι μήνες είναι πολύς καιρός, για να μην έχει γίνει κάτι, έστω να ανακοινωθεί, συγκεκριμένα όμως).
***
* ΤΟΥΣ επανέλαβαν το γνωστό για την καταβολή των άμεσων ενισχύσεων μέχρι και τα τέλη Ιουνίου. «Χρειαζόμαστε άμεση ρευστότητα, μιας και ξεκινάει η νέα καλλιεργητική περίοδος», τους εξήγησαν οι αγρότες, αλλά δεν φάνηκε να το λαμβάνουν υπόψη οι κυβερνώντες. (Μόνο ψήφο στις ευρωεκλογές ξέρουν να γυρεύουν).
Ζ.
Στο καλάθι
* ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ αυτή η αντιπαράθεση για περιουσίες, λεφτά και εταιρείες των πολιτικών αρχηγών. Και η Λαρισαία εξέφρασε την απορία της.
- Δηλαδή, με Κασσελάκη στο «καλάθι του νοικοκυριού» θα μπει και ο αστακός;
Ζ.
Άλλο κράτος;
* «ΚΑΘΕ βδομάδα θα είμαστε στον δρόμο. Ζητάμε να αποκατασταθεί άμεσα η τεράστια αδικία». Φυσικά και δεν μπορούν να κάνουν πίσω οι περιβολάρηδες της Αγιάς, κάθε τόσο τα τρακτέρ και στην πλατεία. Μηλοπαραγωγοί και καστανοπαραγωγοί ζητούν απλώς να πάρουν κι αυτοί τα ίδια ποσά που εισέπραξαν οι συνάδελφοί τους της Μαγνησίας. Δεν το χωράει ο νους, κι όχι μόνο ο δικός τους, αυτό που συμβαίνει εν προκειμένω με τα δύο μέτρα και δύο σταθμά.
***
* ΣΥΝΟΡΟ είναι οι δύο περιοχές, τις ίδιες καλλιέργειες έχουν, παρόμοιες ζημιές έχουν υποστεί, την ίδια περίοδο. Η μόνη διαφορά ότι στη Μαγνησία ψηφίζουν και εκλέγουν τον Χρ. Τριαντόπουλο, ο οποίος βρίσκεται σε κρίσιμο κυβερνητικό πόστο. Τι να κάνουν τώρα οι Αγιώτες, να μεταφέρουν τα εκλογικά τους δικαιώματα δίπλα στην περιοχή της Ζαγοράς; (Λογικά με τρακτέρ θα έπρεπε να είχαν βγει στον δρόμο και οι Χρ. Κέλλας, Χρ. Καπετάνος και Μ. Χαρακόπουλος, διαμαρτυρόμενοι για την άνιση συμπεριφορά που υφίστανται).
***
* ΣΤΟ συλλαλητήριο, για το δίκιο, εκεί στην Αγιά, παρών πάλι κι ένας Βολιώτης. Δυναμικά στο πλευρό των συναδέλφων του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας Θ. Γεωργαδάκης, συστρατεύεται. Δεν μένει παρά να βγει υπέρ κι ο Μητροπολίτης Δημητριάδος, στο ίδιο ποίμνιο ανήκουν, το δικό του, και Αγιώτες και Βολιώτες.
Ζ.
Πριν 122 έτη
* «Η τελευταία Κυριακή των Απόκρεω - Πώς εωρτάσθη». Δημοσίευμα της εφημερίδας «Όλυμπος», το 1902, από τον φωτοθηκάριο Γ.Γρ.
Μετά ζωηρότητος πρωτοφανούς ἑωρτάσθη ή παρελθούσα Κυριακή των Απόκρεω, μεθ’ όλας τὰς ἀπειλάς τοῦ Οὐρανοῦ, ὅπως περιλούση τοὺς εὐθυμούντας εορταστάς. Ολόκληρος ἡ Λάρισα τὴν ἑσπέραν τῆς τελευταίας ημέρας του γέλωτος συνεσωρεύθη εἰς τὴν πλατείαν τῆς Θέμιδος παρακολουθήσασα ἐκεῖθεν τας παρελάσεις.
***
* ΤΑ παρελάσαντα άρματα ήσαν πολυπληθή, αἱ δὲ παραστάσεις ἐν γένει ἱκανώς εὐφυείς. Η επιτροπή περιήλθεν εις αμήχανον θέσιν που να πρωτοδώση βραβείον. Το πρώτον χρηματικόν βραβείον εκ δραχ. 100 εδόθη εἰς τὸ ἅρμα του Βάκχου, τὸ δὲ τιμητικόν εις το αυτοκίνητον, τα δε λοιπά διενεμήθησαν εις τας λοιπάς παραστάσεις. Εντύπωσιν λυπηράν ἐνεποίησεν εἰς πάντας ή παραγκώνισις «Τοῦ ἀποπαίδου τῆς Ἑλλάδος».
Καὶ κατ’ ιδίαν δὲ, ὁ πανηγυρισμός της τελευταίας ημέρας τῶν ᾿Απόκρεω δὲν ἐγένετο ήττον ζωηρός. Οι Λαρισσαίοι ευθύμησαν καὶ ἐν τη μέθη της εὐθυμίας ταύτης οἱ πενόμενοι ελησμόνησαν τὰς θλίψεις των. (Περνούν οι αιώνες, μερικά πράγματα δεν αλλάζουν και πολύ).
Ζ.
Ανταποκρίνονται
* ΣΥΓΚΑΤΑΒΑΤΙΚΟΙ οι μεσήλικες Λαρισαίοι, ανταποκρίνονται στις προκλήσεις.
- Καπνίζεις μετά το σεξ;
- Δεν καπνίζω, αλλά άμα είναι να κάνω σεξ, να το αρχίσω.
***
* - ΣΕΞ κάνεις;
- Μιλάμε ολυμπιονίκης;
- Δηλαδή;
- Κάθε τέσσερα χρόνια.
***
* - ΦΙΛΕ, μου λέει, γουστάρεις ανταλλαγή ζευγαριών; Γιατί ανταλλαγή ρε φιλαράκι; Του απάντησα. Να, πάρτην. Εγώ δεν θέλω τίποτα.
Ζ.
Ερωτήματα
* ΠΟΣΟ ακόμα πρέπει να περιμένουν οι πλημμυροπαθείς κάτοικοι των Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης για να προχωρήσει η Δημοτική Αρχή Λαρισαίων στην αποκατάσταση των δρόμων μέσα στις Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης (παλιές και νέες), της λειτουργίας των θυροφραγμάτων των αγωγών των ομβρίων των Εργατικών Κατοικιών και των κοινόχρηστων χώρων πρασίνου, αλλά και στην επαναλειτουργία του ΚΑΠΗ των Εργατικών Κατοικιών;
Ερωτήματα της Επιτροπής Πλημμυροπαθών προς τη Δημοτική Αρχή, που ζητούν απαντήσεις, όπως απάντηση ζητά και το ερώτημα της αξιοποίησης των 30.000 ευρώ που συγκεντρώθηκαν στον λογαριασμό του Δήμου για τους πλημμυροπαθείς.Αποκεντρωμένη
* ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΙ παράγοντες της Αποκεντρωμένης διευκρινίζουν ότι «ουδέποτε εξέδωσαν ακυρωτική απόφαση στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού που επιχείρησε η Δημοτική Αρχή Λάρισας, παρά μόνο ζητήθηκαν διευκρινίσεις επί της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, οι οποίες μόλις δόθηκαν, η αρμόδια Υπηρεσία άναψε το «πράσινο» φως».
 Γ.Ρ.
Πόσον καιρό;
* ΑΝΑΡΩΤΙΟΥΝΤΑΙ στον «Κ. Κούμα»: Πόσους μήνες χρειάζεται μια ιδιωτική εταιρεία τηλεπικοινωνιών για να κάνει τη σύνδεση; Στον Σύλλογο Δασκάλων βλέπουν ότι το νέο 24ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας στην Τούμπα δεν έχει ούτε τηλέφωνο ούτε ίντερνετ. Είχε εγκαινιαστεί τον Δεκέμβριο και άρχισε να λειτουργεί από τον Ιανουάριο. Μέχρι σήμερα «τουτ τουτ»... (Μήπως δεν έκανε κάτι σωστά ο Δήμος ή η Πρωτοβάθμια;).
Ζ.
Απ’ το ένα στ’ άλλο
* ΤΟΝ δήμαρχο, Θαν. Μαμάκο, επισκέφθηκε η γνωστή Ομάδα Λαρισαίων Φίλων του Φιλόλαου Τλούπα, του διάσημου Λαρισαίου γλύπτη, στη μνήμη του οποίου πέρυσι ο Δήμος αφιέρωσε σειρά εκδηλώσεων, καθώς το 2023 συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τη γέννησή του. Παρών και ο εικαστικός Χρ. Παπανικολάου. Κάποιο μπλέξιμο θα προέκυψε, καθώς χρειάστηκαν τα φώτα του πρώην αντιδημάρχου, Πάνου Σάπκα, κι έτσι αποφασίστηκε εκ νέου χρηματοδότηση. Όμως, η φωτογραφία της συνάντησης δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ, εξαφανίστηκε. Ενδεχομένως διότι οι «Φίλοι Φιλόλαου» θεωρούνται «καλογιαννικοί». Ίσως να συνέβη και κάτι άλλο βέβαια...
***
* ΑΠ’ το ένα στ’ άλλο... Ο οποίος Φιλόλαος, λοιπόν, είχε εμφανιστεί στην ταινία της θρυλικής Ανιές Βαρντά, τη «Nausicaa», που γυρίστηκε στα 1970 για τη γαλλική κρατική τηλεόραση και η οποία χάθηκε, δεν προβλήθηκε ποτέ. Η «Ναυσικά», που αναφερόταν στους Έλληνες πολιτικούς εξόριστους της εποχής στο Παρίσι, με μουσική Μ. Θεοδωράκη και τη Μ. Φαραντούρη, αποτελούσε ένα δριμύ κατηγορώ κατά του καθεστώτος της Χούντας. Και εξαφανίστηκε από προσώπου γης, δεν προβλήθηκε ποτέ στη Γαλλία, καταστράφηκε το αρνητικό της, τελικά διασώθηκε μια κόπια εργασίας, ανακατασκευάστηκε και προβλήθηκε στην Αθήνα μετά από μισό αιώνα, το 2017. (Ο Λαρισαίος Φιλόλαος μιλούσε για τον ανδριάντα του Γεωργάκη Ολύμπιου, που είχε φιλοτεχνήσει στα 1955, όχι την προτομή του ήρωα στην Τρίγωνη πλατεία, αλλά για έναν γιγάντιο ανδριάντα που προορίζονταν για τη γενέτειρά του, το Λιβάδι, και ο οποίος απέμεινε ως μακέτα στο εργαστήριό του στο Παρίσι).
***
* ΚΙ από το άλλο στο παρ’ άλλο... Στα τεράστια διεθνή συμφέροντα με τις πολεμικές προμήθειες της Ελλάδας από τη Γαλλία και το πώς εξαφανίστηκε η «Ναυσικά». Όλα κάπως κουμπώνουν, όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν...
Τότε, λοιπόν, λέει, η δικτατορία είχε ξεκινήσει επαφές με τη Γαλλία του Ζορζ Πομπιντού, για αγορές στρατιωτικού υλικού. Είχε ανακοινωθεί η κατασκευή της πρώτης από τις κανονιοφόρους, που είχε παραγγείλει η Χούντα στα γαλλικά ναυπηγεία και στη σειρά ακολουθούσαν τα μαχητικά «Μιράζ». Υπήρξαν φυσικά και τα σχετικά πρωτοσέλιδα, το 1970. Από τη μια διαπραγματεύσεις για πολύ μεγάλες δουλειές κι από την άλλη η κρατική γαλλική τηλεόραση να καταγγέλλει τη Χούντα; Ε, δεν γίνεται. Τελικά, την ταινία της Ανιές Βαρντά την έφαγε η marmagà. (Α, τα Μιράζ, τα αγόρασε εν τέλει ο Κ. Καραμανλής το 1975, άρτι αφιχθείς εκ Παρισίων. Ενώ τώρα προέκυψαν οι φρεγάτες και τα Ραφάλ).
Ζ.
Φιλοσοφημένοι
* ΤΟ φιλοσοφούσαν στον καφέ οι νεαροί Λαρισαίοι.
- Δύο άνθρωποι με έχουν σώσει σε αυτήν τη ζωή. Ο Μπαινάκης και ο Βγαινάκης.
***
* - ΡΩΤΗΣΑ έναν σοφό σε ποιον τομέα θα έπρεπε να προσπαθήσω να κάνω λαμπρή καριέρα. Χαμογελώντας, μου απάντησε να γίνω καλός άνθρωπος. Εξηγώντας πως υπάρχουν πολλές ευκαιρίες σ’ αυτόν τον τομέα και ότι ο ανταγωνισμός είναι μικρός.
***
* - ΑΝ δεν γελάς με τα προβλήματά σου, θα γελάνε αυτά με εσένα.
Ζ.
Ο μέγας
* «Ο Καραγάτσης επιστρέφει», σπουδαία η εκδήλωση σήμερα, βραδάκι Τετάρτης, στο «Χατζηγιάννειο». Η πόλη υποδέχεται το άξιο τέκνο της. Σημαντική η πρωτοβουλία του Δήμου και του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών, μαζί κι ο Σύλλογος της αγαπημένης του μέγα συγγραφέα Ραψάνης, καθώς και το 12ο Γυμνάσιο στα Ταμπάκικα, το οποίο παίρνει το όνομά του. Εξαιρετική επιλογή ομιλητών, ειδικοί που έχουν να πουν, ενδιαφέρουσες προβολές βίντεο για -και με- τον Μ. Καραγάτση, αλλά και σημαντική η παρουσία του εγγονού του, του καταξιωμένου ανθρώπου του θεάτρου Δημ. Τάρλοου.
Ζ.
Μισή αρωγή
* ΘΕΛΩ να επισημάνω μία αδικία που γίνεται σε βάρος των πλημμυροπαθών, σημειώνει ο Λαρισαίος Ν.Φ.: Εκείνων που δήλωσαν κατοικία εξ αδιαιρέτου 50-50. Πληρώθηκε ο ένας τη μισή αποζημίωση της πρώτης αρωγής, δηλαδή το ποσό των 3.300 ευρώ, και ο άλλος τίποτα. Ποιος φωστήρας της διοίκησης το σκέφτηκε και το έκανε αυτό; Να δόθηκε τέτοια κυβερνητική εντολή, απίθανο. Ας το δουν οι Λαρισαίοι νεοδημοκράτες παράγοντες.
Ζ.
Τι αυτοκίνητο...
* ΑΜΑ η βενζίνη συνεχίσει να ακριβαίνει, προέβλεπε ο Λαρισαίος, τότε το όνειρο κάθε κοπέλας θα γίνει πραγματικότητα.
- Ο πρίγκιπας θα έρθει με άλογο.
Ζ.

 

***

KARLA.jpg

* ΔΕΝ είναι ο Παγασητικός ψηλά απ’ το Πήλιο, ούτε το Τισαίο όρος απέναντι. Είναι η Κάρλα, ναι η σημερινή Κάρλα, αναφέρει ο «Παλαιόμυλος Φαρσάλων», όπως φαίνεται από το Μαυροβούνι, και στο βάθος η οροσειρά του Καραντάου, το Χαλκοδόνιον Όρος.
Ζ.

 

 

PARKARISMA.jpg

* ΠΑΡΚΑΡΙΣΜΑ για σεμινάριο. Μπορεί να βοηθάει το μέγεθος του αυτοκινήτου, όμως χρειάζεται ιδιαίτερη ικανότητα και μάτι για να εντοπίσεις την άδεια θέση.
Ζ.

 

NERA.jpg* ΒΡΗΚΑΝ μια απαντοχή στον Περισσό οι «Υδρονομείς» της Θεσσαλίας. Τα μέλη της Πρωτοβουλίας για το Υδατικό Ζήτημα της Θεσσαλίας συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, Θαν. Παφίλης, Γ. Λαμπρούλης, Β. Μεταξάς, Αντ. Ραλλάτος, οι οποίοι τους άκουσαν για τα νερά και για τα στοιχειωμένα έργα Αχελώου, τους είπαν και δυο καλές κουβέντες με τις θέσεις του κόμματος, που βέβαια δεν αλλάζουν. Το ΚΚΕ εξέδωσε μετά και σχετική ανακοίνωση, με καταγραφή των παρισταμένων ως εξής: Θεοφάνη Γέμτο, ομότιμο καθηγητή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χρίστο Τσαντήλα, ερευνητή, πρ. διευθυντή Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Τάσο Μπαρμπούτη, πολιτικό μηχανικό, πρ. γραμματέα ΤΕΕ/ΚΔΘ και Δημήτριο Γελαλή, οικονομολόγο, πρ. βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ. (Ναι, αναφέρει το ΚΚΕ και τη λέξη ΣΥΡΙΖΑ. Πρώην όμως, πρώην...).
Ζ.

 

 

FREATIO.jpg* ΠΑΓΙΔΑ για τους διερχόμενους συνιστά το ανοιχτό φρεάτιο που βρίσκεται έμπροσθεν του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, εκτός κι αν μεριμνήσουν έγκαιρα οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου.
Γ.Ρ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass