«Χαριστική βολή» η τιμή του βαμβακιού

ΠΩΛΕΙΤΑΙ 57 ΛΕΠΤΑ/ΚΙΛΟ ΣΤΗΝ ΠΥΛΗ ΤΩΝ ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΩΝ - ΠΑΓΩΜΑΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Δημοσίευση: 09 Νοε 2023 13:47

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Γ. Γκαντέλου
Μπορεί ο χειμώνας να μην έχει μπει ακόμα στον κάμπο της Θεσσαλίας, ωστόσο αυτό που επικρατεί στις τάξεις των βαμβακοπαραγωγών με τη λήξη της εκκοκκιστικής περιόδου θυμίζει βαρυχειμωνιά.

Μετά τις μεγάλες ζημιές που σημειώθηκαν στον κάμπο της Θεσσαλίας από το καταστροφικό πέρασμα «Daniel» και «Elias», άλλο ένα πλήγμα έρχεται να επιβαρύνει τη δύσκολη κατά τα άλλα χρονιά και δεν είναι άλλο από τη χαμηλή τιμή που καταγράφει το βαμβάκι στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων. Ο λόγος για την τιμή που πέφτει τις τελευταίες 25 ημέρες και κυμαίνεται κοντά στα 76 σεντς/λίμπρα, τιμή που μεταφράζεται στην πύλη του εκκοκκιστηρίου στα 57 λεπτά/κιλό, ενώ η ισοτιμία Ευρώ - Δολαρίου αυτή την περίοδο είναι στο 1,07. Συγκεκριμένα την τιμή που διαπραγματεύεται τώρα το βαμβάκι στο Χρηματιστήριο, την είχε ξανά το προϊόν στο ταμπλό των εμπορευμάτων, τον Δεκέμβριο του 2020.
Το εργαλείο των προπωλήσεων μέσω συμβολαίων που αρκετοί πέρυσι εκμεταλλεύτηκαν και πέτυχαν τιμή πώλησης μέρους της παραγωγής τους κοντά στο 1 ευρώ, φέτος δεν απέδωσε σχεδόν καθόλου λόγω των «χαμηλών πτήσεων» κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού.
Με τις μεγάλες ζημιές του φυτικού κεφαλαίου στον κάμπο, η χαμηλή τιμή του προϊόντος έρχεται να δώσει την χαριστική βολή στους παραγωγούς. Οι αγρότες φέτος είναι βέβαιο ότι θα καταγράψουν μόνο ζημίες και το ερώτημα είναι πώς θα αντεπεξέλθουν για να καλλιεργήσουν ξανά την επόμενη χρονιά καθώς έχουν παραδώσει την καλλιέργειά τους και περιμένουν μια θετική συγκυρία που θα ανατρέψει το αρνητικό σκηνικό και θα τους σώσει στο παραπέντε.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass