Η F1 στην Κωνσταντινούπολη

ΣΤΗΝ ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΗ ΠΙΣΤΑ INSTANBUL PARK

Δημοσίευση: 15 Νοε 2020 20:40

Ο μαγικός κόσμος της Formula 1 επιστρέφει σήμερα στην Τουρκία και την πίστα της Κωνσταντινούπολης (με ώρα μετάδοσης 12.10). Εκεί φιλοξενείται ο δέκατος τέταρτος γύρος του φετινού παγκοσμίου πρωταθλήματος, με τη γειτονική χώρα να πραγματοποιεί Grand Prix της κορωνίδας του μηχανοκίνητου αθλητισμού, για πρώτη φορά από το 2011.


Η Τουρκία επιστρέφει στο καλεντάρι μετά από εννέα χρόνια απουσίας, πράγμα που γεννά ιδιαίτερες προκλήσεις για οδηγούς, ομάδες αλλά και τα ελαστικά στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Σε αντίθεση με το Μουτζέλο και το Πορτιμάο όπου είδαμε για πρώτη φορά Grand Prix ή την Ίμολα που είχε φιλοξενήσει τελευταία φορά αγώνα το 2006, σε ό,τι αφορά στο Instanbul Park η διαφορά είναι πως το 2011 ο αγώνας είχε γίνει με τα μονοθέσια να φορούν ελαστικά της ιταλικής εταιρείας. Ήταν το ντεμπούτο της στη σύγχρονη εποχή της F1 και παρότι από τότε τα μονοθέσια και οι απαιτήσεις έχουν αλλάξει άρδην, υπήρχε μία βάση – τουλάχιστον σε ό,τι αφορούσε στα χαρακτηριστικά της πίστας. Η πίστα της Τουρκίας είναι πολύ απαιτητική οπότε χρειάζονται περισσότερα σκληρά ελαστικά: Καταπόνηση, ελκτική πρόσφυση, κάθετη δύναμη αλλά και πλευρικές δυνάμεις όλα είναι πολύ ψηλά. Η διαβόητη στροφή 8 είναι ξακουστή για τις απαιτήσεις της: Μια παρατεταμένη αριστερή στροφή με πολλές κορυφές, που είναι παρόμοια με τη στροφή 3 στο Σότσι (ήταν πηγή έμπνευσης η στροφή 8 στην Τουρκία για τη στροφή 3 στο ρωσικό σιρκουί). Τα ελαστικά υπόκεινται σε μεγάλα φορτία, ειδικά το εμπρός δεξί. Η διαδρομή στρώθηκε ξανά με άσφαλτο πρόσφατα και κανείς δεν ξέρει πώς ακριβώς θα είναι αυτή η άσφαλτος. Καθώς δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία έγινε η πιο συντηρητική επιλογή. Παράλληλα, δεν θα υπάρχουν αγώνες υποστήριξης κατά τη διάρκεια του τριημέρου, οπότε μπορεί η πίστα να μην παρέχει κράτημα.
Ο Mario Isola, επικεφαλής F1 και αγώνων αυτοκινήτου της Pirelli, είπε σχετικά: «H Toυρκία είναι ένας ακόμη νέος προορισμός στο συναρπαστικό ημερολόγιο της Formula 1 για το 2020. Mολονότι έχουμε ξαναβρεθεί εκεί, την αντιμετωπίζουμε ως νέα πίστα: Ειδικά καθώς δεν έχουμε εμπειρία από τη νέα άσφαλτο. Εκτιμούμε πως θα αποτελέσει πρόκληση για τα ελαστικά όσον αφορά στο ενεργειακό φορτίο.
Γι’ αυτό και επιλέξαμε όπως στο Πορτιμάο, τις πιο σκληρές γόμες παρότι μπορεί η νέα άσφαλτος να είναι λιγότερο τραχιά, απ’ όσο περιμένουμε. Όπως είδαμε και άλλες φορές φέτος, οι πληροφορίες που θα συλλεγούν στις ελεύθερες δοκιμές θα είναι καθοριστικές όχι μόνο όσον αφορά στην πτώση απόδοσης αλλά και στη φθορά, σε μια τόσο απαιτητική χάραξη. Μιλώντας για το Istanbul Park θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε στη στροφή 8: Πιθανόν τα φετινά μονοθέσια της Formula 1 με την υψηλή αεροδυναμική απόδοση θα διέρχονται από κει με τέρμα γκάζι, αυτό θα ανεβάσει αντίστοιχα τα φορτία στα ελαστικά. Δε θα είναι εύκολος αγώνας για τα ελαστικά. Θα είναι καθοριστικό να βρεθεί το σωστό επίπεδο διαχείρισής τους».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass