ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ

Με έμφαση στο «μπρος - πίσω» και τα αντιαθλητικά φάουλ...

ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΜΠΑΣΚΕΤ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δημοσίευση: 08 Οκτ 2008 3:09 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:46
Φωτ. Β. Ντάμπλης
Εδώ και οκτώ ημέρες (από την 1η Οκτωβρίου) το μπάσκετ έχει δεχτεί σημαντικές τροποποιήσεις στους κανονισμούς του. Για όλες αυτές ο Σύνδεσμος Διαιτητών Δυτικοκεντρικής Ελλάδας αποφάσισε να ενημερώσει τους ανθρώπους που σχετίζονται με το άθλημα. Έτσι πραγματοποίησε χθες το απόγευμα σε αίθουσα του κλειστού γυμναστηρίου της Νεάπολης μια εκδήλωση (την επιμελήθηκαν οι διαιτητές Κουκουλίτσιος, Παγώνης, Νικολούλης και Τέγα) στην οποία υπήρχε ανάλυση και παραδειγματισμοί πάνω στις τροποποιήσεις. Εκεί βρέθηκαν αρκετοί διοικητικοί (όπως ο κ. Ντούγκος πρόεδρος της ΕΣΚΑΘ, κ. Μπαζάκης από τον Αστέρα Λάρισας, ο κ. Βαρνάς από την Ελασσόνα), προπονητές (ο Βαγγέλης Αλεξανδρής, ο Θρασύβουλος Λιάγκας, ο Βλάντο Μαϊστρένκο, ο Θοδωρής Μάμμος, ο Αντώνης Μυριτζής, ο Γιώργος Φωτίου, η Λιάνα Γεωργοπούλου) μη ενεργοί διαιτητές (Γκανάτσιος, Μαραμής) αλλά και άνθρωποι της γραμματείας. Αυτοί που έλειψαν και μάλιστα αισθητά ήταν οι ενεργοί διαιτητές καθώς ήταν λίγοι και οι αθλητές.
Από τους παρευρεθέντες αν μη τι άλλο η μεγαλύτερη προσοχή δόθηκε στις αλλαγές που έχουν να κάνουν με το «μπρος-πίσω» αλλά και τα αντιαθλητικά φάουλ που δίνονται στα μαρκαρίσματα.
ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
Οι σημαντικότερες αλλαγές εν ολίγοις είναι οι παρακάτω:
- Δεν επιτρέπεται οι παίκτες να φορούν φανέλες κάτω από τις στολές αλλά επιτρέπεται να φοράνε τις φανέλες έξω από το σορτσάκι τους.
- Μπορεί να πέφτει ένας παίκτης στο παρκέ σε περίπτωση που γλιστρήσει (από τον ιδρώτα είναι πιθανό) και δεν θα σφυρίζονται βήματα. Απαγορεύεται όμως να σηκώσει την πλάτη του. Από την άλλη αυτό που μπορεί να κάνει είναι να τριπλάρει σε θέση που είναι και να πασάρει. Σε καμία όμως περίπτωση δεν θα μπορεί να σηκωθεί.
-Η μπάλα θα θεωρείτε ότι έχει περάσει την κεντρική γραμμή (για τα οκτώ δευτερόλεπτα αυτό) όταν και τα δύο πόδια του παίκτη του ντριπλέρ (φυσικά και η μπάλα) βρίσκονται στο ίδιο μισό, δηλαδή στο μπροστά.
- Στον κανονισμό του «μπρός - πίσω» τώρα μπορεί ένας παίκτης που είναι ντριμπλέρ να έχει το ένα του πόδι στην μια πλευρά το άλλο στην άλλη και να χτυπάει την μπάλα στο πίσω ή στο μπροστά. Από την άλλη όμως αν σταματήσει την ντρίπλα τότε το μόνο που μπορεί να κάνει είναι ή να σουτάρει ή να πασάρει στο μπροστινό μέρος (της επίθεσης δηλαδή) γιατί αλλιώς θα είναι παράβαση.
- Επίσης αν η μπάλα δεν έχει σκάσει στο μισό της άμυνας, τότε ο παίκτης έχει το δικαίωμα να την πιάσει στον αέρα και να προσγειωθεί στο μισό της άμυνας.
-Αν ένας αμυνόμενος προκαλέσει επαφή με αντίπαλο από πίσω ή από πλάγια σε μια προσπάθεια του να σταματήσει έναν αιφνιδιασμό και δεν υπάρχει αντίπαλος μεταξύ επιτιθέμενου και καλαθιού, τότε η επαφή αυτή θα πρέπει να θεωρείται αντιαθλητικό φάουλ.
-Αν ένας παίκτης χρησιμοποιήσει τους αγκώνες του για να προστατεύσει την μπάλα (π.χ. μετά από ριμπάουντ), ακόμα και αν δεν έρθει σε επαφή με αντίπαλο, ο διαιτητής μπορεί να καταλογίσει τεχνική ποινή.
ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ 2010
Εξάλλου δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τις αλλαγές που έρχονται από το 2010 και οι σημαντικότερες θα είναι οι εξής:
-Αλλάζει το σχήμα της ρακέτας από τραπεζοειδές σε παραλληλόγραμμο. 
-Το τρίποντο από τα 6,25 πάει στα 6,75.
-Κάτω από το στεφάνη θα δημιουργηθεί ένα ημικύκλιο μέσα στο οποίο θα επιτρέπεται η επαφή του αμυντικού με τον επιθετικό. Δηλαδή, αν ένας αμυντικός στηθεί για να πάρει επιθετικό φάουλ μέσα σε ακτίνα 1,25 μ. από το καλάθι, δεν θα καταλογίζεται φάουλ, ακόμα και αν υπάρχει επαφή με τον επιθετικό.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass