Αγροτικά Εφόδια

Δημοσίευση: 28 Σεπ 2020 18:07

Από τον Γιώργο Ρούσταroustas@ eleftheria.gr

*Συμφωνία για 1 ευρώ το κιλό το πρόβειο γάλα
Μεταξύ της βιομηχανίας Κολιός και τις Φάρμες Λιβαδίου

thumbnail_Σ16-Φ1.jpg
Μια συμφωνία που επιβεβαιώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη φετινή δυναμική στο αιγοπρόβειο γάλα και την υψηλή ζήτηση που παρατηρείται στην εγχώρια αγορά, οριστικοποιήθηκε και αφορά την αγορά από τη γαλακτοβιομηχανία Κολιός του συνόλου της

παραγωγής γάλακτος του συνεταιρισμού Φάρμες Λιβαδίου Ολύμπου.
Η παραγωγή υπολογίζεται σε 10 εκατομμύρια κιλά με τιμή 1 ευρώ το κιλό για το πρόβειο γάλα της νέας γαλακτοκομικής περιόδου και 0,65 ευρώ το κιλό για το γίδινο. Σημειωτέον ότι η περισυλλογή του γάλακτος θα γίνεται με ευθύνη και έξοδα της γαλακτοβιομηχανίας. Συνολικά ο Κολιός θα απορροφήσει 6 εκατ. κιλά γάλακτος.

 

*Απαραίτητη η στήριξη του βαμβακιού
Μετά τα προαναγγελθέντα πρόστιμα για υγρασία, ήρθαν οι πλημμύρες

bambaki-bambakoparagogoi-kina.jpg
Τουλάχιστον 15 μέρες θα χρειαστεί να περάσουν προκειμένου να έχουμε μία ξεκάθαρη εικόνα στον θεσσαλικό κάμπο, αναφορικά με τη ζημιά στο βαμβάκι που προκάλεσε το καταστροφικό πέρασμα του «Ιανού». Να σημειωθεί ότι οι περιοχές Καρδίτσα και Φάρσαλα συγκεντρώνουν περίπου το 20 με 25% της εγχώριας παραγωγής βάμβακος, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα για την καλλιέργεια στη χώρα. Αν σκεφτεί κανείς ότι το θέμα της υγρασίας έχει απασχολήσει σε μεγάλο βαθμό την πρόσφατη συνεδρίασή της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος στη Λάρισα, καθώς βούληση της Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων είναι να πριμοδοτήσει το στεγνό βαμβάκι, αλλά και να υπάρχει πρόστιμο εάν η υγρασία ξεπερνά το 15%, τότε μετά τις τελευταίες βροχές είναι εύλογη η ανησυχία των παραγωγών, αυτών των οποίων η παραγωγή τους δεν χτυπήθηκε από τον «Ιανό», για το πώς μπορεί να συγκομίσουν και κυρίως να πουλήσουν. Στη συνεδρίαση της ΔΟΒ (την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου), έγινε απολογισμός της περσινής χρονιάς και μία πρώτη συζήτηση για τη φετινή, η οποία χαρακτηρίστηκε «καλή ποιοτικά και ποσοτικά». Μετά τις καταστροφικές πλημμύρες ήδη ακούγονται φωνές, στο εσωτερικό της ΔΟΒ για μια νέα, επικαιροποιημένη συνεδρίαση, καθώς τα δεδομένα έχουν αλλάξει δραματικά. Να σημειωθεί ότι στην επίμαχη συνεδρίαση υπήρξε διαφωνία δύο παραγωγών μελών της ΔΟΒ με τους εκκοκκιστές, αναφορικά με την τιμολογιακή πολιτική σε σχέση με την υγρασία και το πριμ στα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Όλοι πάντως συμφωνούν ότι στην κρίσιμη αυτή περίοδο η βαμβακοκαλλιέργεια πρέπει να στηριχθεί.

BRYOTOPOS.jpg

*Δίκαιες αποζημιώσεις θέλει και ο Βρυότοπος
Πνίγηκαν πάνω από 1000 στρ. από τον «φουσκωμένο Πηνειό»

BRYOTOPOS1.jpg
Να αποζημιωθούν από το συνολικό πακέτο ενίσχυσης -αποζημίωσης των παραγωγών που δημιουργήθηκε, μετά το καταστροφικό πέρασμα του «Ιανού» από τον κάμπο, ζητούν αγρότες από την ευρύτερη περιοχή του Βρυοτόπου Αμπελώνα, καθώς και τα δικά τους χωράφια υπέστησαν ζημιά, αφού πλημμύρισαν από τον φουσκωμένο Πηνειό. Πάνω από 1000 στρέμματα υπολογίζεται ότι πλημμύρισαν στα παραπήνεια χωράφια του Βρυοτόπου, της Φαλάνης και της Ροδιάς, καθώς τα φουσκωμένα νερά του Πηνειού μπλόκαραν στο σημείο της Ροδιάς (όπου βρίσκεται το περίφημο στόμιο του μπουκαλιού) και βρήκαν διέξοδο στα χωράφια, σκεπάζοντάς τα με νερό. Απελπισμένοι οι παραγωγοί των περιοχών αυτών, όπως αναφέρει ο γεωπόνος, αγρότης Θάνος Κοντσιώτης, ζητούν «να αποζημιωθούν γρήγορα και έγκαιρα και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από το συνολικό σχεδιασμό αποζημίωσης της αγροτικής παραγωγής από τα κρατικά αποθεματικά».
Τις πληγείσες περιοχές και τους απογοητευμένους παραγωγούς επισκέφτηκε και ο δήμαρχος Τυρνάβου Γιάννης Κόκουρας, ο οποίος θα μεταφέρει το αίτημά τους στην κεντρική διοίκηση.

 

TEYTLON.jpeg

*Παραλαβή τεύτλων στις Σέρρες
Σε συνάντηση που έγινε στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων συμφωνήθηκε να ξεκινήσει η ΕΒΖ στις Σέρρες να παραλαμβάνει τεύτλα. Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκε ότι η Royal Sugar θα ξεκινήσει την παραλαβή των τεύτλων το αργότερο έως τη 1η Νοεμβρίου 2020 για παραγωγή ζάχαρης, στο εργοστάσιο των Σερρών, σε συμφωνημένη με τους παραγωγούς τιμή.

 

elia.jpg

*Έκτακτη ειδική ενίσχυση 30 ευρώ/στρ. για την ελαιοκαλλιέργεια
Ειδική εφάπαξ ενίσχυση σε ελαιοπαραγωγούς γύρω στα 30 ευρώ το στρέμμα με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ του 2019 ανακοινώθηκε, υπό τη μορφή μέτρου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, μέσω του οποίου θα διατεθούν 126,3 εκατ. ευρώ. Απεστάλη ήδη στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για διαβούλευση, το νέο μέτρο (Μ21) του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, που αφορά στην έκτακτη και προσωρινή στήριξη στους αγρότες των τομέων που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19. Το νέο μέτρο (Μ21) θα αφορά σε περίπου 145 χιλιάδες κατά κύριο επάγγελμα ελαιοπαραγωγούς, οι οποίοι ήταν εγγεγραμμένοι ως τέτοιοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) έως και τη λήξη υποβολής φορολογικής δήλωσης έτους 2020 (οικονομικό έτος 2019) και είχαν δηλώσει στο ΟΣΔΕ (έτους 2019), καλλιέργεια ελιάς (ελαιοποιήσιμης ή/και διπλής κατεύθυνσης).

 

*Ικανοποίηση για το φιστίκι στον Δήμο Κιλελέρ
Ξεκίνησε η συγκομιδή με καλή -ποιοτικά και ποσοτικά- παραγωγή

fustikia-aiginis.jpg
Ικανοποίηση επικρατεί στις τάξεις των παραγωγών φιστικιού στα χωριά του Δήμου Κιλελέρ, καθώς η συγκομιδή που ξεκίνησε έδειξε καλές παραγωγές, τόσο ποιοτικά, όσο και ποσοτικά. Η καλλιέργεια δείχνει να κερδίζει έδαφος στην ευρύτερη περιοχή καθώς μπαίνουν ολοένα και καινούργια δέντρα, ενώ το φιστίκι συναντάται σε μεγάλες εκτάσεις κυρίως στη Νέα Λεύκη και δευτερευόντως στα υπόλοιπα χωριά του Δήμου, όπως Χάλκη, Δίλοφος, Καλό Νερό. Να σημειωθεί ότι πέρυσι η τιμή που απόλαυσαν οι παραγωγοί ήταν στο ανοιχτό φιστίκι 7,50 με 8 ευρώ και στο κλειστό 5. Ευχή των παραγωγών να διατηρηθούν και φέτος αυτές οι τιμές. Σύμφωνα με τον παραγωγό Γιώργο Τσινούλη «η συγκομιδή ξεκίνησε (α’ χέρι) με την πρώιμη ποικιλία «Αιγίνης» ή «Νιχάτο» και θα ακολουθήσει, στα μέσα του μήνα η όψιμη ποικιλία «Ποντίκι». Ο μέσος όρος παραγωγής κυμαίνεται από 5 έως 15 κιλά το δέντρο, ανάλογα την ηλικία του. Τα στάδια μετά την συγκομιδή είναι η αποφλοίωση, το στέγνωμα και η διαλογή. Κάποιοι παραγωγοί διαθέτουν απευθείας τη σοδειά τους στη μεταποιητική μονάδα που είναι εγκατεστημένη στη Νέα Λεύκη ή σε εμπόρους και κάποιοι άλλοι την αποθηκεύουν».
*Στο μεταξύ χρήσιμες καλλιεργητικές συμβουλές δίνει στους παραγωγούς το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας φυτών ποιοτικού και φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου για την αντιμετώπιση ασθενειών στη φιστικιά και συγκεκριμένα για το ευρύτομο, την ψύλλα και τον σκολύτη.

 

Broxi.jpg

*Νέες βροχές στον ορίζοντα
Δεύτερη σοβαρή επιδείνωση του καιρού, με επίκεντρο τη Δυτική Θεσσαλία από σήμερα Δευτέρα, θέτει σε νέο συναγερμό τις αρχές στην πλημμυροπαθή Καρδίτσα. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους στον γειτονικό νομό θα πέσουν 20-25 χιλιοστά βροχής, που είναι πιθανόν να επιδεινώσουν την ήδη δραματική κατάσταση στην λασπωμένη πόλη, τα ορεινά και τον πλημμυρισμένο κάμπο. Στον νομό Λάρισας αναμένονται βροχές, όχι όμως ακραία φαινόμενα, ενώ από την Τρίτη ο καιρός θα είναι σχετικά αίθριος, με αραιές συννεφιές. Η θερμοκρασία σήμερα Δευτέρα, αλλά και τις επόμενες μέρες από 17 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

 

12-AGRO.jpg


*Η χαρτογράφηση της παραγωγής
Ο στόχος κάθε τεχνικής καλλιέργειας είναι να επιτύχουμε τη μέγιστη ωφέλεια ή κέρδος που σημαίνει τη μεγαλύτερη παραγωγή με το μικρότερο δυνατό κόστος αλλά και αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Σε κάθε περίπτωση οι εισροές ρυθμίζονται ανάλογα με τη αναμενόμενη παραγωγή. Διαφορετικό λίπασμα θα προσθέσουμε στο χωράφι αν αναμένουμε παραγωγή 500 κιλά σιτάρι το στρέμμα και διαφορετική αν περιμένουμε 250. Αντίστοιχα ισχύουν για όλες τις καλλιέργειες. Βέβαια υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στη λήψη αποφάσεων όπως ο τύπος του εδάφους, η οργανική ουσία που περιέχει, η προηγούμενη καλλιέργεια κ.λπ. Μια από τις προσεγγίσεις στη λίπανση είναι να αντικαθιστούμε τα θρεπτικά στοιχεία που αφαιρούμε από το έδαφος με τη συγκομιδή. Αν υπολογίσουμε ότι τα 100 κιλά σιταριού αφαιρούν 3 κιλά άζωτο τότε τα 250 κιλά θα αφαιρέσουν 7,5 κιλά το στρέμμα ενώ τα 500, 15. Αν υπολογίσουμε και μια απόδοση χρήσης του λιπάσματος (ποσότητα που παίρνει το φυτό προς την ποσότητα που προσθέτουμε με το λίπασμα) 65% τότε θα πρέπει να λιπάνουμε με 11,5 κιλά άζωτο/στρέμμα για τα 250 κιλά, ενώ για τα 500 θα πρέπει να προσθέσουμε 23 κιλά αζώτου. Αυτό είναι μια απλοποίηση καθώς υπάρχουν και άλλα στοιχεία που λαμβάνουμε υπόψη μας όπως την προηγούμενη καλλιέργεια και το υπόλειμμα αζώτου που αφήνει, η οργανική ουσία που μειώνει τις απώλειες, προσθήκη από βροχή ή χιόνι κλπ.
Είναι επομένως σημαντικό να μπορούμε να μετρήσουμε την παραγωγή σε κάθε τμήμα του χωραφιού ώστε να μπορέσουμε να αναπληρώσουμε τα στοιχεία που αφαιρούμε και να διατηρούμε έτσι τη γονιμότητα του χωραφιού και την ισορροπία του. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε σημεία του χωραφιού που είναι παραγωγικά σε μια καλλιέργεια και πού όχι. Ας υποθέσουμε ένα χωράφι με σιτάρι που παράγει κατά μέσο όρο 300 κιλά/στρέμμα σε μέρος του χωραφιού παράγει 450 και σε μέρος 150 κιλά/ στρέμμα. Είναι προφανές ότι το μεν τμήμα με τη μικρή παραγωγή δημιουργεί ζημία, ενώ όλο το κέρδος προέρχεται από το τμήμα με την υψηλή παραγωγή. Αν ο παραγωγός δεν καλλιεργούσε καθόλου το τμήμα με μικρή παραγωγή θα κέρδιζε περισσότερα. Ή αν εύρισκε μια καλλιέργεια που θα ήταν αποδοτική και στο τμήμα με τη μικρή παραγωγή σιταριού θα είχε ακόμα μεγαλύτερο κέρδος. Μια άλλη δυνατότητα είναι να ερευνήσει ο παραγωγός πού οφείλεται η μειωμένη απόδοση και να προσπαθήσει να διορθώσει το όποιο πρόβλημα. Για παράδειγμα στις ΗΠΑ η μειωμένη παραγωγή σε καλλιέργεια βαμβακιού οφειλόταν σε καταστροφή των στραγγιστικών σωλήνων όπου μόλις επισκευάστηκαν, η ισορροπία αποκαταστάθηκε. Το ίδιο θα μπορούσε να προκαλείται από ελλείψεις θρεπτικών στοιχείων, περιεκτικότητας οργανικής ουσίας, χαμηλή ή υψηλή οξύτητα(pH) κλπ. Επομένως η γνώση της παραλλακτικότητας της παραγωγής μπορεί να οδηγήσει σε αποφάσεις που θα βελτιώσουν τη διαχείριση του χωραφιού και να αυξήσουν το κέρδος του παραγωγού.
Η χαρτογράφηση της παραγωγής γίνεται με αισθητήρες που τοποθετούνται πάνω στις μηχανές συγκομιδής. Δεν θα αναφερθώ σε τεχνικά θέματα πως είναι οι αισθητήρες σε διάφορες μηχανές συγκομιδής. Απλώς μετά τη συγκομιδή μας δίνουν χάρτες με την παραγωγή του χωραφιού ανά ορισμένο μήκος διαδρομής της μηχανής που η θέση καταγράφεται με τη χρήση GPS. Στον χάρτη παραγωγής βαμβακιού σε ένα χωράφι 40 στρεμμάτων βλέπουμε ότι η παραγωγή κυμαίνεται από 200 έως 400 κιλά το στρέμμα. Με τον χάρτη αυτό ο παράγωγος μπορεί να ελέγξει και να βρει αιτίες των διαφορών. Κάπου υπάρχουν πολλά ζιζάνια οπότε πρέπει την επόμενη χρονιά να κάνει διπλή ζιανιοκτονία. Κάπου έχει γούρνα να προσπαθήσει να την ισοπεδώσει. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι ο παραγωγός αποκτά μια εικόνα του χωραφιού του που μπορεί να αξιοποιήσει για να βελτιώσει την παραγωγή του ή να μειώσει το κόστος. Η έρευνα συνεχίζεται και αναπτύσσονται αισθητήρες που αναλύουν και ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως η υγρασία του σπόρου στο σιτάρι ή η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες στο σιτάρι ή τα σάκχαρα στα σταφύλια.
Μπορούμε να κάνουμε χάρτη παραγωγής σε καλλιέργειες που συγκομίζονται με τα χέρια όπως στα οπωροκηπευτικά; Εύκολα και χωρίς χρήση τεχνολογίας. Σε ένα οπωρώνα οι εργάτες συγκομίζουν τους καρπούς και τους τοποθετούν σε κλούβες που τις αφήνουν κατά μήκος των γραμμών των δένδρων. Αν ζυγίσουμε λίγες κλούβες έχουμε το βάρος της κάθε μιας. Μπορούμε πολύ εύκολα να μετρήσουμε τις κλούβες ανά ορισμένα δένδρα. Π.χ. αν τα δένδρα είναι στη γραμμή ανά 2 μ τότε αν μετρήσουμε κάθε 10 δένδρα έχουμε μήκος 20 μ. Αν το πλάτος των γραμμών είναι 3 μ. τότε το βάρος των κλουβών αντιστοιχεί σε 60 τ.μ. Με μικρή προσπάθεια μπορούμε να έχουμε έναν χάρτη παραγωγής του οπωρώνα μας ανά 60 τ.μ και να έχουμε μια εικόνα που παράγουμε πολύ ή λίγο.
Ο χάρτης της εικόνας δείχνει την παραγωγή σε ένα μηλεώνα στην Καστοριά. Η παραγωγή δίνεται σε ποσοστά πάνω ή κάτω από το μέσο όρο. Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη λίπανση του οπωρώνα αλλά και για μελέτη των αιτίων της διαφοροποίησής όπως προβλήματα απώλειας δένδρων, διαφορετικού κλαδέματος, προσβολή από ασθένεια κλπ. Είναι μια βάση καλύτερης διαχείρισης του οπωρώνα ή αμπελώνα ή παραγωγής λαχανικών κ.λπ.

Γράφει ο Φάνης Γέμτος, γεωπόνος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass