ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δημοσίευση: 05 Απρ 2019 22:00

Αποπληρωμή βαμβακοπαραγωγών

Την εξέταση αποπληρωμής των 1774 βαμβακοπαραγωγών που έμειναν εκτός συνδεδεμένης ενίσχυσης σε όλη τη χώρα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλειος Κόκκαλης χθες στη Βουλή. Ο κ. Κόκκαλης μετά την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Έβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης, σχετικά με τους 770 βαμβακοπαραγωγούς στην περιοχή του Έβρου και της Ροδόπης που έμειναν εκτός συνδεδεμένης ενίσχυσης, τόνισε ότι «από προχτές ο ΟΠΕΚΕΠΕ και ο ΕΛΓΑ συνεργάζονται για να αποπληρωθεί η μεγάλη πλειοψηφία των εναπομεινάντων βαμβακοπαραγωγών σε όλη τη χώρα». Ο κ. Κόκκαλης, μιλώντας στην «ΥΧ» ανέφερε ότι «οι παραγωγοί που πέρασαν την παραγωγή μέσω ομάδων παραγωγών θα πληρωθούν όλοι, ενώ για τους υπόλοιπους θα πληρωθεί η πλειοψηφία. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν για παράδειγμα 100 βαμβακοπαραγωγοί της Λάρισας» τόνισε. Σύμφωνα με τον ίδιο η πληρωμή θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Απρίλιο στην επόμενη πληρωμή του ΟΠΕΚΕΠΕ.

 

Πληρωμή δικαιούχων Βιολογικής Κτηνοτροφίας

 Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας ΠΕ Λάρισας ενημερώνει τους δικαιούχους της Δράσης 1.2 «Βιολογική Κτηνοτροφία» του Μέτρου 2.1.4., ότι έχουν εκδοθεί οι αναλυτικές καταστάσεις 3ης πληρωμής του έτους 2014 και έχουν αναρτηθεί στον πίνακα ανακοινώσεων της υπηρεσίας. Υπολογίστηκε το ποσό ενίσχυσης των 19.412,24 ευρώ για 8 δικαιούχους. Οι δικαιούχοι μπορούν να ενημερωθούν για την πληρωμή τους από τους γεωπόνους – γεωργικούς συμβούλους τους.

 

Απειλούµενες αυτόχθονες φυλές

Στην επιστροφή της προκαταβολής που έλαβαν (έως και τις 12 Απριλίου) καλεί με ανακοίνωσή τους ο ΟΠΕΚΕΠΕ, τους δικαιούχους της δράσης 10.1.09 «Διατήρηση απειλούµενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής στην 2η πρόσκληση.

 

Στις 14 Απριλίου ο εορτασμός του Κιλελέρ

Συνήθως οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Κιλελέρ διοργανώνονταν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου. Φέτος όμως λόγω διάφορων εκδηλώσεων (Run Greece, εγκαίνια Πινακοθήκης) αυτές θα γίνουν στις 14 Απριλίου. Κατά τ’ άλλα οι εκδηλώσεις μνήμης των 109 χρόνων από την εξέγερση των Θεσσαλών Αγροτών στον χώρο του μνημείου θα έχουν το κλασικό πρόγραμμα ομιλιών. Ζητούμενο και φέτος η παρουσία των ίδιων των αγροτών, ενώ λόγω προεκλογικής περιόδου η παρουσία των επισήμων αναμένεται σθεναρή.

 

Παράταση ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ ΕΛΓΑ

Την παράταση του χρόνου της εμπρόθεσμης καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς έτους 2018, έως τις 31 Ιουλίου, αποφάσισε το Δ.Σ. του ΕΛ.Γ.Α. Με δεδομένο ότι μετά τις 31 Ιουλίου 2019 δεν μπορεί να δοθεί άλλη παράταση, οι παραγωγοί που υπέστησαν ζημιές το 2018 θα πρέπει εντός της προθεσμίας αυτής να εξοφλήσουν τις ασφαλιστικές εισφορές του έτους 2018, διότι σε αντίθετη περίπτωση δεν θα μπορέσουν να αποζημιωθούν. Ειδικότερα οι παραγωγοί που έχουν επιλέξει ως τρόπο καταβολής της εισφοράς την εξουσιοδότηση και χρέωση του καταθετικού τους λογαριασμού από τον ΕΛ.Γ.Α. θα πρέπει να ελέγξουν τις χρεώσεις που έγιναν στους λογαριασμούς τους με την αιτιολογία «ΕΛΓΑ ΕΑΕ 2018» και να συγκρίνουν τα ποσά αυτά με την ασφαλιστική εισφορά υπέρ ΕΛ.Γ.Α. που αναγράφεται στη Δήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής έτους 2018. Υπενθυμίζουμε ότι κάθε παραγωγός μπορεί να ενημερωθεί για την κατάσταση πληρωμής των ασφαλιστικών του εισφορών καλώντας τον αριθμό 1540 οποιαδήποτε ημέρα και ώρα. Οι περιπτώσεις βεβαιωμένων οφειλών ασφαλιστικών εισφορών παλαιοτέρων ετών που εμποδίζουν την είσπραξη αποζημιώσεων μεταγενέστερων ετών μπορούν να θεωρηθούν εξοφληθείσες εφόσον έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση που τηρείται. Τυχόν ασφαλισμένοι με σχετικό πρόβλημα θα πρέπει να απευθύνονται με σχετική αίτηση στα Υποκαταστήματα ΕΛ.Γ.Α.

 

Κλείνει τον Απρίλιο η αξιολόγηση για το Μητρώο Γεωργικών Συμβούλων

Εντός Απριλίου θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων που υποβλήθηκαν από ενδιαφερόμενους οι οποίοι θέλουν να λάβουν πιστοποίηση καθώς και να εγγραφούν στο Μητρώο Γεωργικών Συμβούλων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού «από το σύνολο των 3.665 αιτήσεων που υποβλήθηκαν, έχουν μέχρι σήμερα αξιολογηθεί 2.631. Εξ αυτών 428 αιτήσεις βρίσκονται σε εκκρεμότητα και αφορούν είτε περιπτώσεις υποψηφίων με ελλείποντα δικαιολογητικά είτε περιπτώσεις που πρέπει να παρασχεθούν διευκρινίσεις σχετικά με το φορέα απασχόλησης και τη σχέση εργασίας των εργαζομένων στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Εφόσον οι ενδιαφερόμενοι δεν ανταποκριθούν εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών από την παραλαβή του μηνύματος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, η αίτησή τους απορρίπτεται. Για τον λόγο αυτό, όλοι οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να ελέγχουν τακτικά το ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο και να αποστέλλουν άμεσα τα στοιχεία που αναφέρονται στο μήνυμα που έχουν λάβει».

 

Στα πάνω του ο ηλίανθος

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι σπορές ηλίανθου στις περισσότερες περιοχές της χώρας όπου συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος της καλλιέργειας, όπως στην Κεντρική και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ενώ αυτές τις μέρες ξεκινάει η Θεσσαλία. Τα μηνύματα τόσο από τους ίδιους τους παραγωγούς, όσο και από τον κλάδο της εμπορίας πολλαπλασιαστικού υλικού και της παραγωγής βιοκαυσίμων, επιβεβαιώνουν για άλλη μια χρονιά τη δυναμική της συγκεκριμένης καλλιέργειας. Αφενός το λιγότερο απαιτητικό κόστος σε σχέση με άλλες εαρινές καλλιέργειες και η εξασφαλισμένη τιμή βάσει των συμβολαίων με τη βιομηχανία, αφετέρου το γεγονός ότι φέτος έμειναν πολλά χωράφια ακαλλιέργητα το φθινόπωρο, δίνουν ώθηση στον ηλίανθο. Πρόκειται για μια καλλιέργεια, η οποία δεν είναι απαιτητική σε νερό, όπως είναι οι άλλες εαρινές καλλιέργειες. Ο ηλίανθος είναι μαζί με το βαμβάκι κυρίαρχες καλλιέργειες αυτή την περίοδο.

 

Έρχονται βροχές

Πώς και πώς περιμένουν τις βροχές οι παραγωγοί εαρινών καλλιεργειών στον κάμπο και ο καιρός θα τους κάνει το χατίρι. Έτσι αλλαγή του σκηνικού θα υπάρξει από σήμερα Παρασκευή, καθώς η συννεφιά θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού. Θερμοκρασία από 10 ως 16 βαθμούς Κελσίου. Το Σάββατο θα σημειωθούν ισχυρές βροχές, κάπως μειωμένες την Κυριακή. Οι ισχυροί νοτιάδες θα φέρουν άνοδο της θερμοκρασίας ως προς τις μέγιστες τιμές (20-22 β). Τη Δευτέρα πυκνή συννεφιά κι ίσως πιθανές βροχοπτώσεις τα ορεινά. Ο καιρός θα βελτιωθεί από την Τετάρτη.

 

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass