«Υποτιμούν τη νοημοσύνη των αγροτών»

Η βουλευτής Ε. Λιακούλη για τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Δημοσίευση: 18 Φεβ 2024 13:11

Νέα παρέμβαση για την αναταραχή που επικρατεί στον αγροτικό κόσμο μετά την ανακοίνωση των μέτρων της Κυβέρνησης πραγματοποίησε η γραμματέας της Κ.Ο. και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, με την οποία θέτει σοβαρά ερωτήματα τα οποία δεν απαντήθηκαν από την Κυβέρνηση, ενώ ταυτόχρονα εντοπίζει και «τους παραλογισμούς των μέτρων, που προσκρούουν στην κοινή λογική» και εξαγριώνουν τους αγρότες.

Ειδικότερα με την παρέμβασή της η κ. Λιακούλη επισημαίνει μεταξύ άλλων τα εξής:
«Ο κ. Πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Επιτροπής Μπλόκων, στο Μέγαρο Μαξίμου, υποσχέθηκε στους αγρότες φθηνότερο ρεύμα «για τα επόμενα 2+8 χρόνια».
Με την εκτίμηση ότι θα διαμορφώσει την κιλοβατώρα στα 2 πρώτα χρόνια κάτω από τα 10 λεπτά για τους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα ή είναι συνεπείς και κάτω από τα 11 λεπτά για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, ρυθμίζοντας ταυτόχρονα και τα χρέη τους.
Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, δηλαδή οι πιο αδύναμοι και ευάλωτοι, πληρώνουν περισσότερα χρήματα.
Δεν είναι πραγματικά παράλογο, αυτοί που έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες να υφίστανται τη μεγαλύτερη πίεση και να έχουν τις λιγότερες ελαφρύνσεις;
Επίσης, η Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι για τα επόμενα οκτώ έτη, η χρέωση για όλους τους αγρότες θα κλειδώσει στα 9 λεπτά, αλλά μόνο για το 1/3 της κατανάλωσης.
Αυτό όμως ταυτόχρονα σημαίνει προφανώς ότι το κράτος πριμοδοτεί τους παρόχους ενέργειας για την οποιαδήποτε αύξηση της τιμής της κιλοβατώρας, πάνω από τα 9 λεπτά/κιλοβατώρα. Για τα υπόλοιπο 2/3 της κατανάλωσης οι τιμές θα είναι ελεύθερες και η προμήθεια ρεύματος θα γίνεται από την αγορά, δηλαδή θα ισχύσει ό,τι ισχύει για το σύνολο των καταναλωτών.
Δηλαδή, αν η λιανική τιμή του ρεύματος το επόμενο διάστημα πέσει κάτω από τα 9 λεπτά, θα αναθεωρήσει τα μέτρα και τις τιμές που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός;
Ποιος διασφαλίζει ότι οι αγρότες δεν θα εγκλωβιστούν στις υψηλότερες τιμές;
Με ποιου εγγύηση και ποια διαδικασία αυτό θα γίνει;
Επίσης , οι αγρότες μας θέτουν το ερώτημα γιατί να πληρώνει ρήτρα αποχώρησης ποσού 70 ευρώ, ο αγρότης που θα «σπάσει» το μακροχρόνιο συμβόλαιό του με την κλειδωμένη τιμή των 9 λεπτών αν βρει χαμηλότερες τιμές στην αγορά;
Γιατί θέτει ως εθνική στρατηγική τη δημιουργία μονάδας παραγωγής ενέργειας από βιομάζα σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα για να ενισχυθεί το εισόδημα του αγρότη πουλώντας τη βιομάζα;
Σε ό,τι αφορά επίσης κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους δεν απαντήθηκε θετικά κανένα από τα βασικά αιτήματα. Ιδιαίτερα για την κτηνοτροφία που περνάει πολύ σοβαρή κρίση στην οποία ήρθαν να προστεθούν και οι τεράστιες απώλειες ζώων (αιγοπροβάτων-βοοειδών-χοιρινών-πτηνών- μελισσιών) από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία , δεν υπήρξε καμία απάντηση σε κανένα θέμα». Καταλήγοντας ζητά από την κυβέρνηση να ανοίξει πάλι το διάλογο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass