ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΞΥΛΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΟΥ ΤΟΥ Τ.Ε.Ι. ΛΑΡΙΣΑΣ

Σχεδιάζουν σήμερα τα έπιπλα του αύριο!

Δημοσίευση: 08 Οκτ 2013 17:40 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:06
 

Της Έφης Τουφεξή

 

Στο τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου του ΤΕΙ Λάρισας

 

Σχεδιάζουν σήμερα τα έπιπλα του αύριο!

 


Δεν είναι μόνο ότι το γνωστικό αντικείμενο του τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου του ΤΕΙ Λάρισας είναι μοναδικό στην ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση… είναι και η στενή του επαφή και αλληλεπίδραση με την ελληνική και ξένη αγορά, το πλήθος συνεργασιών τεχνολογικής και εφαρμοσμένης έρευνας, το ρεκόρ επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων του, αλλά και μια σειρά επιπλέον λόγων που το καθιστούν μοναδικό και επιτυχημένο!

 

Τα εργαστήρια του τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου του ΤΕΙ Λάρισας, που εδρεύουν στην Καρδίτσα, παραμένουν πολύβουα μέχρι αργά το απόγευμα. Εκεί οι σπουδαστές του, ένα μωσαϊκό ηλικιών από 18 έως 58 ετών, εκ των οποίων και απόφοιτοι της Αρχιτεκτονικής Σχολής, εντρυφούν στα μυστικά της τεχνολογίας ξύλου και της τεχνολογίας παραγωγής επίπλου, «τροχίζουν» το αισθητικό τους κριτήριο και σχεδιάζουν σήμερα τον επιπλόκοσμο του αύριο…

Είναι οι μελλοντικοί σχεδιαστές και τεχνολόγοι ξύλου και επίπλου, που θα αναδείξουν το ελληνικό design μέσα από την ποιότητα σχεδιασμού των προϊόντων τους και οι οποίοι μπορούν να υποστηρίξουν όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας, της παραγωγής και του εμπορίου που έχουν συνάφεια με το ξύλο, το έπιπλο ή τις ξυλοκατασκευές.«Οι απόφοιτοί μας δεν είναι μαραγκοί και επιπλοποιοί, αλλά έτοιμα στελέχη παραγωγής, που καλύπτουν πολλά εξειδικευμένα αντικείμενα στην αγορά εργασίας: Είναι σχεδιαστές επίπλων, ξυλοκατασκευών και αντικειμένων, υπεύθυνοι γραμμής παραγωγής σε μηχανές προγράμματος CNC, διακοσμητές με έμφαση στη διακόσμηση από ξύλο, πωλητές σε εταιρείες συναφείς με έπιπλο και ξύλο, στελέχη επιχειρήσεων επίπλων κ.ά.», διευκρινίζει ο πρόεδρος του τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου του ΤΕΙ Λάρισας, Dr. Γεώργιος Μαντάνης.

Ρεκόρ επαγγελματικής αποκατάστασης

Η επιλογή φοίτησης των σπουδαστών στο συγκεκριμένο τμήμα σίγουρα δεν γίνεται τυχαία. Όπως κατέδειξε πρόσφατη έκθεση εσωτερικής αξιολόγησης του ΤΕΙ Λάρισας, πρόκειται για ένα από τα πιο δυναμικά και παραγωγικά σε έργο τμήματα του Ιδρύματος, με υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και εργαστηριακό-ερευνητικό εξοπλισμό. Επιπλέον η φοίτηση σε αυτό εξασφαλίζει πολύ καλές εργασιακές προοπτικές! Οι απόφοιτοί του κατέχουν ρεκόρ επαγγελματικής αποκατάστασης σε επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρας μας. Μάλιστα, οι πτυχιούχοι του, σε ποσοστό 70%, βρίσκουν δουλειά πριν τη λήψη του πτυχίου τους, σύμφωνα με έρευνα, που πραγματοποιήθηκε κατά την τελετή ορκωμοσίας των νέων , τον περσινό Δεκέμβριο.

 

Εκπαιδευτική καινοτομία

Αλήθεια τι είναι αυτό που κάνει τόσο ξεχωριστό το τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου; Πολλά, όπως καταδεικνύει μια γρήγορη αξιολόγηση των «καλών πρακτικών», των δράσεων, των υποδομών και κυρίως του έμψυχου υλικού του.

Όλα ξεκίνησαν βέβαια από ένα όραμα εκπαιδευτικής καινοτομίας του καθηγητή Ιωάννη Κακαρά, ο οποίος υπήρξε σκαπανέας του τμήματος. Το όραμα του έγινε πράξη και το τμήμα πρωτολειτούργησε τον Σεπτέμβριο του 1999, στο παράρτημα του ΤΕΙ Λάρισας στην Καρδίτσα, με την ειδικότητά του να παραμένει μοναδική στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας! Σήμερα στεγάζεται σε δύο ιδιόκτητα νέα κτίρια 3.000 τ.μ., όπου από πλευράς υποδομών, σπουδαστικών εστιών, εστιατορίων και βιβλιοθηκών ο σπουδαστής συναντά ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η ανώτατη τεχνολογική εκπαίδευση.

Το πρόγραμμα σπουδών του ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αγοράς και ανανεώθηκε το 2010 με βάση τα δεδομένα αντίστοιχων σχολών της Ε.Ε., ενώ εφαρμόζονται σε αυτό σύγχρονες τεχνολογίες Η/Υ. Με γνώμονα την οικονομία, το σεβασμό στο περιβάλλον και την κοινωνική αποδοχή το τμήμα μέσω της διδασκαλίας και της εφαρμοσμένης έρευνας παρέχει στους σπουδαστές άρτια τεχνολογική εκπαίδευση και κατάρτιση για την επιστημονική και επαγγελματική αποκατάσταση και καταξίωσή τους.

 

Εξωστρέφεια και συλλογικότητα

Ασφαλώς οι άνθρωποι του, είναι εκείνοι, που ισχυροποιούν κάθε πλεονέκτημά του. «Το τμήμα δημιουργήθηκε με αξιοκρατία και διαφάνεια και τα καθηγητικά μέλη του, η ηλικία των οποίων δεν ξεπερνά τα 43 έτη, διακρίνονται είτε γιατί έχουν θητεύσει σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού ή έχουν εργαστεί για χρόνια σε επιχειρήσεις και βιομηχανίες εντός και εκτός Ελλάδας», θα πει ο κ. Μαντάνης για να προσθέσει: «Το τμήμα παράγει καινοτομίες και έχει καινοτόμες «καλές πρακτικές» στην εκπαίδευση και στην έρευνα. Παρουσιάζει πλούσιο ερευνητικό και τεχνολογικό έργο».

Καθηγητές και σπουδαστές συνδημιουργούν ένα τμήμα συνεργασίας, σεβασμού και υψηλών προσδοκιών. Η συλλογικότητα και η εξωστρέφεια είναι μάλλον οι λέξεις κλειδιά για την επιτυχία του: Υλοποιεί πλήθος συνεργασιών τεχνολογικής και εφαρμοσμένης έρευνας. Εξασφαλίζει τεχνολογικές συνέργειες με Πανεπιστήμια του εξωτερικού και τεχνικές συνεργασίες (100 projects) με ελληνικές και κυπριακές επιχειρήσεις. Οργανώνει συνέδρια και ημερίδες για τον κλάδο, επισκέψεις των σπουδαστών του σε παραγωγικές επιχειρήσεις της χώρας, συμμετοχές σε δράσεις cost της Ε.Ε. και διατηρεί συνεχή επαφή με τις διεθνείς επιστημονικές εξελίξεις μέσω εκπαιδευτικών ταξιδιών.

Επιπλέον είναι το μοναδικό σχεδιαστικό τμήμα της χώρας που δίνει τη δυνατότητα στους σπουδαστές του να υλοποιήσουν τις ιδέες - προτάσεις τους σε πραγματική κλίμακα μέσα στο πλαίσιο των σπουδών τους, να τις κρίνουν – βελτιώσουν και να τις δημοσιοποιήσουν, συμμετέχοντας σε εκθέσεις, όπως και σε διεθνείς διαγωνισμούς, διεκδικώντας βραβεία. Πρωτοπορεί επίσης και στις διεθνείς διακρίσεις των μελών εκπαιδευτικού προσωπικού.

«Έχει γίνει αποδεκτό και αναγνωριστεί από τις βιοτεχνίες και τις βιομηχανίες ξύλου και επίπλου το έργο του σε Ελλάδα και Κύπρο, όπου και απασχολούνται οι περίπου 450 απόφοιτοί του. Και το κυριότερο: Βρίσκεται συνεχώς σε ανοιχτή γραμμή, σε συνεργασία και επαφή με τις επιχειρήσεις, την παραγωγή και το εμπόριο προϊόντων ξύλου και επίπλου και έχει άμεση σύνδεση με την πράξη, καταλήγει ο κ. Μαντάνης.


 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass