ΑΠΟ ΤΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ 164 ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ – ΚΑΤΟΧΩΝ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ

Καλλιεργούν... καινοτομία 4.900 αγρότες

* «Έργο που συνδέει την έρευνα με τη γεωργία στην πράξη», χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Ε. Αποστόλου το πρόγραμμα του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ»

Δημοσίευση: 08 Μαρ 2015 10:10 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 20:39

Του Γιώργου Μακρή

Σε τουλάχιστον 4.900 ανέρχονται οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και ψαράδες που θα εισαγάγουν καινοτομία στις εκμεταλλεύσεις τους από τα ερευνητικά προγράμματα 164 Ελλήνων επιστημόνων – κατόχων διδακτορικού διπλώματος που μετέχουν σε σχετικό πρόγραμμα του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ».

«Είναι ένα έργο που οικοδομεί γέφυρες, που συνδέει την έρευνα με τη γεωργία στην πράξη», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Ευάγγελος Αποστόλου μιλώντας σε ημερίδα για την παρουσίαση των Ερευνητικών και Τεχνολογικών Αναπτυξιακών Έργων Καινοτομίας (ΑγροΕΤΑΚ) που οργάνωσε ο ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν ο πρόεδρος του οργανισμού κ. Σέρκος Χαρουτουνιάν και στελέχη του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ»,

-στο πρόγραμμα μετέχουν 164 αυτοαπασχολούμενοι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος, οι οποίοι υλοποιούν καινοτόμες ιδέες που αφορούν σε εφαρμοσμένη έρευνα με άμεση πρακτική εφαρμογή στον αγροτικό τομέα.

-Κάθε ωφελούμενος υποχρεούται να επιμορφώσει τουλάχιστον 30 μέλη της παραγωγικής βάσης για τα αποτελέσματα της έρευνάς του, δηλαδή συνολικά θα επιμορφωθούν περισσότεροι από 4.900 αγρότες για την εισαγωγή καινοτομίας στις εκμεταλλεύσεις τους.

-Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται με 9 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ.

-Τα έργα υλοποιούνται στις υποδομές του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» και στόχος τους είναι η βελτίωση της ποιότητας, αλλά και ο εκσυγχρονισμός της εργασίας σε όλα τα επίπεδα του πρωτογενούς τομέα της αγροτικής οικονομίας με την ανάπτυξη, μεταφορά και διάδοση τεχνογνωσίας/τεχνολογίας καθώς και πρακτικών εφαρμογών έρευνας.

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Στις δομές του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» στη Θεσσαλία υλοποιούνται τα εξής ερευνητικά προγράμματα από τους εξής επιστήμονες:

Ινστιτούτο Κτηνοτροφικών Φυτών & Βοσκών

-Παραγωγή βιολογικών ζωοτροφών με τη συμβολή εμβολιασμού των καλλιεργειών με δενδριώδεις μυκορριζικούς μύκητες –Μπεσλεμές Δημήτριος

-Διερεύνηση παραμέτρων παραγωγικότητας, σταθερότητας και ποιότητας σε ποικιλίες/γενοτύπους βίκου (Vicia sativa L.) και κριθαριού (Hordeum vulgare L.) για παραγωγή ζωοτροφών: σε συγκαλλιέργεια και αμιγή καλλιέργεια –Μυλωνάς Ιωάννης

-Αξιοποίηση της καλλιέργειας του βίκου (Vicia sativa L.) ως χλωρή λίπανση. Μελέτη της επίδρασης του γενοτύπου και της πυκνότητας σποράς στο παρεχόμενο άζωτο – Τίγκα Ευαγγελία

-Ελληνικά Αυτοφυή Είδη: αξιολόγηση της χρήσης τους σε μίγματα εδαφοκάλυψης επισκέψιμων αγροκτημάτων ή περιαστικών πάρκων - Νικολάου Κωνσταντίνα.

-Αξιολόγηση της θρεπτικής αξίας εγχώριου γενετικού υλικού κτηνοτροφικών ψυχανθών και λιβαδικών φυτών - Βούλγαρη Όλγα

-Ποσοτική και ποιοτική ανάλυση των εκχυλισμάτων των ειδών Pinus pinea L., Quercus conferta Kit., Festuca ovina και Trifolium pratense και εφαρμογές τους στη βιομηχανία -Χαβενετίδου Μαρίνα.

-Μελέτη και αξιολόγηση πληθυσμών μηδικής ως προς το παραγωγικό δυναμικό, τα αγροκομικά και ποιοτικά γνωρίσματα και την παραλλακτικότητα με στόχο τη δημιουργία νέων ποικιλιών - Πάνκου Χρυσάνθη.

Ινστιτούτο Χαρτογράφησης & Ταξινόμησης Εδαφών Λάρισας

-Εφαρμογή της Οδηγίας 91/676/EEC στην Ελλάδα Το πρόβλημα της Νιτρορύπανσης Γεωργικής Προέλευσης στη Θεσσαλία: συμπληρωματικές δράσεις και μέτρα αντιμετώπισης, εφαρμογή Κωδίκων Ορθής Γεωργικής Πρακτικής - Γιαννούλης Κυριάκος.

-Βελτιστοποίηση της αποτελεσματικότητας της αζωτούχου λίπανσης σε καλλιέργεια αραβόσιτου με τη χρήση καινοτόμων μεθόδων και τεχνολογιών –Ευαγγέλου Ελευθέριος.

-Σύγκριση συστημάτων καλλιέργειας βάμβακος βάσει της επίδρασής τους στην απόδοση και στην ποιότητα του εδάφους στην περιφέρεια Θεσσαλίας – Πατσιαλή Σωτηρία.

-Βελτιστοποίηση διαχείρισης παράκτιου υδροφορέα προς άρδευση καλλιεργούμενων εκτάσεων σε περιοχές με προβλήματα ρύπανσης και υφαλμύρισης. Εφαρμογή στο δέλτα του Πηνειού - Κοντός Γιάννης.

-Ετερογενές Σύστημα Παρακολούθησης των Εδαφολογικών Παραμέτρων για την Ανάπτυξη Ευφυούς Συστήματος Πρόβλεψης της Παραγωγικότητας με Εφαρμογή στις Σύγχρονες Καλλιέργειες -Βελάνας Παντελής.

-Ανάπτυξη και Πληθύσμωση Γεωγραφικής βάσης δεδομένων Φυτικών ειδών σημαντικών για καλλιέργεια και γενετική βελτίωση, και κατασκευή θεματικών χαρτών εμφάνισης και πρόβλεψης αυτών στην Ελληνική Επικράτεια – Τοπάλογλου Χαράλαμπος.

-Διερεύνηση Επίδρασης των Εδαφολογικών Χαρακτηριστικών στη Φασματική Απόδοση των Αγροτικών Ευρυζωνικών Δικτύων Υψηλής, Μέσης και Χαμηλής Τάσης – Δημιουργία Βάσης Δεδομένων, Λογισμικού και Ιστοσελίδας Φασματικής Αποτίμησης - Λαζαρόπουλος Αθανάσιος.

-Επίδραση των συστημάτων κατεργασίας του εδάφους στην κατανομή των θρεπτικών στοιχείων και στη διάβρωση του εδάφους - Μόλλα Αικατερίνη.

-Ανάπτυξη και αξιολόγηση ενός συστήματος διαχείρισης ορεινών οικοσυστημάτων με προστατευτική προοπτική στο πλαίσιο δασοπονίας πολλαπλών σκοπών – Ράπτης Δημήτριος.

-Ορθολογική Διαχείριση Λίπανσης - Θρέψης Καλλιέργειας τομάτας: Διερεύνηση Εισροών Ενέργειας - Αγροχημικών και Προσδιορισμός των Αποτυπωμάτων Άνθρακα και Νερού για την Παραγωγή Προϊόντων με Υψηλή Προστιθέμενη Αξία –Ντίνας Γεώργιος.

-Εκτίμηση της τρωτότητας των υπόγειων νερών στην υφαλμύρινση και σύνταξη οδηγού βέλτιστης διαχείρισης του αρδευτικού νερού σε παράκτια περιβάλλοντα – Μυριούνης Χρήστος.

-Αποκατάσταση της ρύπανσης καδμίου, μολύβδου και ψευδαργύρου σε εδάφη της περιφέρειας Θεσσαλίας, με καλλιέργεια φυτών σιταριού και μηδικής και χρήση ζεόλιθου – Αργύρη Αποστολία.

Ινστιτούτο Προστασίας Φυτών Βόλου

-Χρήση της λιναλούλης (Linalool), ενός συστατικού των αιθέριων ελαίων των εσπεριδοειδών, ως φυσικό απωθητικό και αποτρεπτικό ωοτοκίας των θηλυκών της μύγας της Μεσογείου Ceratitis capitata (Diptera: Tephritidae) – Παπαναστασίου Στέλλα.

-Ανάπτυξη πρωτοκόλλων για διάγνωση της ανθεκτικότητας του Myzus persicae σε εντομοκτόνα. Παρακολούθηση ανθεκτικότητας σε νεονικοτινοειδή και νεοεισαχθέντα εντομοκτόνα σε πληθυσμούς της αφίδας και έλεγχος για την εμφάνιση της νέας μεταλλαγής R81T που προσδίδει ανθεκτικότητα σε νεονικοτινοειδή – Βουδούρης Κωνσταντίνος.

-Αξιολόγηση της συνδυασμένης εντομοκτόνου δράσης εντομοπαθογόνων μηκύτων και αδρανών υλών εναντίον εντόμων αποθηκευμένων προϊόντων – Ρούμπος Χρήστος.

Βελτιστοποίηση Παραμέτρων Σχεδιασμού και Τυποποίηση Θερμοκηπίων – Ντέρη Αγορίτσα (Ελίτα).

-Έλεγχος, παρακολούθηση επιπέδων ανοσίας και καταπολέμηση προνυφικών πληθυσμών καρπόκαψας μήλων – Γιαννούλης Πασχάλης.

-Ενίσχυση του ρόλου της γεωργικής βιοποικιλότητας στη βιολογική γεωργία με έμφαση στη φυτοπροστασία για μια πολυλειτουργική γεωργία. Βακάλη Χριστίνα-Αφροδίτη.

-Πιλοτικό πρόγραμμα ανάδειξης των ποιοτικών χαρακτηριστικών της ελληνικής τρούφας. Τοπαλίδου Ελένη

-Ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των εντομολογικών προσβολών της πατάτας με βάση την αντιμετώπιση του δορυφόρου της πατάτας (Leptinotarsa decemlineata) στην Ελλάδα. Βιοδοκιμές εργαστηρίου προσδιορισμού ανθεκτικότητας και διαχείριση (Resistance Management) Ιωαννίδης Φίλιππος

Περιφερειακό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου Ταξινόμησης & Τυποποίησης Βάμβακος Θεσσαλίας

-Έλεγχος και αξιοποίηση υπολειμμάτων καλλιεργειών βαμβακιού (καρύδι, βλαστός), υπολειμμάτων σπόρων και παραπροϊόντων βαμβακιού (σπασμένες ίνες) ως πρόσθετα σε ζωοτροφές ορνίθων, στρουθοκαμήλων και γαλοπούλων – Κατσούλης Κωνσταντίνος.

-Ταξινόμηση και ομαδοποίηση των σημαντικότερων εμπορικά ποικιλιών βάμβακος βάσει των ποιοτικών χαρακτηριστικών τους και καταγραφή καλλιεργητικών στοιχείων (καλλιεργητικές τεχνικές, μέθοδος άρδευσης) που ενδεχομένως επιδρούν στην ποιότητα – Παπανικολάου Χρήστος.

-Χαρτογράφηση της επίδρασης της γεωγραφικής θέσης στην ποιότητα της ίνας του βαμβακιού σε συνδυασμό με τον παράγοντα ποικιλίες – Γρεβενιώτης Βασίλειος.

Εφαρμογή της φωτορρυθμιστικής ουσίας PIX™ και συμπλόκων της με κυκλοδεξτρίνες και επίδραση της στην απόδοση και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του βαμβακιού –Χριστοφορίδης Ηλίας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass