ΔΥΟ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΚΩΦΩΝ ΜΙΛΑΝΕ ΣΤΗΝ «Ε»

Οι πρωταθλητές που δεν άκουσαν… χειροκρότημα

* Ο ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΡΕΝΤΖΙΟΣ ΚΑΙ Ο ΜΠΑΣΚΕΤΜΠΟΛΙΣΤΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΤΙΚΟΥΔΗΣ

Δημοσίευση: 30 Μαρ 2009 3:58 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:36
Αυτοί οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν αν τους αντέχει το σκοινί από το… χειροκρότημα. Άλλωστε δεν το άκουσαν ποτέ στη ζωή τους. Αυτοί οι άνθρωποι καταλαβαίνουν αν τους αντέχει το σκοινί από τα χαμόγελα. Και αυτά δεν τα ακούς, τα βλέπεις και τα αισθάνεσαι. Οι κωφοί αθλητές δεν θέλουν να ξεχωρίζουν από τους ακούοντες αλλά αυτό δεν τον άκουσε ποτέ κανένας. Όσο δυνατά και αν το φωνάζουν.
Τελικά ποιος είναι ο κωφός; Αυτός που δεν μπορεί να ακούσει με τον κανονικό τρόπο ή αυτός που ακούει επιλεκτικά με τον νορμάλ τρόπο. Οι κωφοί αθλητές δεν τους νοιάζει που δεν άκουσαν ποτέ το χειροκρότημα γιατί το βλέπουν, το αισθάνονται και αυτό είναι αναπλήρωση. Τους νοιάζει όμως όταν όλοι τους αντιμετωπίζουν με μειονεκτικό τρόπο. Οι άνθρωποι του αθλητισμού, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι χορηγοί, όλοι. Δεν θέλουν χτύπημα στην πλάτη. Δεν το έχουν ανάγκη. Άλλα πράγματα τους απασχολούν. Ποιος άλλωστε ήξερε πως η Λάρισα έχει ανθρώπους που έχουν γυρίσει όλον τον κόσμο φορώντας το εθνόσημο στο στήθος. Που έχουν διακριθεί σε Ολυμπιάδες, παγκόσμια και πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Αυτό το χειροκρότημα είναι που δεν έχουν ακούσει ούτε το έχουν δει. Το χειροκρότημα της αναγνώρισης…
Ο Θανάσης Ρέντζιος είναι ποδοσφαιριστής και ο Παναγιώτης Ντικούδης μπασκετμπολίστας. Και οι δύο είναι Λαρισαίοι «φορτωμένοι» με μετάλλια που δεν έγιναν σχεδόν ποτέ γνωστά στη μικρή κοινωνία της πόλης μας. Είναι κωφοί και δέχτηκαν την πρόσκληση για συνέντευξη με μεγάλη χαρά.
«Ο λόγος που δεχτήκαμε τη συνέντευξη δεν ήταν για να προβάλλουμε τους ευατούς μας. Ήταν για να προβάλλουμε τις δραστηριότητες και τις επιτυχίες των ανθρώπων που έχουν αυτήν την ιδιαιτερότητα. Να μας «ακούσει» η Πολιτεία, να μας «ακούσουν» οι απλοί άνθρωποι» μας λέει στη νοηματική ο Θανάσης Ρέντζιος και μας το μεταφέρει μεταφραστικά ο αδερφός του Γιώργος που τον στηρίζει και τον βοηθά σε κάθε του βήμα.
«Είναι πολύ περίεργο να έχουμε τόσες διακρίσεις σαν Εθνική Ομάδα και να μην ξέρει κανείς πως έχουμε κάνει τόσα πολλά πράγματα» συμπληρώνει ο Παναγιώτης Ντικούδης και συνεχίζει: «Η κρατική τηλεόραση δεν ενδιαφέρεται καθόλου για τους αγώνες. Να φανταστείς παίζαμε Ολυμπιάδα και δεν έδειξαν ούτε ένα πλάνο. Μην πω για παγκόσμιο και πανευρωπαϊκό. Εκεί είναι που δεν δείχνουν φάση».
Και δεν έχουν άδικο. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε πως πέρυσι διοργανώθηκε στην Πάτρα το παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Κωφών και κανείς δεν ασχολήθηκε. Μήπως όμως και στο εξωτερικό τα πράγματα είναι λίγο πολύ – ίδια;
«Καμία σχέση» απαντά κατηγορηματικά ο Θανάσης «όπου και αν ταξιδέψαμε είδαμε διαφορετική συμπεριφορά. Εδώ δεν υπάρχει ενδιαφέρον από την Πολιτεία. Σκέψου πως 22 χρόνια δεν έχουν δείξει ένα παιχνίδι στην κρατική τηλεόραση. Ούτε ένα. Και δεν είναι μόνο τα αθλητικά».
Λίγο πιο δίπλα ο Παναγιώτης διακόπτει σχεδόν οργισμένος «έχει δίκιο ο Θανάσης. Σκέψου και το άλλο. Εδώ και λίγα χρόνια έχουν βάλει νοηματική στην τηλεόραση αλλά μας λένε μόνο όσα έχουν να κάνουν με τις κανονικές ειδήσεις. Τόσο δύσκολο είναι να μας πουν και δύο λόγια για διακρίσεις αθλητών κωφών; Ή έστω κάποια νέα που ενδιαφέρουν κωφούς. Ούτε ένα. Αν μου δινόταν η ευκαιρία να αφήσω την Ελλάδα για να ζήσω κάπου αλλού θα το έκανα χωρίς δισταγμό. Θα πήγαινα στην Αυστραλία που υπάρχει ίση αντιμετώπιση. Θα το έκανα».
ΟΤΑΝ ΚΑΝΟΥΝ ΠΩΣ ΔΕΝ… ΑΚΟΥΝΕ
Μπορεί ένας κωφός να παίξει σε κανονική ομάδα; Παρά τις όποιες δυσκολίες η απάντηση είναι ναι και τα δύο παιδιά το έχουν επιχειρήσει πολλές φορές. Ο Θανάσης έχει παίξει μάλιστα σε ομάδες τοπικού πρωταθλήματος όπως είναι ο Λαρισαϊκός, τα Δένδρα, ο Πλατύκαμπος, ο Ηρακλής, η Ομόνοια. Από την άλλη ο Παναγιώτης (που είναι συγγενής με τον διεθνή μπασκετμπολίστα Δήμο Ντικούδη) ξεκίνησε από τον Περσέα, συνέχισε με την ΕΑΛ και τελείωσε με τον Αστέρα, από τον οποίο σταμάτησε λόγω ενός προβλήματος στο γόνατό του.
«Το ουσιαστικό πρόβλημα» μας λέει ο Παναγιώτης Ντικούδης «είναι η συνεννόηση με τους υπόλοιπους παίκτες. Χρειάζεται κατά τη διάρκεια του αγώνα να κοιτάμε τους πάντες, κυρίως τους συμπαίκτες μας και όταν έχουμε την μπάλα αλλά και όταν δεν την έχουμε…».
Και με τους διαιτητές τι γίνεται;
«Στο μπάσκετ είναι κλειστός ο χώρος λιγότερα τα άτομα και συνήθως οι κωφοί αθλητές συνειδητοποιούν πιο γρήγορα τα σφυρίγματα» απαντάει ο Θανάσης Ρέντζιας και συνεχίζει «στο ποδόσφαιρο χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο να δεις τι γίνεται. Βέβαια αυτό καμιά φορά το εκμεταλλευόμαστε κάνοντας πως δεν ακούμε και σε κανένα οφσαίντ συνεχίζουμε για να σημειώσουμε το τέρμα. Φόβος για κίτρινη κάρτα σε τέτοιες στιγμές δεν υπάρχει οπότε αξίζει το ρίσκο» καταλήγει αποδεικνύοντας πως ο αυτοσαρκασμός είναι σπουδαίο χαρακτηριστικό για έναν άνθρωπο με ιδιαιτερότητα.
«ΜΑΣ ΚΟΙΤΟΥΣΑΝ ΠΕΡΙΕΡΓΑ…»
Ο αθλητισμός βοηθάει ούτως ή άλλως στην εκγύμναση σώματος και πνεύματος. Παράλληλα ενισχύει τους τρόπους επικοινωνίας. Πόσο μάλιστα όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα του λόγου.
«Οι γονείς πρέπει να βγάζουν τα παιδιά τους που έχουν αυτήν την ιδιαιτερότητα. Να επικοινωνούν, να προσπαθούν με όσες δυσκολίες κι αν αντιμετωπίζουν. Και ο αθλητισμός είναι μια σπουδαία ευκαιρία» τονίζει ο Θανάσης που είναι παράλληλα και δάσκαλος στη νοηματική «να φανταστείς πριν από αρκετά χρόνια βγαίναμε έξω για φαγητό και ενώ μιλούσαμε στη νοηματική συχνά μας κοιτούσαν οι γύρω μας περίεργα, δεν είναι έτσι όμως».
«Σε διάφορα χωριά τα κωφά παιδιά τα αντιμετώπιζαν ως προβληματικά και νομίζαν πως υπήρχε και πρόβλημα στο μυαλό τους. Όμως έτσι τα δημιουργήσανε προβλήματα που δεν είχαν γιατί απλά μερικοί γονείς ντρεπότανε για την κατάσταση. Κωφοί είμαστε δεν είμαστε χαζοί» συμπληρώνει ο Παναγιώτης που παντρεύτηκε πρόσφατα και προσπαθεί να συνδυάσει τις αθλητικές του υποχρεώσεις με τα καθήκοντα που προέκυψαν δηλώνοντας όμως πολύ ευτυχισμένος για την κατάσταση αυτή.
Η ΔΙΚΙΑ ΤΟΥΣ… ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Η Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών είναι μη κερδοσκοπικός φορέας που ιδρύθηκε το 1988 από τα Σωματεία Κωφών που ενδιαφέρονταν για την ανάπτυξη του αθλητισμού. Η Ε.Ο.Α.Κ. δεν είναι μέλος της Παραολυμπιακής Επιτροπής και δεν συμμετέχει στην Παραολυμπιάδα με τα υπόλοιπα άτομα με ειδικές ανάγκες, λόγω της σωματικής αρτιμέλειας των αθλητών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν αποκλειστικά προβλήματα ακοής.
Τα πρωταθλήματα στα οποία συμμετέχει αφορούν μόνο σε κωφούς αθλητές και διοργανώνονται από την CISS, την EDSO και τις χώρες μέλη των παραπάνω οργανισμών. Η Ε.Ο.Α.Κ. λειτουργεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Σωματεία Μέλη της Ε.Ο.Α.Κ.
Η Ε.Ο.Α.Κ. διαθέτει συνολικά 8 σωματεία – μέλη από όλη την Ελλάδα. Όλα τα μέλη των σωματείων είναι κωφοί και βαρήκοοι και στην Λάρισα υπάρχει ο Αθλητικός Σύλλογος Κωφών Θεσσαλίας. Τα αθλήματα στα οποία αναπτύσσεται δραστηριότητα είναι: Ποδόσφαιρο, Ποδόσφαιρο 5Χ5, Κολύμβηση, Σκοποβολή, Πολεμικές Τέχνες, Bowling, Μπάσκετ Ανδρών – Γυναικών και Στίβος.
 
Οι διακρίσεις των δύο αθλητών
ΘΑΝΑΣΗΣ ΡΕΝΤΖΙΑΣ
Ο Θανάσης Ρέντζιας γεννήθηκε πριν 38 χρόνια. Στο βασικό του επάγγελμα είναι νομαρχιακός υπάλληλος αλλά παράλληλα είναι και καθηγητής στη νοηματική. Ασχολείται με το ποδόσφαιρο από τα 16 του χρόνια. Οι διακρίσεις του μέσα από το συγκεκριμένο σπορ είναι πολλές. Το 1990 με την Εθνική Νέων πήραν την πρώτη θέση. Τρία χρόνια έπειτα στη Βουλγαρία με την Εθνική ομάδα στην Ολυμπιάδα κατέλαβαν την πρώτη θέση. Το 1997 στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα βγήκαν 4οι στη Γερμανία ενώ το 2001 στην Ιταλία για την Ολυμπιάδα πήραν την τέταρτη θέση. Στη συνέχεια συμμετείχαν στην Ολυμπιάδα που διεξήχθη στην Αυστραλία το 2005 ενώ το 2008 στην Πάτρα για το παγκόσμιο πρωτάθλημα η Εθνική ομάδα πήρε την 5η θέση.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΤΙΚΟΥΔΗΣ
Ο Παναγιώτης Ντικούδης διανύει το 32ο έτος της ζωής του. Παίζει μπάσκετ από τα 12 του και εργάζεται εδώ και αρκετό διάστημα στο Δήμο Λάρισας. Το μπάσκετ του έχει προσφέρει πολλές χαρές από το 1999 όταν και φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα της Εθνικής σε ένα φιλικό ματς στη Γερμανία. Το 2000 στην Πάτρα στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα η ομάδα του πήρε την 1η θέση ενώ ένα χρόνο αργότερα στην Ιταλία και συγκεκριμένα στην Ολυμπιάδα κατέκτησε την 6η θέση. Το 2002 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Αθήνα η Εθνική βγήκε 1η ενώ 2η θέση κατέλαβε το 2004 στη Σλοβενία στο πλαίσιο του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Το 2005 στην Αυστραλία για την Ολυμπιάδα πήρε την 5η θέση ενώ το 2007 στην Κίνα για το παγκόσμιο κατέκτησε την 2η θέση. Το 2008 στη Γερμανία ήρθε η 2η θέση ενώ στο Ταϊβάν φέτος αναδείχτηκε 3η .
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass