ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ

Αντίδραση εκπαιδευτικών για τις εκπτώσεις στην παιδεία

* «Ή θα αγωνιστούμε για μια αξιοπρεπή ζωή ή θα βιώσουμε μια απίστευτη εξαθλίωση», υποστήριξε ο πρόεδρος τα ΕΛΜΕ κ. Μιχ. Τζιατζιάς

Δημοσίευση: 31 Οκτ 2013 2:05 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:35
Σχολεία με κενά εκπαιδευτικών, καταργήσεις θεσμών, μειώσεις μισθών, διαθεσιμότητες..., είναι τα όσα κατήγγειλε χθες η εκπαιδευτική κοινότητα, για την πολιτική της κυβέρνησης στην παιδεία, πραγματοποιώντας πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, στην πλατεία Ταχυδρομείου, στη Λάρισα.
Εκφράζοντας την αντίθεσή της στις «εκπτώσεις», που εφαρμόζει η κυβέρνηση στην εκπαίδευση, θυσία στο βωμό των περικοπών, που επιβάλλει το ΔΝΤ, έδωσαν το μήνυμα της συνέχισης των αγώνων τους, τονίζοντας ότι «είναι μονόδρομος» και ότι δεν θα δεχθούν την εξαθλίωσή τους.
Στο συλλαλητήριο που οργανώθηκε από την ΕΛΜΕ και τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, μίλησαν ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ κ. Μιχ. Τζιατζιάς και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπ/κων Π.Ε. Λάρισας, κ. Δημ. Παπαποστόλου και ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης.
«ΟΔΗΓΟΥΜΑΣΤΕ
ΣΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ»
Συγκεκριμένα κάλεσμα συμμετοχής στη γενική απεργία της Τετάρτης 6 Νοεμβρίου απηύθυνε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Λάρισας κ. Μιχάλης Τζιατζιάς κατά την ομιλία του στο συλλαλητήριο, υποστηρίζοντας ότι ο δρόμος του αγώνα είναι μονόδρομος καθώς «Η πολιτική της μείωσης του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης και των δανειστών μας και θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση. Ετσι ή θα αγωνιστούμε για μια αξιοπρεπή ζωή ή θα βιώσουμε μια απίστευτη εξαθλίωση...».
Αναφερόμενος στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην εκπαίδευση αλλά και στα αιτήματα των εκπαιδευτικών, τόνισε μεταξύ άλλων: «Οδηγήθηκαν σε διαθεσιμότητα 2.122 συνάδελφοι της Τ.Ε. και οι μαθητές τους έξω από τα σχολεία. Μετά από τέσσερις εφιαλτικούς μήνες δεν δόθηκε λύση γι’ αυτούς.
Με το παρουσιολόγιο το Υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να επιβάλει κλίμα φόβου και τρομοκρατίας στους εκπαιδευτικούς, να τους συκοφαντήσει για μια ακόμη φορά και να απαξιώσει το έργο τους στην κοινωνία. Οι τελευταίες σχολικές χρονιές ξεκίνησαν με χιλιάδες εκπαιδευτικούς λιγότερους σε σχέση με αυτούς που υπηρετούσαν πριν η χώρα μας πέσει στις δαγκάνες του Δ.Ν.Τ.
Στο πλαίσιο της λογικής των περικοπών όλες οι συμπληρωματικές εκπαιδευτικές διαδικασίες ακυρώνονται ή καταργούνται. Οι Σχολικές Βιβλιοθήκες υπολειτουργούν, τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης μειώνονται δραστικά, τα ΓΡΑΣΕΠ και τα ΓΡΑΣΥ καταργούνται.
Εξαιτίας της πολιτικής των περικοπών αλλά και λόγω της ανεπάρκειάς της, αντί να πετύχει αντικειμενικοποίηση του συστήματος των αποσπάσεων, πέτυχε να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα έλυσε. Καταρχάς δεν επανεξέτασε τα Προεδρικά Διατάγματα που ορίζουν τις κατηγορίες συναδέλφων, που αποσπώνται λόγω σοβαρών ασθενειών. Εξ αιτίας αυτής της αδράνειας, πολλοί συνάδελφοι που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες, δεν αποσπάστηκαν, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ακόμη και η ζωή τους.
Η δραματική μείωση των συντάξεων των εργαζομένων που είναι κάτω από 62-67 έτη έως και 60%, η πρόθεση αύξησης των ορίων ηλικίας, η ουσιαστική κατάργηση των επικουρικών και του εφάπαξ και η μείωση των εργοδοτικών εισφορών οδηγούν σε συντάξεις πλήρους εξαθλίωσης.
Η αξιολόγηση διαχρονικά προσεγγίζεται από τον κλάδο με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και όχι με στείρα άρνηση.
Αποσπάσεις, συμπλήρωση ωραρίου, μεταβολές που επιφέρουν τεράστια αναστάτωση στα σχολεία, πολλά από τα οποία δεν έχουν ακόμα οριστικό πρόγραμμα. Οχι στις υποχρεωτικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών εκτός ΠΥΣΔΕ. Οχι στις υποχρεωτικές μετατάξεις. Δημόσια δωρεάν Παιδεία.
Κανένα παιδί έξω από τα σχολεία. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους».
 «1.600 ΚΕΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ»
«Σε εκπτώσεις στην Παιδεία δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε», τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπ/κων Π.Ε. Λάρισας, κ. Δημ. Παπαποστόλου, κατά την ομιλία του και επισήμανε μεταξύ άλλων: «Καθημερινά γινόμαστε δέκτες αιφνιδιαστικών ενεργειών του Υπουργείου Παιδείας. Xωρίς να υπάρξει διάλογος με την εκπαιδευτική κοινότητα, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αποφάσεις που κινούνται στην κατεύθυνση υποβάθμισης της Παιδείας, υποβάθμισης της παρεχόμενης Εκπαίδευσης, υποβάθμισης του έργου των εκπαιδευτικών.
Κανένας μόνιμος διορισμός εκπαιδευτικών. Φέτος φτάσαμε στο απόλυτο μηδέν.
Τα υπηρεσιακά συμβούλια Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε. και Π.Υ.Σ.Π.Ε. μεταβλήθηκαν σε πληθώρα περιπτώσεων σε «διακοσμητικά στοιχεία».
Μέσα σ’ ένα «παραλήρημα» αυταρχισμού οι εκπαιδευτικοί καλούνται να καλύψουν κάθε είδους κενό και να δεχτούν την παραβίαση του διδακτικού τους ωραρίου ως κάτι απόλυτα φυσικό και νόμιμο.
Θεσμοί όπως το Ολοήμερο Νηπιαγωγείο και Δημοτικό διαλύονται με το εφεύρημα της πρόωρης αποχώρησης.
Δυο μήνες μετά την έναρξη σχολικού έτους 2013-2014 εξακολουθούν να υπάρχουν 1.600 κενά εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Οφείλει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να κατανοήσει καλά ότι η εκπαιδευτική διαδικασία, η σωστή λειτουργία σχολείων, η κατάκτηση γνώσης από τους μαθητές και, εν τέλει, η Παιδεία δεν είναι στοιχεία που αποτυπώνονται σε κανένα survey, σε κανένα παρουσιολόγιο/απουσιολόγιο», σε καμία καταγραφή κενών, σε καμία σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες και συμβούλους.
Στο κοινωνικό αγαθό που λέγεται Εθνική, Δημόσια, Δωρεάν Παιδεία μετά από χρόνια άστοχων πειραματισμών, μεγαλόστομων μεταρρυθμίσεων, πρόχειρων πολιτικών σχεδιασμών η μόνη σταθερή αξία είναι το φιλότιμο, η ψυχή και η προσφορά του Έλληνα Εκπαιδευτικού.
Σε εκπτώσεις στην Παιδεία δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε.
Δεν πρόκειται να τους αφήσουμε να στερήσουν από την ελληνική οικογένεια, τους μαθητές μας, την κοινωνία το δικαίωμα σε μια ποιοτική, δημόσια και δωρεάν Παιδεία».
ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass