ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΤΑ ΧΑΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

«Παραγωγοί, δώστε τα στον κόσμο που πεινάει»

* Το 30% της παγκόσμιας αγροτικής παραγωγής μένει ανεκμετάλλευτη στο χωράφι! * Η σπατάλη τροφίμων εξακολουθεί να αποτελεί ένα μείζον πρόβλημα που χρήζει σοβαρής και άμεσης αντιμετώπισης

Δημοσίευση: 08 Μαρ 2015 9:45 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 20:39

 

Εκατομμύρια τόνοι τροφίμων καταλήγουν στα σκουπίδια κάθε χρόνο, ενώ την ίδια στιγμή εκατομμύρια άνθρωποι πεινάνε. Οξύμωρο αλλά είναι η πραγματικότητα. Υπολογίζεται ότι περίπου 179 κιλά τροφίμων πετάει κάθε χρόνο ένας Ευρωπαίος. Σύμφωνα με διεθνείς έρευνες, περίπου το 30% της παγκόσμιας αγροτικής παραγωγής μένει ανεκμετάλλευτη στο χωράφι επειδή δεν πληροί τις αυστηρές προδιαγραφές του εμπορίου σχετικά με την όψη του προϊόντος ή εξαιτίας του υψηλού κόστους συγκομιδής σε σχέση με το προσδοκώμενο κέρδος.

Οι Έλληνες δυστυχώς δεν αποτελούν εξαίρεση σε αυτή τη δυσοίωνη στατιστική. Στην Ελλάδα της οικονομικής ύφεσης, όπου χιλιάδες νοικοκυριά ζούνε κάτω από το όριο της φτώχειας, η σπατάλη τροφίμων εξακολουθεί να αποτελεί ένα μείζον πρόβλημα που χρήζει σοβαρής και άμεσης αντιμετώπισης. Η χώρα μας αν και διαθέτει μεγάλη αγροτική παραγωγή, δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα, με αποτέλεσμα τόνοι ποιοτικά εξαιρετικών προϊόντων να μένουν ανεκμετάλλευτοι κάθε χρόνο, την ίδια στιγμή που 30% των Ελλήνων ζουν κάτω ή στο όριο της φτώχειας και η διατροφική ανασφάλεια έχει αυξηθεί σημαντικά.

Ήρθε η ώρα λοιπόν, η διεθνώς αυξανόμενη τάση αξιοποίησης της περισσευούμενης αγροτικής παραγωγής υπέρ κοινωφελών σκοπών με την ονομασία «gleaning» να ξεκινήσει συστηματικά και οργανωμένα και στην Ελλάδα! Αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία υλοποιούν τον τελευταίο καιρό διάφορες ΜΚΟ, όπως η Ομάδα «Μπορούμε» και ο Οργανισμός «Κλίμακα».

«ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΣΤΟ ΧΩΡΑΦΙ»

Σύμφωνα με τον κ. Αλ. Θεοδωρίδη «βασικός στόχος του «Μπορούμε στο Χωράφι» είναι η αξιοποίηση της περισσευούμενης αγροτικής παραγωγής υπέρ κοινωφελών φορέων της ίδιας γεωγραφικής περιοχής με τη συμβολή τοπικών εθελοντικών ομάδων, που βοηθούν στη συγκομιδή των προϊόντων. Το «Μπορούμε» συντονίζει τη συλλογή και προσφορά προς τους κοινωφελείς φορείς διευκολύνοντας τον παραγωγό να προσφέρει αυτά που για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορεί δυστυχώς να πουλήσει. Ήδη, πολλοί παραγωγοί έχουν γίνει αρωγοί σε αυτήν τη νέα προσπάθεια του «Μπορούμε» για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων στην Ελλάδα, προσφέροντας με χαρά εκατοντάδες τόνους τροφίμων σε συνανθρώπους μας που τα έχουν ανάγκη. Στόχος μας είναι η μείωση της σπατάλης τροφίμων στην Ελλάδα και η δημιουργία μιας καινούριας κοινωνικής κουλτούρας απέναντι στην προσφορά και τη δημιουργία σχέσεων αλληλεγγύης σε εγχώριο και παγκόσμιο επίπεδο. Αυτή τη στιγμή η ανταπόκριση που έχουμε από διάφορους παραγωγούς από τη Μακεδονία και τη Στερεά Ελλάδα είναι ενθαρρυντική. Δυστυχώς στη Θεσσαλία το πρόγραμμα δεν τρέχει, όσο θα θέλαμε και αυτό γιατί δεν έχουμε ξεκινήσει κάποια ενημερωτική καμπάνια. Θα το κάνουμε όμως και ευχαριστούμε την «Ε» για τη συμβολή της στην κατεύθυνση αυτή. Απλά επειδή η Θεσσαλία έχει κυρίως εκτατικές καλλιέργειες (βαμβάκι, σιτηρά) οι επιλογές μας περιορίζονται. Από την άλλη περιοχές με φρούτα, όπως η Αγιά, ο Τύρναβος, το Πήλιο σίγουρα μπορούν να αποτελέσουν έναν σημαντικό τροφοδότη. Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους παραγωγούς ότι οι εθελοντές μας είναι άριστα εκπαιδευμένοι σε αυτή τη διαδικασία και όλα θα γίνουν σωστά, ενώ υπογράφεται ένα άτυπο συμφωνητικό μεταξύ των δύο πλευρών και για την καταλληλότητα των τροφίμων και για τη δέσμευσή μας ότι δεν θα προκαλέσουμε φθορές στο υπόλοιπο χωράφι» καταλήγει ο εκπρόσωπος της ομάδας «Μπορούμε».

Όσοι παραγωγοί θέλουν να επικοινωνήσουν με την ομάδα «Μπορούμε», να τηλεφωνούν στο 210 3237805 (e-mail: info@boroume.gr). Όλα τα υπόλοιπα αφήστε τα πάνω τους.

ΜΚΟ ΚΛΙΜΑΚΑ

Στη διαχείριση του πλεονάσματος τροφίμων αναφέρεται και η Ειρήνη Γουγουγιάννη, που τρέχει το πρόγραμμα «Πλεόνασμα Τροφής- πλεονέκτημα ζωής» του ΜΚΟ Κλίμακα, η οποία αναφέρει ότι «στόχος της Κλίμακας είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος της μη σωστής διαχείρισης των τροφίμων (σπατάλη) μέσω της βελτίωσης της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων και παράλληλα μέσω της βελτίωσης της απόδοσής της, προς όφελος των ομάδων εκείνων που έχουν χαμηλή πρόσβαση στην τροφή». Όσοι παραγωγοί θέλουν να επικοινωνήσουν με την «Κλίμακα» ας τηλεφωνήσουν στο 210-3417160.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass