ΔΥΟ ΙΔΙΟΦΥΙΕΣ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ

Θα τους θαύμαζε και ο... Αρχιμήδης!

* Ο Δημήτρης Αλέτρας και ο Νικόλαος Ευγενίδης, κατέκτησαν το χρυσό και το χάλκινο μετάλλια μετά από σκληρή προπόνηση του μυαλού...

Δημοσίευση: 08 Μαρ 2014 21:36 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 14:00
Της Λένας Κισσάβου
Στην κορυφή των άριστων «μαθηματικών μυαλών» πανελλήνια, βρέθηκαν φέτος ένας Λαρισαίος μαθητής Λυκείου κι ένας Αγιώτης μαθητής Γυμνασίου, κερδίζοντας αντίστοιχα το χρυσό και το χάλκινο μετάλλιο στην Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα «Αρχιμήδης», της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας (Ε.Μ.Ε.).
Συναγωνιζόμενοι με άλλους 368 μαθητές, Γυμνασίου και Λυκείου, απ’ όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων άλλοι δεκατρείς από το νομό Λάρισας, που έφτασαν επίσης στην τελική φάση του Μαθηματικού διαγωνισμού, κατάφεραν να ανέβουν τα υψηλότερα σκαλιά μεταξύ των καλύτερων και να φέρουν κατακτήσεις σημαντικές για τον εκπαιδευτικό χώρο, σε μια εποχή που βάλλεται από διάφορα «χτυπήματα».
Τιμή για τον τόπο μας, είναι η προσπάθεια όλων των παιδιών που έφτασαν στον «Αρχιμήδη», αλλά ειδικότερα οι διακρίσεις που απέσπασαν ο μαθητής της Γ’ τάξης του 10ου Γενικού Λυκείου Λάρισας, Δημήτρης Αλέτρας, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο και ο μαθητής της Γ’ τάξης του Γυμνασίου Αγιάς, Νικόλαος Ευγενίδης κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο.
Και οι δύο, όπως μας είπαν, καταρχήν αγαπούν τα μαθηματικά και στους διαγωνισμούς συμμετείχαν για να δοκιμάσουν τον εαυτό τους, ο μεν Δημ. Αλέτρας για πέμπτη φορά φέτος, έχοντας στο ενεργητικό του άλλα δύο βραβεία, το αργυρό και το χάλκινο και ο μεν Νικ. Ευγενίδης για πρώτη φορά κατακτώντας το χάλκινο.
Κρίνουν (κατά ομολογία κι όλων όσοι συμμετείχαν αλλά και καθηγητών) ότι τα θέματα του διαγωνισμού φέτος ήταν δυσκολότερα των προηγούμενων ετών, κάτι που δίνει ακόμη μεγαλύτερη αξία στην κατάκτησή τους.
Ζητήσαμε από τον αντιπρόεδρο του Παραρτήματος Λάρισας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, κ. Ανδρέα Μαργαρίτη, την άποψη του, για τους δύο διακριθέντες μαθητές και μας είπε: «Αρχικά θα ήθελα να αναφερθώ στο ήθος των δύο μαθητών, στη διαμόρφωση του οποίου συντέλεσαν και οι οικογένειές τους, τις οποίες θα ήθελα δημόσια να συγχαρώ.
Ο 15χρονος Νικόλαος Ευγενίδης, μας έδωσε άρτια γραπτά και στις δύο προηγούμενες φάσεις του διαγωνισμού, γραπτά τα οποία χαρακτηρίζονταν από την ακρίβεια, σαφήνεια και το βάθος της μαθηματικής σκέψης, χαρακτηριστικά σπάνια για έναν μαθητή Γ’ Γυμνασίου. Δίκαια βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα. Πιστεύω ότι το μέλλον του ανήκει.
Τον Δημήτρη Αλέτρα, τον παρακολουθούμε πέντε χρόνια. Μάλιστα πριν από δύο χρόνια, όταν σαν Διοικητικό Συμβούλιο έπρεπε να επιλέξουμε έναν μαθητή της A’ Λυκείου από τον Νομό μας για να βραβευθεί από τους απόδημους Έλληνες της Ευρώπης στο Dusseldorf της Γερμανίας, παμψηφεί αποφασίσαμε να είναι ο Δημήτρης. Όλα αυτά τα χρόνια, μας δίνει άψογα γραπτά, έχει εντρυφήσει σε πολύ δύσκολα θέματα των Μαθηματικών και συνδυάζει το μαθηματικό ταλέντο με την πειθαρχία και τη σύνεση.
Στον διαγωνισμό «Ευκλείδης», είχα την τύχη να είμαι ένας από αυτούς που διόρθωσε το γραπτό του. Σε ένα θέμα έδωσε μία ιδιοφυή λύση, ασύλληπτης ομορφιάς και όπως πληροφορήθηκα ήταν εκπληκτικές και οι λύσεις των τεσσάρων θεμάτων που έδωσε στον «Αρχιμήδη».
Με τη μαθηματική συγκρότηση που τον χαρακτηρίζει, ήμουν βέβαιος ότι θα είχε πανελλήνια επιτυχία. Σίγουρα θα διαπρέψει στον χώρο των θετικών επιστημών με τον οποίο θέλει να ασχοληθεί».
Ας αφήσουμε όμως τα παιδιά να εκφραστούν:
* Η παρακίνηση για συμμετοχή του Δημήτρη Αλέτρα στους μαθηματικούς διαγωνισμούς, έγινε όταν ήταν μαθητής της Α’ Γυμνασίου, από τον καθηγητή του σχολείου του, κ. Δημήτρη Αργυρακούλη, ο οποίος πίστεψε στις δυνατότητές του.
Έκτοτε ο Δημήτρης, το είδε ως πρόκληση για τον εαυτό του και συνέχισε με σκοπό να φτάσει την κορυφαία θέση, του χρυσού μεταλλίου για το οποίο σήμερα λέει: «Νιώθω πολύ ικανοποιημένος, αλλά παράλληλα νιώθω και έκπληξη που το κατέκτησα. Σίγουρα νιώθω ότι ανταμείφθηκαν οι κόποι μου όλων των χρόνων. Επιβεβαιώθηκαν οι προσπάθειές μου και μάλιστα φέτος σε μια δύσκολη χρονική στιγμή, όπου διαβάζω για τις πανελλήνιες εξετάσεις. Με δεδομένο ότι τα μαθηματικά του διαγωνισμού δεν έχουν σχέση με αυτά των εξετάσεων, διάβαζα ξεχωριστά και επιτάχυνα αυτό το διάβασμά μου λίγο πριν τους διαγωνισμούς».
Με καθαρά προσωπική προσπάθεια, χωρίς φροντιστήριο και ιδιαίτερα μαθήματα, όλα τα χρόνια, ο Δημήτρης, αναφέρει ότι δίπλα του στάθηκαν όλοι οι καθηγητές Μαθηματικών του σχολείου του, λύνοντας απορίες του, βοηθώντας τον με εξάσκηση και στηρίζοντάς τον.
Ο ίδιος αναφέρει ότι σημαντικά στοιχεία για την κατάκτηση ενός τέτοιου στόχου, είναι «η συνεχής προπόνηση θυσιάζοντας χρόνο, η επιμονή, η συνεχής προσπάθεια και η πίστη στις δυνατότητες που έχεις, καθώς είναι σημαντικό να πιστεύεις ότι μπορείς να τα καταφέρεις, έχεις καλή ψυχολογία...».
Για την εισαγωγή του στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, στοχεύει στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Α.Π.Θ., ενώ πρότυπό του είναι ο Ελληνας καθηγητής του Πανεπιστημίου ΜΙΤ στη Βοστώνη κ. Κων. Δασκαλάκης, τον οποίο δεν έχει γνωρίσει μεν, αλλά θαυμάζει το έργο του.
Ο Δημήτρης παίζει σαξόφωνο, ενώ ασχολείται επίσης με το μπάσκετ και τον κινηματογράφο.
Άλλες δύο προκλήσεις περιμένουν τον Λαρισαίο μαθητή, η Μαθηματική Βαλκανιάδα στις αρχές Μαΐου στη Βουλγαρία και η Διεθνής Μαθηματική Ολυμπιάδα τον Ιούλιο στο Κέιπ Τάουν, στη Νότια Αφρική.
* Ο Νικόλαος Ευγενίδης μας λέει: «Στην αρχή, στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, πήγα από περιέργεια να δοκιμάσω τις δυνατότητές μου, καθώς μου αρέσουν τα μαθηματικά, ενώ με στήριξαν και με βοήθησαν σε αυτό (με εξάσκηση και ηθικά) οι καθηγητές μαθηματικοί του σχολείου μου, Δημήτρης και Θανάσης Μούσιος».
Νιώθει ικανοποιημένος με την κατάκτησή του, αλλά εξηγεί ότι διάβασε εντατικά γι’ αυτή. Σημαντική θεωρεί τη στήριξη που δέχθηκε από τους συμμαθητές του, τους οποίους ευχαριστεί, αλλά και από όλους τους καθηγητές τους και κυρίως τους μαθηματικούς.
Ο Νίκος, δεν έχει κατασταλάξει ακόμη για το μέλλον του, όσον αφορά στην επαγγελματική πορεία που θέλει να ακολουθήσει, αλλά τα μαθήματα που αγαπά είναι τα Μαθηματικά και η Χημεία. Ο πατέρας του είναι μαθηματικός, κι έτσι επιβεβαιώνεται πως... το μήλο πέφτει κάτω από τη μηλιά!
Σημαντική θέση στη ζωή του Νίκου, έχει και το σκάκι, ως ψυχαγωγία. Επί χρόνια ήταν παίκτης του Συλλόγου Σκακιστών Λάρισας και τα τελευταία δύο χρόνια, εντάσσεται σε ομάδα σκακιστών στη Θεσσαλονίκη («Όστρια» στην Τριανδρία), όπου έχει πολλές συμμετοχές σε ομαδικά πρωταθλήματα.
Στην κατηγορία του είχε αναδειχθεί πρώτος νικητής σε πανθεσσαλικό πρωτάθλημα σκακιού.
Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, πραγματοποίησε τους διαγωνισμούς «Θαλής», «Ευκλείδης» και «Αρχιμήδης». Στον διαγωνισμό «Θαλής» συμμετείχαν πάνω από 14.000 μαθητές (532 από το Ν. Λάρισας) και στον «Ευκλείδη» διαγωνίσθηκαν 3.200 μαθητές (123 από τον Ν. Λάρισας) και ο «Αρχιμήδης» ήταν η τελική φάση. Όπως ανακοίνωσε το Παράρτημα Λάρισας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, για τις διακρίσεις: «Συγχαίρει τους δύο μαθητές που διακρίθηκαν, συνδυάζοντας υψηλή μαθηματική επίδοση, με την ακεραιότητα του ήθους και το ανεπίληπτο του χαρακτήρα τους, σύζευξη που χρήζει ιδιαίτερης μνείας και επιβράβευσης σε μια εποχή φθίνουσας πνευματικότητας.
Συγχαίρει επίσης τους εκατοντάδες μαθητές του νομού μας για την προσπάθεια και το ενδιαφέρον που επέδειξαν στις διαδοχικές φάσεις του διαγωνισμού. Συγχαίρει όσους διακρίθηκαν, αλλά και όσους διαγωνίστηκαν. Είναι μεγάλη επιτυχία αλλά και μεγάλη διάκριση να διαγωνίζεται ένας μαθητής Γυμνασίου ή Λυκείου, σε θέματα με αυτές τις αξιώσεις, ανάμεσα στην «αφρόκρεμα» της μαθηματικής σκέψης της πατρίδας μας.
Ευχόμαστε σε όλους να συνεχίσουν να χαίρονται την ωραία αυτή επιστήμη και στους επιτυχόντες να αυξήσουν την προσπάθεια, ώστε ως μέλη των εθνικών ομάδων μας, να χαρίσουν στη χώρα μας, μετάλλια και διακρίσεις. Διαβεβαιώνουμε ότι η μαθηματική κοινότητα του νομού μας, θα κάνει ό,τι είναι δυνατό, ώστε να δώσει το κίνητρο στα νέα παιδιά να συνεχίσουν να ονειρεύονται».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass