ΛΕΠΤΟΜΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΖΗΤΗΣΕ ΜΕ ΘΕΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ Ο ΝΕΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Κ. ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ

Σε αναμονή επιστροφής της Δασοπονίας στην Καρδίτσα!

* Τι λέει στην «ΕτΔ» ο πρώην πρόεδρος του Τμήματος κ. Μιχ. Βραχνάκης

Δημοσίευση: 05 Δεκ 2016 13:04

Του Φώτη Καραγιάννη

Την άρση της μεγαλύτερης αδικίας ίσως σε όλη την Ελλάδα, που επέφερε η εφαρμογή του περιβόητου σχεδίου «ΑΘΗΝΑ» στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, μελετούν αυτή την περίοδο στο Υπουργείο Παιδείας με την καθοριστική συμβολή του ΤΕΙ Θεσσαλίας και πολιτικών φορέων! Πρόκειται για την επαναφορά του Τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος στην περιοχή μας!

Σημειώνεται ότι το Τμήμα συνεχίζει μεν να λειτουργεί σήμερα στην Καρδίτσα, αλλά σε καθεστώς μεταβατικότητας μέχρι να οριστικοποιηθεί το 2018, η κατ’ επιταγή του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ», μεταφορά – συγχώνευσή του με το αντίστοιχο του Καρπενησίου!

Ειδικότερα, όπως κατ’ αποκλειστικότητα είχε γράψει πρώτη η «ΕτΔ» σε σχετικό ρεπορτάζ την 16η Μαΐου 2016, εδώ και έναν περίπου χρόνο έχει γίνει πολύ σημαντική δουλειά με συνεχείς επαφές του ΤΕΙ με την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και παρεμβάσεις των τοπικών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που έφεραν το ουσιαστικό αποτέλεσμα αναγνώρισης της αδικίας! Μάλιστα, η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας κα Σία Αναγνωστοπούλου είχε προγραμματίσει για το περασμένο Φθινόπωρο, επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ στη Λάρισα, όπου και θα ανακοίνωνε επίσημα την επανεισαγωγή της Δασοπονίας Καρδίτσας στο μηχανογραφικό της νέας ακαδημαϊκής περιόδου 2017 - 2018 !Όμως, ο κυβερνητικός ανασχηματισμός και η αλλαγή προσώπων στην ηγεσία του Υπουργείου «πάγωσε» προσωρινά το θέμα! Πλέον ο νέος υπουργός κ. Κώστας Γαβρόγλου ανέλαβε τα ζητήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης και τις τελευταίες ημέρες, μετά από επαφή που είχε με την Διοίκηση του ΤΕΙ Θεσσαλίας, ζήτησε με θετική διάθεση για την οριστική διευθέτηση του ζητήματος, να ενημερωθεί λεπτομερώς γύρω από το Τμήμα Δασοπονίας και την λειτουργία του στην περιοχή μας.

Υπογραμμίζεται πως τους προηγούμενους μήνες έχουν ήδη συζητηθεί με τα υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου τρόποι να ξεπεραστούν τα νομικά ζητήματα και η Δασοπονία Καρδίτσας να ξαναμπεί στα μηχανογραφικά το 2017, δεδομένου ότι αυτή είναι και η τελευταία χρονιά της μεταβατικής περιόδου λειτουργίας του στην Θεσσαλία.

ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ… ΠΡΑΞΗΣ!

Ο αναπληρωτής προέδρος του ΤΕΙ Θεσσαλίας και πρώην πρόεδρος του Τμήματος Δασοπονίας και Δ.Φ.Π. κ. Μιχάλης Βραχνάκης μίλησε στην «ΕτΔ» για το μείζον ζήτημα «επιστροφής» του στην Καρδίτσα επισημαίνοντας τα παρακάτω:

«Βαδίζουμε προς το τέλος του 2016 και έχει γίνει αντιληπτό στην ακαδημαϊκή κοινότητα του Τμήματος Δασοπονίας και Δ.Φ.Π. στην κοινότητα του ΤΕΙ Θεσσαλίας, αλλά και στην κοινωνία της Καρδίτσας ότι κάτι «κινείται» σχετικά με τη συνέχεια λειτουργίας του Τμήματος. Μία συνέχεια η οποία θα δικαιώσει τους αγώνες των φοιτητών, των καθηγητών του αλλά και της κοινωνίας της πόλης μας έναντι του ακαδημαϊκού «εγκλήματος» που προέγραψε το Προεδρικό Διάταγμα 83/2013, στα πλαίσια του καθομολογούμενα ατυχούς σχεδίου ΑΘΗΝΑ.

Με τη δημοσίευση του ΠΔ στις 3 Ιούνιου του 2013 άρχισε ο Γολγοθάς της απόδειξης του αυτονόητου… Ότι δηλαδή το Τμήμα μας αδίκως προγράφεται προς εξαφάνιση, καθώς διέθετε (και διαθέτει) μόνιμο προσωπικό εξαιρετικά υψηλού επιπέδου, εγκαταστάσεις ζηλευτές από πολλά πανεπιστημιακά Τμήματα, ιστορία συνδεμένη με σημαντική προσφορά στην τοπική ανάπτυξη και επαγγελματικά δικαιώματα για τους αποφοίτους του, κατοχυρωμένα εδώ και δεκαετίες! Με άλλα λόγια το Τμήμα διαθέτει εκείνο το κρίσιμο ακαδημαϊκό «χαρμάνι» που εγγυάται την επιτυχή του πορεία στην ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα μας και διεθνώς. Κάτι το οποίο εξάλλου πιστοποιήθηκε από τις εσωτερικές και εξωτερικές αξιολογήσεις που κατά καιρούς δέχτηκε το Τμήμα.

Έτσι λοιπόν, έχοντας όλα αυτά στη «φαρέτρα» των επιχειρημάτων ξεκίνησαν εδώ και 3,5 χρόνια οι καθηγητές του Τμήματος τις παραστάσεις στο Υπουργείο Παιδείας, τα άρθρα αφύπνισης και εγρήγορσης στον τοπικό Τύπο και τις παρεμβάσεις σε συναντήσεις με εκπροσώπους της Πολιτείας, ώστε να δικαιωθεί το Τμήμα Δασοπονίας. Αρωγοί στην προσπάθεια αυτή ήταν η Διοίκηση του ΤΕΙ Θεσσαλίας, οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του λαού της Καρδίτσας όλων των πολιτικών κομμάτων και η τοπική κοινωνία.

Ιδιαίτερα τους τελευταίους 10 μήνες η εντατικοποίηση των ενεργειών τόσο των καθηγητών του Τμήματος όσο και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας φαίνεται να οδηγεί στη δικαίωση. Να θυμίσουμε την συνάντηση με την π. αναπλ. υπουργό Παιδείας κ. Α. Αναγνωστοπούλου στο Υπουργείο Παιδείας στις 26 Ιανουαρίου 2016 και την επακόλουθη δημόσια τοποθέτηση της αναπλ. υπουργού στη Βουλή υπέρ της συνέχειας του Τμήματος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας κ. Χρυσούλας Κατσαβριά - Σιωροπούλου στις 4 Φεβρουαρίου 2016.

Ορόσημο ωστόσο αποτελεί η αποστολή στις 29 Ιουνίου 2016 από το Γραφείο της αναπλ. υπουργού εγγράφου με το οποίο ζητούνταν από τον πρόεδρο του ΤΕΙ Θεσσαλίας κ. Π. Γούλα την τεκμηρίωση (ή μη) της συνέχειας των Τμημάτων που βρίσκονται σε καθεστώς μεταβατικότητας (Τμήματα Δασοπονίας & ΔΦΠ και Μηχανικής Βιοσυστημάτων). Ανταποκρινόμενος στο αίτημα ο Πρόεδρος του ΤΕΙ απέστειλε απάντηση στις 8 Ιουλίου 2016 σύμφωνα με την οποία:«Η επαναλειτουργία του Τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος αποτελεί μόνιμη επιδίωξη και μοναδική προτεραιότητα για το ΤΕΙ Θεσσαλίας. Πέραν της πολύ μικρής επιβάρυνσης στον ετήσιο προϋπολογισμό (από την κρατική επιχορήγηση) του Ιδρύματος, τόσο σε απόλυτες μονάδες (16.505,13 ευρώ/έτος) όσο και σε ποσοστιαίες τιμές (0,35%), δεν προκύπτει κάποιο άλλο επιπλέον του υπάρχοντος κόστος για το ΤΕΙ Θεσσαλίας. Το Τμήμα, με την υπάρχουσα υλικοτεχνική υποδομή, το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό και με τη μέχρι τώρα υποστήριξη του ΤΕΙ, ικανοποιεί πλήρως τις ανάγκες για την εύρυθμη ακαδημαϊκή λειτουργία του. Επιπλέον, η επαναλειτουργία του Τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος θα θεραπεύσει μία κατάφωρη αδικία που συντελέσθηκε στα πρόσφατα ακαδημαϊκά χρονικά και θα αποδείξει με επιτυχή τρόπο τη δυνατότητα αυτορρύθμισης του ανώτατου εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας. Πρέπει να ειπωθεί ότι η παραπάνω αναμενόμενη επιβάρυνση του ετήσιου προϋπολογισμού του ΤΕΙ Θεσσαλίας είναι πολύ μικρή. Αυτό οφείλεται στην εθελοντική προσφορά προς διδασκαλία και ενίσχυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας των καθηγητών του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου της Καρδίτσας κ. Αντώνιου Καραγεώργου (παλιό μέλος του Τμήματος Δασοπονίας) και των δασολόγων καθηγητών κ.κ. Γεωργίου Νταλού και Ιωάννη Παπαδόπουλου, τους οποίους οι καθηγητές του Τμήματος Δασοπονίας ευχαριστούν εκ των προτέρων. Η επιβάρυνση αυτή αναμένεται να γίνει πολύ μικρότερη καθώς πρόσφατα εντάχθηκε στη δύναμη του Τμήματος μόνιμο μέλος του Ειδικού Τεχνικού Προσωπικού. Επιπλέον το ΤΕΙ Θεσσαλίας, αναγνωρίζοντας την ανάγκη ενδυνάμωσης του Τμήματος Δασοπονίας, αποφάσισε την 1η Νοεμβρίου 2016 την κατανομή προς προκήρυξη μίας θέσης μόνιμου Εκπαιδευτικού Προσωπικού, κάτι που θα μηδενίσει σχεδόν το όποιο παραγόμενο κόστος. Από προσωπικές επαφές φαίνεται ότι και η νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας υπό τον υπουργό κ. Κ. Γαβρόγλου συμμερίζεται τις παραπάνω απόψεις και θα προχωρήσει σύντομα στην κατάργηση του ΠΔ 83/2013. Πολύ πρόσφατα (16 Νοέμβρη 2016) διεξήχθη στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Δασοπονίας συνέλευση του ΤΕΙ Θεσσαλίας, ώστε να δοθεί σημειολογικά η υποστήριξη του ΤΕΙ στο Τμήμα. Προσδοκούμε φυσικά την επόμενη φορά που θα επαναληφθεί η συνέλευση στην Καρδίτσα, το Τμήμα να σφύζει από ζωή και ο χρόνος να ξεκινήσει να μετρά ξανά για το Τμήμα μας από τότε που σταμάτησε, στις 3 Ιουνίου 2013, διότι ευτυχώς, ή δυστυχώς, ο ακαδημαϊκός χρόνος διέρχεται με γρήγορους ρυθμούς»!

ΑΔΙΚΙΑ ΚΑΙ ΛΟΓΩ… ΕΣΠΑ!

Με αφορμή την εκκίνηση του νέου ΕΣΠΑ 2014 - 2020 θα πρέπει να τονίσουμε μια ακόμη πολύ σημαντική συνέπεια της άδικης κατάργησης της Δασοπονίας Καρδίτσας, για τα συμφέροντα των Θεσσαλών! Η απώλεια του μοναδικού στην περιφέρειά μας, Τμήματος Δασοπονίας και Δ.Φ.Π. θα της στερήσει ένα ισχυρό ανώτατο ακαδημαϊκό υποδοχέα αξιοποίησης πιστώσεων του χρηματοδοτικού πυλώνα του νέου ΕΣΠΑ για την διαχείριση του φυσικού της περιβάλλοντος!Μην ξεχνάμε ότι το φυσικό περιβάλλον αποτελεί στόχο υλοποίησης των μέτρων (η 3η προτεραιότητα χρηματοδότησης) που θα πραγματοποιηθούν εντός του πλαισίου του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Υπενθυμίζεται ότι τα Π.Δ. 83/2013 και 100/2013 που καθόριζαν τις τύχες του Τμήματος Δασοπονίας και Δ.Φ.Π. Καρδίτσας, εκδόθηκαν αρχικά χωρίς πρόβλεψη για παράταση της λειτουργίας του. Όμως από τις 3 και 5 Ιουνίου 2013 που εκδόθηκαν τα παραπάνω Π.Δ. ξεκίνησε ένας δυναμικός κύκλος κινητοποιήσεων, παραστάσεων διαμαρτυρίας, αλλά και μπαράζ επιθετικών δημοσιευμάτων στον Τύπο που τελικά εξανάγκασαν την τότε ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να εκδόσει στις 16 Σεπτεμβρίου 2013, το Π.Δ. 127/2013, το οποίο μεταξύ άλλων προέβλεπε μεταβατική περίοδο για τη μεταφορά του Τμήματος της Καρδίτσας στο Καρπενήσι, μέχρι 31 Οκτωβρίου 2018.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass