Ο ΛΑΡΙΣΑΙΟΣ ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΤΖΙΑΦΟΣ ΣΤΟ ΑΕΡΟΒΟΛΟ ΟΠΛΟ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΠΕΔΙΟΥ

2ος στην Ευρώπη με το... όπλο του

* Επί 50 χρόνια ασχολείται με τη σκοποβολή

Δημοσίευση: 24 Ιουλ 2016 12:30

Του Σωτ. Κέλλα

Φωτ.: Κων. Τσάντζος

Η σκοποβολή είναι ένα αγώνισμα μη διαδεδομένο στη Λάρισα παρότι κατά καιρούς είχαν γίνει προσπάθειες ανάπτυξής του (ποιος δεν θυμάται το Σκοπευτήριο του αθλητικού κέντρου της Στρατιάς που πήγαιναν προ δεκαετιών ακόμα και σχολεία για εξάσκηση) ή το Σκοπευτήριο που υπήρχε κάποια στιγμή στη Λάρισα...

Και όμως στη Λάρισα υπάρχουν άτομα που ξεκίνησαν σε νεαρή ηλικία ως εραστές του αθλήματος και έφθασαν να γίνουν παππούδες με το πάθος(όπως αποδείχθηκε) ζωής που λέγεται σκοποβολή. Και σε ηλικία 63 ετών κατάφεραν να κερδίσουν και ευρωπαϊκό μετάλλιο όπως ο Νίκος Μαντζιαφός πρόσφατα στη Ντάμπα της Ουγγαρίας στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα αεροβόλου όπλου ανοιχτού πεδίου.

Ο Νίκος Μαντζιαφός(ο grand master όπως είναι το χαϊδευτικό του στο χώρο των σκοπευτών) περήφανος με το μετάλλιο στο λαιμό μίλησε στην «Ε» λέγοντας χαριτολογώντας.... «Έγραψα ιστορία καθώς είμαι ο πρώτος Έλληνας που πήρα ευρωπαϊκό μετάλλιο έστω και σε ηλικία 63 ετών στο συγκεκριμένο άθλημα»

*Πόσα χρόνια ασχολείστε με το άθλημα...

«Από την ηλικία 13 χρονών που ο αείμνηστος πατέρας μου Δημήτρης μου αγόρασε το πρώτο αεροβόλο μπήκα στο παιχνίδι.... Μου έγινε πάθος καθώς δεν το εγκατέλειψα ποτέ. Η Λάρισα μπορεί να μην είχε Σκοπευτήριο, να έγιναν κάποιες προσπάθειες κατά καιρούς αλλά εγώ δεν το άφησα το πάθος μου. Τώρα υπάρχει ένα Σκοπευτήριο στον Πυργετό το οποίο μας δίνει την ευκαιρία να κάνουμε εξάσκηση. Υπάρχουν αρκετοί Λαρισαίοι που ασχολούνται με τη σκοποβολή»

*Και φθάσατε να διακριθείτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο...

«Ναι, ήταν μια εξαιρετική επιτυχία. Πήγαμε με έναν ακόμα Έλληνα τον Αλέξη Μπαμπαλή στην Ντάμπα της Ουγγαρίας για να πάρουμε μέρος σε έναν συναρπαστικό αγώνα που έγινε κάτω από δύσκολες συνθήκες λόγω των καιρικών φαινομένων. Φύγαμε με αφόρητη ζέστη από την Ελλάδα και εκεί βρήκαμε βροχή, χαμηλή θερμοκρασία και αέρα. Ήταν πραγματικά ένας πολύ δύσκολος αγώνας»

*Τι είναι η σκοποβολή με αεροβόλο όπλο ανοιχτού πεδίου;

«Η σκοποβολή με αεροβόλο όπλο ανοιχτού πεδίου είναι ένα άθλημα που σκοπεύεις σαν εξομοίωση κυνηγιού με μεταλλικά ζώα που είναι επιβλαβή για τον άνθρωπο όπως τα ποντίκια και τα κοράκια. Στον συγκεκριμένο αγώνα μετείχαν 120 περίπου σκοπευτές από 12 χώρες. Πέτυχα κάτω από δύσκολες συνθήκες σκορ 25/50 που μου έδωσε τη δεύτερη θέση»

*Τόσα χρόνια πώς κρατήσατε ζωντανό το ενδιαφέρον σας για τη σκοποβολή...

«Πάθος ζωής ήταν, πήγαινα σε αγώνες παντού και ο σεβασμός των αντιπάλων μου έδινε κουράγιο. Πρόσφατα με τίμησε και ο Αττικός Όμιλος Φίλων Αεροβόλου. Μεγάλη υπόθεση να σε αναγνωρίζουν για τις προσπάθειές σου και εκτός Λάρισας. Και τώρα εκτός Ελλάδας...».

*Μέχρι πότε θα ασχολείστε;

«Μέχρι να μεταλαμπαδεύσω το πάθος μου αυτό και στα τρία μου εγγόνια....(σ.σ. χαμόγελα)».

Ο Νίκος Μαντζιαφός έγραψε ιστορία σε ένα αγώνισμα που μπορεί να μην είναι ολυμπιακό στο άθλημα της σκοποβολής αλλά διεκδικεί και αυτό την είσοδό του ...

Και ο Λαρισαίος θα συνεχίζει να το υπηρετεί έχοντας συντροφιά και τα ρολόγια του που επίσης κάνει συλλογή. Τα χόμπι και τα πάθη κάποιου δεν κρύβονται...

Περί αεροβόλων όπλων

Τα αεροβόλα σήμερα διαφέρουν από αυτά που ξέραμε πριν μερικά χρόνια. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας σε όλα τα είδη έτσι και το αεροβόλο όπλο εξελίχθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα εργοστάσια κατασκευής. Η λειτουργικότητα, ευθυβολία, ο μηχανισμός σκανδάλης και η ομορφιά που βλέπει κανείς στα αεροβόλα σήμερα δεν αφήνει ασυγκίνητο κανένα ο οποίος συμπαθεί αυτό το άθλημα. Τα αεροβόλα ελατηρίου κατασκευάζονται με εσωτερικό πιστόνι και ελατήρια υψηλής πίεσης και αντοχής. Οι ταχύτητες που δίνουν πλέον σε αυτά είναι υψηλές και για αυτό ορισμένα κατάργησαν τις ακίδες σκόπευσης και χρησιμοποιούν μόνο τηλεφακό κατά την σκόπευση λόγω της μεγάλης απόστασης που μπορούν να κτυπήσουν (μέχρι και 80 μέτρα). Για αεροβόλα καλής ποιότητας η ευθυβολία που έχουν είναι απίστευτη.

Η άλλη κατηγορία αεροβόλων που έφερε και την επανάσταση στο είδος είναι τα αεροβόλα προσυμπιεσμένου αέρα. Αυτά τα αεροβόλα έκαναν την επανάσταση για τα τεράστια πλεονεκτήματα που προσφέρουν έναντι των αεροβόλων ελατηρίου. Τα αεροβόλα αυτά είναι τελευταίας τεχνολογίας πολύ προσεγμένα στην κατασκευή για να παρέχουν στον κάτοχό τους τη μέγιστη ασφάλεια. Χρησιμοποιούν μπουκάλα οξυγόνου υπό πίεση 200bar που συνήθως βρίσκεται κάτω από την κάννη ή στο πίσω μέρος του όπλου και φέρουν σφαιροθήκη των οκτώ, δέκα μέχρι και δεκαέξι σφαιριδίων. Τα αεροβόλα αυτά έχουν μεγάλες ταχύτητες μέχρι και 330 m/sec με σφαιρίδια βάρους 10.5 grains (16 grains = 1gr). Το μοναδικό μειονέκτημα στα όπλα αυτά είναι ότι εξαρτάται από την πληρότητα αέρα που περιέχει στην μπουκάλα. Οι μπουκάλες αυτές συνήθως ρίχνουν μέχρι 45 σφαιρίδια με πλήρη ισχύ και 40 με πιο χαμηλές ταχύτητες εξαρτάτε από το μέγεθος της κάθε μπουκάλας και μετράται σε CC. Το ξαναγέμισμα των μπουκαλών αυτών γίνεται στα κυνηγετικά καταστήματα που διαθέτουν τέτοιου είδους αεροβόλα ή στα καταστήματα καταδυτικού υλικού. Η ευθυβολία, η λειτουργία της σκανδάλης, το μηδενικό λάκτισμα, είναι και εντελώς αθόρυβα έχουν ενθουσιάσει και τον πιο δύσπιστο ότι τώρα αξίζει τον κόπο να ασχοληθεί κάποιος με το αεροβόλο για κυνήγι και σκοποβολή πάντοτε μέσα στο πλαίσιο του νόμου.

Λίγα λόγια για τη σκοποβολή

Η Σκοποβολή είναι - ίσως - το παλαιότερο άθλημα στην Ιστορία της ανθρωπότητας και είναι σε ελεύθερη απόδοση, η επιτυχία του σκοπευτή να πετύχει τον στόχο του από κάποια απόσταση, είτε αυτός είναι σταθερός είτε κινητός (πήλινος στόχος - δίσκοι ή πιάτα, κινούμενος στόχος) με την χρήση όπλου (τόξο ή πυροβόλο όπλο).

Τη Σκοποβολή, μπορούμε να τη διακρίνουμε σε δύο βασικές κατηγορίες:

(α). στην Αγωνιστική Σκοποβολή, και

(β). Στην Σκοποβολή για Ψυχαγωγία.

Το άθλημα της Σκοποβολής είναι ένα από τα εννέα αθλήματα, τα οποία περιελήφθησαν στο Ολυμπιακό πρόγραμμα από τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896. Στη χώρα μας, το άθλημα της Σκοποβολής έκανε την εμφάνιση του στους πρώτους ανεπίσημους αγώνες που έγιναν το 1892.Το 1894 περιελήφθη ως επίσημο αγώνισμα στο πρόγραμμα των αγώνων «Ελευθέρια» της Τήνου, στους οποίους αγωνίστηκαν σκοπευτές στη βολή με τυφέκιο 200 μ. και σε στάση πρηνηδόν. Χαρακτηριστικό είναι, ότι το 1899 εισάγεται το Άθλημα της Σκοποβολής σαν άσκηση στα σχολεία Μέσης εκπαίδευσης μετά από την ψήφιση σχετικού Νόμου.

Τη μοναδική διάκριση της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1920 στην Αμβέρσα επέτυχε η ομάδα της Σκοποβολής με τους: Α. Βρανόπουλο, Α Θεοφιλάκο, Ι. Θεοφιλάκο, Ι. Μωραϊτίνη, Ιάσων Σάππα, και Γ. Βαφειάδη, η οποία κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στον αγώνα βολής με πιστόλι 30 μ.

Το 1932 το άθλημα της Σκοποβολής αποσπάται από τον Σ.Ε.Γ.Α.Σ και ιδρύεται η ΣΚ.Ο.Ε., από 7 αθλητικά Σωματεία που καλλιεργούσαν αγωνίσματα της σκοποβολής. Σήμερα, τα αγωνίσματα σκοποβολής καλλιεργούνται σε 48 νομούς της χώρας από 242 αθλητικά Σωματεία - μέλη της ΣΚΟΕ, με 9.000 περίπου εν ενεργεία σκοπευτές και σκοπεύτριες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass