ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Κόντρα για τους αναπληρωτές πρύτανη

Δημοσίευση: 18 Μαρ 2014 22:07 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 14:15

Στα άκρα, με απρόβλεπτες συνέπειες, οδηγείται η αντιπαράθεση της Πρυτανικής αρχής και του Συμβουλίου Ιδρύματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με αφορμή τον αριθμό των αναπληρωτών πρύτανη. Μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ιδρύματος (ΣΙ) να απορρίψει το αίτημα του πρύτανη καθηγητή Ιωάνν. Μεσσήνη για διατήρηση του αριθμού των 7 αναπληρωτών πρύτανη, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μετά από έκτακτη συνεδρίασή της προχθές, ζητά από το ΣΙ να εγκρίνει την απόφαση του Πρύτανη για τους αναπληρωτές πρύτανη, «εγκαλώντας» το Συμβούλιο για «υπέρβαση αρμοδιοτήτων».

Αφορμή της αντιπαράθεσης αποτέλεσε ο αριθμός των 7 αναπληρωτών και άμεσων συνεργατών του κ. Μεσσήνη, με το ΣΙ να σημειώνει πως «τόσους αναπληρωτές δεν διαθέτουν ούτε μεγαλύτερα, από το Θεσσαλικό, πανεπιστήμια  της χώρας» αντιπροτείνοντας τη μείωσή τους σε τρεις και, με την πρυτανική αρχή να τονίζει πως «ο αριθμός εξυπηρετεί την εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος».

Η αντιπαράθεση των δυο κορυφαίων διοικητικών δομών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ξεκινά από το παρελθόν με αφορμή και άλλα θέματα ενώ αντίστοιχες καταστάσεις, από τις παθογένειες  του νομοθετικού πλαισίου και όχι μόνο, βιώνουν σήμερα σχεδόν όλα τα πανεπιστήμια της χώρας.

Αυτή τη φορά ωστόσο, η αντιπαράθεση για τον αριθμό των αναπληρωτών πρύτανη  (σ.σ. αντικατέστησαν τους αντιπρυτάνεις) προσλαμβάνει άλλες διαστάσεις στους κόλπους του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αφού το Συμβούλιο για πρώτη φορά απορρίπτει εισήγηση του Πρύτανη με την Σύγκλητο να επανέρχεται, επιμένοντας στην εισήγηση του κ. Μεσσήνη.

ΕΚΤΑΚΤΗ

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που συνήλθε εκτάκτως προχθές μετά και την απόφαση του ΣΙ, υποστηρίζοντας την απόφαση του Πρύτανη Ιωάνν. Μεσσήνη για την ανανέωση των αρμοδιοτήτων των 7 αναπληρωτών πρύτανη, θεωρεί ότι «η εν λόγω απόφαση του Σ.Ι. δεν είναι τεκμηριωμένη, επιπλέον δε υπερβαίνει τις αρμοδιότητές του, όπως ορίζονται από το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και ότι ο ορισμός Αναπληρωτών Πρύτανη, ο αριθμός αυτών και οι ανατιθέμενες σε αυτούς αρμοδιότητες ανήκουν στην αποκλειστική ευθύνη και δικαιοδοσία του Πρύτανη. Το Σ.Ι. ελέγχει τη νομιμότητα των μεταβιβαζόμενων αρμοδιοτήτων.

Προφανώς, η επιλογή του Πρύτανη αποσκοπεί στην προσέγγιση των μεσο- μακροπρόθεσμων στόχων του ιδρύματος, όπως ορίζονται από τον εγκεκριμένο στρατηγικό σχεδιασμό. Ο αριθμός των Αναπληρωτών Πρύτανη προκύπτει έμμεσα από τον Οργανισμό και το οργανόγραμμα του Πανεπιστημίου, που περιγράφουν την ιδεατή δομή λειτουργίας του Ιδρύματος και των οργανικών μονάδων του. Μολαταύτα, ο αριθμός πρέπει να προσαρμόζεται με τρόπο ευέλικτο και αποτελεσματικό στην υφιστάμενη κάθε χρονική περίοδο κατάσταση του Ιδρύματος».

Επιπλέον, η Σύγκλητος, όπως σημειώνεται και στην απόφασή της, «κάνει σαφές ότι: Δεν έχει διαπιστώσει προβλήματα ελλιπούς συντονισμού του διοικητικού έργου ή σύγχυσης καθηκόντων ως απόρροια του πλήθους των Αναπληρωτών Πρύτανη.

Δεν θεωρεί ότι το πλήθος και η παρουσία των Αναπληρωτών Πρύτανη στις συνεδριάσεις του Σώματος 'διαστρεβλώνει' τη λειτουργία του και 'αποδυναμώνει' το ρόλο του. Δεν πιστεύει ότι το πλήθος των Αναπληρωτών Πρύτανη "υφαρπάζει" αρμοδιότητες από τις Συνελεύσεις των Τμημάτων, από τους Προέδρους αυτών, από τις Κοσμητείες και τους Κοσμήτορες των Σχολών ή από τις Διοικητικές Διευθύνσεις του Ιδρύματος. Οι αρμοδιότητες των Αναπληρωτών Πρύτανη είναι διακριτές και τα δικαιώματα και υποχρεώσεις τους είναι απόλυτα σαφή. Η συνεργασία αυτών με τη Σύγκλητο σε κλίμα δημοκρατικής συλλογικότητας και διαχειριστικής διαφάνειας είναι η ικανή και αναγκαία συνθήκη για την εύρυθμη λειτουργία του Πανεπιστημίου.

Με βάση τις παραπάνω διαπιστώσεις η Σύγκλητος του ΠΘ ζητά από το Σ.Ι. να εγκρίνει την απόφαση του Πρύτανη για τους Αναπληρωτές Πρύτανη».

ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ

«Η μη έγκριση της απόφασης αυτής, σημειώνεται στην ίδια απόφαση, θα δημιουργήσει διοικητικές και ακαδημαϊκές δυσλειτουργίες, αναπόφευκτα, με σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος. Ιδιαίτερα, τονίζεται η ενδεχόμενη αρνητική επίδραση στην άμεση επανένταξη των 22 υπό διαθεσιμότητα διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου. Η Σύγκλητος εκτιμά ότι το Σ.Ι. πρέπει να επιδείξει το επιβαλλόμενο πνεύμα συνεργασίας με την Σύγκλητο και τον εκλεγμένο Πρύτανη του Ιδρύματος, χωρίς αντιπαραθέσεις. Η αποφυγή άγονων και ανούσιων αντιπαραθέσεων σε μια δύσκολη περίοδο για το Πανεπιστήμιο είναι αναγκαία για την ανασυγκρότησή του και την προσέγγιση και επίτευξη των κοινών ακαδημαϊκών στόχων» καταλήγει η Σύγκλητος.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass