*ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ *ΧΘΕΣ ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ, ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Ο κίνδυνος στις ράγες, μάθημα στα σχολεία

Δημοσίευση: 18 Δεκ 2018 17:49

Σε σχολεία του νομού Λάρισας βρίσκονται από χθες εκπρόσωποι του ΟΣΕ και της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) με σκοπό να ενημερώσουν μαθητές για την πρόληψη ατυχημάτων που προκαλούνται στις ράγες. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο εκτελείται σε συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας και λαμβάνει χώρα σε σημεία της Ελλάδας από τα οποία διέρχεται το σιδηροδρομικό δίκτυο. Η Λάρισα είναι ένα από αυτά και η αρχή έγινε χθες από σχολεία των Φαρσάλων, ενώ σειρά σήμερα το πρωί παίρνει το 2ο Γυμνάσιο της Λάρισας.


«Είναι μια πολύ χρήσιμη παρουσίαση και τα παιδιά δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον» λέει στην «Ε» ο κ. Νίκος Κόνδυλας προϊστάμενος ηλεκτροκίνησης Κεντρικής Ελλάδας κι ένας εκ των τριών δημιουργών του προγράμματος ενημέρωσης. Οι άλλοι δύο είναι οι Κώστας Καπετανίδης και Στέφανος Αυδής. Η ενημέρωση περιλαμβάνει πολλές ενότητες και καλύπτεται σε μια διδακτική ώρα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας οι άνθρωποι των σιδηροδρόμων προσπαθούν να ενημερώσουν αρκετές δεκάδες μαθητών.
Σύμφωνα με το ενημερωτικό υλικό για τις ισόπεδες διαβάσεις τους εξηγούν πως τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν σε άτομα που διασχίζουν πολύ συχνά συγκεκριμένες διαβάσεις κι αυτό λόγω συνήθειας επειδή χαλαρώνουν την προσοχή τους. Τους μιλάνε για τα μέτρα προστασίας από κινδύνους ηλεκτροκίνησης. Συγκεκριμένα τους λένε πως «Δεν πλησιάζουμε, δεν παίζουμε, δεν ανεβαίνουμε σε δέντρα, δεν πετάμε χαρταετό, δεν ρίχνουμε νερό – μεταλλικά αντικείμενα, δεν αγγίζουμε σιδηροτροχιές, ιστούς φωτοσημάτων» ενώ «Αν αντιληφθούμε κομμένους ηλεκτροφόρους αγωγούς απομακρυνόμαστε άμεσα πάνω από 10 μέτρα και ειδοποιούμε την αστυνομία».
Όσον αφορά στο ακινητοποιημένο - σταθμευμένο τροχαίο υλικό τονίζουν πως «ανήλικοι με σκοπό το παιχνίδι, το γκράφιτι, ή τις φωτογραφίες σκαρφάλωσαν σε τροχαίο υλικό και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να υποστούν ηλεκτροπληξία από εναέριες γραμμές ηλεκτροκίνησης». Τους εξηγούν πως υπήρξαν 9 πανομοιότυπα θανατηφόρα ατυχήματα τα τελευταία 8 χρόνια.
«Απαγορεύεται η είσοδος σε περιφραγμένες ή μη σιδηροδρομικές εγκαταστάσεις. Απαγορεύεται να ανεβαίνετε σε βαγόνια γιατί πλησιάζετε στις εναέριες γραμμές ηλεκτροκίνησης» τους λένε και τονίζουν πως «ηλεκτροπληξία παθαίνεις και χωρίς να αγγίξεις καλώδιο. Αρκεί να πλησιάσεις. Δημιουργείται ηλεκτρικό τόξο, το οποίο μπορεί να καλύψει απόσταση 2 μέτρα».  Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.
Κ. ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass