Κύμα οργής και αποφασιστικότητας

ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΗΛΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΜΕ ΠΑΡΑΤΕΤΑΓΜΕΝΑ ΔΕΚΑΔΕΣ ΤΡΑΚΤΕΡ – «ΔΙΝΟΥΜΕ ΑΓΩΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ» ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΚΑΤΕΒΑΙΝΟΥΝ ΑΘΗΝΑ

Δημοσίευση: 16 Νοε 2022 15:00

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα, ώστε να αναχαιτιστεί η καταστροφική πορεία στην οποία βρίσκεται ο παραγωγικός ιστός της χώρας, έστειλαν χθες από την Κεντρική πλατεία της Αγιάς πλήθος αγροτών, που με δεκάδες τρακτέρ παρατεταγμένα στους κεντρικούς δρόμους της κωμόπολης συμμετείχαν στη μαζικότερη αναμφίβολα κινητοποίηση που έζησε ποτέ η περιοχή.

«Δίνουμε πλέον αγώνα επιβίωσης» είπε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας Ρίζος Μαρούδας. «Αυτό που συμβαίνει φέτος με τα μήλα, αλλά και με τα υπόλοιπα προϊόντα, είναι μια πραγματική σφαγή. Για να αγοράσει ο Αγιώτης παραγωγός έναν ελληνικό καφέ, θα πρέπει να πουλήσει στον έμπορο δέκα κιλά μήλα», τόνισε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας τους εμπόρους ότι αγοράζουν κοψοχρονιά με τις ευλογίες και τις πλάτες της Κυβέρνησης και πουλάνε έξι έως δέκα φορές ακριβότερα στον καταναλωτή.
«Με αυτήν την πρωτοφανή κινητοποίησή μας», είπε, «στέλνουμε μήνυμα προς τους κυβερνώντες ότι δεν φεύγουμε από αυτόν τον αγώνα αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας» και κάλεσε τους αγρότες σε μαζική κάθοδο στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, με πιθανότερη ημερομηνία την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου, «ώστε να καταλάβουν οι υπεύθυνοι αυτής της κατάστασης ότι δεν πρέπει να παίζουν με τις ζωές μας και με τις ζωές των παιδιών μας». «Με τη συγκέντρωση αυτή στην Αγιά νιώθουν την ανάσα μας, βλέπουν την οργή μας, καταλαβαίνουν την αποφασιστικότητά μας να ικανοποιηθούν τα αιτήματα που θέτουμε. Να ισχύσει ως το 2027, όπως είχε δεσμευτεί πέρυσι η Κυβέρνηση, η καταβολή συνδεδεμένης ενίσχυσης σε μήλα, κάστανα, αμύγδαλα, καρύδια, ροδάκινα και φιστίκια. Να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα. Να παρθούν άμεσα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως το δίνουν στους εφοπλιστές. Πλαφόν 0,07 λεπτά/Kwh στο αγροτικό ρεύμα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του προστίμου ρύπων. Φθηνή ενέργεια για τα χωράφια, τους στάβλους, τα σπίτια μας. Επιδότηση των μέσων και εφοδίων και των ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ. Να εξασφαλιστούν τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν βιώσιμο εισόδημα να ζήσουμε τις οικογένειές μας και να συνεχίσουμε τις καλλιέργειές μας. Ν’ αλλάξει επιτέλους ο κανονισμός του ΕΛΓΑ που να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους».

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Χαιρετισμό συμπαράστασης εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής έκανε ο αντιδήμαρχος Αγιάς Νίκος Ντάγκας. Το μέλος της ΕΟΑΣΝΛ και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ανάβρας, Γιάννης Ζαχαράκης, έκανε λόγο για φτωχοποίηση της επαρχίας Αγιάς με τεράστιες αδιάθετες ποσότητες μήλων και εξευτελιστικές τιμές προς τον παραγωγό ή τιμές ανοιχτές σε όλα πια τα προϊόντα. Το μέλος του Συνεταιρισμού «Κίσσαβος», Θωμάς Σιμούλης, χαρακτήρισε την κινητοποίηση μεγαλειώδη, που δυστυχώς, όμως, όπως είπε, αντικατοπτρίζει το μεγάλο πρόβλημα επιβίωσης του αγροτικού κόσμου. Το μέλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελιβοίας, Κώστας Παπαϊωάννου, κάλεσε την Κυβέρνηση να πάρει τέτοια μέτρα που δεν θα βρουν εφαρμογή μόνο στις φετινές δύσκολες συνθήκες, αλλά που θα βάλουν τα θεμέλια για νέες προοπτικές ανάπτυξης. «Το μέλλον μας δείχνει δυσοίωνο» είπε, χαρακτηρίζοντας τη χρονιά απίστευτα δύσκολη με το πρωτόγνωρο οι παραγωγοί να προσπαθούν να ξαναμπούν στα χωράφια για να καλλιεργήσουν για την επόμενη χρονιά μη γνωρίζοντας ούτε τι θα πληρωθούν από τη φετινή παραγωγή, ούτε και πότε θα πληρωθούν. Τέλος, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Δενδροκαλλιεργητών Επαρχίας Αγιάς, Μιχάλης Ζιούλης, έθιξε, πλην των άλλων, και το μεγάλο πρόβλημα έλλειψης εργατών γης που μεγαλώνει κάθε χρονιά. Αναφέρθηκε, επίσης, στο αυξημένο κόστος παραγωγής και στις πολύ χαμηλές τιμές πώλησης των προϊόντων, ζητώντας από τους παραγωγούς, όμως, όχι μόνο να διεκδικούν από την εκάστοτε κυβέρνηση οικονομική βοήθεια, αλλά να δημιουργηθούν συλλογικά σχήματα και να ενταχθούν σε αυτά ή να προχωρήσουν σε ομαδικές αγορές πρώτων υλών, στέλνοντας ουσιαστικά το μήνυμα προς τους συναδέλφους του της ανάγκης αλλαγών στη συνηθισμένη εδώ και δεκαετίες διαχείριση που γίνεται τόσο στην παραγωγή όσο και στη διάθεση των προϊόντων.
Στην κινητοποίηση συμμετείχαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αγιάς, Ανάβρας, Γερακαρίου, Αετολόφου, Πρινιάς, Ποταμιάς, Νερομύλων, Σκήτης, Μεταξοχωρίου και Δήμητρας. Ο Σύλλογος Δενδροκαλλιεργητών Επαρχίας Αγιάς, οι Συνεταιρισμοί Μελιβοίας, «Κίσσαβος», «Ορεινά Κισσάβου», Ανάβρας, Καρίτσας και Στομίου. Οι Σύλλογοι Γυναικών Αγιάς, Ανάβρας και Ποταμιάς. Ο Δήμος Αγιάς, οι παρατάξεις «Νέα Εποχή» και «Λαϊκή Συσπείρωση Αγιάς», η «Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας», ο ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Αγιάς, το Αγροτικό Γραφείο ΚΙΝΑΛ Αγιάς, το ΠΑΚ Θεσσαλίας, ο Εμπορικός Σύλλογος Αγιάς, οι Κοινότητες Μεταξοχωρίου, Ανάβρας και Καρίτσας, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Καρίτσας, Δήμητρας και Ανατολιτών.

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Νίκου Γουργιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass