Ενισχύσεις σε 45.000 αιγοπροβατοτρόφους

* ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΠΡΙΝ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΩΣ ΣΤΗΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ * ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙ, ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΑΝΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ

Δημοσίευση: 04 Δεκ 2018 15:56
- Ο Αλέξης Τσίπρας ξεναγείται στον Αγροτικό και Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό Καλαβρύτων - Ο Αλέξης Τσίπρας ξεναγείται στον Αγροτικό και Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό Καλαβρύτων

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ

Την καταβολή κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) ύψους 42 εκατ. ευρώ σε συνολικά 45.000 αιγοπροβατοτρόφους ανακοίνωσαν στα Καλάβρυτα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης.

Η πληρωμή, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, θα πραγματοποιηθεί λίγο πριν τα Χριστούγεννα, καθώς ήδη έχει υπογραφεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση από τον κ. Αραχωβίτη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη.

Επιλέξιμοι είναι οι αιγοπροβατοτρόφοι όλων των περιοχών, με 20 ζώα και άνω, εφόσον έχουν παραδώσει γάλα. Η ενίσχυση δίνεται για τα θηλυκά αιγοπρόβατα άνω του 1 έτους.

Τον πρωθυπουργό, τον υπουργό και την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ολυμπία Τελιγιορίδου, τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας Ανδρέα Ριζούλη και Σία Αναγνωστοπούλου και τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα, υποδέχτηκαν, στο εργοστάσιο του Αγροτικού και Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων, ο πρόεδρος Παύλος Σατολιάς και ο διευθυντής Θανάσης Παπαδόπουλος, οι οποίοι τους ξενάγησαν στις εγκαταστάσεις.

Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν τους ψυκτικούς θαλάμους του Συνεταιρισμού, όπου είδαν από κοντά τις εγκαταστάσεις συντήρησης και ωρίμανσης της φέτας σε βαρέλια και του γίδινου τυριού σε μεταλλικά δοχεία.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως η κυβέρνηση οργανώνει ακόμα:

- Το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την αδειοδότηση των σταυλικών εγκαταστάσεων, που προβλέπει την απλοποίηση των διαδικασιών και ενίσχυση της διαφάνειας, με στόχο την ένταξη στο καθεστώς αδειοδότησης του συνόλου των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

- Την υποστήριξη του ελληνικού γιαουρτιού, για το οποίο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναλαμβάνει άμεσα τη σύνταξη φακέλου υποστήριξης της κατοχύρωσής του ως Προϊόντος Γεωγραφικής Ένδειξης.

- Τη διάθεση ποσοτήτων τυροκομικών προϊόντων σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και σε δημόσια ιδρύματα. Μια ενέργεια η οποία αποτελεί και αίτημα των κτηνοτροφικών συλλόγων της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό η πρόταση της κυβέρνησης είναι να εξετασθεί η δυνατότητα διάθεσης φέτας και γραβιέρας μέσω:

α) των δωρεάν γευμάτων στα σχολεία

β) της σίτισης των μεταναστών

γ) της επισιτιστικής βοήθειας σε απόρους μέσω του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς Απόρους (ΤΕΒΑ).

«Και η βούλησή μας είναι αυτά να προέρχονται αποκλειστικά από αγροτικούς συνεταιρισμούς που παράγουν γαλακτοκομικά προϊόντα» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«ΣΤΗΡΙΞΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΕΞΕΤΕ»

Νωρίτερα, σε κλειστή σύσκεψη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είχε δηλώσει προς τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνεταιρισμού: «Τις ενισχύσεις de minimis δεν πρέπει να τις δείτε απλά ως συμπλήρωση του εισοδήματος. Είναι μια στήριξη για να αντέξετε οι κτηνοτρόφοι μέχρι να αποδώσουν τα μέτρα και οι αυξημένοι έλεγχοι στην αγορά του γάλακτος. Ήδη έχει ξεκινήσει η εντατικοποίησή τους και τα πρώτα αποτελέσματα είναι ορατά».

ΜΗΝΥΜΑ ΤΣΙΠΡΑ ΣΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ

Στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα συνελεύσεων του Συνεταιρισμού ο πρόεδρός του κ. Π. Σατολιάς καλωσόρισε τους καλεσμένους του λέγοντας:

«Θα πρέπει να ανατρέξω μερικές δεκαετίες πίσω για να θυμηθώ πότε ένας πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον Συνεταιρισμό. Μας γεμίζετε εκτός από χαρά και με συναισθήματα ευθύνης. Η κίνηση αυτή του πρωθυπουργού συμβολίζει ότι είναι κοντά στην πρωτογενή παραγωγή».

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα προς όλες τις γαλακτοβιομηχανίες λέγοντας: «Έμεινα εντυπωσιασμένος από το εργοστάσιο του Συνεταιρισμού. Μου έκανε όμως και κάτι άλλο εντύπωση. Ρώτησα ποια είναι η τιμή που δίνετε στους κτηνοτρόφους και μου είπατε 1,072 ευρώ ανά κιλό για το πρόβειο γάλα, την ίδια στιγμή που άλλες βιομηχανίες δίνουν 0,75 και λένε ότι δεν βγαίνουν, ενώ εσείς, ως Συνεταιρισμός, βγάζετε και κέρδος 2 εκατ. ευρώ. Όλοι πρέπει να προβληματιστούν, διότι κάποια συμφέροντα στον τόπο μας λειτούργησαν ως καρτέλ στριμώχνοντας τον αδύναμο κρίκο της παραγωγής, τους ανθρώπους του μόχθου που πρέπει να σηκωθούν 5 το πρωί βρέξει-χιονίσει, χειμώνα-καλοκαίρι. Βούλησή μας είναι να μην το επιτρέψουμε. Για να μπορέσουμε να το πετύχουμε αυτό, χρειαζόμαστε τη δική σας συνεργασία».

Ο πρωθυπουργός θύμισε ακόμη ότι μέσα στον Νοέμβριο «η κυβέρνηση προχώρησε στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για την κύρια σύνταξη των αγροτών από το 18% στο 12% -και έτσι, κάποιος που έχει εισόδημα 10.000 τον χρόνο, θα πληρώσει 600 ευρώ λιγότερα το 2019- και στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass