ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΗΝΥΜΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΡΕΤΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΗΤΟΡΑ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ

«Φωτιά» στα e-mail για καθηγητές που «ροκανίζουν κρατικά λεφτά»

* «Κάντε υπομονή» διευκρινίζει στην «Ε» ο αναπλ. πρύτανης παραπέμποντας στα αποτελέσματα οικονομικού ελέγχου που θα γίνει (και) στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με εντολή του πρωθυπουργού

Δημοσίευση: 26 Οκτ 2013 22:12 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:32
 «Φωτιά» έχει πάρει από την περασμένη Τετάρτη, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο των καθηγητών (μελών ΔΕΠ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μετά την ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου να τοποθετήσει προσωρινά τον αναπληρωτή Πρύτανη Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων, Εξωστρέφειας, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας και καθηγητή του Τμήματος Βιοχημείας Δημήτρη Κουρέτα στη θέση του Κοσμήτορα της Σχολής Θετικών Επιστημών στη Λαμία.
Ένα μήνυμα (e-mail) στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο των πανεπιστημιακών από το Εναλλακτικό Σχήμα για το Δημόσιο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο (ΕΣΔΕΠ) που σχολιάζει την απόφαση της Συγκλήτου, προκάλεσε την αντίδραση του κ. Κουρέτα που ανταπαντώντας, τους καλεί να ασχοληθούν «με τα μέλη ΔΕΠ που παίρνουν παχυλά επιμίσθια από κρατικά προγράμματα» προσθέτοντας –μεταξύ άλλων- ότι «εγώ ποτέ δεν πήρα χρήματα από τα κρατικά προγράμματα» για να καταλήξει γράφοντας ότι «κρατηθείτε όμως λίγες μέρες γιατί σε λίγο καιρό θα γελάσει και ο κάθε πικραμένος. Θα δώσω στη δημοσιότητα το τι παίρνουν κάποιοι που εμφανίζονται με τον μανδύα του αριστερού και προοδευτικού», για να ακολουθήσει «καταιγισμός» μηνυμάτων.
Με τον κ. Κουρέτα να διευκρινίζει στην «Ε» πως «με εντολή του πρωθυπουργού, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στη διενέργεια διαχειριστικού και οικονομικού ελέγχου στους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Έρευνας όλων των πανεπιστημίων. Κάντε λοιπόν υπομονή» προτρέπει ο κ. Κουρέτας διευκρινίζοντας ότι «από τη στιγμή που ασχολούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες, από τους ελέγχους αυτούς θα προκύψουν στοιχεία».
ΚΟΣΜΗΤΟΡΑΣ
Την περασμένη Τετάρτη ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθηγητής Ιωάννης Μεσσήνης παραιτείται από τη θέση του κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας που κατέχει παράλληλα και έτσι, θα προκηρυχθούν εκλογές για την ανάδειξη νέου κοσμήτορα.
Την ίδια ημέρα, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κάνει ομόφωνα αποδεκτή την εισήγηση του κ. Μεσσήνη να τοποθετηθεί κοσμήτορας στη Σχολή Θετικών Επιστημών ο κ. Κουρέτας. Είναι η Σχολή που διαθέτει δυο Τμήματα στη Λαμία που ως γνωστόν εντάχθηκαν στο δυναμικό του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μετά την εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά» με το υπουργείο Παιδείας να ζητά από το Θεσσαλικό πανεπιστήμιο να διευθετήσει διοικητικές εκκρεμότητες με τα νέα τμήματα.
Έτσι ο κ. Κουρέτας ουσιαστικά τοποθετείται «υπηρεσιακός» κοσμήτορας έως ότου τα Τμήματα της Λαμίας προχωρήσουν σε αρχαιρεσίες για την ανάδειξη αιρετού κοσμήτορα, όπως θα γίνει και με τη Σχολή Επιστημών Υγείας, μετά την παραίτηση Μεσσήνη.
ΕΛΕΓΧΟΣ
Οι προαναφερόμενες εξελίξεις αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπως το σύνολο των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας, με αφορμή τόσο το νέο οικονομικό περιβάλλον όσο και τη διοικητική δομή που καθόρισαν οι νόμοι Διαμαντοπούλου και Αρβανιτόπουλου.
Πρόσθετο πρόβλημα αποτελούν τα δύο τμήματα του πρώην Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας στη Λαμία, τμήματα που ενώ διακρίνονται για τις ελλείψεις μελών ΔΕΠ, διοικητικού προσωπικού και υποδομών, όχι μόνο δεν «απορροφήθηκαν» από κοντινά πανεπιστήμια, αλλά αντίθετα διατήρησαν την έδρα στη Λαμία.
Προς το παρόν όμως το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπως και άλλα επτά της χώρας που εντάχθηκαν στο μέτρο της κινητικότητας, δεν θα βγει αλώβητο από το καθεστώς της διαθεσιμότητας, που αφορά σε 33 διοικητικούς υπαλλήλους του.
Μέσα σε αυτό το κλίμα αναστάτωσης που έχει προκληθεί αυτές τις ημέρες, με την ΠΟΣΔΕΠ να αναζητά «διαύλους συνεννόησης και διαλόγου» με τον υπουργό Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλο, το υπουργείο Οικονομικών, προφανώς μέσω του ΣΔΟΕ, θα περάσει από «κόσκινο» τα κονδύλια των ερευνητικών προγραμμάτων, τα οποία ουσιαστικά «διατηρούν στη ζωή» τα τριτοβάθμια ιδρύματα.
Μόλις προχθές το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πως «κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών τη διενέργεια διαχειριστικού και οικονομικού ελέγχου στους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Έρευνας όλων των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ της χώρας, για τα τελευταία πέντε οικονομικά έτη».
Με πανεπιστημιακούς να εκτιμούν, μιλώντας στην «Ε», ότι «ο θόρυβος γύρω από τα αποτελέσματα των ελέγχων» και ειδικά σε περιπτώσεις που θα υπάρξουν «ευρήματα» τότε «είναι βέβαιο ότι θα αξιοποιηθούν σκόπιμα σε βάρος της ιδρυμάτων, είτε για να δικαιολογηθούν νέα μέτρα όπως ένα δεύτερο σχέδιο «Αθηνά», είτε για να συγκαλυφθούν τα αποτελέσματα πολιτικών των κυβερνήσεων επί δεκαετίες που απαξίωσαν το δημόσιο πανεπιστήμιο».
E-MAIL
Οι εξελίξεις συμπίπτουν χρονικά με την απόφαση της Συγκλήτου να τοποθετήσει κοσμήτορα τον κ. Κουρέτα, στη Σχολή της Λαμίας αλλά αυτό που παρουσιάζει πλέον ενδιαφέρον αφορά στην αντίδραση του καθηγητή του Τμήματος Βιοχημείας να δώσει στη δημοσιότητα «το τι παίρνουν κάποιοι που εμφανίζονται με τον μανδύα του αριστερού και προοδευτικού».
Όπως προαναφέρθηκε, την αντίδραση Κουρέτα προκάλεσε e-mail του Εναλλακτικού Σχήματος για το Δημόσιο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, προς όλα τα μέλη ΔΕΠ, στο οποίο σημειώνεται πως «με πρόταση του πρύτανη και ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου του Π.Θ. εκλέχτηκε κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών ο συνάδελφος Δημήτρης Κουρέτας.
Του ευχόμεθα κάθε επιτυχία στο έργο του, έργο που θα προστεθεί στις ήδη δύσκολες υποχρεώσεις του (Καθηγητής, Αναπληρωτής Πρύτανη Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων, Εξωστρέφειας, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, Υπεύθυνος ΔΑΣΤΑ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Υπεύθυνος Γραφείου Διαμεσολάβησης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Θεσσαλίας, μέλος του συμβουλίου Καινοτομίας της Περιφέρειας, κλπ. κλπ. κλπ.)» καταλήγει το μήνυμα του ΕΣΔΕΠ στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.
Με τον κ. Κουρέτα να απαντά σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «όλα αυτά που απαριθμήσατε τα κάνω αμισθί με αρκετή επιτυχία όπως δείχνουν τα αποτελέσματα.
Ασχοληθείτε καλύτερα όμως με αυτούς από τον χώρο των μελών ΔΕΠ που παίρνουν παχυλά επιμίσθια από κρατικά προγράμματα, μη ανταγωνιστικά, δηλαδή ροκανίζουν τα κρατικά λεφτά που τόσο σας ενδιαφέρουν. Εγώ ποτέ δεν πήρα χρήματα από τα κρατικά προγράμματα.
Κρατηθείτε όμως λίγες μέρες γιατί σε λίγο καιρό θα
γελάσει και ο κάθε πικραμένος. Θα δώσω στη δημοσιότητα το τι
παίρνουν κάποιοι που εμφανίζονται με τον μανδύα του αριστερού και προοδευτικού», καταλήγει ο κ. Κουρέτας.
Όπως είναι αυτονόητο το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο των μελών ΔΕΠ παίρνει στη συνέχεια «φωτιά» από καθηγητές που είτε ρωτούν για το e-mail Κουρέτα, είτε σχολιάζουν το ύφος των μηνυμάτων. Άσχετα όμως από τον διάλογο, μέσω αλληλογραφίας, των πανεπιστημιακών εκείνο που παρουσιάζει ενδιαφέρον αφορά στα στοιχεία που διαθέτει η πρυτανική αρχή για τους «κρατικοδίαιτους», «αριστερούς» καθηγητές.
Ερωτηθείς πάντως ο κ. Κουρέτας από την «Ε» τόνισε πως «με εντολή του πρωθυπουργού, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στη διενέργεια διαχειριστικού και οικονομικού ελέγχου στους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Έρευνας όλων των πανεπιστημίων. Κάντε λοιπόν υπομονή» καταλήγει ο κ. Κουρέτας διευκρινίζοντας ότι «από τη στιγμή που ασχολούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες, από τους ελέγχους αυτούς θα προκύψουν στοιχεία».
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass