ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δημοσίευση: 15 Μαϊ 2015 12:15 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 17:17

 

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Καλός θα είναι ο καιρός στο νομό Λάρισας μέχρι την Κυριακή, ενώ τη Δευτέρα οι συννεφιές ενδεχομένως να φέρουν παροδικές βροχοπτώσεις, οι οποίες κρατούν σε «αναμμένα κάρβουνα» τους κερασοπαραγωγούς της επαρχίας Αγιάς, ενώ από την Τρίτη η ηλιοφάνεια επανέρχεται στα ανοιξιάτικα επίπεδα.

Έτσι από σήμερα Παρασκευή μέχρι την Κυριακή ο καιρός στη Θεσσαλία θα είναι αίθριος, οι άνεμοι θα είναι νοτιοανατολικοί ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 ως 29 βαθμούς Κελσίου. Τη Δευτέρα αναμένονται συννεφιές κατά διαστήματα και πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές, οι άνεμοι θα είναι νοτιοανατολικοί ασθενείς έως μέτριοι και η θερμοκρασία σε πτώση (24 - 26 βαθμούς Κελσίου τις περισσότερες ώρες της ημέρας). Την Τρίτη ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, με λίγες τοπικές συννεφιές, που θα είναι αυξημένες στα βόρεια ορεινά, η θερμοκρασία αμετάβλητη, ενώ την Τετάρτη 20 Μαΐου ανάλογες οι καιρικές συνθήκες, με τη μέγιστη θερμοκρασία σε άνοδο (στους 27 βαθμούς).

ΕΞΙΣΩΤΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ

Μέχρι τις 2 Ιουνίου, μαζί με τη δήλωση του ΟΣΔΕ μπορούν να καταθέσουν τα σχετικά δικαιολογητικά της εξισωτικής, παλιοί και νέοι δικαιούχοι προκειμένου να υποβάλουν τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά τους μαζί με την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης, ώστε να συμμετάσχουν στα μέτρα της εξισωτικής αποζημίωσης του 2015. Στο μεταξύ στο διαδικτυακό τόπο Διαύγεια δημοσιεύθηκε η πρόσκληση για την Εξισωτική Αποζημίωση του 2015 την οποία υπογράφει ο γενικός γραμματέας κοινοτικών πόρων, κ. Χαράλαμπος Κασίμης, το ύψος της οποίας παραμένει στα ίδια επίπεδα με το 2014, δηλαδή στα 120 εκατ. ευρώ.

ΕΜΒΟΛΙΑ

Φόβους για την επάρκεια των εμβολίων που θα χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού εξέφρασαν από κοινού, περιφερειάρχης Θεσσαλίας και Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων στην προχθεσινή συνάντησή τους. Οι δύο πλευρές αφού ξεκαθάρισαν ότι δεν έχει εμφανιστεί κανένα κρούσμα καταρροϊκού πυρετού στη Θεσσαλία και πως όσα σχετικά ακούγονται ανήκουν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας, ζήτησαν από την κυβέρνηση να επισπεύσει τις διαδικασίες χορήγησης των εμβολίων στους κτηνοτρόφους και αυτό γιατί σε λίγο τα ζώα θα μπούνε σε περίοδο αναπαραγωγής και δεν θα μπορούν να εμβολιαστούν, ενώ εκφράστηκαν φόβοι για τις διαθέσιμες ανάγκες, αφού διέρρευσε ότι περίπου 1,5 εκατομμύριο εμβόλια θα διατεθούν, όταν ο ζωικός πληθυσμός της χώρας σε αιγοπρόβατα ανέρχεται σε 13 εκατομμύρια και χωρίς να υπολογίζονται τα βοοειδή. Επιπλέον η κυβέρνηση δεν έχει θεσμοθετήσει τον κτηνίατρο εκτροφής, ο οποίος θα αναλάβει τη σχετική διαδικασία.

ΑΧΕΛΩΟΣ-ΚΑΡΛΑ

Την Κοιλάδα του Αχελώου θα επισκεφθεί, την Παρασκευή 22 Μαΐου, η Ευρωπαία Επίτροπος Κορίνα Κρέτσου, αρμόδια για τις Περιφερειακές Πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα είναι η κεντρική ομιλήτρια στην ημερίδα με θέμα «Οι αναπτυξιακές δυνατότητες της Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην Κοιλάδα του Αχελώου , στο Περδικάκι Αιτωλοακαρνανίας και διοργανώνεται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με τις Περιφέρειες Ηπείρου, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια παραμονής της στην Κοιλάδα του Αχελώου η Επίτροπος θα επισκεφθεί έργα τα οποία έχουν συγχρηματοδοτηθεί και με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον Κώστα Αγοραστό να είναι σε εγρήγορση.

Την ίδια ώρα και μετά από συνεργασία με τον Λαρισαίο γ.γ. του ΥΠΑΑΝ Δημ. Γελαλή, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας ζήτησε και πέτυχε (απομένει η υπογραφή της ρύθμισης) την παράταση για ένα ακόμη χρόνο των διαδικασιών διανομής εκτάσεων σε ακτήμονες της Κάρλας.

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΔΑΚΟΥ

Δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια η προκήρυξη για την υλοποίηση του έργου Ανάδειξη εργολάβων για τον από εδάφους ψεκασμό ελαιοδέντρων στα πλαίσια του προγράμματος συλλογικής καταπολέμησης του δάκου της ελιάς έτους 2015, στην Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) Λάρισας». Ο προϋπολογισμός του έργου είναι αξίας 357.577 ευρώ. Η διάρκεια του έργου ορίζεται από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης μέχρι την 15/11/2015. Ο ακριβής αριθμός των δολωματικών ψεκασμών θα εξαρτηθεί από επιστημονικά δεδομένα που σχετίζονται με το μέγεθος του δακοπληθυσμού και τις κλιματολογικές συνθήκες. Ο διαγωνισμός θα γίνει τη Δευτέρα 8 Ιουνίου και ώρα 12 στα γραφεία της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας (Ηρώων Πολυτεχνείου 169 & Κουτσούμπα – Λάρισα) παρουσία της Επιτροπής Παραλαβής και Αποσφράγισης Προσφορών που θα ορισθεί με απόφαση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με κριτήριο κατακύρωσης την χαμηλότερη τιμή. Διευκρινίσεις σχετικά με την προκήρυξη δίνονται από τη ΔΑΟΚ. Κύκλοι της Περιφέρειας καθησυχάζουν τους παραγωγούς ότι η δακοκτονία θα γίνει έγκαιρα, όπως και πέρυσι, ζητώντας απ΄όσους διασπείρουν τον πανικό να σταματήσουν, γιατί βλάπτουν κυρίως το προιόν και τον νομό.

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΣΕ ΕΛΙΕΣ

Ενεργή είναι η δραστηριότητα του παθογόνου του κυκλοκόνιου στα φύλλα και τους µικρούς βλαστούς των ελαιοδέντρων της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, βάσει παρατηρήσεων στην ύπαιθρο και στο εργαστήριο φυτοπροστασίας του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Μαγνησίας. Σύµφωνα µε τους ειδικούς, οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτή την εποχή είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη του παθογόνου και την πραγµατοποίηση µολύνσεων. Η ένταση της ασθένειας επηρεάζεται από το ύψος της βροχής αλλά και από την πολύ υψηλή πρωινή υγρασία σε συνδυασµό µε την ύπαρξη µολύσµατος. Άριστες θερµοκρασίες για την ανάπτυξη του µύκητα είναι 16-20 βαθμοί Κελσίου. Οι ειδικοί συστήνουν τα εξής: α) Αραίωµα φυλλώµατος στα πυκνά δέντρα για τη δηµιουργία συνθηκών αερισµού και φωτισµού που δεν ευνοούν την ανάπτυξη του κυκλοκόνιου και β) Ψεκασµός όταν η νέα βλάστηση έχει µήκος 2-5 εκ. µε καλό λούσιµο και επανάληψη µετά από βροχή.

ΠΑΚΕΤΟ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗ

Ενδιαφέρουσες ειδήσεις περιείχε πρόσφατη συνέντευξη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγ. Αποστόλου, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι «ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο θα μειωθεί έως τέλος του 2015 κατά 50%, η τιμή θα πέσει από 1,20 σε 0,72 ευρώ, ενώ η τιμή του αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος θα μειωθεί κατά 40% και θα επανέλθει στις συνθήκες του 2008. Ακόμη τέλη Ιουλίου, αρχές Αυγούστου θα είναι έτοιμη η μόνιμη βάση βοσκήσιμων γαιών και τα προσωρινά διαχειριστικά σχέδια». Σχετικά με τον καταλογισμό των 327 εκ. ευρώ για το πακέτο Χατζηγάκη ο κ. Αποστόλου ανέφερε ότι «η κάθε τάξη καλά κάνει και διεκδικεί. Η διαδικασία όμως ήταν λάθος και θα προσπαθήσουμε τους καταλογισμούς να τους πληρώσουν όσο το δυνατόν λιγότεροι». Να υποθέσουμε ότι αυτοί οι «λιγότεροι» είναι αυτοί που επέλεξαν τη λάθος διαδικασία και όχι οι αγρότες που διεκδίκησαν τα χρήματα;

ΕΒΖ

Ψηφίστηκε τελικά το βράδυ της Τετάρτης κατά πλειοψηφία, με τις ψήφους βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την έκτακτη χρηματοδότηση της ΕΒΖ ΑΕ με 30 εκατ. για την κάλυψη των τρεχουσών πιεστικών υποχρεώσεών της. Ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Αποστόλου προανάγγειλε κυβερνητική πρόθεση λειτουργίας, φέτος, και της μονάδας στην Ορεστιάδα, εκτός εκείνης στο Πλατύ, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ και βουλευτής Λάρισας Βασίλης Κόκκαλης στάθηκε στην αναγκαιότητα ψήφισης της ΠΝΠ για την οικονομική ενίσχυση των τευτλοπαραγωγών, ώστε η τευτλοκαλλιέργεια να υπάρχει και του χρόνου. «Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο και πρέπει να στηρίξουμε την καλλιέργεια και να μην επαναλάβουμε τα εγκλήματα του παρελθόντος» τόνισε χαρακτηριστικά.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass