ΑΓΡΟΤΙΚΑ... ΕΦΟΔΙΑ

Δημοσίευση: 25 Φεβ 2019 22:00
Ημερίδα για το βαμβάκι στη Λάρισα Ημερίδα για το βαμβάκι στη Λάρισα

Η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος και ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ συνεχίζουν και φέτος τη διοργάνωση τεσσάρων εσπερίδων για την αναβάθμιση της βαμβακοκαλλιέργειας και την αύξηση της αξίας του προϊόντος, στο πλαίσιο της Ποιότητας του Ελληνικού Βαμβακιού.

Η πρώτη εσπερίδα θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα, αύριο Τρίτη 26 Φεβρουαρίου και ώρα 17.00 στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, με κύριο στόχο την παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής για τη βαμβακοκαλλιέργεια. Την έναρξη της εσπερίδας θα κηρύξει ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης.

 

Ενημέρωση για την αμυγδαλιά στην Ελασσόνα

ENHMERVSH GIA THN AMYGDALIA STHN ELASSONAΕνημερωτική ημερίδα για την αμυγδαλιά (ασθένειες-εχθροί) συνδιοργανώνουν την Τετάρτη 6 Μαρτίου στις 10 π.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του πρώην Δημαρχείου Σαρανταπόρου, στο Χάνι Χατζηγώγου, ο Δήμος Ελασσόνας και η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Τα θέματα και οι ομιλητές της ημερίδας είναι: 10:15-10:30: «Σημαντικότεροι εχθροί της αμυγδαλιάς», Δρ. Δημήτριος Σταυρίδης - προϊστάμενος Τμήματος Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, ΔΑΟ Π.Ε. Λάρισας- Περιφέρεια Θεσσαλίας. «Αμυγδαλοπαραγωγοί και Μελισσοκόμοι. Ο δρόμος της συνύπαρξης», Κατερίνα Καρατάσου κτηνίατρος - επόπτρια Μελισσοκομίας. «Έλκος κλαδίσκων αμυγδαλιάς», Δρ. Ευάγγελος Βέλλιος - καθηγητής Φυτοπαθολογίας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. «Επιβλαβής οργανισμός καραντίνας Xylella fastidiosa», Γεώργιος Κανάκης - MSc γεωπόνος, Τμήμα Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, ΔΑΟ Π.Ε. Λάρισας- Περιφέρεια Θεσσαλίας.

 

 

Φροντίδα για φιστικιά και καρυδιά

FRONTIDA GIA FISTIKIA1

FRONTIDA GIA FISTIKIA2Χρήσιμες καλλιεργητικές συμβουλές παρέχει στους παραγωγούς το Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικου Ελέγχου Βόλου για τη φιστικά και την καρυδιά.

Ειδικότερα για τη φιστικιά αναφέρονται τα εξής: Η τρέχουσα περίοδος (στάδιο λήθαργου) θεωρείται ιδανική τόσο για τη λίπανση, όσο και για το κλάδεμα των δένδρων. Παράλληλα, η λήψη κάποιων βασικών, προληπτικών κυρίως μέτρων, μπορεί να περιορίσει σοβαρά φυτοπροστατευτικά προβλήματα της ερχόμενης καλλιεργητικής περιόδου. Ακολουθούν στην ανακοίνωση που είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο www.minagric.gr συμβουλές για το κλάδεμα, τη λίπανση και τη φυτοπροστασία.

Για την καρυδιά αναφέρεται ότι «η καλλιέργεια αυτή την περίοδο βρίσκεται στο στάδιο του λήθαργου. Με την απαιτούμενη προσοχή στο κλάδεμα και τη λίπανση, αλλά και τη λήψη βασικών προληπτικών μέτρων, μπορούν να περιοριστούν σοβαρά φυτοπροστατευτικά προβλήματα και να μεγιστοποιηθεί η παραγωγή. Το κλάδεμα καρποφορίας την εποχή αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ δίνονται αντιστοίχως συμβουλές για τη λίπανση και τη φυτοπροστασία του δέντρου.

 

 

Ανατροπές στη φύτευση αμπελώνων

ANATROPES STH FYTEYSH AMPELVNVN

Μεγάλες ανατροπές στο τοπίο της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα και τη διάρθρωση των εκμεταλλεύσεων αναμένεται να φέρουν οι αλλαγές που περιλαμβάνει η νέα υπουργική απόφαση σχετικά με τη διαχείριση των αδειών για τις νέες αμπελοφυτεύσεις οινοποιήσεων ποικιλιών από το 2019 και εξής. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να καταθέσουν αιτήσεις για νέες άδειες φύτευσης έως τις 28 Μαρτίου. Η Θεσσαλία εντάχθηκε στην πρώτη ζώνη και έχουν προτεραιότητα όσοι έχουν ήδη έκταση 5-50 στρέμματα. Βεβαίως έχουν τεθεί και επιμέρους κριτήρια για στρέμματα, νέους αγρότες, βιολογική καλλιέργεια, κ.λπ.

 

 

«Τσιμπάει» λόγω καιρού το μαρούλι

TSIMPAEI LOGV KAIROY TO MAROYLI

Οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι βροχές όλου του προηγούμενου διαστήματος που επηρέασαν τα κηπευτικά δεν έκαναν εξαίρεση στο μαρούλι που η υποβάθμιση της ποιότητας κυρίως των φυτεύσεων που ήταν στο στάδιο της κοπής είχε ως αποτέλεσμα να πάρουν ώθηση οι τιμές και στον παραγωγό, αλλά και στη λιανική. Η τιμή παραγωγού για την επικρατέστερη ποικιλία Romana φτάνει τα 25 λεπτά το τεμάχιο για τα καλά μαρούλια, ενώ αυξημένη τιμή παρατηρείται και στα σούπερ μάρκετ. Όσον αφορά στο κόστος παραγωγής το μαρούλι είναι από τα οικονομικά κηπευτικά, σε σύγκριση, για παράδειγμα, με το μπρόκολο. Ενδεικτικά η τιμή του φυτού ανέρχεται σε 3-5 λεπτά το ένα και μπορεί να φτάνει και 10 λεπτά το τεμάχιο συνολικά η καλλιέργεια, συμπεριλαμβανομένων των λιπασμάτων και των ραντισμάτων, άρα στα 600 ευρώ το στρέμμα με 6.000 φυτά.

 

 

Πάει καλά η ελαιοκράμβη

PAEI KALA H ELAIOKRAMBH

Σε καλύτερη κατάσταση βρίσκεται η καλλιέργεια της ελαιοκράμβης στη Θεσσαλία, σε σχέση με τη Βόρεια Ελλάδα, καθώς η ανάπτυξη των φυτών εξελίσσεται ομαλά και οι παραγωγοί ελπίζουν σε καλές αποδόσεις. Οι σπορές έχουν ολοκληρωθεί και ακολουθεί η ζιζανιοκτονία και η επιφανειακή λίπανση. Επίσης έχουν τοποθετηθεί δίκτυα παγίδων, προκειμένου να εκτιμηθούν οι πληθυσμοί εχθρών, όπως το σκαθάρι της γύρης. Όλα δείχνουν μια αυξημένη τάση στα καλλιεργούμενα στρέμματα. Πέρυσι οι παραγωγοί έπιασαν αποδόσεις περίπου στα 400 κιλά/στρ σε ξηρικά χωράφια, εφόσον ακολούθησαν σωστές πρακτικές.

 

Αιτήσεις για βιολογική γεωργία

Για τις 28 Φεβρουαρίου μετατίθεται η ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων στήριξης στο πλαίσιο της νέας πρόσκλησης για τη Βιολογική Γεωργία. Σύμφωνα με τροποποιητική απόφαση, η υποβολή αιτήσεων στήριξης θα πραγματοποιηθεί κατά το διάστημα από 28 Φεβρουαρίου έως και 28 Μαρτίου 2019. Υπενθυμίζεται ότι η πρόσκληση θα άνοιγε την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου.

 

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass