ΚΟΙΝΗ ΣΤΑΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

«Όχι στη διαθεσιμότητα εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο»

* Κ. Αγοραστός: «Να συνεχίσει να λειτουργεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με το υπάρχον προσωπικό»

Δημοσίευση: 03 Σεπ 2013 2:46 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:22
«Περαιτέρω συρρίκνωση του αριθμού των υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα επιφέρει σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία του Ιδρύματος και κυρίως στην εύρυθμη λειτουργία των Ακαδημαϊκών Τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με πρώτα τα 2 νέα Τμήματα της Σχολής Θετικών Επιστημών με έδρα τη Λαμία».
Αυτό το συμπέρασμα προέκυψε από τη συνάντηση στην Περιφέρεια Θεσσαλίας μεταξύ του περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστού και της ηγεσίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κατά τη διάρκεια της οποίας εξετάστηκε η κατάσταση που διαμορφώνεται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, μετά τη σχεδιαζόμενη έναρξη της διαδικασίας διαθεσιμότητας διοικητικού προσωπικού.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο πρύτανης κ. Ιωάννης Μεσσήνης, ο πρόεδρος του συμβουλίου κ. Νικόλαος Ζούμπος, οι αναπληρωτές πρυτάνεις κ. Δημήτρης Κουρέτας και Σάκης Κουστέλιος και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων κ. Σοφοκλής Δρίτσας.
Όπως ανέφερε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Μέλημά μας ως Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι η αναβάθμιση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διότι αποτελεί προστιθέμενη αξία τόσο για την Περιφέρειά μας όσο και για τη χώρα. Για το λόγο αυτό βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με την ηγεσία του ιδρύματος έτσι ώστε να προλαμβάνουμε καταστάσεις και όχι να ερχόμαστε μετέπειτα να θεραπεύουμε, κάτι που είναι ακόμα πιο δύσκολο. Τη δεδομένη χρονική στιγμή δημιουργείται ένα ζήτημα γύρω από την εύρυθμη λειτουργία του πανεπιστημίου λόγω της εξαγγελθείσας διαθεσιμότητας του διοικητικού προσωπικού. Εξετάσαμε τα δεδομένα και από αυτά γίνεται φανερό ότι το ίδρυμα αυτό δεν έχει να δώσει σε διαθεσιμότητα κανέναν εργαζόμενο γιατί η δομή του, η λειτουργία του και η στελέχωσή του ήταν λογική και με μέτρο. Επειδή η παιδεία είναι ένα από τα μεγαλύτερα όπλα μας, ιδιαίτερα μάλιστα την ώρα που μέσω του ΕΣΠΑ δημιουργούμε νέες κτιριακές υποδομές και αναβαθμίζουμε τον εξοπλισμό του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η δομή αυτή πρέπει να συνεχίσει να υφίσταται ως έχει, για να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά.
Ο κ. Ι. Μεσσήνης από την πλευρά του σημείωσε τα εξής: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον περιφερειάρχη για την πρωτοβουλία του ώστε να πραγματοποιηθεί η συνάντηση αυτή. Τον τελευταίο καιρό έχει προκύψει ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, που αφορά στη διαθεσιμότητα του διοικητικού προσωπικού. Εμείς σήμερα εδώ παραθέσαμε την κατάσταση των εργαζομένων και είδαμε ότι το προσωπικό μας είναι οριακά επαρκές για την εύρυθμη λειτουργία του ιδρύματος και οι ανάγκες μας μεγάλες. Σε συνεργασία με τον κ. Αγοραστό επιθυμούμε όλα αυτά να γίνουν γνωστά και στο αρμόδιο Υπουργείο. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση το προσωπικό το οποίο εργάζεται για το καλό του πανεπιστημίου να βρεθεί σε διαθεσιμότητα, διότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα στη λειτουργία μας».
Ο κ. Ν. Ζούμπος συμπλήρωσε τα εξής: «Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μπαίνει σε μία δύσκολη φάση με το θέμα της διαθεσιμότητας ενώ απ’ την άλλη οι ανάγκες σε προσωπικό είναι μεγάλες. Να σημειωθεί ότι φέτος προστίθεται μια ακόμη σχολή στο ίδρυμά μας και εάν το προσωπικό μειωθεί, δεν θα μπορεί να λειτουργεί ικανοποιητικά. Είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων και επιθυμούμε να παραμείνει στη θέση του. Με τη σειρά μου να ευχαριστήσω τον κ. Αγοραστό για τη σημερινή συνάντηση αλλά και για τη στήριξή του στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας διαχρονικά».
Κατά τη συνάντηση αναδείχθηκαν τα παρακάτω:
* Το προσωπικό του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας γενικά χαρακτηρίζεται από άριστη ηλικιακή κατανομή, πολύ ικανοποιητικό μορφωτικό επίπεδο και μεγάλη εμπειρία ώστε να διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία του ιδρύματος.
* Το διοικητικό προσωπικό του Ιδρύματος ανέρχεται σε 306 υπαλλήλους για την εξυπηρέτηση 15.269 φοιτητών και των 833 μελών του συνολικού προσωπικού (λόγος 1: 53).
* Η Κεντρική Διοίκηση είναι επαρκώς στελεχωμένη με 110 διοικητικούς υπαλλήλους (40 μόνιμους διοικητικούς και 70 ΙΔΑΧ) και 3 μέλη ΕΤΕΠ για τη διοικητική υποστήριξη του συνόλου του προσωπικού και των φοιτητών του Ιδρύματος (λόγος 1: 146).
* Η Βιβλιοθήκη και το Κέντρο Πληροφόρησης είναι επίσης επαρκώς στελεχωμένα με 39 διοικητικούς υπαλλήλους (5 μόνιμους και 34 ΙΔΑΧ), με την εξαίρεση ελλείψεων προσωπικού στα νέα Τμήματα της Λαμίας που συνίστανται σε 3 βιβλιοθηκονόμους (ΠΕ ή ΤΕ).
* Το προσωπικό επικουρικής διδασκαλίας και τεχνικής υποστήριξης των (18) ακαδημαϊκών Τμημάτων του Ιδρύματος απαρτίζεται από 36 μέλη ΕΕΔΙΠ και 57 μέλη ΕΤΕΠ (σύνολο 93) το οποίο θεωρείται ανεπαρκές σε σχέση με το συνολικό αριθμό των φοιτητών (164 φοιτητές ανά μέλος ΕΕΔΙΠ/ΕΤΕΠ) και των μελών ΔΕΠ (4,6 μέλη ΔΕΠ ανά μέλος ΕΕΔΙΠ/ΕΤΕΠ).
* Το διοικητικό προσωπικό που επανδρώνει τις ακαδημαϊκές μονάδες του Ιδρύματος ανέρχεται σε 157 υπάλληλους (34 μόνιμους, 123 ΙΔΑΧ). Συγκεκριμένα το προσωπικό αυτό επανδρώνει τις 5 Γραμματείες των αντίστοιχων Σχολών και τις 18 Γραμματείες των αντιστοίχων Τμημάτων του Πανεπιστημίου που βρίσκονται σε 5 διαφορετικές πόλεις (Βόλος, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Λαμία). Το σύνολο του απαιτούμενου διοικητικού προσωπικού για την επάνδρωση των Γραμματειών ανέρχεται στους 69 υπαλλήλους. Οι υπόλοιποι 88 υπάλληλοι εξυπηρετούν διοικητικές ανάγκες των Τομέων και των Εργαστηρίων/Κλινικών των Ακαδημαϊκών Τμημάτων (στο Τμήμα Ιατρικής υπηρετούν 35 διοικητικοί), ενώ σημαντικός αριθμός των υπαλλήλων αυτών έχει αυξημένα προσόντα (κάτοχοι Μεταπτυχιακού ή/και Διδακτορικού Διπλώματος) και προσφέρουν επιπρόσθετο επικουρικό τεχνικό και ερευνητικό έργο. Ο λόγος των φοιτητών και των μελών ΔΕΠ ανά διοικητικό υπάλληλο που είναι τοποθετημένος στα Εργαστήρια/Κλινικές είναι αντίστοιχα 173:1 και 4,9:1 (ή 249:1 και 5,8:1 αν εξαιρεθεί το Τμήμα Ιατρικής) και φανερώνει την υπο-στελέχωση των ακαδημαϊκών μονάδων.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass