ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 14 Μαρ 2024 17:11
* ΕΛΛΑΔΑ 2024. Χωρίς λόγια. (Τι να πει κανείς άλλωστε... Για διπλοαπασχολούμενο, το πρωί στο υπουργείο, το απόγευμα στο χειρουργείο;) Ζ. * ΕΛΛΑΔΑ 2024. Χωρίς λόγια. (Τι να πει κανείς άλλωστε... Για διπλοαπασχολούμενο, το πρωί στο υπουργείο, το απόγευμα στο χειρουργείο;) Ζ.

Εφτασαν
* ΓΕΜΙΖΟΥΝ ήδη τα ψυγεία τους τα περίπτερα και τα ψιλικατζίδικα της Λάρισας, βάζοντας παγωτά. Είναι η Άνοιξη που κατέφθασε. Και το πρώτο παγωτό το τρώνε οι πιτσιρικάδες πατροπαράδοτα στη γιορτή της 25ης Μαρτίου, μετά την παρέλαση.

Ζ.

Περιφερειακά που φορτίζουν
* «ΑΥΤΗΝ τη στιγμή, η κυβέρνηση έχει απέναντι μία αδύναμη αντιπολίτευση ακόμα άρα δεν φεύγει κανείς να πάει αλλού». Ο δημοσκόπος αναλύει τα αποτελέσματα των γκάλοπ. «Το θυμικό των Ελλήνων είναι πληγωμένο σε διάφορα περιφερειακά θέματα που φορτίζουν πολύ έντονα το τοπίο και άρα, ανεβάζουν τις απαιτήσεις από την ακρίβεια που είναι το κυρίαρχο ζητούμενο, ενώ, δίπλα στην ακρίβεια παρεισφρύει το ζήτημα του διαθέσιμου εισοδήματος». (Στην παρακάρλια περιοχή, εκεί να δει θυμικό… Και στην υπόλοιπη πληγωμένη Θεσσαλία.)
Ζ.
Επί χρήμασι
* ΑΠΟ τη μια τα απογευματινά επί χρήμασι χειρουργεία, ταυτοχρόνως από την άλλη… «Από την 1η Απριλίου θα χρεώνονται τα παραπεμπτικά για εξετάσεις στον ιδιωτικό τομέα», είπε ο αρμόδιος υφυπουργός Υγείας. «Θέλουμε να επαναφέρουμε τις διαγνωστικές εξετάσεις στις δημόσιες δομές. Όποιος πάει για εξετάσεις στα δημόσια νοσοκομεία, η συμμετοχή του θα είναι μηδενική». Υπέρ του Δημοσίου οι νεοφιλελεύθεροι; Εντελώς, εκ της φύσεώς τους. Ολοι τον πίστεψαν, ποιος κακόπιστος λέει ότι μεριμνούν για τα έσοδα των μεγάλων ιδιωτικών κέντρων… Πότε το έκαναν ξανά άλλωστε;
- Ανέκδοτο εντελώς, γνωμάτευσε ο Λαρισαίος. Σε ποιες δομές αναφέρεται, αυτές που συνήθως πεθαίνεις πρώτα και μετά σε καλούν για εξετάσεις;
Ζ.
Άδικο μπλόκο
* «ΝΑ βρέξει την Κυριακή, για να μην γίνει καρναβάλι στον Τύρναβο, κάνουν λιτανεία κάποιοι κτηνοτρόφοι», ενημερώνει ο Κ. Ν.
Πέρυσι, εκείνη την ημέρα, οι αστυνομικοί επί ώρες δεν τους επέτρεπαν τη διέλευση, τους είχαν μπλοκάρει επί ώρες, να μη μπορούν να φτάσουν σπίτι τους, στην άκρη της πόλης κιόλας. Και περίμεναν, και περίμεναν, με το γάλα στην καρότσα, που ήθελαν να το ρίξουν στην παγολεκάνη. Δεν θα έπρεπε να έχουν αντιληφθεί ή τουλάχιστον να έχουν εντολή ειδικής μεταχείρισης ώστε να τύχει κάποιας εξαίρεσης ο επαγγελματίας που βρίσκεται στο πόδι από τις 5 το πρωί; Φέτος, που ο δήμαρχος είναι του πρωτογενούς τομέα, λογικά δεν θα υπάρξει εμπλοκή.
Ζ.
Χωρίς καφέ
* ΜΕ όχι και τόσο καλή διάθεση οι νεαροί Λαρισαίοι.
- Άλλα 32 χρόνια μέχρι τη σύνταξη, με χαρά και εργασία, λέει ο άλλος.
Εργασία σίγουρα, όσο για χαρά, ε…
* * *
* - ΧΩΡΙΣ καφέ δεν δουλεύει το μυαλό μου.
- Πόσα χρόνια έχεις να πιείς;
* * *
* - ΑΓΧΩΘΗΚΑ σήμερα γιατί νόμιζα ότι κάτι δεν πάει καλά. Αλλά τελικά εντάξει, όλα χάλια.
Ζ.
Δύο Ρηγάδες και…
* ΜΕ αφορμή χθεσινό σχόλιο για τον διεθνώς καταξιωμένο Λαρισαίο γλύπτη Φιλόλαο Τλούπα και την αναφορά στα έργα του για τον Λιβαδιώτη ήρωα Γεωργάκη Ολύμπιο, άνοιξε συζήτηση Λαρισαίων.
Ένα από τα πρώτα έργα του Φιλόλαου και το πρώτο σε δημόσιο χώρο είναι η προτομή του Γεωργάκη Ολύμπιου στην Τρίγωνη πλατεία. Του είχε ανατεθεί το 1947 από τον ΜΕΣ «Αριστεύς». Στο δεξί μανίκι μόλις που διακρίνεται σκαλισμένη η υπογραφή του καλλιτέχνη: Φιλόλαος.
* * *
* ΠΕΡΥΣΙ τιμήθηκε από τον Δήμο με σειρά εκδηλώσεων η επέτειος των 100 χρόνων από τη γέννησή του. Δεν υπήρξε όμως η ιδέα να μεταφερθεί στη Λάρισα το πρόπλασμα μεγάλου ανδριάντα που είχε φιλοτεχνήσει ο Φιλόλαος και αφού δεν κέρδισε τον σχετικό διαγωνισμό ώστε να τοποθετηθεί στο Λιβάδι Ελασσόνας, τη γενέτειρα του ήρωα, παρέμεινε στο εργαστήρι του γλύπτη στο Παρίσι.
* * *
* ΤΙ θα πει, η Λάρισα έχει ήδη προτομή του Γεωργάκη Ολύμπιου… Αφού έχει υπάρξει προηγούμενο: Υφίσταται ο ανδριάντας του Ρήγα Φεραίου στην πλατεία Νομαρχίας, από το 1975, έργο του Κερκυραίου Σπύρου Γογγάκη. Όμως προσφάτως καθαρίστηκε το πρόπλασμα ανδριάντα του Βελεστινλή, που είχε φιλοτεχνήσει ο Μίμης Γεντέκος και το οποίο βρισκόταν επί δεκαετίες εγκαταλειμμένο στο προαύλιο του 4ου Γυμνασίου, για να τοποθετηθεί εν συνεχεία στη γωνία των οδών Ηπείρου και Ανθ. Γαζή. Δύο αγάλματα του Ρήγα, γιατί όχι και δύο του Γεωργάκη Ολύμπιου;
* * *
* ΣΤΟ Λιβάδι τώρα, υπάρχει ο ανδριάντας του ηρωικού τέκνου του. Προέκυψε μετά από διαγωνισμό του 1958, που κέρδισε ο γλύπτης Γιάννης Κανακάκης, ο οποίος έχει φιλοτεχνήσει γλυπτά Κρητών ηρώων σε δημόσιους χώρους στην πατρίδα του, την Κρήτη. Είχε τοποθετηθεί στο Κιόσκι και τα αποκαλυπτήριά του έγιναν το 1965. Στον διαγωνισμό αυτό ήταν που είχε λάβει μέρος και ο Φιλόλαος Τλούπας, απ’ το Παρίσι, που το έργο του δεν επιλέχθηκε τελικά. Επομένως δεν θα ήταν και τόσο κομψό να φέρει, τώρα, ο δήμαρχος Ν. Γάτσας και αυτό το άγαλμα, ως δεύτερο στο Λιβάδι.
Ζ.
Στον δεσπότη
* ΕΚΑΝΕ τις παρεμβάσεις της η ΑΕΛ, σ’ αυτό το πανηγύρι της ΕΠΟ με τα δελτία των ποδοσφαιριστών που βρίσκονται μετέωρα και τις ομάδες Β’ που παραμονεύουν για να αναδείξουν τον πρωταθλητή που επιθυμούν οι ιδιοκτήτες τους. Και κατά τα φαινόμενα ποντάρει πλέον στην εξ ύψους βοήθεια. Γι’ αυτό ίσως ο ιδιοκτήτης της ομάδας έσπευσε στον μητροπολίτη. Τι άλλο να του ζήτησε, ορισμό διαιτητών εξ ουρανού;
Ζ.
Παραιτήθηκε
* ΧΘΕΣ έγραφε η εφημερίδα πως ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Ελασσόνας Θαν. Μπίζιος συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εργασίας. Κι έτσι εμπεδώνει κι ο κόσμος σιγά -σιγά πως η νεοδημοκρατική παράταξη στην Ελασσόνα άλλαξε αρχηγό. Αφού έχασε δύο φορές απανωτά από τον δήμαρχο Ν. Γάτσα, ο προκάτοχός του Νίκος Ευαγγέλου παραιτήθηκε από το δημοτικό συμβούλιο πριν καν ξεκινήσει η νέα θητεία, δεν άντεχε άλλο στην αντιπολίτευση. Και τον διαδέχθηκε ο πρώτος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος της παράταξης.
Ζ.
Ασυνεννοησία
* ΕΛΛΕΙΜΜΑ συνεννόησης στη νέα γενιά των Λαρισαίων.
- Έχω φτάσει στο όριό μου, της λέω.
- Ά… Και η κάρτα σου, μου λέει.
* * *
* -ΜΩΡΟ μου, έφυγαν οι γονείς μου απ’ το σπίτι…
-Μη στενοχωριέσαι καλή μου, θα ξαναγυρίσουν.
* * *
* - «ΕΠΑΙΞΕΣ μαζί μου και με έχασες για πάντα», γράφει η 14χρονη. Δεν θα την έβρισκε μάλλον ο πιτσιρικάς στο κρυφτό.
Ζ.
Συντάσσεται
* ΚΑΙ σκληρή ερώτηση έκανε στη Βουλή και παρεμβάσεις αρμοδίως. Ο Μ. Χαρακόπουλος για την εξόφθαλμη αδικία εις βάρος των αγροτών της Αγιάς, που δεν λαμβάνουν τις ενισχύσεις των Βολιωτών συναδέλφων τους για τις ίδιες ζημίες. Ο νεοδημοκράτης βουλευτής συντάσσεται μαζί τους, παρότι κυβερνητικός, δεν δέχεται τα ‘’δυο μέτρα και δυο σταθμά’’. Και στον υφυπουργό Διον. Σταμενίτη πήγε και μίλησε και στον διοικητή του ΕΛΓΑ Α. Λυκουρέντζο. Και επιμένει κι αυτός.
Ζ.
Πάλι μόνο Βόλος
* «ΕΠΙΧΑΙΡΕΙ ο κ. Μαμάκος, νέος Δήμαρχος της πόλης, εκλεκτός της ΝΔ, για τη χρηματοδότηση που εξασφαλίστηκε για την πόλη λόγω ‘’Daniel’’», αναφέρει ο πρώην αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΛ Δημ. Μαβίδης, ο οποίος ενημερώνει: Όντως, η πρόσκληση του Υπουργείου Εσωτερικών περιλαμβάνει ως δικαιούχο τον Δήμο Λαρισαίων, με αναλογικό ποσό προϋπολογισμού ύψους 6 εκ. ευρώ. Αυτό που δεν λέει ο Δήμαρχος είναι ότι δεν περιλαμβάνεται στον πίνακα των δικαιούχων η ΔΕΥΑΛ, δηλαδή 0 ευρώ για τις ζημιές της ΔΕΥΑΛ. Αντίθετα, η πρόσκληση περιλαμβάνει τη ΔΕΥΑ Μείζονος Βόλου, με αναλογούντα προϋπολογισμό ύψους 10 εκ. ευρώ και τον Δήμο Βόλου με 5,8 εκ. «Γιατί υπάρχει αυτή η διαφορετική αντιμετώπιση από τους «φίλους μας» στην κυβέρνηση;» αναρωτιέται. (Γειά σας κύριε Τριαντόπουλε. Οι Λαρισαίοι νεοδημοκράτες πολιτικοί σας χαιρετούν…)
Ζ.
Ποδοσφαιρό-φιλοι
* ΣΤΗ Θεσσαλονίκη το ΠΑΣΟΚ έχει ζόρια. Λίγο η ιστορία της Καϊλή, λίγο η διάλυση όλου του παλαιού ιστού της παράταξης, το πρόβλημα είναι μεγάλο ενόψει των ευρωεκλογών, επισημαίνει το ‘’Ποντίκι’’: Έτσι εμφανίστηκε από το (σχεδόν) πουθενά η περίπτωση του Θοδωρή Ζαγοράκη. Ως μεταγραφή βεβαίως από τη ΝΔ, η οποία έκοψε τον πρωταθλητή ‘’Euro2004’’ από τα ψηφοδέλτιά της.
* * *
* ΚΑΙ συνεχίζει με ένα συμπέρασμα: Η φιλία που ανέπτυξαν στις Βρυξέλλες οι Ανδρουλάκης και Ζαγοράκης φαίνεται ότι λειτούργησε και πολιτικά. Μία από τις αγαπημένες ασχολίες των δύο ευρωβουλευτών ήταν ο καφές στο φουαγιέ και οι συζητήσεις περί ποδοσφαιρικών- δεν θα μπορούσαν να συζητήσουν και πολλά άλλα, παρότι δεν έχουν τις ίδιες προτιμήσεις για ομάδες.
Ζ.
Ήξερε…
* - ΜΠΑΜΠΑ, θέλω να γίνω μεγάλος σαν εσένα και να κάνω ό,τι θέλω.
Ήταν ο Λαρισαίος πιτσιρικάς που τα έλεγε εκεί στο παγκάκι της πλατείας.
- Μα κάνω εγώ ό,τι θέλω;
- Ναι αλλά εγώ δεν θα παντρευτώ τη μαμά…
Ζ.

 

Αγχωμένος
* ΧΘΕΣ το πρωί, Τετάρτης, δημοσίευε η εφημερίδα ρεπορτάζ με διαμαρτυρίες γονέων για απόφαση του Δήμου που απαγόρευε την είσοδο μπαμπάδων στα αποδυτήρια κοριτσιών στο Κολυμβητήριο της Ν. Πολιτείας. Το μεσημέρι ήδη ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ηρ. Γερογιώκας έστειλε απάντηση. Γρήγορα αντανακλαστικά. Αλλά και άγχος μεγάλο. Αν δεν είχε, θα ενημέρωνε απλώς ότι έχει δημιουργηθεί «ένας ξεχωριστός, τρίτος χώρος αποδυτηρίων, που μπορεί να χρησιμοποιείται από τα μικρά κορίτσια που συνοδεύονται από τους πατεράδες τους». Από την περασμένη Τρίτη, έγραφε. Δηλαδή την ώρα που γραφόταν το ρεπορτάζ εκείνος δρούσε; Τι σύμπτωση… (Και δεν ήταν απάντηση προς την εφημερίδα αλλά απανταχούσα, προς πάντες.)
* * *
* ΕΠΕΙΔΗ όμως ήταν αγχωμένος, απέναντι στον δήμαρχο ίσως, άρχισε να παραδίδει μαθήματα δημοσιογραφικής δεοντολογίας και να απευθύνει χαρακτηρισμούς για «προβληματική πληροφόρηση που εγείρει ερωτηματικά». Βούτηξε στην πισίνα της δημοσιότητας ως αρχάριος, που είναι, χωρίς μπρατσάκια με κίνδυνο να πνιγεί. (Η δημοσίευση διαμαρτυριών στην εφημερίδα δεν έχει στόχο άλλον από το να ενημερώνονται οι αρμόδιοι και να πράττουν αναλόγως. Μόνο αυτόν...)
Ζ.

 

--------

GREMOS.jpg*Η δικιά του, η Χ. Μπ., συστήνει στον Λαρισαίο πριν κάνει τη βουτιά να κοιτάξει δεξιά του. Η ζωή είν’ ωραία...
Ζ.

 

 

KADOS.jpg* ΑΦΗΝΟΥΜΕ δίπλα στον κάδο τη διαλυμένη λεκάνη και τη χαλασμένη καρέκλα, και περιμένουμε να τα μαζέψει το απορριμματοφόρο περισυλλογής οργανικών σκουπιδιών ή της ανακύκλωσης;
Ούτε το ένα ούτε το άλλο μπορούν να το κάνουν αυτό, καθότι για την περισυλλογή τους απαιτείται να προηγηθεί επικοινωνία με την Υπηρεσία Καθαριότητας. Πότε θα το μάθουμε επιτέλους; Πιθανόν αυτός ή αυτή που τα πέταξε θα διαμαρτύρεται κιόλας για την καθαριότητα στην πόλη.
Λ.Κ.

 

 

TRIGONH.jpg* ΑΥΤΟΠΤΗΣ μάρτυς ο Κ. Μ. χθες το πρωί στην Ηλιοδώρου. Κάποιος πάρκαρε ανέμελα μισό μέτρο έξω το αυτοκίνητο, δεν περνούσαν μεγαλύτερα οχήματα. Το πρώτο φορτηγό διανομής που έτυχε να βρεθεί εκεί, φράκαρε. Ούτε μπρος ούτε πίσω. Κατέβηκε ο οδηγός και έκανε κουμάντο στα αυτοκίνητα πίσω του ώστε να επιστρέψουν στη Μανδηλαρά. Εικόνες Ευρώπης, με πρωτεύουσα το Κάιρο.
Το συμπέρασμά του; Όταν τα περίφημα ΣΒΑΚ εφαρμόζονται μόνον στο έδαφος και όχι και στο μυαλό και τη συνείδηση των Λαρισαίων, είναι μάλλον άχρηστα, δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από όσα υποτίθεται ότι λύνουν. Ελαττώθηκε το πλάτος της Ηλιοδώρου, ορίστηκαν θέσεις πάρκινγκ, τοποθετήθηκαν κολωνάκια, πινακίδες κ.λπ., βρέθηκε όμως ο ασυνείδητος της ημέρας και ανέτρεψε κάθε σχέδιο επί χάρτου.
Ζ.

 

 

 

MODAGALLIKO_4.jpgΜοδάτες παρουσίες στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass