Εντείνεται ο αγώνας των εκπαιδευτικών

Δημοσίευση: 17 Μαρ 2014 21:50 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 14:14

 

Αγώνα κατά των διαθεσιμοτήτων και των απολύσεων, συνεχίζουν με πείσμα να δίνουν οι εκπαιδευτικοί, λίγο πριν την έλευση της οριακής ημερομηνίας (Παρασκευή 22 Μαρτίου), που εκπνέει το οκτάμηνο της διαθεσιμότητας, για εκατοντάδες εκπαιδευτικούς και χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους.

Στα πλαίσια αυτού,  στην πλατεία Ταχυδρομείου, πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο, και πορεία στους δρόμους της πόλης, από την ΕΛΜΕ Ν. Λάρισας, με τη συμμετοχή του Συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ν. Λάρισας «Κων. Κούμας», όπου γι άλλη μια φορά, εναντιώθηκαν στην πολιτική της κυβέρνησης, ενώ αποφάσισαν να προχωρήσουν σε τριήμερη απεργία, στις 19, 20 και 21 Μαρτίου.

Σε ομιλία του, κατά το συλλαλητήριο ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ν. Λάρισας κ. Δημ. Παπαδόπουλος, τόνισε μεταξύ άλλων: « Για πρώτη φορά μετά το 1911, επιχειρείται  απόλυση εκπαιδευτικών και γενικότερα δημοσίων υπαλλήλων. Η αρχή γίνεται στις 23 Μάρτη με την απόλυση 200 περίπου από τους 1.845 εκπαιδευτικούς, που μετά από το ξαφνικό θάνατο των ειδικοτήτων τους το περασμένο καλοκαίρι  μπήκαν στην διαθεσιμότητα.

Είναι  φανερό πως η  καπιταλιστική κρίση δεν θα μπορούσε να αφήσει χωρίς θύματα το χώρο της εκπαίδευσης. Με υποχρηματοδότηση κοντά στο 2% του ΑΕΠ, με το κλείσιμο 2.000 σχολείων (και την προετοιμασία 1.700 ακόμη για φέτος), την κατάργηση ειδικοτήτων για 20.000 μαθητές, με την υποταγή της εκπαίδευσης στην αγορά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με το «νέο Λύκειο» των ανυπέρβλητων ταξικών φραγμών, με την μαθητεία-τζάμπα εργασία της νέας γενιάς, με την υποστελέχωση και τα χιλιάδες κενά, την υπαγωγή των πανεπιστημίων στις επιχειρήσεις  φτιάχνεται  ένα εφιαλτικό τοπίο για μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς.

Τρόικα, Ευρωπαϊκή Ένωση, κυβέρνηση, κεφάλαιο, διψούν για απολύσεις και για νέο αίμα στην αρένα της καπιταλιστικής κρίσης. Αποψιλώνουν βήμα-βήμα από προσωπικό το δημόσιο και την εκπαίδευση, προκειμένου να το επαναδομήσουν σε επιχειρηματικές βάσεις και να ιδιωτικοποιήσουν τα κερδοφόρα τμήματά του. Τα υπόλοιπα είτε θα κλείσουν είτε θα καταργηθούν. Όσα παραμείνουν θα στελεχωθούν με εργαζόμενους των 300 ευρώ και με υπηρεσίες που δεν θα καλύπτουν τις λαϊκές ανάγκες. Με την αξιολόγηση τα σχολεία θα υπαχθούν στην λογική της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας που σημαίνει περισσότερη δουλειά για τους στόχους του κεφαλαίου με λιγότερα λεφτά ,δραστική μείωση των δαπανών για την παιδεία και μαζικές απολύσεις.

Η 23η Μάρτη συναδέλφισσες και συνάδελφοι θα είναι  αρνητικό ορόσημο όχι μόνο για την εκπαίδευση, αλλά και για ολόκληρο το δημόσιο τομέα, αν τα πράγματα μείνουν όπως είναι σήμερα. Μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να απαντηθεί μόνο με δικούς μας συλλογικούς, αποφασιστικούς αγώνες.

Μπορούμε όμως να σταματήσουμε τη συμμορία του μνημονίου και την διάλυση της δημόσιας δωρεάν παιδείας».

Αντίστοιχα και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Δημ. Παπαποστόλου, σε ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων: « Οι επερχόμενες απολύσεις στο Δημόσιο, για πρώτη φορά μετά από έναν αιώνα, μας αφορούν όλους. Πολλοί από εμάς θα αποτελέσουν την  επόμενη  δεξαμενή  διαθεσιμοτήτων  και απολύσεων.

Η συλλογική δράση, η συνέχιση και η διεύρυνση του κοινού αγώνα, με τη συμμετοχή όλων όσων πλήττονται από αυτή την πολιτική είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ.

Η καθολική συμμετοχή στην 48ωρη απεργία στις 19  και 20 του Μάρτη , για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, που ισοπεδώνει την ελληνική κοινωνία, είναι υπόθεση όλων μας.

Καμιά διαθεσιμότητα και καμιά απόλυση στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα».

Βουλευτές Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ

Με αφορμή την χθεσινό συλλαλητήριο ενάντια στις διαθεσιμότητες- απολύσεις εκπαιδευτικών,οι βουλευτές Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ , κ.κ. Δημήτρης Γελαλής και Ηρώ Διώτη, υποψήφια Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση συμπαράστασης:

«Βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν την οριακή ημερομηνία (22 Μαρτίου 2014), οπότε εκπνέει το οκτάμηνο της διαθεσιμότητας για εκατοντάδες εκπαιδευτικούς του και χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα τον Ιούλιο του 2013, καθώς το Υπουργείο Παιδείας κατάργησε τομείς της επαγγελματικής εκπαίδευσης, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα τόσο στους διδάσκοντες όσο και στους μαθητές, που βρέθηκαν ξαφνικά να χάνουν χιλιάδες ώρες διδασκαλίας.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του αρμόδιου Υπουργείου και τις δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του, ότι  «κανείς εκπαιδευτικός δεν περισσεύει», δεσμευόμενη ουσιαστικά ότι κανείς δε θα απολυθεί, για πρώτη φορά μετά από 100 χρόνια θα υπάρξουν απολύσεις μόνιμων εκπαιδευτικών, γεγονός που ανοίγει τον “χορό” των απολύσεων και στο Δημόσιο.

Η κυβέρνηση, δυστυχώς, προχωρά στους σχεδιασμούς διάλυσης του Δημόσιου συστήματος Παιδείας και στην κάλυψη των μνημονιακών της δεσμεύσεων για διαθεσιμότητες και απολύσεις μέσα στο 2014. Ο οδοστρωτήρας των Μνημονίων ισοπεδώνει το δημόσιο σχολείο. Κατακτήσεις δεκαετιών καταργούνται με διαδικασίες εξπρές, ενώ η χρηματοδότηση έχει περικοπεί κατά 40%. Τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών πλήττονται, ενώ ταυτόχρονα υποβαθμίζεται και απαξιώνεται ο εκπαιδευτικός και ο παιδαγωγικός του ρόλος.

Επιβεβαιώνεται για ακόμα μια φορά η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι το πρόγραμμα κινητικότητας - διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων είναι απλά προθάλαμος για απολύσεις και αποδεικνύεται ότι η νεοφιλελεύθερη εκπαιδευτική πολιτική που ακολουθείται δεν είναι παρά ένα ακόμα εργαλείο επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων που έχουν θέσει οι δανειστές στη χώρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συμπαραστέκεται με όλα τα μέσα στη βαλλόμενη εκπαιδευτική κοινότητα και δεσμεύεται για την επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων στην εκπαίδευση και την επαναλειτουργία των κομβικών τομέων και ειδικοτήτων που καταργήθηκαν στην τεχνική εκπαίδευση».

 

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass