Ηχηρό μήνυμα αντίδρασης, εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών

Δημοσίευση: 18 Σεπ 2013 21:00 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:41
 Εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές, βγήκαν  στους δρόμους και ενώθηκαν σε μια μεγάλη πορεία, δίνοντας ένα ηχηρό μήνυμα αντίδρασης, σε όλα όσα η κυβέρνηση εφαρμόζει στην παιδεία. Παράλληλα στο πλαίσιο των απεργιών που κήρυξαν οι εκπαιδευτικοί, κλειστά έμειναν πολλά σχολεία στο νομό Λάρισας, με το ποσοστό της απεργίας των δασκάλων να αγγίζει το 69,56 % (το υψηλότερο στη Θεσσαλία) και των καθηγητών το 47,61%.  Σύμφωνα με αυτά, οι δάσκαλοι κράτησαν τα πρωτεία στην απεργία , παραμένοντας κλειστά πολλά δημοτικά σχολεία.

Η συνάντηση εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών, όπως είχε οργανωθεί από την Απεργιακή Επιτροπή της ΕΛΜΕ Ν. Λάρισας, πραγματοποιήθηκε , στο 1ο Λύκειο Λάρισας, απ΄ όπου και ξεκίνησαν την πορεία τους, για να καταλήξει στην πλατεία Ταχυδρομείου και να ενωθεί ακολούθως με αυτή της ΑΔΕΔΥ.

Με πανό και συνθήματα κατά της υποβάθμισης της παιδείας, διασχίζοντας τους δρόμους του κέντρου της πόλης , επέστρεψαν στο σημείο συνάντησής τους, στο 1ο Λύκειο, όπου μίλησε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ν. Λάρισας κ. Μιχάλης Τζιατζιάς, ενώ μαθητές των 6ου  και 29ου δημοτικών σχολείων παρουσίασαν θεατρικά δρώμενα, με θέμα τους την κατάσταση που βιώνουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί σήμερα, με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, όσο αφορά στις διαθεσιμότητες, στις καταργήσεις τεχνικών ειδικοτήτων και στις συγχωνεύσεις σχολείων.

«Το μόνο καλό που μας έκανε η κυβέρνηση είναι η μέγιστη συσπείρωση του κλάδου. Ο φόβος και η ανησυχία γέννησε θυμό, αγανάκτηση και μαχητικότητα. …Οι εκπαιδευτικοί δεν είναι συντεχνία, παλεύουν για δημόσια και δωρεάν παιδεία», υποστήριξε κατά την ομιλία του ο κ. Τζιατζιάς, και τόνισε επίσης: «Η συμμετοχή των συναδέλφων ξεπέρασε το 90% πανελλαδικά. Εκατοντάδες σχολεία, συμμετείχαν σε ποσοστό 100%.

Η συμμετοχή των καθηγητών στην απεργία, σε όλη τη χώρα, έδωσε την πιο βροντερή και αποστομωτική απάντηση στο Υπουργείο Παιδείας, και την Κυβέρνηση που δήθεν ενδιαφέρονται για τη μαζικότητα των γενικών συνελεύσεων των εκπαιδευτικών τις προηγούμενες μέρες. Η κυβέρνηση έχει τώρα μια μοναδική επιλογή: Να ικανοποιήσει άμεσα τα αιτήματα της απεργίας μας. Διαφορετικά θα συνεχίσει να βλέπει χιλιάδες απεργούς, όχι μόνο εκπαιδευτικούς από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που θα αντιπαλεύουν την αντιλαϊκή αντεργατική πολιτική της».

Για αντιεκπαιδευτική επίθεση κατήγγειλε το Υπουργείο Παιδείας αναφέροντας: «Το Υπουργείο Παιδείας δεν αντιμετωπίζει τα κρίσιμα προβλήματα της Δημόσιας Εκπαίδευσης και του εκπαιδευτικού, αλλά προχωρά συνεχώς σε νέα μέτρα, που διαλύουν το δημόσιο σχολείο και εξαθλιώνουν οικονομικά και εργασιακά τους εκπαιδευτικούς.

Συνεχίζει ακάθεκτο την αντιεκπαιδευτική επίθεση ενάντια στο Δημόσιο σχολείο και τους εκπαιδευτικούς, αφού με ψεύδη και υποκριτικές δηλώσεις ευαισθησίας επιχειρεί να συγκαλύψει την εικόνα διάλυσης, που υπάρχει στα σχολεία, με χιλιάδες ελλείψεις σε προσωπικό σε όλες σχεδόν τις ειδικότητες αφού «ανάγκασε» τους συναδέλφους να υποβάλουν αιτήσεις μετάταξης, σε θέσεις που δεν είχαν προσδιοριστεί και χωρίς να ανακοινώνει τα μόρια, για να υπάρχει διαφάνεια στις μετατάξεις, περνάει τώρα στην επόμενη φάση. Ήδη, από τις Δ/νσεις Εκπ/σης ανακοινώνονται ονόματα εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων, που θα μετακινηθούν σε άλλον νομό, εντός της περιφέρειας, την ίδια στιγμή που δεν προχωράει τις νόμιμες διαδικασίας μετακινήσεων (αποσπάσεις, εθελοντικές μετατάξεις, κ.λπ

Παρακάμπτοντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες και τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, φτιάχνει λίστες υποχρεωτικών μετακινήσεων, μέσα από ανεξέλεγκτους μηχανισμούς, χωρίς να δίνει στη δημοσιότητα τα απαραίτητα στοιχεία και τα κριτήρια. Καταγγέλλουμε τις διαδικασίες αυτές. Απαιτούμε από τα Υπηρ. Συμβούλια να μην δεχθούν την ακύρωση του ρόλου τους. Να προχωρήσουν στην τακτοποίηση του προσωπικού, όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία. Να υπολογίσουν τα κενά και τα πλεονάσματα με βάση τις θέσεις του εκπαιδευτικού κινήματος. Να αρνηθούν να συντάξουν πίνακες μετακινούμενων εκτός νομού ή σε ολόκληρη την επικράτεια.»

Να σημειωθεί ότι χθες, ξεκίνησαν παράλληλα και καταλήψεις σχολείων, από μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και συγκεκριμένα του 4ου  ΕΠΑΛ Λάρισας και του 5ου Γενικού Λυκείου Λάρισας.

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΥΡΙΟ

Γενική συνέλευση, οργανώνει η ΕΛΜΕ Ν. Λάρισας, αύριο Πέμπτη στις 10.30 π.μ., στο 6ο  Λύκειο Λάρισας, με θέμα την εισήγηση της ΟΛΜΕ για απεργιακή κινητοποίηση.  Κλήθηκαν οι εκπαιδευτικοί να δώσουν δυναμικό πάρων.  Εξάλλου, στην Αθήνα πρόκειται να μεταβεί αύριο Παρασκευή, ο πρόεδρος κ. Μιχ. Τζιατζιάς, για να συμμετάσχει στη  συνεδρίαση των προέδρων των ΕΛΜΕ της χώρας , που οργανώνει η ΟΛΜΕ.

ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ

Σύμφωνα με στοιχεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, τα ποσοστά συμμετοχής εκπαιδευτικών, στην  απεργία, στα σχολεία της Θεσσαλίας, ανά νομό, έχουν ως ακολούθως:

-Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση: Ν. Τρικάλων  44,21%, Ν. Λάρισας 69,56%, Ν. Μαγνησίας 66,19% και Ν. Καρδίτσας 71,20%

-Στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση:  Ν. Τρικάλων  38,2%, Ν. Λάρισας 47,61%, Ν. Μαγνησίας 56,68% και Ν. Καρδίτσας 77,62%.

 

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass