ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δημοσίευση: 12 Οκτ 2018 22:00

ΣΤΑ ΧΑΡΑΚΩΜΑΤΑ ΟΙ ΤΕΥΤΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την τευτλοκαλλιέργεια, καθώς αυτή παραμένει ασυγκόμιστη από τα μέσα Σεπτεμβρίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιοτική (υποχώρηση ζαχαρικού τίτλου) και ποσοτική της υποβάθμιση.

Οι παραγωγοί εκφράζουν την αγωνία και την ανησυχία τους για το διοικητικό αδιέξοδο που παρατηρείται και για μη επίτευξη της συμφωνίας μεταξύ της ΕΒΖ και του επενδυτικού ομίλου «Innovation Brain», κάτι που έχει ως αποτέλεσμα το εργοστάσιο στο Πλατύ να παραμένει κλειστό και η παραγωγή να κινδυνεύει να χαθεί. «Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί. Άλλωστε δεν έχουμε και τα χρονικά περιθώρια. Η σοδειά μας κινδυνεύει να χαλάσει» δηλώνει στη στήλη ο πρόεδρος των τευτλοεξαγωγέων νομού Λάρισας Θόδωρος Δαλακούρας, προσθέτοντας ότι «μέχρι σήμερα Παρασκευή λήγει η προθεσμία που έχουμε δώσει στις δύο πλευρές για να τα βρούνε. Σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις, γιατί φοβάμαι ότι η ανοχή και η υπομονή που δείχνουμε, εκλαμβάνεται ως αδυναμία».

ΛΙΓΕΣ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΜΕΤΡΟ 5.1

Συνολικά 516 προτάσεις υποβλήθηκαν στο πλαίσιο του υπομέτρου 5.1 «Στήριξη για επενδύσεις σε προληπτικές δράσεις που αποσκοπούν στην άμβλυνση των επιπτώσεων των πιθανών φυσικών καταστροφών, των αντίξοων κλιματικών συνθηκών και των καταστροφικών συμβάντων» του ΠΑΑ 2014-20. Σύμφωνα με τον ΕΛΓΑ, που είναι και ενδιάμεσος φορέας του Μέτρου, οι περισσότερες προτάσεις υποβλήθηκαν από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, και εν συνεχεία από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία που ανέρχεται σε 507 προτάσεις υποβλήθηκαν από φυσικά πρόσωπα. Η υποβολή των αιτήσεων στήριξης ολοκληρώθηκε στις 9 Οκτωβρίου, ενώ υπενθυμίζεται ότι η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των φυσικών φακέλων είναι στις 24 Οκτωβρίου 2018. «Η αξιολόγηση των αιτήσεων στήριξης θα ξεκινήσει άμεσα, με την παραλαβή των φυσικών φακέλων των ενδιαφερομένων, προκειμένου να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΕΛΓΑ. Στη Θεσσαλία υποβλήθηκαν 21 προτάσεις, ποσοστό 4,07%, με συνολικό επιχορηγούμενο ποσό τα 911.780,98 ευρώ και δημόσια επιχορήγηση τα 729.424,77 ευρώ.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

«Θα προχωρήσουμε μέχρι το τέλος του έτους στη δίκαιη και αντικειμενική οριοθέτηση των μειονεκτικών περιοχών, προκειμένου να διασφαλίσουμε τις επιδοτήσεις των αγροτών», τόνισε χθες στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Τροφίμων, κ. Σταύρος Αραχωβίτης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, κ. Νίκου Μωραΐτη. Έτσι μετά τον υφυπουργό Βασίλη Κόκκαλη και ο υπουργός κ. Αραχωβίτης παραδέχεται ότι έχουν γίνει λάθη και έχουν υπάρξει αδικίες με τη σύνταξη των χαρτών.

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΑΚΤΙΝΙΔΙΟΥ

Υπογράφηκε η υπουργική απόφαση για τις ρυθμίσεις θεμάτων εμπορίας και διακίνησης των ακτινιδίων. Με την απόφαση εξειδικεύονται οι ποιοτικές προδιαγραφές για όλα τα στάδια διακίνησης και εμπορίας, με έμφαση στις ελάχιστες απαιτήσεις ωρίμασης των ακτινιδίων. Η διακίνηση και εμπορία στην εγχώρια αγορά μετά την τυποποίηση/συσκευασία, η αποστολή σε κράτη μέλη της Ε.Ε. ή η εξαγωγή σε Τρίτες Χώρες γίνεται υποχρεωτικά από συσκευασίες καθαρού βάρους 20 κιλών κατ’ ανώτατο όριο. Κατ’ εξαίρεση όμως για την τρέχουσα περίοδο και μέχρι 31 Μαρτίου 2019 επιτρέπεται η διακίνηση σε συσκευασίες μεγαλύτερες των 20 κιλών. Με σκοπό τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της τήρησης των προδιαγραφών εμπορίας, συστήνεται και λειτουργεί στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ νέα ψηφιακή υπηρεσία για τις «Δηλώσεις ακτινιδίου προς τυποποίηση/συσκευασία». Η ημερομηνία έναρξης της συγκομιδής για την ποικιλία Hayward σε όλη τη χώρα ορίζεται η 15η Οκτωβρίου, με εξαίρεση το 2018, για το οποίο ισχύει η 10η Οκτωβρίου. Επιπλέον, η περίοδος εμπορίας της ποικιλίας Hayward για την εγχώρια αγορά ξεκινά την 1η Νοεμβρίου κάθε έτους.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ

Ναυάγησε η εκχώρηση της ενίσχυσης από τον αγρότη στον προμηθευτή και πλέον η υλοποίησή τους θα ξεκινήσει από το 2020, όπως προέκυψε από τη συνάντηση του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ) με τον γενικό γραμματέα του ΥΠΑΑΤ κ. Χαράλαμπο Κασίμη, που είχε ως κυρίαρχο στόχο την ενημέρωση του Συνδέσμου για την εξέλιξη του μέτρου 4.1 του ΠΑΑ 2014-2020 (Σχέδια Βελτίωσης). Σύμφωνα με τα μέλη του Συνδέσμου «τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τη συνάντηση ήταν άκρως απογοητευτικά για την εξέλιξη των «πολυθρύλητων» Σχεδίων Βελτίωσης και ήδη επικρατεί μεγάλος προβληματισμός και αναστάτωση. Σχετικά με τον εκτιμώμενο χρόνο που απαιτείται για την αξιολόγηση των αιτήσεων και την έκδοση των εγκρίσεων, αυτές δεν προβλέπεται να εκδοθούν πριν τον Ιούλιο του 2019! Εκφράζεται ο φόβος ότι και το 2019 θα χαθεί ολόκληρο και ουσιαστικά οι εγκρίσεις θα οριστικοποιηθούν και θα αρχίσουν να υλοποιούνται το 2020! Το δεύτερο και ακόμη πιο σοβαρό πρόβλημα είναι η πληροφορία που δόθηκε από τον γενικό γραμματέα ότι τελικώς «ναυαγεί» η εκχώρηση της επιδότησης από τον δικαιούχο στον προμηθευτή. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ επικαλείται «δυσκολίες» στην εφαρμογή του και αρνείται την υλοποίησή του! Αυτό δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στη χρηματοδότηση των επενδύσεων και στην υλοποίηση των προγραμμάτων, διότι, ως γνωστόν, απαιτείται η 100% εξόφληση της επένδυσης για την εκταμίευση των επιδοτήσεων.

ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΚΑΙ ΗΛΙΟΣ

Συνεχίζει να είναι σύμμαχος των αγροτών ο καιρός, αφού και τις επόμενες ημέρες δεν περιμένουμε ιδιαίτερα φαινόμενα. Σήμερα Παρασκευή ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος με λίγες τοπικές συννεφιές. Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Ανάλογες καιρικές συνθήκες και το Σαββατοκύριακο. Τη Δευτέρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος με λίγες συννεφιές αυξημένες στις νότιες περιοχές. Πιθανότατα να σημειωθούν λίγα τοπικά φαινόμενα. Ο υδράργυρος θα υποχωρήσει ως προς την ελάχιστη τιμή (κάτω από 10 βαθμούς Κελσίου).

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass